Arjan van Gent, West-Knollendam Passie voor Marathonvluchten

You are here: Home > De Week > 2023

Week 41-44

In de afgelopen weken hebben de duiven de 10KG Matador Detox gekregen. En ik moet zeggen.. ze aten het prima. Ik heb na de 10 dagen Detox alle duiven weer in mijn handen gehad. De rui gecontroleerd en ik merkte dat er extreem veel stoppels tegenkwam in de donszone van de duiven. Dit zal ik dus toe moeten schrijven aan het Detox voer. Mooi dat het dus echt werkt.

Verder komen de late jongen regelmatig los en ik heb er nog twee gevonden welke ik kon uitselecteren. 2 hebben een aantekening gekregen en als deze de volgende keer weer opvallen is dat ook exit.

Afgelopen zaterdag hebben we de kampioenenhuldiging van Marathon Noord gehad. Het was zeer zeer goed bezocht en de huldiging verliep prima. Mooi op tijd en veel belangstelling. Nu ben ik bezig met de bonnenverkoop van November. Deze zal op www.pigeoncom.com plaatsvinden.

Ook heb ik het bakje waar mijn Champ+ in staat tijdens het seizoen, voorzien van een nieuw deksel. Dat was echt nodig. De verf droogde voor geen meter, dus het was meer wachttijd dan zaag- en schildertijd.

Deze week nog een keer de stofzuiger door het hok om de veren weer op te zuigen. Nieuwe zakken en filters voor mij Karcher zijn binnen, dus ik kan mijn gang weer gaan.

De duiven krijgen zeer regelmatig een bad. Ik neem hiervoor water uit de regenton. Ik hoorde meerdere malen dat duiven liever in regenwater baden dan in kraanwater en dat klopt. Ik voeg hieraan toe een scheutje keukenazijn en een schepje Natriumwaterstofcarbonaat of baking soda. Dit is hetzelfde zout wat in badzout zit alleen zonder geurstoffen, kleurstoffen en een stuk goedkoper. De duiven worden er enorm zacht van en badderen er lekker in.

Ook is er een mooie kweekdoffer bijgekomen. Deze doffer komt uit een Jellema x Noel Peiren doffer en een duivin welke komt uit een Beerda x Jellema koppeling. Beide ouders hebben meerdere keren dik 1 op 10 of beter gevlogen op de Marathon. Een prachtige uitstraling, mooi compact duifje!

Duif gelijk geënt, luizendruppels en een geelpil toegediend. Er zullen niet veel toevoegingen meer komen. 9 koppels op de kweek is meer dan genoeg. Het Andijkkoppel gaat uit logeren, maar niet bij elkaar. De duivin zit al in Zaandijk en de doffer gaat naar Schladen Duitsland.

Week 39-40

In deze weken het boek van Marathon Noord gefinaliseerd. Het is altijd weer een klus om dit boek samen te stellen en te zorgen dat alle kampioenen goed in beeld komen. Nu gaat het boek naar de drukker, waarna het naar alle deelnemers en sponsors wordt gestuurd.

Ook heb ik de broedholen opgehaald in Gouda. 3 hoog en 2 stuks. Ik ga deze ergens in de winter ophangen in de vlieghokken. Ik ga ook de camera verhangen naar de ruimte tussen de de spoetnikken van de jongen en de vliegers. Op deze manier hoop ik een beter zicht te hebben op de spoetnikken. Nu hangt de camera bij de deur, maar door het drinkpannetje wat ik heb staan op de eerste spoetnik, heb ik geen mooi beeld op de spoetnik.

 

De duiven ruien inmiddels als een dolle. Ik heb er al weer 2x een stofzuiger doorgehaald en 2 stofzakken verder. Ze donzen ook nog enorm.

Als test heb ik een 10kg zak Matador premium Detox gehaald. Als de duiven de groffe rui gehad hebben, ga ik dat voeren. Als alles werkt zoals dit beloofd is, zorgt dat voer voor een complete detox van de organen en gaan ze dan enorm dons gooien.

Ook heb ik een fles LTW kunnen overnemen van een medeliefhebber. Dit ga ik dus ook uittesten. LTW is van Beute en beloofd het volgende:

LTW Kruidenelixer is een hoogwaardige kruidensamenstelling welke een belangrijke ondersteuning geeft voor schone Luchtwegen, meer Trainingsbereidheid om langer te willen vliegen en verbetering van de conditie, natuurlijke Weerstand en het immuunsysteem.

Samenstelling: mix van kruiden o.a.:

Propolis, Brandnetel, Allicine, Zoethout, Cranberry, Zwarte bes, Foenegriek,

Mint, Baardmos ( Usnea Barbata), Eucalyptus, Honing, Sleutelbloem, Weegbree,

Heemst, Venkel, Anijs, Anisium, Salie, Zonnedauw, Alant, Gember, Kurkuma, Moringa Oleifera,

Pau ‘d Arco, Vlierbloesem, Kaneel, Dextrose.

