Week 48-50
In deze weken bestaat het duivenleven uit het maken van koppellijstjes en de, inmiddels gescheiden, duiven verzorgen. Als het kan dan laat ik de late jongen nog los en ik hoop op iets beter weer om ze even te kunnen wegbrengen. Dit zijn er inmiddels nog 11, want 1 is helaas afgevallen. Ik moet deze uit de andere duiven halen en loslaten, dus elke keer worden ze gepakt.
Het laatste koppellijstje bevatte 9 koppels. Over 3 koppels is zeker geeen discussie. Ik ga het Kees Droog koppel weer samenzetten. Dus dat is het eerste koppel. Dan ga ik Vlielands Krasje weer samenzetten met Japies EK. Deze koppeling doet het op meerdere hokken goed, dus vandaar. Als derde ga ik halfbroer x halfzus zetten naar de Laura, 3e nationaal Barcelona. Hun moeder is dezelfde, Laura x haar vader. Dus dat is koppel nummer 3.
Dan ga ik twee Paul van den Boogaard duiven op elkaar zetten. Qua bouw en persoonlijkheid past dit prima. Dan heb ik Harry's 57. Deze ga ik waarschijnlijk zetten op de 442 van Richard Kuijer, genaamd Kadootje.
De GC Blue van Jaco van Nieuwamerongen heb ik tot nu toe staan op de 747 van Corné Keijemans. Dan Haagse Harry van Harry Hendriks ga ik koppelen op de Rode Vlieland. De Klz Barcelona Turbo van AP gaat tegen Peertje... en als laatste inteelt Betuwe Koppel tegen de Zwarte Houter.
Nu heb ik wel een 2-tal maren... De twee duivinnen van Erik Houter zijn geboren rond 1 juli, dus zijn met de koppeling 7 maanden... eens zien of ze dan al gekoppeld kunnen worden. Ik denk van wel...
Gisteren ook Marathon Noord vergadering gehad. We hebben het gehad natuurlijk over 2023 maar ook over ons jubileumjaar 2024. Daar zijn een aantal topideeën uit voort gekomen. Geen tipjes van de sluier... maar het wordt erg leuk.
Week 46-47
De duif is gehaald door mijzelf. 300km heen en weer terug was goedkoper dan een koerier in te schakelen. Mooi typisch Betuwe Koppel doffertje. Klein, donkerkras witpen en goed gebouwd. Bijna uitgeruid. Twee dagen apart gezeten met wormpillen en geelpil.. en nu bij de rest van de troepen. Deze worden binnenkort gescheiden, want dat maakt alles weer een beetje rustiger. De duiven zitten nu allemaal bij elkaar en het voeren doe ik met gevaar voor eigen leven. Ik wordt aangevallen door een bende hongerige duiven. Ze zien er top uit, ruien goed door en er komen goede kwaliteit pennen. Ook het dons blijft vallen.
De SMN bonnenverkoop afhandeling is nog bezig. We zijn erg tevreden met de opbrengst en nu nog de afhandeling doen.
Verder weinig nieuws...
Week 45
Slapen doen we in bed. Dus als er een laat doffertje van 2021 voorbij komt uit Zoon Betuwe Koppel x dochter 9000 x dochter Petertje... dan doe ik het toch. Nu nog even zien hoe we de duif hier gaan krijgen. Deze zit net onder Dortmund. Dus of via meine Deutsche Freund Stephan of toch maar op en neer kachelen.... Via Duitsland, dan komt de duif volgend jaar wel deze kant op en anders dus eerder.
Week 42-44
In deze weken is het eenvoud troef. Alleen de 12 late jongen komen regelmatig los en deze worden tot 15 kilometer regelmatig weggebracht. Daar ben ik vandaag mee begonnen. Niet ver, maar wel regelmatig weg.We gaan kijken wat er overblijft en of ze een beetje de weg kunnen vinden.
De Feestmiddag van Marathon Noord is ook achter de rug. Het was gezellig druk en de middag verloop, zoals altijd eigenlijk, gesmeerd. De hele middag druk met foto's maken, bijkleppen en dingen regelen. Hieronder een kort filmpje met de winnaars!
Nu bezig met de beschrijvingen voor de verkoop van de bonnen en late jongen voor Marathon Noord. Ik mag wel zeggen dat de hele top van de Marathon Wereld in ons gebied wat moois geschonken heeft. Ga straks maar kijken op www.toppigeons.nl, van 10 november t/m 19 november a.s.
