Arjan van Gent, West-Knollendam Passie voor Marathonvluchten

You are here: Home > De Week > 2022

Week 22-24

In deze weken hebben de potentiele duiven voor St.Vincent een zware Fontenay gehad. Ze kwamen prima, iets meer dan 1000mpm en binnen 40 minuten alles weer retour.
De jaarlingen plus de rest van de ouden gingen naar Roye en kwamen ook prima naar huis. 2 duivinnen en de overwenners gingen naar Roosendaal en dat ging ook prima. De overwenners hebben daarna Roosendaal en Quievrain gehad. De rest van de jaarlingen en enkele ouden zijn naar Chateaudun geweest en 2 jaarlingen daarop verrasten mij met een geweldige baksteen aankomst en goede prijzen tegen de dagfondduiven.
3 zijn er ingekorfd voor St.Vincent en woren waarschijnlijk vrijdag halverwege de ochtend gelost in Libourne.
De Vokkoos zouden naar Pointoise gaan, maar weer naar Quievrain vind ik niet handig.. dan maar volgende week naar de vitesse, dan midfond en dan overnacht of dagfond.
Alle duiven hebben een berg aan kilometers gemaakt, in allerlei weersomstandigheden. Dus qua voorbereiding gaat het prima.
Dus heb ik nu een planning gemaakt tot en met Cahors.  Ik heb er een aantal voor het ochtendlossingsweekend Agen ZLU en Bordeaux. Afhankelijk van de omstandigheden wordt er daar een keuze gemaakt.

Ergens na Cahors ga ik kijken of er duivinnen bij zijn welke ik kan laten herintreden. Door het overschot aan doffers heb ik wat duivinnen na een 5 tal vluchten ingehouden. 

Bij de jongen komen er nog een paar bij en dan zijn er een stuk of 35... De tweede ronde is inmiddels aangesloten bij de eerste ronde en als het hok compleet is, worden ze geent tegen Paramixo en geborsteld tegen pokken.  Dan ga ik kijken hoe het staat met de pennen en welke ik kan opleren. Dan gaan ze een paar keer naar 10 kilometer en 1 voor 1 los. en een keer naar 20 en 30 alle keren 1 voor 1 los. Dan met de kar mee in Edam, en dan lekker naar  Meer en Asse Zellik.

Week 17-21

In deze weken zijn de vliegers lekker ingevlogen en hebben ongeveer 1000 km gehad. De jaarlingen hebben 2 nachten mand gehad op Morlincourt en/of Pont St. Maxence. De laatste vluchten komt alles mooi naar huis en is alles of bijna alles binnen 30-40 minuten na de eerste duif weer op het hok aanwezig.
Ik ga nu week na week bekijken wat ik ga doen. De jaarlingen krijgen een dagfondvlucht, maar nu nog niet. Ik ga in ieder geval de hele bubs inkorven vanavond op Roye met de Fondclub.

Ik heb trouwens afgelopen maandag het hok uitgerookt en dat is mij goed bevallen. Dinsdag ingekorfd voor Roye welke woensdag thuiskwamen.
Ik heb nog een aantal herintreders en de twee doffers van Vokko die nu definitief zijn overgewend. Die laatste vliegt hier nu een dikke 3 weken buiten, dus wordt het tijd om deze ook mee te gaan geven. Ze zijn al op de overnacht geweest, dus kunnen orrienteren.

De jongen bij de vliegers zijn of gebleven bij mij of naar een Franse bonnenkoper gegaan. De eerste ronde vliegt goed rond en begint te toeren. De tweede komt buiten en probeert aan te sluiten. Dus ook op het jongenfront is er vooruitgang.

In het kweekhok wordt het al wat rustiger. De laatste jongen zijn gepland en verder wordt het nog mondjesmaat. Ik heb al wat geselecteerd daar, want het werd echt te druk. Ben nu weer op 10 koppels, wat echt het maximum is. Ik moet mij gewoon in de winter meer beheersen en mijn geld aan andere dingen uitgeven. Ik ga weer kijken naar de jongen en jaarlingen en weer conclusies trekken.

Verder nog steeds last van vogelgriep bij kippenhouders. Je zal maar een maand niet kunnen inkorven. Diegene die nu getroffen zijn hebben wel de mazzel dat de duiven reeds kilometers gemaakt hebben en na het verbod gelijk weer kunnen doorstarten. In de regio Lunteren heeft men nog helemaal niet kunnen spelen. De hoop is daar dat men begin Juni los kan.

 

Week 13-16

AED training, marathonmiddag en alle andere pre-season dingen zijn weer afgerond.

