Week 46-52

In deze weken gebeurt er weinig op de hokken. Een beetje de schapjes en de broedhokken bijhouden, water vullen en voeren. Ik heb in de broedhokken roosters van Kipshagen. Dus als het boven het rooster uitkomt in de winter haal ik het weg. In het jongenhok waar n u de duivinnen zitten zijn het allemaal loketkasten, welke ik met dezelfde regelmaat als de broedhokken schoonmaak. De duiven krijgen op dit moment 50% zuivering en 50% ruivoer in geringe mate. Ze vallen werkelijk de voerbak aan. Natuurlijk controleer ik regelmatig of ze genoeg krijgen door er een paar in mijn handen te nemen.

Ik heb twee aankopen gedaan. Ik bij Marathon Noord het late jong van Remy Rouw gekocht uit een topkoppel. Er zijn reeds meerdere kopduiven uit dit koppel gekomen. Naast dit duivinnetje heb ik een doffertje gekocht van WWracingpigeons. Deze doffer is een kleinzoon van hun superkweekster Fatih en verder heel veel Red Bullens bloed. Beide zullen in januari nog niet gekoppeld kunnen worden, maar zo tegen half maart wel denk ik. 

Ook zijn er twee vliegdoffers bijgekomen die ik nog moet overwennen. Vokko heeft zijn plan getrokken en dit betekent dus dat hij stopt met de duiven. Ik heb 2 2-jarige doffers overgenomen welke ik graag op St.Vincent wil spelen.

Half januari gaan er nog een paar duiven op de foto bijde huisfotograaf en dan zijn we klaar voor de kweek. 10 dagen bijlichten van 7 tot 19 uur en dan gaat het kweekseizoen 2022 los op het kweekhok. Ik heb reeds meerdere lijstjes gemaakt met koppelingen.  

Ook ga ik een extra koppeling maken, zoon x dochter Marathon Lady. Marathon Lady is helaas gesneuveld op een invliegvlucht vanuit Roye dit jaar en gelukkig heb ik een zoon en een dochter met verschillende vaders op het hok. Deze ga ik dus eerst koppelen op het kweekhok.

De knijpringen zijn inderdaad via Ali aangekocht en ook weer een berg nieuwe kunsteieren. De oude werden wat smoezelig door het vele gebruik.

Verder weinig nieuws... de lockdown maakt alles wel heel rustig.


Week 44-45

De hokken een beetje aan kant gemaakt. Op de plekken waar veel mest onder de roosters ligt, schoongemaakt, tevens de broekhokken en de loketkasten weer eens gedaan. Daarna alle duiven in 1 hok gedaan en de doffers van de duivinnen gescheiden. De duivinnen allemaal een knijpringetje gegeven. Ook de kwekers gescheiden. Deze duivinnen zitten bij de andere duivinnen, dus die een andere kleur knijoring gegeven.

Het wordt tijd dat er weer een beurs komt van enige omvang, want ik heb bijvoorbeeld knijpringetjes nodig. Kan ze ook in China bij Ali bestellen... maar even kijken.
De duiven zagen er echt goed uit. Nog 1 pen te gooien bij de meesten. Ook de staarten gaan de goede kant op. Licht voer en gevarieerd werkt. 1 of 2 die mij nog niet bevielen en daarvan een aantekening gemaakt. Is dit nog zo over een maand, dan krijgen ze een exitgesprek.
Ook de paratyfuskuur duurt nog even voort. Ik zie nog geen reacties, dus dat is mooi.
Verder weinig nieuws...

 

Week 39-43

In deze weken is het redelijk rustig op duivengebied. De kweekduiven zitten weer in hun eigen hok op de duivensilo. Alles wat los vliegt, zit in de vlieghokken en worden met de hand gevoerd. Als ik in de morgen met een controle rondje door de hokken gaan willen zal eten. Dus ik houd ze krap en ze zien er top uit. Minimaal 2x per week krijgen ze allerhande van van Tilburg aangevuld met FIR. Dat doe ik al jaren op aanraden van een clubgenoot van mij. Ze krijgen dit het hele jaar en dt vinden ze lekker. Ook krijgen ze 1x per week een bad.
In de voerbak gaat ruimengeling van van Tilburg met 40% zuivering. 1x per week Omegaolie van DHP erover met knoflookpoeder en Leo's Kruidenmix. Ze worden weer mooi en dat is leuk om te zien.
Ik ben begonnen met de Paratyfuskuur van een dag of 20. Dat doe ik elk jaar en begin altijd ergens eind Oktober. Dit doe ik al jaren en dat bevalt prima. Dit keer die van Belgica de Weerd. Ik heb 1 jaar gehad dat er één daar slecht van werd en deze heb ik gelijk uitgeselecteerd. In deze tijd ben ik snel met de verzorging, amar heb mijn ogen niet in mijn zak.