Dit ga ik dus in het voorjaar uittesten en eens zien wat dit teweeg brengt.

Aan het einde van de maand zal ik de jaarlijkse Paratyphus-kuur geven. Dit doe ik standaard. Altijd een dag of 20.

De duiven gaan ongeveer 3 tot 4 dagen per week los. Een groep vliegt weer als een dolle, één groep is zo zwaar in de rui dat ze liever niet vliegen en een groep die half half vliegt. De late jongen zijn er nog allemaal, ondanks het 5 weken vastzitten. Ook deze zijn aan de rui begonnen. Ik ben benieuwd hoe deze het gaan doen. Van de 7 zitten er denk ik 2 doffers tussen en 5 duivinnen.

2 late jongen zijn niet losgeweest. Deze heb ik gehad van René Koeman. Vader is inteelt naar OMG430 via Verweij - de Haan. Moeder is een dochter van de  Super 18 van de Combinatie Hommes. Van deze duivin had ik de nestmaat. Maar deze doffer bevruchtte helaas niet. Ik heb deze gekoppeld gehad aan 5 duivinnen, in mijn kweekhok en in een aparte kweekbox met alle ruimte, maar gewoon geen bevruchte eieren. Jongen grootgebracht van anderen, niets hielp.

Dus is deze uitgeselecteerd. Maar nu twee mooie late jongen uit een zus hiervan. De bedoeling is dat beide op het kweekhok belanden.

Er zitten nog 55 duiven op de vlieghokken. Daar moet dus nog een selectie doorheen. Ik houd graag wat extra duiven aan om in te kunnen passen bij verlies van een duivin of doffer. De late jongen ga ik in principe gewoon opleren gedurende de winter. Ze zullen regelmatig losgelaten worden en regelmatig tot maximaal 12 km opgeleerd worden.

Oude duiven zitten er nog 14 om 14... waarvan 2 duivinnen niet vliegen. Dus dat zijn in principe 26 oude duiven voor de marathon. Dat is voor mijn doen best veel. Dus het plan is om er 3 tot 4 van 2020 klaar te maken voor Barcelona. Deze hebben allemaal hun kilometer inmiddels gemaakt en moeten in staat zijn deze opdracht met succes te volbrengen. 2 broers, waarvan beide op de 3 echte nationale vluchten prijs hebben gespeeld. Nummer 3 heeft dat ook en nummer 4 heeft ook haar strepen reeds verdiend. Als ik er 3 of 4 kan inkorven op Barcelona, dan moet ik die ook kunnen pakken.

Week 33-38

Jeetje 5 weken niets geschreven… Maar daar is wel een reden voor. Vroeger dan andere jaren zijn we op vakantie geweest. Bijna 3 weken zijn we door Ierland en Noord-Ierland getrokken. Wat een prachtig eiland en zeer indrukwekkende geschiedenis.

Dus voor de vakantie werden de duiven klaar gemaakt voor de vakantie. Want diegene die mijn duiven verzorgd moet er zo min mogelijk werk aan hebben. Dus in de weken voor de vakantie worden alle hokken onder de roosters schoongemaakt. Elk hok past in een kliko en gelukkig komt HVC in de zomermaanden elke week voor de groene bak. Verder gaan alle duiven in het de afdelingen van de oude duiven en de jonge duiven. De duiven kunnen door poortjes in alle 3 de afdelingen komen. De broedhokken worden gesloten en in de winterstand gebracht. Dus alle nesten eruit, pannen schoon maken etc etc.

Ook de eerste selectie is gelijk maar gedaan. Ook de kweekduiven worden dus in de 3 afdelingen gezet en het kweekhok is dan ook leeg. Echter dit jaar zat er nog 1 koppel op een stel jongen. De doffer kwam nieuw deze zomer van Verweij – de Haan en is een doffer ingeteeld naar Kopie Toon. Deze was gekoppeld op de duivin van Richard Kuijer en dit was ronde nummer 2. Ook kwamen er nog 2 jongen van dezelfde leeftijd bij van René Koeman, dus die werden bij dit koppel in het kweekhok gezet.

Dus alle duiven bij elkaar, twee duivensilo’s erin met voer en 5 liter zelfvullers voor water. Op deze manier hoeft de verzorger maar eens in de 3 tot 4 dagen langs te komen en het water en voer te checken. En wat allerhande in de voerbakken geven voor de nodige mineralen… De duiven regelen zichzelf wel.

Dus bijna 3 weken weg met de auto.. Europoort – Hull- Holyhead-Dublin was de eerste etappe. Daarna via het Noorden naar Belfast, de Noordierse kust en dan via de westkust helemaal naar het zuiden en via Cork weer naar boven. Dan via Dublin- Holyhead-Hull- Europoort weer naar huis. Geweldig weer gehad, zeker voor Ierse begrippen en enorm veel gezien en geleerd. Zeker 3 duivenhokken gezien, een golfbaan of 50 denk ik en zeer vriendelijke mensen.