De duiven zijn ingekorfd geweest op hank met de kar van Edam mee. Die kwamen moeilijk naar huis, ik denk door de warme omstandigheden en oosten wind. Vochtigheid van net aan 25% zorgde voor trekkende bekken bij aankomst. Wel een goede leerschool voor de duifjes. Ik mis er 4, wel jammer maar dat is het risico met minder afgerichte jaarlingen. Die niet mee waren naar Hank plus 3 paters heb ik weer ingekorfd in de vereniging op Duffel. Nu kwamen deze prima af, maar toch weer een oude duivin van 2019 die achterblijft. Erg jammer, want deze bonte dame was mijn eerste op Cahors vorig jaar. Ik ben bang dat zij een draadje geraakt heeft. Gelijk heb ik het thuis afslaan getest met mijn Unikon-Web. En dat is gelukt. Mooi dat dit nu ook een werkende feature is voor de vluchten. Makkelijker voor de computerploeg (minder modules inlezen als het erg druk is) en makkelijk voor mij en anderen als het uitslaan in de vereniging niet uitkomt.

Bij de vliegers zitten bijna alle koppels op jongen van een dag of 8. In ieder nest 1 jong. Ik ga vanavond denk ik inkorven voor Quievrain met de Fondclub. Hier gaan dan de oude duiven mee en enkele jaarlingen. De rest gaat dan vrijdag met de afdeling naar Lennik. De jaarlingen moeten wennen aan de verenigingsmanden en het water vinden in de mand. Dit weten ze als alles klopt, maar ze leren dit beter in de afdelingsauto dan bij de fondclub.
Dus vanavond een stuk of 15-20 en hetzelfde vrijdag.

Bij de kwekers ligt de 2e ronde. Wel heb ik daar afscheid genomen van een koppel, want het hok was gewoon te druk en te vol. Er gaat na deze ronde nog een koppel uit, en dan zitten er weer 10 koppels. na dit seizoen ga ik weer naar een koppel of 9 maximaal. ik merk gewoon dat te 11 en meer gewoon te veel is.

Verder is de eerste doffer van Vokko overgewend. Deze boef kwam gedurende de winter al voer pikken in mijn voeremmer als ik het hok binnenkwam. Losgelaten op een klein jong, een nachtje zwerven in de buurt op daken, aanbouwtjes en overnacht op mijn zonnescherm. de volgende dag op de nok van het hok en rond de middag toch maar achter zijn duivin aangelopen naar binnen. Nu vliegt hij rond. In het begin een beetje stram, maar nu traint hij al 30 minuten mee.
De tweede doffer zit in het jonge duivenhok gekoppeld en is gek van zijn nest. Maar als de jongen eruit gaan, zit hij op het nest en komt er niet vanaf. Ik ga hem niet dwingen. Als hij eraf gaat en naar buiten dan gaat hij. Hij is begin maart al eens, ongekoppeld, ontsnapt en heb ik deze op moeten halen in Heemskerk. Dus we gaan het zien.

De jongen vliegen inmiddels fladderend rond. Ze vormen nog geen koppel, maar dat gaat niet lang meer duren. De twee roofvogelboerderij jongen doen het ook prima. Ze luisteren goed.

Bij Marathon Noord zijn we over de 400 inschrijvingen heen. Het gaat goed, maar kan altijd beter.Week 10-12

In deze weken dus naar de beurs geweest. Ik arriveerde zaterdagmiddag rond 13.30 uur en toen was de topdrukte weer de deur uit. Kon lekker doorlopen en mijn inkopen doen. Nestmatjes, de Tas van Hage bij Travipharma, anti luis druppels en anti insectenspray. Verder de zeer leerzame DVD van Jelle Jellema bij Falco Ebben gehaald.

De jongen doen het prima op het kweekhok en de eieren voor de 2e ronde worden inmiddels gelegd. Dus moeten de vliegers gekoppeld worden, want de jongen moeten naar het jonge duivenhok waar in de winter de duivinnen zitten. Dus afgelopen weekend de deur open gedaan en de duivinnen bij de doffers gelaten. Ze mogen het zelf uitzoeken, broedhok veroveren en dus hun koppelmaat vinden. Het is nu woensdag en bijna alle broedhokken zijn bezet. Tussendoor ook nog even een nieuwe vloer gelegd in het jonge duivenhok, zodat deze weer makkelijk kan worden schoongemaakt. Ik ben wat aan het schuiven op het kweekhok nadat ik een buitenkansje voorbij zag komen. Een jaarling duivinnetje uit een zoon van Lady in the Dark x een dochter van een topkoppel van AP Overwater. De Harry Hendriks doffer is daar dus nu op gekoppeld, de uitvliegende duivin zit weer op het vlieghok.

