Arjan van Gent, West-Knollendam passie voor de Marathonvluchten

You are here: Home > De Week > 2020

Week 25-26

 De vliegers kregen Niergnies, Quievrain en gisteren Roye met ONO3-4 de wind en de temperatuur 27-30 graden. Dit allemaal met de Fondclub NH mee, ik heb de club links laten liggen. Alle drie met Noordenwind en alle drie relatief goed verlopen. Alles is meegeweest, als het niet moest leggen. Nu mis ik er van gisteren nog 4, 3 jaarlingen en een oude. Ik verwacht er nog een paar, maar wie weet wat er gebeurt is. Overal zijn er duiven weg, maar wat er kwam was goed gezond en niet echt overdreven moe. Toch minimaal 5,5 uur gehangen, maar ze kwamen goed. Ik ben het voer wat zwaarder aan het maken, want al die Noordenwind vluchten schreeuwen om iets zwaarder voer.

De Marathon Lady ben ik weer aan het inspelen, ik gok op Dax of Bergerac. Dit weekend naar 100 km, dan vrijdag met de vereniging naar Quievrain. De jaarlingen en de duiven voor St.Vincent gaan weer naar Roye en de rest van de ouden gaat naar de dagfond Fontenay. Dat is de planning. Ik laat het even afwachten van het weer.

De planning is gemaakt, er zal best nog wat wijzigen, maar we kunnen er tegenaan. De eerste 1200 km staan al op de teller voor de meesten en er komt nog wat bij. Ik heb St.Vincent, Agen ZLU, Bordeaux en Barcelona ingepland. Daar na zie ik wel qua rui. De jaarlingen krijgen nog 1 midfond en 1 of 2 dagfondvluchten en ook dan zien we het wel.

De jongen zijn geënt tegen Paramixo en met het wattenstaafje tegen pokken. Ze hebben zich goed gehouden en vliegen weer vrolijk rond. Als het weer koeler wordt gaan we deze wegbrengen en verder krijgen ze nog een paar vluchtjes met de container mee, maar dan wel die van Zuid-Holland.

Bij de kwekers heb ik een koppel overgekoppeld. Als de eieren bevrucht zijn, ga ik het overleggen. Verder staat Harry's 57 nu op Blue Tim...eens kijken wat daar uitkomt.

En wat Marathon Noord betreft :

Beste liefhebbers,

Nu het definitieve programma van de NPO en de ZLU bekend is kunnen we u mededelen dat de competitie van Marathon Noord in 2020 gewoon van start gaat.

Wel her en der met wat aanpassingen, maar we kunnen u een volledig programma aanbieden.

Voor de Middaglossing competitie tellen de traditionele vluchten:

St.Vincent, Dax en Bergerac.

Naast het kampioenschap middaglossing vervliegen we net als andere jaren ook het kampioenschap Criterium der Azen en het duifkampioenschap over 3 jaar.

Het duifkampioenschap (Hans Eijerkamp trofee) komt in 2020 te vervallen.

Voor de Ochtendlossing competitie tellen de vluchten:

Barcelona, Perpignan en Narbonne.

Naast het kampioenschap ochtendlossing vervliegen we net als andere jaren ook het kampioenschap Criterium der Azen en het duifkampioenschap over 3 jaar.

Daarnaast vervliegen we ook de Supercup en de Herman van der Velden trofee.

We hebben besloten dat de feestmiddag dit jaar niet doorgaat. In de huidige omstandigheden zien wij in dat het hoogtepunt voor ons als bestuur en U als deelnemer niet kan worden georganiseerd zoals wij het graag zien.

De bezoeken aan de vluchtwinnaars en de eerste 3 kampioenen (met reportages) gaan we natuurlijk weer verzorgen en aan het eind van het jaar verschijnt er weer het Kampioenenboek. De traditionele bonnenverloting tijdens de feestmiddag zal in 2020 een bonnenverkoop via internet worden.

Op welke wijze wij de prijzen en bokalen uit gaan reiken, daar moeten wij nog een ei over leggen, maar daar broeden we op dit moment op.

De E-bike poule gaan we omvormen naar een geldpoule. Voor de ochtend- en de middaglossing worden de poules over drie vluchten verdeeld in 3 gelijke bedragen en gaan in 1 keer af. Dus wilt U een mooi bedrag winnen, dan kunt U deze poule nog zetten tot einde inschrijving.