Ik ben al wel met de jaarlijkse parathyfuuskuur begonnen. Het is de bedoeling om deze ongeveer 2 weken te doen. kan ook iets langer worden, maar dat hangt ook af van de inhoud van de pot.
Verder echt weinig nieuws, het is veel te zacht weer, mag van mij wel richting het vriespunt gaan qua temperatuur.
Week 36-41
In deze weken weer een paar bucketlist items afgevinkt. We zijn namelijk op vakantie geweest naar Oregon en Green Bay. In Oregon een rondtrip gemaakt van 15 dagen en in Green Bay Wisconsin voor de 4e keer een thuiswedstrijd bezocht van de lokale Packers.
Ik moet zeggen...Oregon is prachtig. Apart slag Amerikanen, schitterende natuur en we hadden prima weer. De Kust van Oregon, Painted Hills, Crater Lake, diverse nationale en State Parks. It was good to be back. En de Packers wonnen in de verlenging van de Patriots, dus het was weer top.
De duiven zaten allemaal bij elkaar in 3 afdelingen. 2 trapbakken erin, 3 zelfvullers en op de 3-4 dagen controle en bijvullen door Cliff. De hokken waren helemaal schoon voordat ik wegging, dus daar hoefde hij niets aan te doen.
De duiven na thuiskomst allemaal door de handen gehad en ze waren lekker doorgegaan met ruien. Wat een veren! De duiven waren op 1 na prima op gewicht, dus deze is verwijderd. De 12 latere jongen voorzien van een extra knijpring kunnen nu regelmatig worden losgelaten en kleine stukjes worden opgeleerd.
De trapbakken heb ik inmiddels weer verwijderd en ben weer met de hand gaan voeren. 3x per week een bad erin en 3x per week Allerlei in de bakken. De duiven vinden dit allemaal prima. Over een paar weken ga ik de kwekers weer naar het kweekhok verhuizen en dan kunnen de losvliegende duiven allemaal weer los.
Over het algemeen zijn de jongen op 1 pen na klaar met ruien, de vliegers nog ongeveer 2. Sommigen hebben zelfs 3 pennen gelijk in de groei. 1 op 3/4, 1 op een 1/2 en de volgende alweer gegooid. Ziet er allemaal prima uit.
het kampioenenboek ligt inmiddels bij de drukker, dus dat is klaar. Nu de rest van de voorbereidingen voor de feestmiddag van Marathon Noord.
Ook de bonnenlijst moet nog gemaakt worden, maar de verkoop zal lopen van 10-november t/m 19 november 2022 op www.toppigeons.com
Week 33-36
De 5 duivinnen hebben inderdaad roosendaal, Asse-Zellik en Quievrain gehad. kwamen goed naar huis, dus deze kan ik volgend jaar doorspelen.
Alle hokken hebben inmiddels hun behandeling van het naseizoen gehad. Dus alles onder de roosters verwijderd en alles dus weer lekker vers. Ook al een kleine selectie doorgevoerd en er komt nog een kleine selectie binnen een week of 2. Dan gaan ook alle broedhokken dicht, alles in de ruistand. Deze week ben ik al een keer met de duivenstofzuiger door het hok geweest, want de rui is fors ingezet.
Ook op het kweekhok ben ik redelijk radicaal geweest. Ik heb teveel aankopen her en der gedaan en dat heb ik nu in 1 klap opgelost. Te veel koppels, dus nu weer terug naar 8. Dat is meer dan genoeg. Komt er nog een bijzonder iets voorbij dan kan ik nog naar 9, maar dat is de limit. Dit jaar zat ik soms op 11-12 en dat is echt te veel. Het zal wat beheersing kosten, maar ik ga het doen.
Ik had een doffer uitgeleend, welke nu weer terug is. Deze ga ik koppelen op zijn halfzus... wordt een echte Barcelona doordouwerskoppel. Beide kleinkinderen van de Laura (3e nat Barcelona 2015) x haar vader. En beide hebben aan vaderskant ook datzelfde bloed in de aderen.