Bij terugkomst eerst de duiven een bad gegeven. Een dag later alle duiven in de handen gehad, pennenstand gecontroleerd, een anti luisdruppel gegeven en de knijpringen aangepast.

Dat laatste om de duivinnen te herkennen, de kweekdoffers en de kweekduivinnen. Ook de late jongen hebben een aparte knijpring zodat ik deze snel kan herkennen.

De duiven zagen er prima uit en allemaal hebben ze genoeg voer gehad. In andere jaren waren er altijd wel 1 of 2 welke het moeilijk hadden… Ze waren ook goed in de rui en meerdere oude duiven hadden meerdere pennen gegooid.

Gelijk ook met de stofzuiger de veren onder de broedhokken en andere plekken weggehaald.

Na 3 dagen de kwekers weer apart gezet, de automatische voerbakken eruit gehaald en de duiven weer dagelijks gaan voeren. Toen op zondag de duiven weer los gelaten. Dat was nog wel een dingetje, want 5 late jongen waren nog niet buiten geweest. En nu dinsdag wil er 1 nog niet naar binnen, dus dat valt mee. De twee jongen van René gaan trouwens naar het kweekhok en worden dus niet losgelaten, dat risico vond ik te groot. Het is nou niet echt briljant weer, maar 4 van de 5 vonden 1 nacht buiten zitten wel voldoende met regen en onweer. Toch mooi dat deze slim genoeg zijn om het hok toch nog te vinden. De laatste is er één die heel schrikkerig is in het hok en daardoor niet echt naar binnen wil… maar het hok wordt gevonden, dus dat komt vandaag wel goed. Op honger zal dit duifje ook wel komen. Het doel is om de duiven regelmatig los te hebben en straks de late duiven met korte afstanden op te leren.

Ik had van hout 2x 2 broedvakjes gemaakt en deze in de vlieghokken geplaatst op drinkbak houders welke ik niet gebruikte.  De hokjes waren erg in trek, maar ik kon ze niet afsluiten. En dat is is vooral vervelend als de duiven nog samenzitten en dan nog steeds nesten gaan bouwen, terwijl anderen dat niet meer kunnen. Dus deze zijn verwijderd en de drinkbakhouders zijn er ook uit. Er komen nu 2 torentjes van 3 broedholen. 30x30x30 per hokje met een deur ervoor met een ronde toegang welke je kan sluiten. Eens kijken wat ze daar van vinden.

Verder ga ik weinig veranderen of erbij nemen.

Ergens eind oktober ga ik weer door alle duiven heen en dan een finale selectie doen. Er zitten er nog wel wat te veel, maar dat valt ook nog wel mee. Ik ben vooral benieuwd naar het aantal doffers en duivinnen. De afgelopen jaren had ik een duivinnen tekort, maar Ik heb dit bijna opgelost met late duivinnen van 2022 welke ik een in 2023 een aantal keer heb meegehad en dus ook ingezet kunnen worden in 2024.  Bij de lichting van 2023 zitten ook weer een aantal duivinnen, maar weer meer doffers. Dus ik verwacht dat de selectie zal plaatsvinden in de doffers.

Voor het vliegprogramma 2024 mag ik toch wel hopen dat het bij 1 ochtendlossing blijft, en dat de tweede ochtendlossing weer een middaglossing wordt. Werkelijk niemand zit op een 2e ochtendlossing te wachten. Dit is een gedachtekronkel van de NPO welke blijkbaar het erg leuk vinden om maar meer ochtendlossingen in te voeren, terwijl de ZLU er al 7 heeft. Wie ochtendlossing wil spelen, gaat maar ZLU spelen…  Wie gaat dat de NPO en de vergadering duidelijk maken.

Verder mag de overnachtvlucht voor St. Vincent wel een weekje opschuiven richting St. Vincent, dus een week ervoor.

Ook is in het nieuwe programma midfond en dagfond aan elkaar gekoppeld met dezelfde inkorfdagen, de donderdag. Dat wordt wachten op verwisseling van manden op de vluchten.. dus dagfond  manden die op de midfond staan en andersom…. Leuke logistieke puzzels….