Op de verkoop van duivenmarktplaats heb ik een laat jong gescored van Harry Hendriks uit Vinkeveen. Het jong zit al bij de kwekers. Ik heb het al laten enten en doet het prima. Ik hoop dat het een duivin is, voor op Harry's 57.

Marathon Noord is weer achter de rug en ik moet zeggen de kampioenenmiddag was een groot succes. Zeer druk en zoals gepland een mooie vlotte huldiging. Nu volgt alleen nog de verkoop van 50 bonnen en late jongen tussen 8 en 15 november op Toppigeons.nl . De voorbereiding daarop is bezig en al bijna klaar. De beschrijvingen zijn bijna allemaal gemaakt.

Dan hebben we ook de eerste vergadering gehad van de Marathon Avond bij ons in het NIC. Als alles lukt hebben we een zeer speciale gast. U hoort nog...

Week 35-38

Na Meer hebben de jongen ook nog Duffel en enkele Asse-Zellik gehad. minimale verliezen van totaal 2 op deze vluchtjes. Dus dat was prima. 29 jongen over om uit te kiezen. 3 daarvan zijn nog niet opgeleerd en dat wordt een klusje van voor de winter. 

In deze weken alle duiven bij elkaar in 3 hokken, de oude duivenhokken en het jongen hok. Schuifdeurendicht en de poortjes in de deuren open. 2 duivensilo's erin met voer en 3 zelfvullers voor water. Die silo's zijn van die ijzeren die men ook voor kippen heeft en daar noemt men het een trapbak. Dus alle duiven bij elkaar, een eerste selectie gemaakt en toen op vakantie naar Drenthe en Ameland. 2 weken prima weer gehad, veel gefietst, gelezen en uitgerust. Natuurlijk op Ameland even een bakkie gedaan bij Simon IJnsen, de marathon-specialist welke ook wel eens bij mij is geweest.
Na de vakantie weer alle duiven door de hande, notitie gemaakt wat doffer of duivin was en weer een selectie doorgevoerd.
Bij de kwekers was ik al klaar, maar bij de vliegers heb ik bijna alle niet vliegende duivinnen eruit geselecteerd. Deze duivinnen waren aangehouden om voor de doffer er te zijn. Deze waren of al een paar keer opgehaald, gewond thuisgekomen of late jongen die niet waren opgeleerd.
Ook zijn er een aantal oude doffers eruit geselecteerd. Heel veel jaarlingdoffers gespeeld dit jaar met een overnachting, dus die krijgen de voorrang op doffers die meerdere malen gemist hebben of staartprijsjes behaalden.

Nu is het kijken in de winter of er doffers tussen de nu nog jonge duivinnen zitten voor de volgende selectie.

Ook heb ik deze week samen met Ed H. het vloertje in het kweekhok voorzien van een nieuwe topbodem. Dus dat klusje is ook van de lijst.

Nu erg druk met het kampioenenboek van Marathon Noord en de verkoop van bonnen en late jongen, dus nog druk zat.

Week 34
Met de jongen op Meer is het goedgekomen. 2 zijn er niet retour gekomen, dus een prima resultaat.

Het kweekhok is in de tussentijd ook weer helemaal schoon. Net als het jonge duivenhok. De jongen zijn van 2x Meer naar Duffel gegaan en daarna is de rui dermate ingevallen, dat ik vond dat ze niet meer mee hoeven. Genoeg geleerd en de duiven die zich niet kunnen orrienteren zijn er nu wel tussenuit.

Dus de hokken helemaal schoongemaakt, groene kliko's gevuld en een paar zakken in het restafval.
Bij de kwekers is de selectie klaar. Vlielands Krasje is weer terug op het hok. Verder weinig aanvulling, alleen een doffer van Gerard Schalkwijk (kleinzoon Lady in the Dark) en een prachtig eigenwijs Duits duivinnetje. Verder is het aantal koppels weer naar 10 gebracht.

Vlielands Krasje kweekte in 2020 achteraf gezien geweldig. 6 jongen uit gekweekt, 2 voor Patrick die er 1 overhield en deze pakte op Cahors als jaarling. Bij mij 4 stuks, waarvan er 1 verloren ging als jaarling op een rare Roye. 1 van de 3 was mijn eerste op Dax en de andere deden het prima op Bergerac.
Een kleinkind van deze doffer doet het prima in Frankrijk. Kijk daar wordt ik nu blij van.

Ook bij de oude vliegers gaan er keuzes gemaakt worden. Ik had 6 duivinnen die niet vliegen en daar ga ik proberen afscheid van te nemen. Proberen, omdat ik nog niet zeker weet of ik in één keer 6 duivinnen kan vervangen door jonge duivinnen, buiten het aantal wat ik so wie so nodig heb. Doffers zijn er in overvloed, en dan ook nog doffers die allemaal overnachtervaring hebben. Dus daar gaat wel degelijk geselecteerd worden.