Alle latere jongen vliegen nu mee met het koppel. Dus deze kan ik tijdens de herfst gaan opleren, wel rondom de kerk, maar wel veel keer leren. Al deze laten zijn ook geent tegen Paramixo en geborsteld tegen pokken, dus dat is ook weer afgevinkt.
Wel alvast voor 2023 chipringen gekocht en ringen besteld. Ik bestel altijd 100 ringen, want ik werd er helemaal gek van dat ik elk jaar dezelfde eindcijfers kreeg. Nu kan ik zelf kiezen waar ik ga beginnen. En als ik ringen over heb, zijn er altijd wel belangstellenden voor deze.
Ook ben ik begonnen aan het schilderwerk. Het wordt een totaal nieuwe kleur, dus eerst maar de zijkant als proef gedaan en het lijkt erop dat de kleur gevonden is. Dit is dus ook een klusje voor in de herfst.
Dan ben ik nog bezig met het kampioenenboek van SMN. Rene en ik hebben ons gedeelte bezocht en die verslagen zijn klaar. Nu nog wachten op de andere verslaggevers. We maken vooruitgang.
Verder moet de NPO prioriteit geven aan de vogelgriep en de Olympiade. Al dat gezeur over nieuwe sectoren en dergelijke moeten gewoon op het tweede plan komen. Wel moeten we af van de verplichting om de marathon en ZLU vluchten in eigen afdeling in te korven. Leden die aan de randen wonen moeten gewoon de dichtsbijzijnde moeten kunnen kiezen.
Ook moet er wat aan de kleur van de ringen gebeuren. Zwart op donkerrood en zwart op donkergroen zijn ook de kleurcombinaties welke bij oogtesten gebruikt worden. Met andere woorden.. slecht te zien voor velen. Waarom niet lichter rood en lichter groen? ik heb deze vraag gesteld aan de NPO en dan komt het antwoord terug dat dit bepaald is door de FCI en dat er niet aan afgeweken mag worden.... en men had reeds een voorstel daar ingediend, maar dat werd niet aangenomen. Wat een stelletje bureaucraten daar bij de FCI. Lijkt de FIFA wel.
Dus voor het stille seizoen staat er op de planning:
Schilderen
een 10 tal schapjes ergens scoren
koppels op papier maken
SMN boek
SMN feestmiddag
SMN bonnenverkoop
dus genoeg te doen
Week 30-32
Op dit moment begint er een periode van extreme warmte. Gelukkig zijn de oude duivenvluchten weer voorbij. Bergerac was prima. Mooie prijsduif en bij het uitslaan om 1900 waren alle duiven weer retour. De eerste van Bergerac was ook in 2021 mijn eerste met heel ander weer. Op Bordeaux ochtendlossing was hij te laat en nu dus weer op tijd. Ik had maar 4 doffers mee, want het duivinnen tekort is nog steeds merkbaar. Te veel doffers zonder duivin, welke makkelijk nog een keer mee hadden gekunt op een leuke neststand.
De jongen zijn inmiddels gevorderd tot 40 km en hun volgende opdracht wordt Roosendaal met de vereniging mee, als alles doorgaat ivm hitteprotocollen. Ik los de duiven als ik ze wegbreng altijd 1 voor 1. De jongen hebben dus nu 10,20,10 en 40 km gehad en van de laatste keer hebben ze het meeste geleerd.
De herintredende duivinnen zijn meegeweest naar Groot Ammers en waren zo weer terug. Dus deze gaan ook naar Roosendaal en dan met de fondclub mee naar Asse Zellik en Quievrain.
Voor het kweekhok zijn er 2 mooie duifjes gekomen van Vlieland. Met veel Roos van Rekker-Westra in de stamboom. Ik ben benieuwd.
Voor Marathon Noord zijn het tevens drukke weken. Het kampioenenboek moet worden samengesteld, reportages gemaakt. Morgenavond naar de winnaar van Perpignan. Dus vamos!
Week 28-29
Cahors. Was wederom een lekker vluchtje.. ahum... de 901 van 17 wint een prima prijs, bijna 1 op 10. Deze klok ik om 17.30 uur. De volgende middag komt de 528 van 20 om 14.38 uur redelijk kapot thuis. Nu we 1 op 3 vliegen ook nog net in de prijzen. Nummer 3 komt een week later en er zijn er dus nog 3 onderweg, waarom Zwarte Karin en de 2 Vokkoos. Er zijn heel veel duiven weg van dit weekend, maar dan nog steeds...