Week 30-32

Na het superweekend van Tarbes hebben we gewoon weer ingekorfd voor Bergerac. 14 stuks kon ik er nog vinden. 4 jaarlingen en dan duiven die al Bordeaux, Bordeaux ochtend, St.Vincent, Cahors of dagfond gehad hebben. 1 jaarlingdoffer had 5 pennen en dek gegooid en die heb ik dus thuis gelaten.
De duiven werden op zaterdag gelost om 13.30 uur met een zuidwestenwind. De angst voor nachtvliegers werd de waarheid en dat is nou niet echt iets wat ik leuk vind. Of je moet in de nacht op blijven, want er kan er zo maar 1 komen, of je wordt wakker en er zijn al een berg meldingen en geen duif bij jou op de klep of dak.
Nu heb ik nog nooit nachtvliegers gehad en ik denk dat ze het gewoon niet doen. Maar ik was redelijk op tijd wakker, zo rond 0700 uur en ben gaan wachten. De meldingen kwamen onregelmatig binnen. Ik heb de oude duiven lekker laten trainen, want ja dan vliegt er wat. Die zijn binnen en om 10.48 twee duiven gelijk. 2x van Bergerac. Prima tijdduiven. Dan om 11.08 een doffer welke van Bordeaux ochtendlossing, zijn 1e marathonvlucht, 5 dagen later kwam en redelijk afgevlogen was. Dan om 11.13 en 11.48 twee jaarlingen. Deze twee pakte ik ook al op de dagfond. en dan even over 12 nummer 6 een duivin welke van St. Vincent halverwege de middag zich meldde in Almere, de volgende dag naar huis wilde en kwam en ook van Cahors op tijd was. 'savonds 11 thuis van de 14 en eergisteren meldt nummer 12 zich, een jaarling duivinnetje. Dus helaas nog 2 onderweg.
Ik ben tevreden, de duiven kwamen prima naar huis, alleen ga ik ze allemaal op een LOI cursus nachtvliegen sturen ;-)

In de afgelopen weken ben ik bezig geweest om 4 herintreedsters, 3 late duivinnen en nog een 5 tal late jongen op te leren. De laten zijn naar Groot-Ammers geweest met de afdeling en de 4 herintreedsters naar St. Job met de fondclub. Wat weer retour is gaat naar Duffel met de afdeling en als het kan naar Duffel met de Fondclub. Dan hoop ik weer een paar aanvullingen te hebben voor de vliegploeg. In de 4 herintreedster zitten 2 duivinnen die een keer een week later terug zijn gekomen en twee die waren opgevangen elders in het land.

Het jonge duivenhok is weer eens een keer helemaal schoongemaakt en dat was nodig. De vlieghokken gaan deze week een beurt krijgen.

Week 29

Normaal schrijf ik niet over één enkele week, maar dit keer dus wel.
4 duiven ingekorfd voor Tarbes. Eerst nog getwijfeld of ik niet deze naar Narbonne zou gaan spelen. 3 kwamen van Bordeaux Ochtendlossing 'savonds thuis en de 4e de volgende morgen in de regen. Toch maar beslist Tarbes te kiezen om dan deze 4 ook het overnachtgevoel te geven. Ik had op de donderdag ook nog 4 duiven op Issoudun gezet, dit omdat het aantal voor Bergerac te groot zou gaan worden EN Issoudun toch een nationale lossing is waar ze veel van leren. Op de vrijdag zou ik de jongen inkorven, maar heb hier vanwege het weerbericht en de verhalen over de heersende zware coli in Noord-Holland vanaf gezien.

Zaterdagmorgen hoosde het van de lucht ten tijde de thuiskomst van de jonge duiven. Gelukkig is het bijna overal prima verlopen, zijn de meeste jongen weer thuis, maar ik was toch blij ze niet gezet te hebben. Dan begint het echte wachten. Door de afwisseling van regen en droogte zitten we helaas binnen. René Koeman pakt een zeer vroege duif op 11.40 uur, zijn tweede op 13.08 welke hier gekweekt is. En zijn derde om 13.20 uur... En dan zijn er 9 duiven in het inkorfcentrum.
We zaten binnen een the Open te kijken toen er uit het oosten een duif aankomt en op het hok valt. Blij roep ik de duif binnen, pak hem en geef hem een herstelpil. De duif wordt teruggezet en ik zit nog geen 3 minuten, valt de 2e.. de duivin van de eerste. Ook die roep ik binnen, krijgt de herstel pil en zet de duif terug. Ik check de meldingen op de verenigingsmeldsite, Compuclub Live en constateer tussendoor dat deze twee ook de eerste 2 waren van Bordeaux en toen ook 7 minuten uit elkaar!
Inmiddels is de Tour ook begonnen en valt nummer 3... een broer van nummer 1. Deze doffer heeft op Bordeaux ochtendlossing meer dan een uur in de stromende regen buiten gezeten na zijn thuiskomst zaterdagmorgen. Dan constateer ik ook dat ik ongeveer 28,32 en 46 zoals ze dat in het oosten mooi zeggen NPO speel met 4 duiven mee. Ik moedig de 4e duif og aan om thuis te komen, want dat zou leuk zijn voor het prijspercentage, maar helaas is deze er nu, maandagmorgen nog niet.
De duiven van Issoudun kwamen prima naar huis alleen te laat. Tegen 95km per uur kunnen ze gewoon niet op. In een kwartier krijg ik er 3 en de 4e komt de volgende ochtend.

75% prijs en in de avond hoop ik hoog te staan bij de grootmeesters... en op zondagmorgen nadat Den Helder ook heeft ingestuurd bij de Compuclub zie ik dat ik in de Kring, Afdeling en in de Sector 1e Grootmeester op Tarbes ben geworden. Ik weet dat veel liefhebbers dit helemaal niets vinden, want de eerste telt en het zijn geen echte kopprijzen, maar ik ben er blij mee. Tijdens de bruiloft van Arthur en Jolanda op het strand bij Castricum belt Rob Coort mij voor wat informatie. Dus dat gaan jullie lezen in het Spoor der Kampioenen.