Maar eerst een groffe selectie en dan in Oktober verder kijken.
De duiven gaan over twee weken totaal op rust. Dus broedbakken dicht, alles bij elkaar en ruien maar.

In het najaar alleen nog een nieuw vloertje leggen in het kweekhok en het jonge duivenhok.

Week 32-33

De jongen zijn van 20 km naar Meer gegaan. Een sprong van ongeveer 100 kilometer. Op Woensdag gelost en donderdagmiddag waren er 30 weer retour. Ik had ook een herintreedster mee en die was er ook weer snel. Oost 3 en mooie luchten en niet te warm. Al met al een goed leermoment voor de jongen. Alles is deze week weer naar Meer gegaan en nu op woensdagmiddag 1300 moeten er nog 10 komen. Dus dat gaat goedkomen. Die komen in de loop van vandaag of morgen grootendeels weer terug. Morgenmiddag maar weer inventariseren wat er weer retour is. Is het weer volgende week goed, gaan ze nog naar Asse-Zellik.

Het vlieghok is inmiddels helemaal schoongemaakt. Alles onder de roosters weggehaald. Ik doe dit nooit tijdens het vliegseizoen, wel kleine beetjes maar nooit alles. Ik heb dat één keer gedaan en toen ging gelijk de conditie een paar dagen in een dip. Volgende weer het kweekhok in de groene bak en dan alleen nog het jonge duivenhok te gaan. Maar dat doe ik als de laatste inkorving is geweest. Als het kweekhok is schoongemaakt, gaan daar de broedhokken op half. Ze ruien al lekker door, maar dan zal alles extra hard gaan vallen.

Na de terugkomst van Bergerac is het bijlichten gestopt. Ook daar ga ik nu de gevolgen van zien.

In deze tijd ben ik vooral druk met Marathon Noord. Verslagen, uitslagen, het boek, alles moet worden voorbereid. Het boek moet bij de deelnemers liggen ongeveer 2 weken voor de Kampioenenhuldiging.

Week 30-31

In deze weken Bergerac ingekorfd. Voor mij een groot aantal, te weten 10 stuks. De duiven van Bordeaux en Dax, 2 van Agen ZLU en 5 jaarlingen, waaronder nog 1 SMN ring.
Ze werden gelost met Zuidwesten wind om 1400 uur, dus een recept voor nachtvliegers. Veel regen in het westen in de avond en nacht. Ik werd helaas niet wakker van een melding van Unikon-web, dus rond zevenen ben ik mij in gaan lezen in de meldingen tot zover. Het ging redelijk hard, maar om 0945 valt de 826 op de klep, welke van Agen ZLU als laatste retour kwam. Hij schijnt wat geleerd te hebben. Dan om 0956 valt een rode jaarling uit de lucht. Deze doffer was vrijgezel tot 3 weken geleden en op zijn eerste nest pakt hij toch nog een leuke prijs. Dan is het even wachten op het peleton, maar Independence Day komt om 10.52 en pakt nog een prijsje in de afdeling. Hierna volgen er duiven om 11.00, 11.39, 11.48, 12.01, 12.19, 12.45 en om 1400 is de laatste thuis.

Dit Marathon seizoen 4 van de 5 vluchten op de overnacht gespeeld en Agen ZLU. Alle duiven ingekorfd zijn ook weer retour. Dus totaal geen verliezen. Dat bewijst volgens mij dat het systeem en het hok werkt. Basis is de Tas van Hage van Travipharma, Gerry plus met een goed vliegvoer en zoals dit jaar 3x een rookblokje.
Nu moet alleen de kwaliteit en de leeftijd van de vliegploeg omhoog. Ervaren duiven in combinatie met goede jaarlingen. Ook moeten er meer vliegende duivinnen bijkomen. Ik heb bijna alleen maar doffers gespeeld, omdat ik snel een aantal duivinnen verspeelde.

De jongen zijn gisteren 1 voor 1 gelost op 20 kilometer. Dat ging prima en het plan is om deze vanavond in te korven voor Meer. Volgende week is het weer Meer en dan Asse-Zellik. Komen ze erg goed naar huis, dan gaan ze nog een keer mee.