Chateauroux ging een stuk beter. Begin op 19.58 en krijg dan 3 duiven in 12 minuten. De volgende morgen om 0610 de volgende om 0814 waren er 5 van de 6. Nummer 6 is nog onderweg.
Plannen weer gemaakt, nog een paar naar Bergerac. Daarna nog 4 jaarlingduivinnen verder opleren, want die heb ik thuisgehouden nadat ik een aantal duivinnen verspeelde. 11 duivin heeft weer last van een vleugel, dus die kan niet meer.
Jongen worden ook nog opgeleerd in Augustus met een combi vereniging en fondclub.
Week 25-27
Drukke weken. St. Vincent 3 duiven ingekorfd. 2 duiven binnen 8 minuten op zondagmorgen. De duiven gelost vrijdagmorgen om 07.15 uur in Libourne vanwege de warmte in Frankrijk. In de Kring, Zaan en vereniging nog in de prijzen, maar niet tevreden. Nu blijf ik zeggen dat ochtendlossing niet mijn ding is, en dit en de vlucht van Bordeaux NPO later is het bewijs. (tot nu toe)
De Vokoos zijn van Roosendaal (2x) Quievrain naar Le Mans geweest. De duiven die niet naar Bordeaux waren zijn op zondag nog met Edam naar Hank geweest in het weekend van Bordeaux.
Ik had er 5 ingekorfd op Bordeaux ochtendlossing, welke om 0730 los gingen. s'avonds om 4 voor half 10 kwam als een kurketrekker de 551 naar beneden. Netaan in de prijzen op alle nivo's behalve in het NIC. de volgende ochtend kwamen er nog 3, dus 4 van de 5 terug. Wederom was ik teleurgesteld, vooral in de conditie waarin ze terugkwamen. Ze zagen er prima uit. alleen de 3e had een verwonding op zijn krop.
Afgelopen dinsdag 6 stuks ingezet voor Cahors. Eindelijk middaglossing, noorden wind en ervaren duiven mee, inclusief de Vokkoos. We gaan het zien.
Ook nog 6 jaarlingen gezet naar Chateauroux. Dus er moeten een aantal duiven thuiskomen.
De jongen worden as maandag geent. Ik heb ze al een keer in de mand gehad en op een 2 km gelost 1 voor 1. Althans, die minimaal 2 pennen gestoten hebben. Na het enten kan ik ze verder opleren. Dan kunnen ze eind Juli de baan op.
Deze week wel vogelgriep in Watergang. Ik zit ongeveer 3 km buiten de 10km zone, dus heb mazzel. Maar voor diegene die erin vallen is he gewoon zwaar K... er zal een goede lobby moeten komen richting EU en ministerie om de duiven buiten dit soort zones en verboden te houden.
Week 22-24
In deze weken hebben de potentiele duiven voor St.Vincent een zware Fontenay gehad. Ze kwamen prima, iets meer dan 1000mpm en binnen 40 minuten alles weer retour.
De jaarlingen plus de rest van de ouden gingen naar Roye en kwamen ook prima naar huis. 2 duivinnen en de overwenners gingen naar Roosendaal en dat ging ook prima. De overwenners hebben daarna Roosendaal en Quievrain gehad. De rest van de jaarlingen en enkele ouden zijn naar Chateaudun geweest en 2 jaarlingen daarop verrasten mij met een geweldige baksteen aankomst en goede prijzen tegen de dagfondduiven.
3 zijn er ingekorfd voor St.Vincent en woren waarschijnlijk vrijdag halverwege de ochtend gelost in Libourne.
De Vokkoos zouden naar Pointoise gaan, maar weer naar Quievrain vind ik niet handig.. dan maar volgende week naar de vitesse, dan midfond en dan overnacht of dagfond.
Alle duiven hebben een berg aan kilometers gemaakt, in allerlei weersomstandigheden. Dus qua voorbereiding gaat het prima.
Dus heb ik nu een planning gemaakt tot en met Cahors. Ik heb er een aantal voor het ochtendlossingsweekend Agen ZLU en Bordeaux. Afhankelijk van de omstandigheden wordt er daar een keuze gemaakt.
Ergens na Cahors ga ik kijken of er duivinnen bij zijn welke ik kan laten herintreden. Door het overschot aan doffers heb ik wat duivinnen na een 5 tal vluchten ingehouden.