Al met al dus op 1 kampioenschap na gaan we verder alles vervliegen.

Samenvattend komen we dan tot het volgende:

  • Geen duifkampioenschap 2020 Middaglossing
  • Alle andere kampioenschappen gaan gewoon door
  • Voor de Middaglossing tellen traditionele vluchten St.Vincent, Dax en Bergerac.
  • Voor de Ochtendlossing tellen de vluchten Barcelona, Perpignan en Narbonne.
  • Geen Feestmiddag
  • Uitreiking van alle prijzen op een andere wijze
  • E-bike poule wordt geldprijs
  • kampioenenboek komt nu einde van het jaar
  • Bonnenverloting zal een bonnenverkoop worden via internet

Heeft u nog niet ingeschreven U kunt nog deelnemen! De inschrijving eindigt op 30 juni a.s.!

 Met vriendelijke en sportieve groeten

 Bestuur Stichting Marathon Noord

 Week 23-24

In deze weken zijn er twee keer Roosendaal bijgekomen. Wat herintreders erbij ingekorfd wat resulteerde in het ophalen van 2 duiven. De rest doet het prima. De laatste Roosendaal was een hele snelle. Zelfs die Marathonflappers gingen dik 115km per uur. Ik had de duiven eigenlijk nog niet verwacht maar had het hok klaar en open. Ik zat lekker aan een bakkie thee en zag wel een schim en later weer één. Twee minuten later vielen ze op het hok en over de antenne. En dan nog 115km per uur. Ze kwamen als raketten en in een uur moesten er nog 2 komen. De laatste is er nog niet. Vorige week was het een wat zwaardere bevalling. Weer kwamen de oude duiven regelmatig en gewoon 10 minuten na de eerste in de vereniging. Maar de jaarlingen hadden het wat moeilijker. Van de 2e Roosendaal is alles weer present.

Dinsdag gaan de ouden naar Niergnies 284 km voor mij. De jaarlingen gaan met de vereniging mee. Gisteren was dat nog Lennik, nu weer Quievrain. Waarom nu deze verandering van het afdelingsbestuur.. geen idee.

Ook is er een nationaal programma gepresenteerd. En ook de ZLU heeft keuzes gemaakt. Eens zien wat er nu definitief uitkomt deze week. Ik heb al een eerste indeling gemaakt voor de vliegers. De Badmeester moet in ieder geval kilometers maken, want Barcelona wordt zijn vlucht.

De jongen van de tweede ronde vliegen nu ook rond het huis. Dus dat gaat prima.
Bij de kwekers ben ik op zoek geweest naar een manier om wat over te koppelen. Ik heb twee apartementen te huur gevonden en de twee nieuwe koppels zitten daar op kamers totdat ze aangelopen zijn. 1 koppel wil ik persé op elkaar hebben, om een bepaalde lijn goed vast te houden. De duivin is geleend en is ingeteeld naar een Barcelona top duivin.. dus ook deze wil ik met een tweede doffer proberen.
Verder is Harry's 57 nu gekoppeld met Blue Tim. Ook daar ga ik nog een ronde proef uithalen.

Ook drukke tijden gezien Marathon Noord. Als alles definitief is, gaan we eens zien hoe en wat we gaan doen.

Week 21-22

De vliegers zijn van 40 kilometer naar Roosendaal gegaan. 117 km voor mij. Ik had er 23 mee en de ervaring won het ruim van de jaarlingen. Maar alles is weer retour. Ik had wat duivinnen thuisgehouden welke moesten leggen. Die gaan deze week naar Roosendaal. Ze beginnen bij ons op 56/57 en ik klok op 06. De Rode 901 was mijn eerste op Bordeaux vorig jaar en nu de eerste op Roosendaal. Om 1400 uur was alles weer aanwezig. Prima vluchtje.
Ik hoop dat Belgie en Frankrijk ergens rond 15 juni opengaan. Wij zullen wel naar Noord-Limburg en dan Zuid-Limburg gaan en dan hoop ik naar Quievrain of zo.