Bij de kwekers ben ik al aan de selectie begonnen. Ik wil weer terug van 11 naar 10 of 9 koppels. Vorig jaar zijn er veel nieuwe duiven ingebracht en dus worden er nu bijna geen ingebracht.
2 zijn er zeker bijgekomen. Ik had vorig jaar een duivinnetje gekocht op de Duitse site en deze laten bezorgen bij een Duitse sportvriend. Hij woont tegen de oude Oostduitse grens en door dit te doen gaf mij dat een reden om weer eens bij hem langs te gaan. Door Corona kon dit heel lang niet, maar vorige week zijn we naar hem gereden. Na 500 km prima ontvangen en de prachtige duivin meegenomen. Dit duivinnetje is een combinatie van Benno Kastelijn x Cor Jacobs. De vader is een kleinzoon van Mr Gijs en Sliver Lady. De moeder is Ophuizen- van de Marel x P. Stammen.

Ook is de kleinzoon van Lady in the Dark erbij gekomen, welke ik in 2022 ga koppelen aan Travis Best.

Nu gaan we dus de focus even op de jongen leggen, om ze een beetje op te leren.

Week 26-29

In de week voor AgenZLU en Cahors heb ik wat herintreders een toertje Hank laten doen met Edam. Was een raar vluchtje, maar alles wederom retour.

Dan 3 mee op Agen ZLU en 3 mee op Cahors middaglossing. Agen ZLU begon al te vallen bij ons in regio rond 21.00 uur 'savonds. Dan sluit het concours romd 0930 de volgende morgen. De 3 maagden op de Marathon waren er niet. in de loop van de week zijn ze allemaal weer retour gekomen en krijgen ze nog een kans op een middgalossing.

Cahors ging stukken beter. Als eerste komt er een mooi roodbont duivinnetje gekweekt door Vokko Brugge. Deze dame bijna 1 op 20 dus prima. Als tweede komt er een jaarling doffertje welke als pater het hele jaar door het oude duivenhok heen banjert. Heel veel ingekorfd en er dus gewoon zijn. Van Vierzon kwam hij op 6.15 in de morgen. De 3e heeft er 10 dagen over gedaan, maar wel weer thuis.

Dan Dax. Hier ook weer 3 duiven ingekorfd. De twee eerste van Bordeaux en een jaarling doffer, welke op 2 nesten broedt. Ongelofelijk fel en al twee dagfondkneiters gehad. Van de eerste twee betwijfelde ik of ze boven de 1050 km kunnen, en dat kwam uit. De jaarling komt als een steen vanaf de jachthaven aan en vliegt redelijk ruim in de prijzen. Indepence Day komt net na de prijzen en de 3 is ook weer retour.

Nu staat alleen nog Bergerac op de planning. Daarvoor zijn de duiven meegeweest naat Montfoort, waar ik een nieuwe kweekdoffer heb opgehaald. (klz van Lady in the Dark)
Ze krijgen nog een kort lapje deze week.

De herintreders hebben nog Roye afgewerkt. Dat ging ook weer goed, dus daar ben ik ook weer blij mee.

De jongen zijn geent tegen Paramixo en geborsteld tegen pokken. Ook hebben ze twee opleervluchtjes gehad. Altijd 1 voor 1 los en hoe meer opleer, hoe meer tussentijd tussen de duiven. Ik hoop ze nog een 2-3 keer te kunnen opleren, zodat ze met Afdeling 5 meekunnen begin augustus. Ze trainen nog steeds prima en ook de laatste die zijn bijgezet beginnen mee te vliegen.

Bij de kwekers ben ik bezig met de eerste planning voor 2022. Er komen heel weinig nieuwe duiven bij. Er komt 1 koppel minder, dus moeten er minimaal 5 verdwijnen.
Daar is al een start mee gemaakt.

Week 23-25

Chateaudun en Quievrain werden uitgesteld naar de zondag. Van Chateaudun waren er 6 van de 8 in een uur thuis. Nummer 7 is ook nog gekomen en nummer 8 is onderweg gesneuveld. Van Quievrain kwamen ze allemaal weer retour. Daarna zijn er een paar naar Pont St Max geweest, wat ook een pittige was, maar weer op zondag los. Helaas zijn er 2 duivinnen hierop achtergebleven.

Dan komt de eerste marathon vlucht waarop in inkorf. Bordeaux is de vlucht en ik heb er 3 ingekorfd. Ook nog 6 jaarlingen op Vierzon. Bordeaux werd om 1500 uur gelost en rond 0600 was ik paraat. Ik zag dat er al duiven gevallen waren bij ons in het NIC. Ik had wat werkdingetjes te doen achter mijn computer en om even over half zeven zie ik een rode duif vallen. Ik storm naar beneden en haal de duif binnen. Een mooie plaats in het NIC, 19e, 32e in de afdeling. Dit is prijs 2 voor deze doffer. Op 08.26 knalt Independence Day op de spoetnik en naar binnen. Dit is prijs nummer 4. 72e in de afdeling. Om 13.18 maakt Zwarte Karin het 3-tal weer compleet met een 202e in de afdeling. Coor deze duivin prijs nummer 3.
De Rode doffer is een zoon van Double Trouble, een dubbel kleinkind van True Grit. Moeder is de Johanna.
Indepence Day komt uit twee duiven van Dirk Veldhuis. En Zwarte Karin is de 2e beste duif van de ZCC van 2020 en is een 100% Ed Hooyschuur duif.