Bij de jongen komen er nog een paar bij en dan zijn er een stuk of 35... De tweede ronde is inmiddels aangesloten bij de eerste ronde en als het hok compleet is, worden ze geent tegen Paramixo en geborsteld tegen pokken. Dan ga ik kijken hoe het staat met de pennen en welke ik kan opleren. Dan gaan ze een paar keer naar 10 kilometer en 1 voor 1 los. en een keer naar 20 en 30 alle keren 1 voor 1 los. Dan met de kar mee in Edam, en dan lekker naar Meer en Asse Zellik.
Week 17-21
In deze weken zijn de vliegers lekker ingevlogen en hebben ongeveer 1000 km gehad. De jaarlingen hebben 2 nachten mand gehad op Morlincourt en/of Pont St. Maxence. De laatste vluchten komt alles mooi naar huis en is alles of bijna alles binnen 30-40 minuten na de eerste duif weer op het hok aanwezig.
Ik ga nu week na week bekijken wat ik ga doen. De jaarlingen krijgen een dagfondvlucht, maar nu nog niet. Ik ga in ieder geval de hele bubs inkorven vanavond op Roye met de Fondclub.
Ik heb trouwens afgelopen maandag het hok uitgerookt en dat is mij goed bevallen. Dinsdag ingekorfd voor Roye welke woensdag thuiskwamen.
Ik heb nog een aantal herintreders en de twee doffers van Vokko die nu definitief zijn overgewend. Die laatste vliegt hier nu een dikke 3 weken buiten, dus wordt het tijd om deze ook mee te gaan geven. Ze zijn al op de overnacht geweest, dus kunnen orrienteren.
De jongen bij de vliegers zijn of gebleven bij mij of naar een Franse bonnenkoper gegaan. De eerste ronde vliegt goed rond en begint te toeren. De tweede komt buiten en probeert aan te sluiten. Dus ook op het jongenfront is er vooruitgang.
In het kweekhok wordt het al wat rustiger. De laatste jongen zijn gepland en verder wordt het nog mondjesmaat. Ik heb al wat geselecteerd daar, want het werd echt te druk. Ben nu weer op 10 koppels, wat echt het maximum is. Ik moet mij gewoon in de winter meer beheersen en mijn geld aan andere dingen uitgeven. Ik ga weer kijken naar de jongen en jaarlingen en weer conclusies trekken.
Verder nog steeds last van vogelgriep bij kippenhouders. Je zal maar een maand niet kunnen inkorven. Diegene die nu getroffen zijn hebben wel de mazzel dat de duiven reeds kilometers gemaakt hebben en na het verbod gelijk weer kunnen doorstarten. In de regio Lunteren heeft men nog helemaal niet kunnen spelen. De hoop is daar dat men begin Juni los kan.
Week 13-16
AED training, marathonmiddag en alle andere pre-season dingen zijn weer afgerond.
De duiven zijn ingekorfd geweest op hank met de kar van Edam mee. Die kwamen moeilijk naar huis, ik denk door de warme omstandigheden en oosten wind. Vochtigheid van net aan 25% zorgde voor trekkende bekken bij aankomst. Wel een goede leerschool voor de duifjes. Ik mis er 4, wel jammer maar dat is het risico met minder afgerichte jaarlingen. Die niet mee waren naar Hank plus 3 paters heb ik weer ingekorfd in de vereniging op Duffel. Nu kwamen deze prima af, maar toch weer een oude duivin van 2019 die achterblijft. Erg jammer, want deze bonte dame was mijn eerste op Cahors vorig jaar. Ik ben bang dat zij een draadje geraakt heeft. Gelijk heb ik het thuis afslaan getest met mijn Unikon-Web. En dat is gelukt. Mooi dat dit nu ook een werkende feature is voor de vluchten. Makkelijker voor de computerploeg (minder modules inlezen als het erg druk is) en makkelijk voor mij en anderen als het uitslaan in de vereniging niet uitkomt.
Bij de vliegers zitten bijna alle koppels op jongen van een dag of 8. In ieder nest 1 jong. Ik ga vanavond denk ik inkorven voor Quievrain met de Fondclub. Hier gaan dan de oude duiven mee en enkele jaarlingen. De rest gaat dan vrijdag met de afdeling naar Lennik. De jaarlingen moeten wennen aan de verenigingsmanden en het water vinden in de mand. Dit weten ze als alles klopt, maar ze leren dit beter in de afdelingsauto dan bij de fondclub.