Maar elke vlucht is er één. De jaarlingen moeten gewoon ervaring opdoen.
Alle jongen zijn weg bij de vliegers behalve bij de Marathon Lady en drie koppels welke naar een beginner in Limburg gaan. Deze laatste worden deze week geringd.
Dat 40 km opleertje was trouwens wel een lekkere. De duiven tegen mijn gewoonte in één keer losgelaten. Eén voor één kwamen ze naar huis en ik heb er 1 opgehaald in Kollum, 1 gewond bij een particulier in Zoetermeer en 1 kwam via Dordrecht naar huis. Mijn vermoeden is dat er een roofvogel tussen is geslagen. Resultaat is wel dat er totaal 5 wegwaren. De laatste kwamen allemaal uit het Noordoosten terug en hebben denk ik aan de voor mij verkeerde kant van het IJsselmeer gezeten.

Ook ben ik bij ons bestuurslid Paul geweest en ik heb wat eieren meegekregen. Uit de toplijnen van het hok. Ik ben benieuwd. De eieren zijn uit en de jongen worden binnenkort geringd. En ik heb het bonnetje verzilverd in Edam. Een klein hok bordevol kwaliteit!

Verder is het jonge duivenhok bijna vol. De eerste ronde vliegt lekker rond, de tweede wil gaan volgen. Als de laatste geringd zijn gaan we de duiven enten. Tegen Paramixo en met de borstel tegen pokken. Ik ga ze binnenkort een tijdje in de mand zetten. Alles even noteren en gelijk aan de mand laten wennen.

Dit was het weer, blijf veilig en geniet van de aankomst van de duiven!

Week 17-20

In deze weken de eitjes opgehaald in Veenendaal. Ik ben benieuwd. Verder zijn de jongen van de 2de ronde van de kwekers bijna allemaal gespeend.
Bij de vliegers liggen jongen van nu een dag of 14-15 welke allemaal op bonnen weggaan.
De vliegers heb ik reeds naar 10 en 30 kilometer gehad. Op 10 km allemaal gelijk los en op 30 km één voor één. Alles is weer retour en nu gaan ze deze dagen nog een keer op pad. Zal wel naar een km of 40 zijn denk ik.
Ze worden nog steeds onregelmatig verzorgd. Wel voer ik ze nu 2x per dag, 'smorgens zwaar om de jongen te voeren en 'savonds licht. Dit scheelt een hoop geschreeuw in het hok.

In deze weken voor een waarlijk prikkie een topduivin van Tim Hage gescoord op een Deense veilingsite. De duivin was niet betaald en werd nu opnieuw geveild in een snelheidachtige bijeengeraapte veiling. Deze dochter van de 3e asduif Marseille over 3 jaar is reeds op het hok aanwezig. Als de overlegjongen gespeend zijn, wordt ze voorlopig gekoppeld op een dagfonddoffer voor oneloft races. Volgend jaar zal ze natuurlijk een ander type doffer krijgen. De duivin was aangeboden door een Belgische liefhebber die de duivin in de deal van de Heilige Geest erbij kreeg. Dus de duif kwam uit België gewoon met de koerier Esther.

Verder ben ik redelijk optimistisch of we nog gaan vliegen. Ik denk van wel... of vanaf 1 juni of 1/2 juni. Vandaar dat ik de duiven alvast ben gaan opleren. De jaarlingen kunnen niet genoeg in de opleermand zitten, en ik heb er nu de tijd voor. We mogen opleren maar verder niets, dus is opleren een uitje.

Allen geluk en wijsheid.. hopen op verruiming van de regels.
En vergeet niet nog in te schrijven voor Marathon Noord!.

Week 13-16

Deze weken zijn de meest vreemde weken uit mijn bestaan tot nu toe. Ik denk dat velen daar hetzelfde over denken. Iedereen is in de ban van Corona of Covid-19. Toch ben ik blij dat ik duiven heb. Dit is een super hobby om focus te houden, dagritme te houden en te blijven plannen voor de toekomst. Het mooiste is dat het ook nog op eigen erf is. Iedereen wordt op zichzelf teruggeworpen en dan is de duivensport een ideale hobby.

Allereerst zijn de foto's klaar welke ik heb laten maken door de beste duivenfotograaf van Nederland Jan Breed. De overige foto's van duiven die ik al had heb ik aangepast aan de look and feel van Jan Breed. De duiven staan op de site!