Dan Vierzon. Daar is al veel over geschreven, maar als de lossingscommissies van de afdelingen van Sector 2 zeggen dat ze niet willen lossen en de national lossingscommissie drukt de lossing erdoor, dan is er iets mis.
Om 2056 komt de steenrode doffer van Patrick Sticker als eerste thuis. De volgende ochtend om 0618 de 574, welke uit Vale Carlos komt x Travis Best. Hierna komen de duiven druppelsgewijs door en tijdens het uistalaan van Vierzon komt de laatste thuis. Ze hebben veel geleerd en ik heb geleerd om de nationale lossingscommissie te mijden zo veel mogelijk.

De planning is nu om Cahors en Agen ZLU in te korven. Totaal 5 of 6 duiven verdelen over beide vluchten. Ik heb daar 2 jarigen voor, welke hun eerste opdracht krijgen. Daarna kijken we verder. Wat ik met de Vierzon jaarlingen ga doen weet ik niet. Ik heb nog wat ex-gewonden welke ik weer wil gaan opleren. Ze mogen niet met de jonge duiven opleer mee, dus ik moet creatief worden.

Op het kweekhok is het bijna met de kweek gedaan. Er zijn veel duiven geringd en de koppels krijgen rust. Ik ben al lijstjes aan het maken om te kijken wat ik ga veranderen. Ideeën zijn er, nu de uitvoering nog, maar daar heb ik de tijd nog voor.

De jongen worden in de komende week geënt. Borstelen tegen pokken en enting tegen Paramixo. Wellicht ga ik ze nog twee keer daarvoor een stukje wegbrengen, maar dat ligt aan het weer.


Week 19-22

De duiven hebben hun kilometers gemaakt. Door afgelastingen en slechte voorspellingen hebben de duiven een alternatief programma gekregen. Gelukkig houd ik alles bij in een Excelsheet, welke duiven waar om mee zijn geweest en wat de planning is met de duiven. In de basis zijn de oude duiven meegeweest met de fondclub op woensdag en de jaarlingen in het weekend met de vereniging. Daar is pas vanaf geweken in het weekend met een mooie midfondvlucht met tegenwind. 390 km Pnt St Maxence op 29 mei.
Maar de jaarlingen hebben Quievrain, Morlincourt (vereniging) De Lier en Pnt St. Maxence gehad. De oude hebben Quievrain, Roye (hier verlies ik 1 duivin, Marathon Lady....) Pnt St Maxence.
Ergens tussendoor hebben de duiven een week stilgestaan en heb ik ze uitgerookt met een Koudijs blok. Dat heeft wel goed gewerkt.

Nu staan er 8 in Chateaudun (550 km) en 10 in Quievrain. Er zitten er nog 5 thuis met verwondingen, leggen etc. dus totaal nog 23 vliegers over na dit opleerschema. Ik ben 6 duiven onderweg verloren en er zitten een aantal niet vliegende duiven nog in het hok.
Wanneer de vluchten morgen (zondag, alles is uitgesteld) normaal verlopen, dan zal een gedeelte van Chateaudun naar de eerste Bordeaux gaan, een paar naar Cahors of Agen ZLU. Een paar van Quievrain gaan ook deze richting op en de jaarlingen krijgen nog een dagfondvlucht of 2.


Het jonge duivenhok is bijna gevuld. De eerste ronde traint als een dolle en de tweede ronde gaat nu mee. Ze zullen 1 dezer weken geent worden tegen Paramixo en met de borstel tegen pokken. Dan gaan we ze opleren. 1 voor 1 los, vanaf het begin... te beginnen op 10 kilometer.

Voor Marathon Noord hebben we alle prijswinnaars bezocht en ik heb er een leuk compilatiefilmpje van gemaakt. De inschrijving is gesloten.
Een record aantal deelnemers, over de 500... Marathon Noord Leeft !

https://youtu.be/HbFBANIZOX4

Week 15-18

In deze weken zijn alle duiven meegeweest naar Roosendaal met de afdeling. Daarna de oude duiven door de weeks met de Fondclub naar Asse-Zellik en Quievrain, de jaarlingen naar Duffel en Quievrain. Steeds koude omstandigheden en noordenwind. De verliezen zijn gelukkig minimaal... 1 oude doffer van 2018 en 3 jaarlingen zijn niet retour. Ik mag nu wel hopen dat alles knap is ingespeeld en dat we nu gewoon door kunnen. De vliegers zitten nu allemaal op jongen of eieren. Ik heb de eieren van Zwarte Karin en de Marathon Lady overgelegd en ze hebben opnieuw gelegd. Dan liggen er nog 3 jongen uit 4 eieren van Rik Ros waar ik een bon van heb gekocht. Erg blij mee, ben benieuwd wat eruit gaat komen.
Elke keer inkorven bezorgd mij hoofdbrekens hoe en waar de jongen/eieren de leggen. Dus alles wordt gemarkeerd. Als de jongen eenmaal geringd zijn, zal dat beter worden.
Woensdag Quievrain met de fondclub en donderdag Peronne met de afdeling.