Dinsdag inkorven voor Bergerac. Alles staat nog op een volle vleugel dus dat gaan er ongeveer 12 worden, voor mij een zeer grote ploeg.
We gaan het zien!

Week 26-28

De weken gaan hard. Na St.Vincent zijn de jaarlingen naar een zware Tours geweest. Deze kwamen prima af. Ondanks de sprong van 390 naar 640 km deden de jaarlingen het prima. Ik mis er 3, waarvan 2 oudere herintreders. Deze jaarlingen hebben twee weken later in het warme weekend met de warmteprotocollen Vierzon afgewerkt. Ook daar kwamen deze prima. Hier mis ik er nog 1. Dus de jaarlingen hebben dat gedeelte van de opleiding ook weer gehad.
Ik had 6 duiven voor Bordeaux ochtendlossing klaarzitten en deze zijn dus ook ingekorfd. 07.15 uur los en om 20.46 en 20.53 dienden de eerste 2 zich aan. De derde in het donker om 22.34. De volgende dag nog twee en de laatste een paar dagen later. Op zich een prima vlucht.
Een week na Bordeaux ochtendlossing was Cahors aan de beurt samen met de al eerder besproken Vierzon. Hitte protocol en ok 1100 uur los.
De duiven van de 1e Bordeaux en St. Vincent in de mand en net voor 2 uur komt de eerste over de antenne. Nestbroer van de 28, mijn eerste duif van St. Vincent. Deze was toen mijn 3e duif. Tussen de 1e 5 duiven zitten alle St. Vincent duiven. En de duivin die vanuit ST. Vincent in Almere landde, was mijn 5e, 2 uurtjes na de prijzen. De Bordeaux duiven hadden het dus veel zwaarder gehad op hun 1e vlucht dan de St. Vincent duiven. Zondagmorgen om 0625 had ik er 6 van de 8 en gelukkig kwam gisteren de 16e juli mijn 2e getekende terug. Deze duivin was op haar 1e opdracht, maar toch had ik veel vertrouwen in haar. Gelukkig is zij er weer!

Nu staan we voor de inkorving van Tarbes. Daar gaan de duiven van Bordeaux ochtendlossing in principe op worden ingekorfd.

Bij de kwekers ligt er momenteel een ronde jongen van een dag of 10-12 voor een Franse sportvriend. Die groeien prachtig op.

En de jongen... ja.... opgeleerd tot 15 kilometer.. zoals altijd en toen de mand in naar Roosendaal met de afdeling. Dat is niet zoals altijd, want normaal gaan ze met de fondclub mee in Augustus. het werd nou niet echt een succes. Ik ben er een dikke 10 kwijt. Ik had er ook oude duiven tussenzitten en ook die hadden het moeilijk. Die kwamen we thuis, maar niet van harte.... De jongen thuisgehouden in het weekend en nu maar weer naar Duffel...

Er wordt werkelijk NIETS opgegeven.. dus waar ze zijn... geen idee.

Week 25

De week begon vrijdag al goed. St. Vincent was gelost en om even na 1800 kwam de laatste van Bordeaux thuis. Deze doffer heeft wel even wat tijd nodig om weer de oude te worden, maar dat gaat lukken.
Op zaterdagmorgen kwamen de meldingen in het zuiden goed op gang. Dat is voor mij altijd een goed teken dat de vlucht regelmatig zal verlopen. Om 13.14 uur komt mijn eerste getekende als een schicht aan. Deze doffer was ook mijn eerste als jaarling op Dax en dan nu goed in de prijzen op St.Vincent. Uit Vlielands Krasje x Japies EK. Als tweede meldt een goed half uur later de 415 zich. Deze doffer is gekregen op een bon bij de inmiddels gestopte Ron Voorn uit Edam. Als derde meldt zich om 15.23 de 29, nestligger van de eerst aankomende.

Dan krijg ik rond 1800 een telefoontje dat de 4e duif van St. Vincent zich gemeld heeft in Almere. Deze kwam bij die liefhebber mee met vluchtduiven. Deze dame wilde zondagmorgen weer uit haar opvanghokje en was 30 minuten later ook weer in West-Knollendam. Al met al een prima vlucht met op alle nivo's 3 van de 4 raak en op nationaal nivo 2 van de 4.

Alle thuiszitters hebben zondagmorgen een lapje van 50km gehad en nu kunnen we verder gaan plannen. De jaarlingen gaan naar de dagfond, er zal ingekorfd gaan worden op Bordeaux ochtendlossing en misschien op Agen ZLU.

De jongen hebben de enting goed doorstaan en zullen worden opgeleerd. Ik heb diegene die 2 pennen hebben gegooid een knijpringetje gegeven, dus die worden opgeleerd. Eens kijken of het weer meewerkt en we deze een paar keer weg kunnen brengen en 1 voor 1 te lossen.