Dus vanavond een stuk of 15-20 en hetzelfde vrijdag.
Bij de kwekers ligt de 2e ronde. Wel heb ik daar afscheid genomen van een koppel, want het hok was gewoon te druk en te vol. Er gaat na deze ronde nog een koppel uit, en dan zitten er weer 10 koppels. na dit seizoen ga ik weer naar een koppel of 9 maximaal. ik merk gewoon dat te 11 en meer gewoon te veel is.
Verder is de eerste doffer van Vokko overgewend. Deze boef kwam gedurende de winter al voer pikken in mijn voeremmer als ik het hok binnenkwam. Losgelaten op een klein jong, een nachtje zwerven in de buurt op daken, aanbouwtjes en overnacht op mijn zonnescherm. de volgende dag op de nok van het hok en rond de middag toch maar achter zijn duivin aangelopen naar binnen. Nu vliegt hij rond. In het begin een beetje stram, maar nu traint hij al 30 minuten mee.
De tweede doffer zit in het jonge duivenhok gekoppeld en is gek van zijn nest. Maar als de jongen eruit gaan, zit hij op het nest en komt er niet vanaf. Ik ga hem niet dwingen. Als hij eraf gaat en naar buiten dan gaat hij. Hij is begin maart al eens, ongekoppeld, ontsnapt en heb ik deze op moeten halen in Heemskerk. Dus we gaan het zien.
De jongen vliegen inmiddels fladderend rond. Ze vormen nog geen koppel, maar dat gaat niet lang meer duren. De twee roofvogelboerderij jongen doen het ook prima. Ze luisteren goed.
Bij Marathon Noord zijn we over de 400 inschrijvingen heen. Het gaat goed, maar kan altijd beter.
Week 10-12
In deze weken dus naar de beurs geweest. Ik arriveerde zaterdagmiddag rond 13.30 uur en toen was de topdrukte weer de deur uit. Kon lekker doorlopen en mijn inkopen doen. Nestmatjes, de Tas van Hage bij Travipharma, anti luis druppels en anti insectenspray. Verder de zeer leerzame DVD van Jelle Jellema bij Falco Ebben gehaald.
De jongen doen het prima op het kweekhok en de eieren voor de 2e ronde worden inmiddels gelegd. Dus moeten de vliegers gekoppeld worden, want de jongen moeten naar het jonge duivenhok waar in de winter de duivinnen zitten. Dus afgelopen weekend de deur open gedaan en de duivinnen bij de doffers gelaten. Ze mogen het zelf uitzoeken, broedhok veroveren en dus hun koppelmaat vinden. Het is nu woensdag en bijna alle broedhokken zijn bezet. Tussendoor ook nog even een nieuwe vloer gelegd in het jonge duivenhok, zodat deze weer makkelijk kan worden schoongemaakt. Ik ben wat aan het schuiven op het kweekhok nadat ik een buitenkansje voorbij zag komen. Een jaarling duivinnetje uit een zoon van Lady in the Dark x een dochter van een topkoppel van AP Overwater. De Harry Hendriks doffer is daar dus nu op gekoppeld, de uitvliegende duivin zit weer op het vlieghok.
Inmiddels is ook het vliegprogramma goedgekeurd door de NPO vergadering. Jammer is wel dat niet Marathonspelers gaan bepalen wat de Marathonspelers gaan vliegen. Want elk weldekend mens zet geen NPO ochtendlossing tegenover de meest populaire ZLU vlucht te weten Agen. Je weet bij voorbaat dat wanneer het weer een beetje gunstig is, de meeste duiven op Agen ZLU worden ingekorfd en er maar een handje vol voor de NPO worden ingekorfd. Enorm kortzichtig beleid. Natuurlijk zullen de meeste mensen NPO of ZLU spelen, maar geef liefhebbers een keuze. Ochtend- en middaglossing in 1 weekend, maar geen 2x ochtendlossing. Men had beter tegen Barcelona een ochtendlossing kunnen zetten, als men dat zo graag wil.