Bij de kwekers is de tweede ronde bijna klaar omgespeend te worden. Dat loopt eigenlijk als een speer.
De Vale Meervogel had vorig jaar al problemen om zijn eieren te bevruchten en is toen op logeer geweest bij Vokko in een kweekcel. Toen schijnt hij een ei bevrucht te hebben. Nu weer thuis gekoppeld gehad, 2x onbevrucht, met dezelfde duivin wederom bij Vokko weer onbevrucht. Nu met een andere duivin weer onbevrucht. Zijn staart en kont is al ingekort, maar dat heeft dus ook niet geholpen. Nu zijn er bevruchte eieren ondergegaan en dan na die jongen krijgt hij nog 1 kans. Anders is het einde oefening. Erg jammer, maar helaas. Die eerste duivin heeft nu gewoon bevruchte eieren, dus ook daar kan ik eindelijk de eerste jongen van verwachten.

De jongen beginnen in een koppel te vliegen. Ze schrikken nu bijna nog overal van en zijn zeer alert ten opzichte van roofvogels. Er zijn hier 2 buizerdparen in de omgeving en die houden ze nauwlettend in de gaten. 1 is er in het begin van het hok kwijtgeraakt, wellicht door een roofvogel uitgeschakeld.

Bij Marathon Noord zijn we ook druk geweest. We hebben besloten om de bekers en prijzen persoonlijk uit te gaan reiken. Dus alles wat via bonnen ging, hebben we via de post kunnen doen, maar alle bekers worden uitgereikt. Afgelopen vrijdag hebben we de buit verdeeld en we zijn al redelijk onderweg geweest. Nog een aantal te gaan. We hebben wel besloten dat de eerste 3 kampioenen ochtend- en middaglossing 2020 wel gehuldigd gaan worden in 2021. Maar de prijzen zijn dus in ieder geval onderweg.

Week 11-14

Maar beginnen met het belangrijktse... we gaan vliegen. Zelf vind ik het een beetje raar, we mogen in Nederland bijna niets, maar we mogen wel inkorven en vervoeren. IK had een beslissing verqcht dat we bijvoorbeeld 3e week April zouden beginnen, dus 17-18 april, maar we mogen dus gaan we.
De duiven zullen niet gelijk as Zaterdag meegaan, maar de week erna zal er worden ingekorfd. Ook zal er worden ingekorfd op de midweekse Fondclubvluchten. Maar eerst wil ik de duiven 2 of 3 keer nog even een stukje wegbrengen.

Bijna alle kwekers hebben een tweede ronde eieren gelegd. Ik heb Bossie herkoppeld op een andere Bosman duivin, welke komt de nestzus van de vader van Bossie. Een prachtig laat duivinnetje.

De Vale Meervogel had weer een koppel onbevruchte eieren, dus is hij en zijn duivin verhuisd naar een kweekcel bij een andere liefhebber. Daar heeft hij vorig jaar ook gezeten en wel bevruchte eieren geleverd, dus ik hoop dat dit gaat helpen. Deze doffer heeft volgens mij ADHD, want hij is meer bezig met anderen, dan met zijn duivin. Dus dan maar volledig afgezonderd van anderen, kijken of dat helpt.

Ik heb de schuifdeur tussen de vliegdoffers en duivinnen afgelopen zaterdag open gezet. NU maandag middag moet er nog 1 koppel aanlopen. Ik heb 5 extra vliegdoffers, dus de duivin is bij deze doffers gezet en mag uitzoeken. Ik ben benieuwd welke ze kiest.

De jongen lopen bijna allemaal op de grond in het kweekhok en dus moeten deze worden overgezet naar het jonge duivenhok. Dat zal ergens morgen gedaan worden, als de koppeling van de vliegers klaar is. Ze krijgen dan een druppeltje tegen luis en een knijpringetje. Ze komen in het jonge duivenhok waar de restduiven ook zitten.