Inmiddels is ook het vliegprogramma goedgekeurd door de NPO vergadering. Jammer is wel dat niet Marathonspelers gaan bepalen wat de Marathonspelers gaan vliegen. Want elk weldekend mens zet geen NPO ochtendlossing tegenover de meest populaire ZLU vlucht te weten Agen. Je weet bij voorbaat dat wanneer het weer een beetje gunstig is, de meeste duiven op Agen ZLU worden ingekorfd en er maar een handje vol voor de NPO worden ingekorfd. Enorm kortzichtig beleid. Natuurlijk zullen de meeste mensen NPO of ZLU spelen, maar geef liefhebbers een keuze. Ochtend- en middaglossing in 1 weekend, maar geen 2x ochtendlossing. Men had beter tegen Barcelona een ochtendlossing kunnen zetten, als men dat zo graag wil.
Maar het gaat er steeds meer op lijken dat de NPO geen Marathonvluchten meer wil. Men probeert zogenaamde zware fondvluchten in te richten op 750 kilometer wat dan voor Marathon en dagfond zou moeten zijn. Wat een onzin. Ik wil niet op vroeger terugvallen, maar toen vlogen we Ruffec, 790 kilometer lgewoon als laatste vlucht in het dagfondprogramma. Nu is dat Argenton (700 kilometer).

Ook heb ik de klok en de antennes weer aangesloten. Deze gaan elk najaar van het hok en worden droog en schoon opgeslagen. Nieuwe software zit er al in, de chipringen zijn gekoppeld. Ik kan dus nu ook thuis afslaan met Unikon-web. Lijkt mij erg handig voor de computerploeg. Dit scheelt ze heel veel handwerk om elke module uit te lezen en kan de uitslag sneller gemaakt worden.

Maar we krijgen een drukke pre-seizoen tijd. AED training op de vereniging, jaarvergadering, Marathonmiddag staan allemaal ein maart begin April op het programma.

Week 7-9

We beginnen in het kweekhok. de eerste 13 jongen zijn geringd en de laatste 2 worden vandaag of morgen geringd. Dan zijn de eieren van het koppel wat eerst onbevrucht was, nu wel bevrucht. Verder heb ik weer twee koppels bijgezet. Ik heb wat pech met late jongen welke als duivin gekocht werden, maar doffers blijken te zijn. Dus een Harry Hendriks doffer maar gezet tegen een jong uit de Marathon Lady en een doffertje van Remy Rouw gezet tegen een geleende duivin van Rene Koeman. Nog twee late doffertjes over, maar die ga ik niet meer koppelen op het kweekhok. Daar wordt het te druk anders.
Het licht is uit in het kweekhok en daar gaat alles wel goed.

De vliegdoffers en duivinnen probeer ik nu regelmatig los te laten. als het mooi helder weer is gaan ze hoog en knallen door de lucht. Bij de doffers moet ik nog een 4 tal vastzetten, maar dat gaat wel veranderen. Ik heb van Vokko twee doffers overgenomen, welke ik ga uitwennen en wat ik met die andere 2 ga doen (late jongen voor de kweek) weet ik nog niet.
Ik ga de vliegers koppelen als de jongen bijna gespeend kunnen worden, want dan moet het jonge duivenhok vrijgemaakt worden. Ik heb ook daar een overtal, maar dat wordt tijdens het seizoen wel opgelost.

De Marathon Noord ringen zijn ook om de pootjes gedaan.
Aanstaand weekend de voorjaarsbeurs. Ik kijk er naar uit. Ik heb een lijstje gemaakt met wat ik hebben wil. Als ik de lijst van exploitanten bekijk, wordt het een goed gevulde beurs. Marathon Noord staat er dit jaar niet.

Zondag 3 April houden we weer een Marathin middag in het NIC 1264 Zaanstreek-Noord. Wij zullen de vluchtwinnaars huldigen, de kampioenen ochtend- en middaglossing en een kleine verkoping houden. Deze zal worden voorgeboden op Toppigeons. Wij hebben wat leuks bedacht, maar het is nog even afwachten of dat door kan gaan op deze middag.

Allemaal succes met de kweek en wellicht tot ziens op de beurs.


Week 5-6

Er is dus gekoppeld op 21 januari jl. Binnen 14 dagen zat alles op 2 eieren te broeden. De 9 koppels zaten op dinsdag na de koppeling los op het hok. Dat ging dus zeer vlotjes. Inmiddels op 11 februari een 10e koppel gezet, wat nu op de 12e ook los op het hok zit.
Alle eieren zijn gecontroleerd en 1 koppel had een twee onbevruchte eieren. Dus daar de eieren maar weggehaald. Mogen ze het nog een keer proberen. De duivin van deze 2 was de laatste welke haar broedhok accepteerde en niet meer naar haar oude broedbak ging. Dus gewoon een eigenwijze dame, maar dat zit in die Droog-van der Laan duiven.
Volgende week maar weer een koppeltje bijzetten, waarvan de duivin nu 6 maanden is, dus erg jong. Eens kijken of dat gaat lukken. Ook een ander koppel met 2 latere duiven van 2021 ga ik proberen 1 deze weken.
Inmiddels de lichtklok naar 0700-1000 uur gezet. Volgende week gaat het licht helemaal uit bij de kwekers.