Maar het gaat er steeds meer op lijken dat de NPO geen Marathonvluchten meer wil. Men probeert zogenaamde zware fondvluchten in te richten op 750 kilometer wat dan voor Marathon en dagfond zou moeten zijn. Wat een onzin. Ik wil niet op vroeger terugvallen, maar toen vlogen we Ruffec, 790 kilometer lgewoon als laatste vlucht in het dagfondprogramma. Nu is dat Argenton (700 kilometer).
Ook heb ik de klok en de antennes weer aangesloten. Deze gaan elk najaar van het hok en worden droog en schoon opgeslagen. Nieuwe software zit er al in, de chipringen zijn gekoppeld. Ik kan dus nu ook thuis afslaan met Unikon-web. Lijkt mij erg handig voor de computerploeg. Dit scheelt ze heel veel handwerk om elke module uit te lezen en kan de uitslag sneller gemaakt worden.
Maar we krijgen een drukke pre-seizoen tijd. AED training op de vereniging, jaarvergadering, Marathonmiddag staan allemaal ein maart begin April op het programma.
Week 7-9
We beginnen in het kweekhok. de eerste 13 jongen zijn geringd en de laatste 2 worden vandaag of morgen geringd. Dan zijn de eieren van het koppel wat eerst onbevrucht was, nu wel bevrucht. Verder heb ik weer twee koppels bijgezet. Ik heb wat pech met late jongen welke als duivin gekocht werden, maar doffers blijken te zijn. Dus een Harry Hendriks doffer maar gezet tegen een jong uit de Marathon Lady en een doffertje van Remy Rouw gezet tegen een geleende duivin van Rene Koeman. Nog twee late doffertjes over, maar die ga ik niet meer koppelen op het kweekhok. Daar wordt het te druk anders.
Het licht is uit in het kweekhok en daar gaat alles wel goed.
De vliegdoffers en duivinnen probeer ik nu regelmatig los te laten. als het mooi helder weer is gaan ze hoog en knallen door de lucht. Bij de doffers moet ik nog een 4 tal vastzetten, maar dat gaat wel veranderen. Ik heb van Vokko twee doffers overgenomen, welke ik ga uitwennen en wat ik met die andere 2 ga doen (late jongen voor de kweek) weet ik nog niet.
Ik ga de vliegers koppelen als de jongen bijna gespeend kunnen worden, want dan moet het jonge duivenhok vrijgemaakt worden. Ik heb ook daar een overtal, maar dat wordt tijdens het seizoen wel opgelost.
De Marathon Noord ringen zijn ook om de pootjes gedaan.
Aanstaand weekend de voorjaarsbeurs. Ik kijk er naar uit. Ik heb een lijstje gemaakt met wat ik hebben wil. Als ik de lijst van exploitanten bekijk, wordt het een goed gevulde beurs. Marathon Noord staat er dit jaar niet.
Zondag 3 April houden we weer een Marathin middag in het NIC 1264 Zaanstreek-Noord. Wij zullen de vluchtwinnaars huldigen, de kampioenen ochtend- en middaglossing en een kleine verkoping houden. Deze zal worden voorgeboden op Toppigeons. Wij hebben wat leuks bedacht, maar het is nog even afwachten of dat door kan gaan op deze middag.
Allemaal succes met de kweek en wellicht tot ziens op de beurs.
Week 5-6
Er is dus gekoppeld op 21 januari jl. Binnen 14 dagen zat alles op 2 eieren te broeden. De 9 koppels zaten op dinsdag na de koppeling los op het hok. Dat ging dus zeer vlotjes. Inmiddels op 11 februari een 10e koppel gezet, wat nu op de 12e ook los op het hok zit.
Alle eieren zijn gecontroleerd en 1 koppel had een twee onbevruchte eieren. Dus daar de eieren maar weggehaald. Mogen ze het nog een keer proberen. De duivin van deze 2 was de laatste welke haar broedhok accepteerde en niet meer naar haar oude broedbak ging. Dus gewoon een eigenwijze dame, maar dat zit in die Droog-van der Laan duiven.
Volgende week maar weer een koppeltje bijzetten, waarvan de duivin nu 6 maanden is, dus erg jong. Eens kijken of dat gaat lukken. Ook een ander koppel met 2 latere duiven van 2021 ga ik proberen 1 deze weken.
Inmiddels de lichtklok naar 0700-1000 uur gezet. Volgende week gaat het licht helemaal uit bij de kwekers.