Week 23-24

De jaarlingen kwamen prima van Pnt St Max. Ondanks de forse NO-wind kwamen deze prima naar huis. Alles weer retour.
De twee-jarigen zijn naar Fontenay geweest. Ook die hadden te maken met erg warm weer en NO wind en ook die deden het prima. Alle 6 wederom retour en kwamen fit thuis. 3 duivinnen hebben Lennik gehad en daar is er 1 helaas nog onderweg.
In dat zelfde weekend 4 stuks ingemand voor Bordeaux. Deze werden pas op zondag gelost en maandag geen duif thuis...... dit was wel een teleurstelling. Het verloop was enorm traag, 1 op 4 waren de prijzen er rond 1900 uur uit..en de volgende morgen 2 duiven in 16 minuten tijd. 's Avonds ook nog 1, welke heel licht een draadje geraakt heeft. Dus wel 3 van de 4 thuis. Deze krijgen weer een kans later in het jaar. Eerst maar even herstellen.
Gisterenavond de 4 duiven ingekorfd voor St. Vincent. Het was een drukte van belang en ik heb ongeveer 150 duiven door de handen gehad.

De jongen zijn vorige week geënt tegen Paramixo en Rota. Geborsteld tegen pokken en hebben een U200 druppel gehad tegen luis. Dit hebben ze prima doorstaan.

Bij de kwekers gaat alles gewoon door... blijft altijd leuk om dat te zien.

Succes allemaal met St.Vincent en wellicht komen wij bij U op bezoek als winnaar van Marathon Noord!\

Week 20-22

Naar Morlincourt en Roye ging de ploeg voor St.Vincent en Bordeaux. Die kwamen prima naar huis. De jaarlingen gingen naar Quievrain en Quievrain en dat ging ook goed. De twee jarigen naar Pnt St Max en Roye en ook dat veriep soepel. Slechts 1 duivin de wegkwijt en is vandaag in Bergen op Zoom opgevangen.. we gaan kijken of ze retour komt, want ze was erg mager volgens de opvanger.
Gisteren de Jaarlingen ingekorfd voor 2 nachten mand Pnt St Max. Ik gebruik algemene groepen, maar als er een duivin moet overslaan vanwege leggen, dan is ze of gaat ze een vlucht later mee. Even afkloppen, zeer weinig verliezen, dus dat gaat echt heel goed.

De jongen beginnen beter en beter te draaien. Worden volgende week ingeent tegen Paramixo en Rota en geborsteld tegen pokken. Ja, alles in 1 keer...

Bij de kwekers is er 1 wijziging. Er is een prachtige doffer bijgekomen van Verweij-de Haan, inteelt naar Kopie Toon en Toon. Vader is New Kopie Toon en moeder is Muis. Deze heb ik gekoppeld op Kadootje van Richard Kuijer... eens zien wat daar uit komt.
Harry 57 heeft een nieuw huis gevonden in Frankrijk en gaat daar op de kweek. Ben benieuwd!

Volgende week begint het seizoen en de duiven hebben voldoende kilometers gemaakt. Voor Bordeaux heb ik er 4 gereserveerd, en voor St. Vincent ook. We gaan het allemaal meemaken!

Week 16-19

In deze weken hebben de vliegers Roosendaal en St.Job gehad. Daarna hebben ze twee weken stil gestaan en afgelopen weekend weer Quievrain gehad. Die stilstand kwam omdat de baas en zijn vrouw graag naar Bruce Springsteen wilden. En dat was in Barcelona, dus hebben we er gelijk maar een stedetrip omheen gepland. The Boss was indrukwekkend goed en ook de plaatselijke FC speelde goed. 4-0 gewonnen tegen de nummer 5 Betis Sevilla. De duiven zijn weer prima verzorgd.
Dus na thuiskomst de eerste dag de duiven 2x los, op donderdag- en vrijdagmorgen ook 1x en gewoon weer een uur trainen met de vlag op de laatste 2 dagen. Toen vrijdag de mand in, en ze kwamen mooi regelmatig af zonder verliezen.
NU gaan er een stel deze week naar Morlincourt, wel 2 nachten mand, maar het is niet anders. Zojuist is de africhting voor morgen naar Quievrain vanwege het weer doorgeschoven naar volgende week, dus we gaan weer aanpassen en nadenken wie waar naar toe gaat.
De jongen bij de vliegers zijn allemaal voor bonnen, en die groeien werkelijk super.

Het hok met de jongen zit bijna vol en die zijn na twee weken vast te hebben gezeten door vakantie en weer gisteren weer los geweest. Als daar weer regelmaat op komt, gaan de eerste 20 wel in een koppel vliegen. Daar zijn vlak na de Barcelona trip nog 5 prachtige jongen bijgekomen op bonnetjes van Kweekcentrum Friesland. Ze passen zich prima aan en zullen in de komende week de omgeving wel onveilig gaan maken.

