Arjan van Gent, West-Knollendam

U bevindt zich hier:Home > De Week > 2018

2018

Week 5-6

In deze weken zijn alle 14 eieren van de 7 koppels uitgekomen! Een 100% score. wel jammer dat het Zoon True Grit een jong heeft doodgetrapt. Dus 13 jongen waarvan er inmiddels 11 geringd zijn. Ik ring dit jaar achteruit. Ik begin met het ergste nummer, 0020 en ga terug ... dus richting 0000, 999 enzovoort. Weer eens wat anders. Ook heb ik het late koppel gekoppeld. Eerst in een afdeling apart en na twee dagen in het bestemde broedhok. Ik ben het koppel nu aan het uitwennen. Ben benieuwd !

Ik blijf er trouwens bij dat een goede kweek afhangt van een goede voorbereiding. Dus licht voer, 10 dagen bijlichten en alle checks van te voren gedaan en de uitkomsten van deze checks behandeld. verder hebben ze dus een parakuur gehad van 21 dagen. En daarna weer voldoende tijd voor het koppelen. Alles is omgekoppeld, dus geen bestaande koppels. Ook aan het uitwennen van de broedbakken heb ik tijd besteed. Maar daar wordt je dus gewoon voor beloond. Deze week zet ik in alle broedhokken extra schotels om een nieuw nest te bevorderen. Ik doe dit altijd en op 3 nesten scheelt het in tijd gewoon 1 nest.

Verder ben ik aan het speuren naar een goed middel om het water wat te verzuren. Ik heb altijd Appelazijn gebruikt, maar dat schijnt meer af te breken dan wat goed is, dus ben ik op zoek naar een alternatief. Ik denk het gevonden te hebben, maar ik ga nog op onderzoek uit.

 

verder druk met de Marathonavond van ons NIC. We hebben een TOP-spreker, duivenliefhebber en eigenaar van de Roofvogelboerderij Ben de Keijzer. Daarnaast een superforum met Kees Droog, Jan Hommes en Tim Hage. Ook Ben zal bij het forum aanschuiven.

Het jonge duivenhok is weer helemaal schoon. Alles schoongemaakt en gebrand. De volgende hokken zijn de oude duiven hokken die aan de beurt zijn.

Ook heb ik dit weekend de oude duiven 2x los gehad. Het was heerlijk weer en ik vond het een mooie gelegenheid. Gelukkig geen bezoek gehad van roofvogels. Ik heb de buizerd volgens mij alweer teruggezien, dus ik hoop dat hij ook dit jaar het luchtruim schoon houdt van allerlei andere roofvogelsoorten. Ik ben de oude duiven ook weer lekker licht Gerry Plus gaan voeren, zodat ze nog beter in conditie komen. De duiven zijn al niet zwaar, dat was duidelijk te zien aan het trainen.

week 2-4

In deze weken veel aan winterse duivensport gedaan. Ten eerste namens Marathon Noord samen met Paul geweest bij het overleg tussen alle fondclubs en organisaties van de afdelingen 5 t/m 11 over de neutralisatieregeling ochtendlossing. Grote animator Eddy Fleming had zich super voorbereid en gaf dan ook een zeer duidelijke presentatie. Zoals u heeft kunnen lezen heeft de vergadering een aantal aanpassingen aan het voorgestelde systeem door NPO/ZLU aangebracht waardoor het spel eerlijker wordt als dat het was en eerlijker is dan dat wat voorgesteld is door NPO/ZLU. Hadden we niets gedaan was het voorstel van NPO/ZLU doorgevoerd wat zou resulteren in het doodbloeden van het ZLU spel in Nederland boven de rivieren. Laten we hopen dat de aanpassingen en de argumenten effect zullen vinden bij de besturen van NPO/ZLU.

Dan winteractiviteit nummer 2. Tentoonstelling van mijn vereniging Zaanstreek-Noord. Wij als commissie hebben er veel werk aan om deze tentoonstelling te organiseren. En dan lees je dat een vereniging van bijna 50 leden een schamele 56 duiven kan samenbrengen. Na wat dubbelingen kwamen we op 72. De excuses waren niet van de lucht. Ja mijn duiven worden ziek op de tentoonstelling, ik heb geen tentoonstellingduiven, ik heb alles gekoppeld of ja ik doe niet mee want ik vind het niet leuk om te verliezen... pfff. Vooral het argument dat de duiven ziek worden op de tentoonstelling is natuurlijk op het nivo van humor van de Partisanen bij DWDD, dat is geen humor niemand lacht erom...
Door de tentoonstelling kunnen we als vereniging bijvoorbeeld een jaar lang OZB betalen, of de huur van het gebouw of de energierekening. Eens kijken of dit niet anders kan in 2019 of gewoon helemaal niet meer...

In het weekend van de Tentoonstelling heb ik ook het kweekhok gekoppeld. De 7 koppels waren er helemaal klaar voor. 10 dagen bijgelicht van 0700 tot 1900. Na 6 dagen aan elkaar voorgesteld. dat verliep prima en dus op zondag de duiven gekoppeld. Alles liep direkt aan. Alles 1 voor 1 los en nu heb ik 3 om 4 los. Ik heb namelijk alles weer omgekoppeld en de duivinnen hebben nogal eens de neiging om fout te vliegen. Dus ik hoop dat door het om en om los laten in groepen van 3 en 4 de duivinnen goed gaan vliegen naar de eieren die ze dan gelegd hebben. Dus tot en met het tweede ei gaan ze in groepen los. Na 2 dagen de met kranten ingepakte nestpan, en na 6 verse tabakstelen. het lijkt allemaal goed te gaan EN de duivinnen gaan leggen binnenkort.