Bij de kwekers is de hele tweede ronde geringd. Ook de Marathon Noord ringen zijn om de pootjes gegaan. Ik hou wel de planning goed in de gaten, zodat het hok niet te vol wordt. Ik heb 4 bonnen gekocht. 1 van mijn clubgenoot en hard vlieger Theo Renting. Daar zitten de ringen ook inmiddels om de pootjes. 1 bon van Ron Voorn uit Edam. 1 bon voor een koppel eieren van Jaco van Nieuwamerongen. En als laatste een bon voor een ziek meisje van Duivensportcentrum 't Harde.
Ook heb ik een mooie erg late vale doffer van de Comb. Jan Hommes en Znn gekoppeld aan een duivin van Vokko, welke ook 1/2 Hommes bloed heeft. Het duivinnetje van de combinatie is helaas via de spoetnik ontsnapt. Anders had deze dame op de Vale Meervogel gekomen. Maar gelukkig had Vokko nog een heel lief duivinnetje uit twee inteelt duiven. Ook deze hebben reeds eieren gelegd.

Ik heb de vliegers gekoppeld op 25 maart. Binnen twee dagen zaten alle koppels los in hun broedhok. Ik heb een vrije koppeling toegepast en ze zelf een broedhok laten uitzoeken. De laatste 2 koppels heb ik zelf samengezte in een vrij broedhok. Ik heb 4 doffers over. 2 Wilde ik niet gekoppeld hebben en twee waren gewoon niet klaar om te gaan koppelen.
Alle eieren zijn gelegd rond de 2e April. Marathon Lady had ik eerst op het kweekhok gekoppeld met een prachtige doffer van Vokko en deze heb ik op 29 maart in een broedhok op het vlieghok gezet. Ieder koppel krijgt minimaal 1 jong en enkele 2. Twee bonnenkopers gaan ongeveer 10 jongen verdelen en de overige zijn voor mij. Ik heb bepaalde koppels waarvan ik de jongen zelf wil houden. De jongen van Marathon Lady houd ik zelf, en dan zelfs 2 koppels. Het eerste koppel eieren zijn overgelegd en ze mag nog een keer op eieren komen. Door de huidige standstill zullen enkele koppels 2 jongen groot gaan brengen. Nu het vluchtseizoen toch tot minimaal 1 juni wordt uitgesteld, kan dat makkelijk.

De vliegers worden onregelmatig verzorgd, komen wel regelmatig los maar worden niet gedwongen getraind. Ze zitten op erg lichte voeding (VTB4 met zuivering) en trainen helemaal niet lang en hard. Ik lees al verhalen dat de duiven een uur of meer trainen, maar waarom? De duiven moeten nu niet in vorm zijn en volgens mij in een soort van winterrust blijven.

De eerste ronde jongen fladderen inmiddels buiten. Er zitten nog een 6 tal oude duiven bij de jongen.

De eenhoksraces staan dus in de ijskast. Het aanleveren is moeilijk. Ik lees wel her en der dat bijvoorbeeld Krakus probeert de duiven op te halen. Ik hoop bijvoorbeeld dat de Corabia Winter doorgaat en dat ik deze in bijvoorbeeld Augustus kan aanleveren. De bolletjes doen het prima en daar kan ik dan wel mooi een paar koppels voor kweken. Dit zijn top dagfondduiven met veel Willem de Bruijnbloed.

Laten we hopen dat we nog iets van een vliegseizoen krijgen met 1 of 2 marathonvluchten. De deelname zal enorm zijn en wellicht is dat een eye-opener om terug te gaan in het aantal marathonvluchten en bijvoorbeeld 3 nationale vluchten middaglossing, 2 sector middaglossing en 5 ZLU vluchten. Wat mij betreft kunnen St.Vincent en Narbonne er wel af. Dan houd je Pau, Perpignan, Marseille, Barcelona en Agen over. Je kan ook Pau laten vallen en Narbonne erbij. Maak van Pau dan een attractievlucht zoals het altijd was met een maximale deelname van 3 of 5 duiven per liefhebber.

Afsluitend, Stay Safe, keep distance en tot de volgende.

Week 11 en 12

De duiven komen meer en meer los. De duivinnen minder dan de doffers, want die luisteren minder goed en gaan dan paraderen bij de doffers voor op het straatje. De doffers trainen eigenlijk best wel goed.

Vandaag de beste duivin van de ZCC gekoppeld aan een prachtige doffer van Vokko. Dit met het oog op het uitgestelde seizoen en dat ik er toch wel jongen van wil hebben. Ook heb ik besloten het OLR koppel te gebruiken als overlegkoppel. Het aanleveren gaat een probleem worden. Ik hoop dat de winterraces wel doorgang zullen vinden en dat we ergens in Augustus aan kunnen leveren.