Er loopt nu een verkoop van ons inkorfcentrum NIC 1264 Zaanstreek-Noord met topbonnen. Als organisator heb ik ook een bonnetje geschonken, dus ga eens kijken. De verkoop loopt tot zaterdag 3 april 2021.

https://auctions.toppigeons.com/Home/TppBonAuction/tabid/116/auctionId/2059/Default.aspx

Week 9 en 10

De 19 eieren zijn allemaal uit en de jongen zijn geringd. DE SMN ringen zitten om het koppel jongen uit Harry's 57 x Blue Tim en om het koppel Int Super Perpignan x Japies EK. Het koppel met de onbevruchte eieren hadden ook in de 2e ronde onbevrucht. Vorig jaar heeft hij aan het einde van het seizoen in een kweekcel gezeten en daar waren de eieren wel bevrucht. Dus hij is verhuisd naar deze liefhebber die een aantal kweekcellen heeft en nu eens zien of hij daar wel bevrucht. Ik heb een 2 cm van zijn staart afgeknipt en nu mag hij in met zijn duivin in eenzame opsluiting.
De broedpannen voor de tweede ronde zijn ingepakt en worden zeer binnenkort bijgeplaatst. Op deze manier gaat de doffer eerder jagen en ik zie gewoon dat bij veel koppels de 3de ronde veel eerder is dan als je dit niet doet.

Het plafond is weer dicht, en het hok staat weer in de normale stand.
De vliegers komen regelmatig los en zullen ergens rond eind maart worden gekoppeld.
In mijn vorige blog meldde ik dat ik verwachtte ergens rond begin Mei we kunnen beginnen aan het seizoen, ik denk dat dit wel een week 2 twee eerder kan.

De EU heeft inmiddels de wet aangepast en ziet er goed uit. Wel zullen er wel wat grensoverschrijdende opleermogelijkheden het moeilijk krijgen. Ik doel op bijvoorbeeld inkorivng Hank.

Wel iets raars meegemaakt deze week. Een liefhebber uit Iran nam contact op via WhatsApp. Hij stuurt mij een stamboom en een foto door van een duif welke hij kan kopen. Hij heeft onderzoek gedaan en vraagt waarom de vader van de duif qua ringnummer niet klopt. En dat klopte dus. De duif op de foto was niet de duif die bij mij in het kweekhok op jongen zit. De duivin is vervangen door een witoog doffer. De tekst op de foto is hetzelfde gebleven. Ook de stamboom is één groot knip en plakwerk. Gedeeltelijk mijn stamboom en een eigendomsbewijs erop geplakt. Met andere woorden: 1 grote namaak en oplichting. De duif werd verkocht door een man uit Irak. Bizar maar waar. Ik ga dus al de stambomen op mijn site vervangen door iets met een watermerk.
Jammer dat dit nodig is.

Week 7-8

Arjan gaat koppelen en het wordt winter. De eieren werden gelegd op avonden met negatieve temperaturen en sneeuw. Veel stuifsneeuw. De eieren werden warmgehouden in de broedmachine en de duiven vonden het allemaal prima.


Binnen 2 weken zat alles op eieren, dus dat is allemaal goed. Na een dikke week koude begon het te dooien. Ik heb dit nog nooit gehad, maar er lag dus stuifsneeuw op het plafond. Dit ging smelten en zorgde dus voor wat nattigheid in het hok. Ik heb de plafonds opengezet en de ramen open. Op deze manier kan het met de huidige warme termperaturen weer drogen. Dit doe ik tot en met vrijdag a.s., dan gaan de plafonds weer dicht en de ramen bij de vliegers ook weer dichter.
Na schouwing van de eieren lijkt het erop dat 1 koppel onbevrucht is (doffer had dit vorig jaar ook, is een beetje ongeduldig en snel afgeleid) en bij 1 koppel is het eerste ei onbevrucht. De rest lijkt alles donker en OK. Prima resultaat dus.

Ondertussen komen de vliegers regelmatig los. Er zijn nog wel 2 duivinnen "overgelopen"naar het doffer zijn. Dus er is wat krapte in het duivinnenaantal. Ik heb dus nog maar een keer een selectie bij de doffers doorgevoerd en er 3 verwijderd. Er stonden er 3 op het lijstje sinds de kerst en die zijn er niet meer vanaf gekomen en dus verwijderd.

Het nieuwe programma is ook bekend, maar of dit ook van start gaat op de geplande datum, daar heb ik een hard hoofd in. Ik gok dat we begin-half Mei kunnen beginnen.

Bij Marathon Noord loopt het storm. Bijna 1200 ringen zijn reeds weg. Geweldig. Ook veel nieuwe aanmeldingen en liefhebbers die in 2020 niet deelnamen en nu weer wel.

Nu nog even kijken of ik mijn ringen op kan halen, want de eerste jongen zijn uitgekomen....