We zijn net een weekje weggeweest en even een ander uitzicht gehad dan het uitzicht op het Amfibieplein. Lekker OS2022 gekeken, gefietst en op het strand gelopen. En natuurlijk lekker gegeten... Tussendoor de duifjes zelf 2 keer gedaan, want we zaten dichtbij aan de kust. Goed voor de duiven en voor mij.

Mooi dat de voorjaarsbeurs doorgaat. Ik hoop dat er veel standhouders komen. We zijn wel weer toe aan een beurs en even kletsen.

Bij Marathon Noord gaan de inschrijvingen als een tierelier. Bijna 1000 ringen zijn er al uitgegeven.

Verder dus weinig nieuws...


Week 3-4

In week 3 ben ik verder gegaan met de voorbereidingen. Ik heb de voerzakken van mijn laatste voeraankoop gebruikt om mijn broedschalen in te pakken. De zak in tweeën gesplitst in de lengte, daarna de binnen en de buitenzak gesplit. Dus met 1 zak kan je 4 broedpannen doen. Ik gebruikte hier inde vorige jaren kranten voor, maar de voerzakken lagen er en kon ik zo goed gebruiken.

Op donderdag de broedhokken voor de doffers opengezet. Ik ga er zeker 9 koppels zetten, het 10e kopppel heeft een zeer jonge duivin, dus ik denk dat ik met deze wacht. Koppel 11 kan ik in principe wel koppelen, maar de doffer is per vliegende express uit Denemarken gekomen en moet nog eerst maar even wennen. Het is een mooi compact vaal doffertje met enorm sterke vleugels. Koppel 12 is allebei erg jong dus die ga ik ook ergens in februari erbij koppelen. Dus nu zeker 9 koppels en later in Februari nog 3.

Wanneer de koppels aangelopen zijn, zal ik deze onder het kopje Kwekers vermelden.

Verder is het rustig hier op duivengebied. De aanmeldingen voor Marathon Noord worden verwerkt en verder is het wachten op de versoepelingen van onze regering. Want ja, we willen graag weer onze duivenvrienden ontmoeten op een normale manier.

Week 1-2

In deze weken begint langzaam de focus te komen op het koppelen van de kwekers. In week 2 Ben ik begonnen met bijlichten. Normaal doe ik dat van 0700-1900 maar na het lezen van het dagboek van Ad Schaerlackens heb ik de klokken verzet van 0500-1000 en laat het donker worden over aan de natuur. Ik haal dus nog steeds de 12 uur daglicht, het licht gaat dus niet in 1 klap uit en in plaats van 12 uur de lampen aan, gaan ze nu maar 5 uurtjes aan.

Ik heb wat koppelingen gemaakt op papier en die zien er goed uit. Enkele koppels zullen wat later gekoppeld worden, omdat dit late jongen zijn van 2021 en die ga ik later bijkoppelen.

Ook heb ik nog een doffer op de kop getikt. Danish Dynamite zal het kweekhok komen versterken. Vader is een zoon van Barry, halfbroer van Batman en Balotelli van de combinatie Verweij-de Haan. Moeder komt uit een koppeling broer x zus welke uit Milos x Red Rose komen, ook rechtstreeks Verweij - de Haan.
De doffer moet nog komen met de koerier uit Denemarken en zal dus ook later gekoppeld worden. Deze doffer, heel dicht bij de basislijnen van de genoemde combinatie zijn hier in Nederland gewoon niet te betalen. De Deense combinatie welke de doffer gekweekt hebben, spelen ook op nationaal nivo in Denemarken met deze Verweij-de Haan duiven. Ik ben benieuwd.

Verder is de verzorging heel basic. De voertonnen zijn weer aangevuld met VTB4 (Gerrry Plus) en met een mooi ruivoer, waarmee ik de kweek zal aanvangen. Dit voer is zwaar zat voor de kwekers, welke volle bak zullen hebben d.m.v. de trapbak.

Bij Mararthon Noord is de inschrijving begonnen en het loopt best wel storm. De ringen worden uitgegeven vanaf 1 februari en er zijn nu al zo'n 140 setjes besteld. per setje 4 ringen en we hebben 1400 ringen in voorraad. We zitten dus op 1 februari dik op de helft schat ik zo in.

 

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

Main Menu Page Content Newsarea