Bij de kwekers liggen de laatste jongen voor dit jaar te blinken in de schotels.

Week 13-15

In deze weken zitten de vliegers op eieren, althans diegene die een partner hebben weten te scoren. Er zijn er altijd die wat later wakker worden, dus die lopen nog los in het hok. Maar dat zijn er 2 of 3. Alles gaat wel gewoon mee met de vluchten. Ik heb 5 late duivinnen welke wel gekoppeld zijn, maar niet ingekorfd gaan worden. Dit alles om de problemen van vorig jaar met het duivinnen tekort te voorkomen. De duiven komen elke dag los en trainen nu ongeveer 50-55 minuten. Ik heb ze met Pasen naar 15 km gebracht en daar 1 voor 1 gelost. Dat ging prima. Nu gaan ze as vrijdag met de vereniging naar Roosendaal, 108 km.

De jongen zijn ook elke dag los en luisteren prima. Ik denk dat ik er 1 kwijt ben, maar weet echt niet welke. Dit kan een eigen kweek zijn, of één van de 4 welke ik meekreeg bij Marc in het mooie Zandvoorde. Ook ben ik bij Corné in Leerdam geweest om een bonnetje te verzilveren. Deze beide bontjes zijn er nog.
De kwekers zitten inmiddels op de tweede ronde en er zijn er al bij die de derde ronde eieren hebben gelegd.

De ringen bij Marathon Noord zijn uitverkocht dus dat is ook prima. Er moeten nog een 90-100 tal inschrijvingen komen als ik het goed kan inschatten, maar er zijn altijd liefhebbers die dat op het laatste moment doen.

We gaan zien wat de leervluchten van de komende weken gaan brengen.

Week 11-12

Ik heb net de eerste jongen overgebracht naar het jonge duivenhok. Dat was mogelijk omdat ik gisteren de duivinnen bij de doffers gelaten heb voor een vrije koppeling. Allemaal een anti-luis druppel gehad. Vanmorgen nog snel het jonge duivenhok schoongemaakt onder de roosters, zodat de jongen in een schoner hok komen.
Ik had al bij alle koppels een extra schotel gezet en bij de meeste heeft dat gewerkt. Ze leggen dan eerder, dan wanneer er jongen in de weg zitten. 1 koppel heeft lekker gelegd achter de deur op de grond en dat heeft al een ei gekost. Ik heb er een schotel onder gemanouvreerd en deze heb ik reeds 30cm opgeschoven, zodat ik weer naar binnen kan. Rare jongens.. die duiven... althans ik denk dat het aan de duivin ligt en de doffer gevolgd is..

De tweede ronde is dus gelegd en in totaal 19 jongen bij 10 koppels voor de eerste ronde... een prima gemiddelde.
De vliegers hebben vorige week een druppel van U200 gehad en we (René en ik) hebben iets gedaan wat we hebben opgepikt bij diverse topspelers. Eens zien of dit gaat helpen.De duiven gingen door de handen en zagen er prima uit. Eens zien of er na het weekend iets te zie valt over de koppelingen in het vlieghok. Ik geef ze maar even de tijd.

Bij Marathon Noord zijn de ringen uitverkocht! En net gehoord dat van de 1e 200 bestellers deze door de NPO al op naam gezet zijn. De Voorjaarsbeurs was druk, en ook de Marathon middag was super bezocht. Alle vluchtwinnaars en kampioenen die aanwezig waren hebben hun prijzen mee kunnen nemen.

Week 7-10

Op het moment dat ik dit schrijf, sneeuwt het lekker door. Morgen schijnt het mooi en droog te worden, maar zo ziet het er nog niet uit.
In deze weken zijn de jongen geringd op twee later gezette koppels na. Slechts 2 uitvallers, omdat de eieren niet bevrucht waren.
Deze week een extra schotel erbij gezet, zodat de doffers wat eerder gaan jagen.Dat werkt prima en bij de meeste koppels scheelt het op 3 ronden bijna 1 ronde jongen.

De kampioenenhuldiging van de Vereniging was top. Goed eten en prima gezelschap. De klok heeft nieuwe batterijen en ik kan deze vanavond ophalen. Gelijk kunnen we een mestonderzoek laten doen en daar maak ik ook gebruik van. Zondag de Marathon Middag met de kampioenenhuldiging van het NIC en ook de vluchtwinnaars worden in het zonnetje gezet. Ook hebben we een jaarlingenkeuring door Frans Bungeneers. Een mooi aantal van 40 inschrijvingen.

De vliegers komen zeker 2x per week los. Dus de duivinnen en de doffers. Deze hebben reeds 1x een kuur tegen wormen gehad en ik ga deze na dit weekend nog een keer herhalen. Dat moet op deze manier, dus dan doen we dat. Koppelen van de vliegers doen we ergens eind maart.
Ook de voorjaarsbeurs was een groot succes. Wat een drukte op de zaterdag. Het mooie is dat de ringen voor de jaarlingencompetitie bijna op zijn.. en op is op. Schapjes meegenomen alsmede prijzen voor de Marathonmiddag. Ook even de spullen ingeslagen bij Travipharma.