Week 3-6

In week 3 nog een zeer goede aankoop gedaan. Ik was er precies op tijd bij en nu zitten Andijks Blauw en Andijks Donker op het kweekhok. Twee toppertjes van Kees Droog. Ik heb ook de kinderen gezien uit dit koppel en dat beloofd wat. De verkoper had ze vorig jaar toegevoegd aan zijn hok en wilde geen vasthouders meer hebben. Hij had 5 jongen uit het koppel aangehouden. Ik blij, hij blij...

Op 26 januari zijn de kwekers dan gekoppeld na 2 weken van 0700 tot 1900 uur bijlichten. Alle 11 koppels liepen gelijk aan en nu begin februari zit alles los en is het wachten op de eieren. Ik heb liever dat het leggen van de eieren wat langer duurt, want dan is er meer kans op een goede bevruchting van de eieren.
Bijna alle koppels waren nieuwe koppels. Alleen Harry's 57 had in het najaar vorig jaar al gestaan op Blue Tim en het Andijks koppel had dus al op elkaar gestaan op een ander hok.
De duiven krijgen met kranten ingepakte broedschalen met een matje daarin. Zelf mogen ze verder bouwen met tabakstelen.

Voor een latere koppeling is er nog een late duivin bijgekomen uit de nestzus van Talent 77 van John Bosman. Bossie komt uit Talent 77 en deze duivin wil ik dus op Bossie gaan koppelen. Ze is echter nog te jong en ik hoop ergens in april/mei deze te kunnen koppelen.

De foto's van Jan Breed zijn ook binnen en staan inmiddels ook op de site. Hij heeft weer puik werk geleverd.

Bij Marathon Noord gaat het hard met de ringen. Er zijn er inmiddels al bijna 1000 besteld en verstuurd.

 

Week 1-2

Het nieuwe jaar is begonnen. Binnen 15 dagen al bijna 150 inschrijvers en 500 ringen besteld door deelnemers 2021 aan Marathon Noord. Dat gaat dus prima.
Zelf tussen Kerst en Oud en Nieuw nog een mooi doffertje op de kop getikt bij de verkoop van het Marathonduivenjournaal. Moeder is een 1/2 zus van de Xavi, 7e nationaal Barcelona en de vader komt uit Late Blauwe x dochter van Zilverpenne x Brenda van Cees Nijdeken.

De kweekdoffers krijgen voer uit de trapbak, gewoon ruivoer, de duivinnen en de vliegdoffers krijgen 80% gerst en 20% ruimengeling. Daarnaast 2x per week allerhande van Jovati waardoor FIR is gemengd. Ongeveer een klein maisblikje per 5 kg. Verder gewoon water. De duiven doen het prima, voelen goed aan en zijn op gewicht.

Afgelopen maandag foto's laten maken bij Jan Breed in Beverwijk. Ik vind hem DE duivenfotograaf van Nederland. Geen geknip en geplak, gekleur of filters. Geen "kijk omhoog naar de zon" kopjes en allemaal dezelfde formaat en lengte van duif, de duif is de duif. Ik doe dit omdat ik er gewoon leuk commentaar op krijg als ze op de site staan. En ik wil gewoon foto's hebben van bepaalde duiven. Dit keer is ook Zwarte Karin, welke een 1e in de ZCC speelde en 2e kampioensduif werd op de foto gegaan.

Ik lees trouwens net dat Cureghem Centre de organisatie van Barcelona uit handen heeft gegeven aan de familie Norman van Entente Belge. Ben benieuwd waar nu de verschillen gaan komen. Zullen nu wel alle internationale duiven een controle krijgen? Want de zogenaamde winnaar van 2020 was dus in België niet voorzien van de controle maatregelen.

Ook ben ik afgelopen maandag begonnen met bijlichten van de kweekdoffers en de duivinnen. Dit jaar met nieuwe lampen. Ik had nog van de oude spaar-daglichtlampen waarvan er een aantal echt oud begonnen te worden. Dus via internet nu led daglichtlampen besteld en erin gedraaid. Je merkt aan de duiven dat ze er gelijk op reageren. Doffers worden rumoerig en de duivinnen gaan wat losser zitten. De bedoeling is om over een dag of 14 te gaan koppelen in het kweekhok. Ik zal de duivinnen iets zwaarder gaan voeren een paar dagen van te voren, maar niet te veel.

Alleen nog even wat ouderwets broedschalen inpakken voor gevorderden doen en ik ben er klaar voor. het kweekhok is schoon en klaar net zoals het vlieghok. Het jonge duivenhok zal ik schoonmaken als de kweekduivinnen eruit zijn. Dan kan ik de duivinnen loslaten terwijl ik het hok uitmest.

De duiven worden eerder ge-ent dan ikzelf denk ik, maar we gaan het zien.