Wie is Arjan
Ik ben Arjan van Gent, ik ben van april 1969 en woon in het landelijk bekende West-Knollendam. Dit ligt zeg maar tussen Amsterdam en Alkmaar, de gemeente waar ons dorp toe behoort is Zaanstad. Ik ben getrouwd met Monique en ik ben de beste en de enige duivenliefhebber in ons dorp.
Ik speel alleen maar de overnachtfond en probeer met beperkte middelen (ik wil ook nog op vakantie en andere leuke dingen doen) zo ver mogelijk te komen. Dus geen dure duiven kopen e.d. Ik vlieg bij de vereniging Zaanstreek Noord in Wormerveer, nationaal en voor Noord-Holland voorheen en wellicht weer in de toekomst het internationaal inkorfcentrum.
Ik woon er sinds de zomer van 1996. Ik heb toen gelijk een DUMO hok gekocht en neergezet.
Hierop zijn late jongen gekomen, welke vooral tot doel hadden om te kijken hoe de duiven op het hok en hoe het hok op de duiven reageerden. Voor 1996 heb ik met mijn vader gespeeld op een hokje van even 3 meter met twee afdelingen. We vlogen vooral de vluchten tot 600 km en dan op nest. We konden daar echter niet groter of anders en de duiven waren gewoon niet regelmatig in vorm. Uitschieters waren er wel, maar niet bijzonder.
Door mijn werk heb ik gekozen om overnacht te gaan spelen. Het soort duiven is namelijk niet zo gevoelig voor veranderingen in verzorging qua tijd, regelmaat e.d. In 1997 zaten er op het oude hok bij mijn vader nog de duiven waarmee we toen vlogen. Deze zijn er in de loop van de jaren uitgefaseerd en vervangen door duiven met overnachtbloed.
De keuze was niet zo moeilijk. Een vriend van mij speelt al jaren overnacht en daar kwamen de eerste duiven vandaan. Tevens had ik na de verhuzing wat meubelen gekocht en daardoor kwamen in 1997 en 1998 de eerste Eijerkamp duiven. Hier heb ik in eerste instantie gekozen voor de Mullerduiven, daar je die op deze manier redelijk dicht bij de bron kan en kon halen. Ook in de volgende jaren zijn er diverse Eijerkamp-duiven richting West-Knollendam gekomen en ik moet zeggen, in kruising beginnen ze hun vruchten af te werpen. Ik speel voor mijn plezier met de duiven en dus voor mijn ontspanning. Ik kan genieten van het thuiskomen van de duiven, vooral met de vitesse en midfondvluchten als de duiven achter elkaar als tijgers naar beneden duiken. Natuurlijk is het wennen in het begin, dat je met deze vluchten en ook met de jonge duivenvluchten gewoon 20 tot 30 minuten te laat zit. Maar dan komen, als ze goed zijn, de duiven achter elkaar. Ook het opleren van de jonge duiven vind ik nog steeds erg apart. Soms is het zo, dat het koppel wel 2 en een half uur onderweg is van 10 kilometer.Of het is zo dat de duiven 1 voor 1 komen en dan twee dagen lang. Ik ga altijd pas tellen na een dag of twee, want er zijn jongen die er in het begin een sport van maken om te overnachten. Ik heb het eens twee jaar bijgehouden in welke volgorde de duivn thuiskwamen, maar het is regelmatig voorgekomen dat diegene die erg laat kwamen nu reeds meerdere overnachtprijzen hebben gewonnen en die die snel kwamen ook. Het is dus maar net hoe zo'n duif zich ontwikkeld. Mijn vader heeft tot de zomer 2009 mijn kweekduiven onder zijn hoede gehad. Zij zijn echter van plan te gaan verhuizen naar een flat, dus hebben wij besloten om na het seizoen 2009 een nieuw hok te zetten Augustus 2009 is het nieuwe hok geplaatst. Er is plaats voor kwekers , weduwduivinnen, twee weduwnaarshokken en een jonge duivenhok. De kwekers en jongen hebben gaas in het front in plaats van ramen. Voor de weduwnaarsafdelingen is er een gang.
Inmiddels is het hok dus bijna 8 jaar in gebruik. De eerste jaren veel aanpassingen gedaan aan de verluchting, de pannen, de roosters en de ramen. Maar sinds 2 jaar begint het wat te worden. Herdoor ben ik wel een aantal jaren verspeeld. Dit is nu vooral te zien in de diepte in de leeftijden van de duiven op het hok. In de eerste twee jaren verloor ik heel veel jaarlingen zomaar op 1 of twee vluchten. In de zomer van 2011 een paar veranderingen doorgevoerd in het hok met betrekking tot de verluchting. Ook ben ik de jongen weer als op het vorige hok gaan opleren en scholen. Deze hadden wel effect, maar niet genoeg. Dus in de zomer en najaar 2012 wederom veranderingen doorgevoerd. In 2013 heb ik met een zeer onervaren ploeg gespeeld en dat resulteerde toch in een kopprijs op Cahors ochtendlossing en wat late prijzen op andere vluchten. In 2014 ging het weer wat beter. Maar het kost gewoon tijd om weer een ploeg te bouwen waar op vertrouwd kan worden. Er worden veel minder duiven verspeeld en de duiven blijven nu ook in de dagen na de vluchten doorkomen. Ook de jongen komen erg goed naar huis. Het hokwordt dus steeds beter !In 2015 weer wat prijsjes op de overnacht behaald als er werd ingekorfd. In 2016 gaan we proberen een volledig programma op de overnacht te draaien. De overjarige duiven worden verdeeld over de eerste 2 vluchten St.Vincent en Agen/Bordeaux. De jarigen worden ingespeeld op de dagfond en wellicht nog een overnachtvlucht.