De duiven zien er prima uit en glimmen je te gemoet. ik geef nu alle duiven sinds oktober elke dag de Kruidenelixer van Jan Smit en dit lijkt goed te werken.

Dit jaar zijn er 3 bonnen geschonken. 1 aan duivenmarktplaats, 1 aan de vereniging van mijn Duitse vriend Stephan en 1 aan een Noord-Franse vereniging waar Christophe lid is. Hij heeft hier nu 2x jongen gehaald, waarvan 1 reeds moeder is van de 23e nationaal Narbonne in Frankrijk en nog 3 andere goede vliegers. Deze bracht goed geld op en ze zijn daar ook weer tevreden. Eens zien hoe we deze 3 gaan bedienen. Alle 3 waren voor jongen uit de vliegers.

Week 3-6

8 koppels gezet en op 1 na zitten ze allemaal te broeden. De 8e duivin was van broedhok veranderd door mij en legde een ei op de grond van het hok en 1 op het schapje.. dus die mag nog een keer. Ze was prima gewend aan het broedhok, maar op een duistere wijze toch eigenwijs. Koppel 9 was gekoppeld, maar de doffer schakelde zichzelf uit door een zware pootblessure. Deze is dus gewisseld met een nieuwe doffer en ik heb het laatste koppel toen ook gelijk gekoppeld. Deze duivin was later aangekocht en mocht eerst wennen aan het hok. Dit laatste moet ik nog bijwerken op de site.

Die twee nieuwe doffers waren late doffers van het vorig jaar. Deze heb ik al een paar keer opgeleerd en omdat ik toch 5 doffers te veel heb, zijn deze gepromoveerd naar de vermeerderaars.

Ook de twee late duivinnen hebben dus gewoon gelegd.

Wat staat er de komende weken op de planning: 
De klok gaat via de vereniging naar Hedel voor nieuwe batterijen.
Kampioenenhuldiging vereniging
Voorjaarsbeurs met SMN, kijken naar schapjes en andere handige zaken
Marathon Middag op de vereniging, plus kleine verkoop.

De vliegers komen regelmatig los en ik heb alweer een duivin bij de doffers gevonden(jippie) maar ook een doffer bij de duivinnen.(boehoe). Er zitten nog 20 duivinnen en 25 doffers... Zwarte Karin is naar Ed voor 2 ronden samenkweek. Ook zijn de late jongen weer 3x bij Nauerna gelost voor een opleertje. Dat gaat nog steeds prima.

maar het duurt nog even voordat de vliegers gekoppeld worden, dus we gaan het zien wat de definitieve aantallen worden.

Week 1-3

Alleerst wens ik alle lezer van deze pagina een geweldig en gezond 2023.
Op het hok is er wel wat veranderd in deze weken. De kweekdoffers en de duivinnen worden op dit moment bijgelicht van 0700 tot 1900. Ze krijgen allemaal 70% gerst en 30% ruivoer. Zodra ze gekoppeld zijn, krijgen de kwekers wat zwaarder voer, de vliegers blijven op dit regime.
De 9 kweekkoppels worden ergens rond de 22e gekoppeld. Ik laat dit alleen afhangen van het weer. Wordt het erg koud, dan wacht ik, anders ga ik gewoon door. Ik heb ook al 10 broedschotels ingepakt in kranten dus die staan ook klaar.
De koppellijst is klaar, ook heb ik al rekening gehouden met eventuele afwijzingen van doffer of duivin. Ik ben redelijk snel met omkoppelen. Ik koppel ze rond 1600 uur en dan de volgende ochtend moet het toch wel geregeld zijn. Is dat niet het geval, dan begin ik met de alternatieven.
Er zitten 2 latere duivinnen van 2022 bij, dus die zijn voor mij een vraagteken of deze er klaar voor zijn. We gaan het zien!
Afgelopen week zijn er een 9-tal kweekduiven weer op de foto gegaan bij Jan Breed, de beste duivenfotograaf van Nederland. De duiven zien er echt super uit. Komt waarschijnlijk door het voerregime, maar dan toch, ik ben zeer tevreden.

Ook heb ik bij Kweekcentrum Friesland een mooi Hagens duivinnetje op de kop getikt. Voor dat geld kon ik deze niet laten gaan. Dus weer duiven zat.
Ik hoop dat in de rest van de week het weer wat beter gaat worden, zodat ik de late jongen weer kan opleren. Deze vliegen regelmatig, wat ook geldt voor alle vliegdoffers.

Bij Marathon Noord is de inschrijving geopend. En ik mag wel zeggen dat het storm loopt. Van de ringen is inmiddels meer dan 60% reeds verkocht. Dus schrijf in en wanneer U nog nooit heeft meegedaan, schrijf in en ervaar Marathon Noord.

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

Main Menu Page Content Newsarea