De inschrijvingen voor Marathon Noord lopen lekker door. Ook weer een paar nieuwe deelnemers voor 2018. Het lijkt erop dat nog steeds niet elke fondliefhebber in Noord-Nederland ons kent. Dus daar gaan we verder aan werken..

Dan hebben we nog de ringen 2018. Onze vereniging heeft de versie gekregen met vleugels. Nee ze komen niet bij Libresse vandaan, maar uit België.... Software en een falende produktie. Nu wordt alles plukje voor plukje geleverd. Ook zijn er weer trawanten die noodringen besteld hebben en deze te koop aanbieden. Hufters heb je overal dus ook in de duivensport. Net zoals de Veenstra verkoop bij Pipa. Dit is volgens mij de derde bijna total verkoop in een 10 jaar tijd. De redenen waren legio.. Meer tijd voor het gezin, een rug die versleten was en nu... ik denk een dure huishouding. De topverkoop werd lekker opgeboden door Friese vrienden tot dik over een ton en toen kwam er een Chinees die er dik 158000 euro voor betaalde. De rest van de verkoop stelde niet echt veel voor, althans voor Pipa begrippen. Want haal je deze ene duif eruit gaat de gemiddelde opbrengst met dik 700 euro omlaag. En ter ondersteuning van dit verhaal: Hoeveel duiven van deze liefhebber staan er in de fondspiegel over 2,3 en 4 jaar. Ik kan u vertellen.. niet veel.
Ik zit trouwens met spanning te wachten op de verkoop van Leo Heremans, want die zal ook nog wel volgen.

Zo en dan nu nog even positief. Er komt weer meer licht, de duiven gaan weer lekker broeden en de vliegers worden ook al een beetje onrustig. Die krijgen trouwens het laatste deel van de winterprogrammering. De geelkuur. Dit n.a.v. de wintercheck bij de duivenarts. Als die gedaan is dan gaan we de hokken klaar maken voor het voorjaar. Dus schoonmaken, de roosters omhoog, de brander er door.

 Week 51-1

Allereerst wil ik natuurlijk iedereen een gezond en sportief 2018 wensen.
Met de duiven gaat alles prima. De Paratyphuskuur is afgerond en ook de wormenkuur is gedaan. Na de wormenkuur heb ik alles gebrand met een nieuw aangeschafte onkruidbrander. het voordeel hiervan is dat je niet met een enorme vlam alles brandt en dan er geen gasfles met een slang eraan zit. De vlam is prima, heet genoeg en niet enorm. Ik ben er altijd erg huiverig voor geweest om het hok te branden. Maar ik denk dat het wel goed is om te doen.

Ook is helaas de Merel van 2002 dood gevonden op het hok. Voor mij een topvliegduivin met 12 prijzen op de overnacht. Helaas geen goede nakweek en daarnaast stopte ze snel met leggen. De laatste jaren versleet ze haar tijd op het jonge duivenhok waar ze zich uitermate vermaakte.

Verder heeft de nieuwe kweekdoffer zich prima aangepast. Deze doffer van Supercup en Criterium der Azen winnaar Ochtendlossing 2016 van Marathon Noord kwam op duivenmarktplaats.nl voorbij en ik heb deze gekocht. Ik ben reeds teruggegaan van 10 naar 8 koppels op het kweekhok, maar ik miste eigenlijk nog een doffer. Ik denk een prima aankoop en een mooie partner voor de Kweekspiegel van Baas-Berg.
De meeste stambomen kunt u trouwens vinden op de kweekpagina.
Ook heb ik de koppellijst gemaakt voor het kweekhok. Ik begin deze week met bijlichten van de doffers en duivinnen en dan kan er over een dag of 10 gekoppeld worden. Ik ga hiervoor trouwens de doffers naar 1 afdeling doen en dan kunnen de kweekduivinnen in een aprte afdeling bijgelicht worden.

Sinds 1 januari is het weer mogelijk om in te schrijven voor Marathon Noord. Was u reeds deelnemer, dan heeft U een email gehad met uw inloggegevens. Wilt U nieuw deelnemen in 2018? Dat kan natuurlijk ook. Ga naar de site en klik op inschrijven.

Verder is er een initiatief van de Noordelijke fondclubs zoals Fondclub Noord-Holland en spelverbanden als de Fondunie 2000 en Stichting Marathon Noord om tot een voorstel te komen voor een eerlijke neutralisatieregeling voor de ochtendlossing. Afwachten op wat komen gaat is in deze niet de weg die bewandeld moet worden. De sectie Marathon schijnt te mogen beslissen hierover, maar die is nog steeds niet opgericht en kan dus nooit besluiten nemen voor het vluchtseizoen. Dan is het aan de NPO en diens vergadering... en dat willen we eigenlijk voor zijn. Deze week de eerste vergadering en ik hoop dat er spijkers met koppen worden geslagen.

En ja... over de ringen 2018 wilde ik het nou niet hebben. Is dit de eerste stap om ringen pas op bijvoorbeeld 1 februari beschikbaar te stellen? Verder hebben de noodringen geen chipclipvleugels. Ik gebruik deze clips niet, maar is er een knijpring die deze clips kan dragen?

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Inloggen

Main Menu Page Content Newsarea