We zijn net een weekje weggeweest en even een ander uitzicht gehad dan het uitzicht op het Amfibieplein. Lekker OS2022 gekeken, gefietst en op het strand gelopen. En natuurlijk lekker gegeten... Tussendoor de duifjes zelf 2 keer gedaan, want we zaten dichtbij aan de kust. Goed voor de duiven en voor mij.
Mooi dat de voorjaarsbeurs doorgaat. Ik hoop dat er veel standhouders komen. We zijn wel weer toe aan een beurs en even kletsen.
Bij Marathon Noord gaan de inschrijvingen als een tierelier. Bijna 1000 ringen zijn er al uitgegeven.
Verder dus weinig nieuws...
Week 3-4
In week 3 ben ik verder gegaan met de voorbereidingen. Ik heb de voerzakken van mijn laatste voeraankoop gebruikt om mijn broedschalen in te pakken. De zak in tweeën gesplitst in de lengte, daarna de binnen en de buitenzak gesplit. Dus met 1 zak kan je 4 broedpannen doen. Ik gebruikte hier inde vorige jaren kranten voor, maar de voerzakken lagen er en kon ik zo goed gebruiken.
Op donderdag de broedhokken voor de doffers opengezet. Ik ga er zeker 9 koppels zetten, het 10e kopppel heeft een zeer jonge duivin, dus ik denk dat ik met deze wacht. Koppel 11 kan ik in principe wel koppelen, maar de doffer is per vliegende express uit Denemarken gekomen en moet nog eerst maar even wennen. Het is een mooi compact vaal doffertje met enorm sterke vleugels. Koppel 12 is allebei erg jong dus die ga ik ook ergens in februari erbij koppelen. Dus nu zeker 9 koppels en later in Februari nog 3.
Wanneer de koppels aangelopen zijn, zal ik deze onder het kopje Kwekers vermelden.
Verder is het rustig hier op duivengebied. De aanmeldingen voor Marathon Noord worden verwerkt en verder is het wachten op de versoepelingen van onze regering. Want ja, we willen graag weer onze duivenvrienden ontmoeten op een normale manier.
Week 1-2
In deze weken begint langzaam de focus te komen op het koppelen van de kwekers. In week 2 Ben ik begonnen met bijlichten. Normaal doe ik dat van 0700-1900 maar na het lezen van het dagboek van Ad Schaerlackens heb ik de klokken verzet van 0500-1000 en laat het donker worden over aan de natuur. Ik haal dus nog steeds de 12 uur daglicht, het licht gaat dus niet in 1 klap uit en in plaats van 12 uur de lampen aan, gaan ze nu maar 5 uurtjes aan.
Ik heb wat koppelingen gemaakt op papier en die zien er goed uit. Enkele koppels zullen wat later gekoppeld worden, omdat dit late jongen zijn van 2021 en die ga ik later bijkoppelen.
Ook heb ik nog een doffer op de kop getikt. Danish Dynamite zal het kweekhok komen versterken. Vader is een zoon van Barry, halfbroer van Batman en Balotelli van de combinatie Verweij-de Haan. Moeder komt uit een koppeling broer x zus welke uit Milos x Red Rose komen, ook rechtstreeks Verweij - de Haan.
De doffer moet nog komen met de koerier uit Denemarken en zal dus ook later gekoppeld worden. Deze doffer, heel dicht bij de basislijnen van de genoemde combinatie zijn hier in Nederland gewoon niet te betalen. De Deense combinatie welke de doffer gekweekt hebben, spelen ook op nationaal nivo in Denemarken met deze Verweij-de Haan duiven. Ik ben benieuwd.
Verder is de verzorging heel basic. De voertonnen zijn weer aangevuld met VTB4 (Gerrry Plus) en met een mooi ruivoer, waarmee ik de kweek zal aanvangen. Dit voer is zwaar zat voor de kwekers, welke volle bak zullen hebben d.m.v. de trapbak.
Bij Mararthon Noord is de inschrijving begonnen en het loopt best wel storm. De ringen worden uitgegeven vanaf 1 februari en er zijn nu al zo'n 140 setjes besteld. per setje 4 ringen en we hebben 1400 ringen in voorraad. We zitten dus op 1 februari dik op de helft schat ik zo in.
Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login