De jongen op het kweekhok groeien super. De meeste koppels hebben al de tweede ronde eieren gelegd. Ik had er schotels in de broedhokken bijgezet. En meestal scheelt dit op 3 ronde jongen 1 ronde.

De Marathonavond hebben we helaas af moeten gelasten. Gezien het Covid-19 virus een normale keuze. De prijswinnaars hebben hun prijzen afgehaald en toch hebben we iedereen even gesproken. De verkoop is in ieder geval best wel goed gelopen en ik ben nu bezig met de afwikkeling.

De vliegers moeten wel de komende week gekoppeld worden, want de jongen moeten eind volgende week wel gespeend worden naar het jonge duivenhok waar de duivinnen nu inzitten.
De ringen van Marathon Noord worden in de tweede ronde geringd. Ik heb de koppels bepaald en dat zijn nieuwe koppels. Ik ben benieuwd.
Verder heb ik weinig nieuws. De duiven zijn geënt vorige week en zijn in principe klaar voor het seizoen. Welk seizoen... dat gaan we meemaken.

 Week 9 en 10

In deze weken lekker een week naar Berlijn geweest. Heerlijk met de trein, Amsterdam instappen en in Berlijn Hbf uitstappen. Heerlijk. Maar dan kom je langs Apeldoorn, Deventer, Almelo, Hengelo... en ja daar zitten ze echt gunstig. De poort naar Duitsland en het dal van de Maas staat open. Een netje opzetten en die duiven binnenhalen. Dit laatste is een geintje natuurlijk, maar vanuit de trein zie je veel. In Duitsland in de lege gebieden windparken vol met windmolens. Ook velden en daken vol met zonnepanelen. In Nederland is dit ook aan het gebeuren, maar nog niet zoveel als bij onze oosterburen.
In Berlijn de stad gezien en naar het WK Baanwielrennen geweest. Topstad en een top tournooi.

De duiven waren prima verzorgd en de jongen bijna allemaal geringd. Dag na thuiskomst de Bosman doffer en de Peer duivin erbij gekoppeld. Toen deze waren aangelopen en uitwend in hun broedhok ook een paar dagen later het eerste OLR koppel gekoppeld. Een koppeltje snelle van Johan Bol gezet voor de éénhoksraces. Eens kijken of deze nogop tijd met jongen kunnen komen.

Ook de duiven weer 2 keer los gehad. De doffers gingen als een speer en toeren super. De duivinnen dralen meer voor de dofferafdelingen heen en weer, maar trainen al wel goed. Het wordt tijd deze te koppelen, maar ik wil eigenlijk nog een week of twee wachten.

Het 1e extra gezette koppel heeft ook 2 jongen, dus nu 14 jongen in totaal.

Onze vereniging heeft ook het recht gekregen om de ZLU in te gaan korven. Heerlijk, niet meer naar Alkmaar waar het altijd een eeuwigheid duurde. Maar gewoon in eigen vereniging. Verder hebben we a.s. vrijdag de 13e de 5e Marathonavond.
We huldigen de kampioenen, vluchtwinnaars en andere prijswinnaars. Ook hebben we Gerard Schalkwijk bereid gevonden om e.e.a. te vertellen over zijn duivensportbeleving en Travipharma.

Het gaat dus op eigen hok eigenlijk wel goed.

 Week 4-8

In week 4 8 koppels kwekers gekoppeld. Eerst natuurlijk 2 weken bijgelicht waarna op vrijdagmiddag het feest kon beginnen. IK moet zeggen dat alles binnen 5 minuten aangelopen was. Totaal geen problemen gehad. Daarna binnen 7 dagen waren alle koppels los op het hok. 2 duivinnen waren eerst zwaar teleurgesteld dat de baas ze erg laag had ingedeeld, maar dat verzet was na een dag of 7 weg.

Inmiddels heb ik in het ganghokje deze week een extra koppel erbij gekoppeld. Dus nu zijn er 9 koppels gekoppeld. Nog twee te gaan welke ik ga proberen begin maart.

Inmiddels heb ik even in de nesten gekeken en ik denk dat 13 eieren van de 16 bevrucht zijn. Dus dat is prima.

Ik heb net vandaag de vliegdoffers voor de tweede keer buiten gehad. Je kan zien dat ze erg goed door de winter gekomen zijn, want ze gaan gelijk hoog en hard.
De duivinnen zijn ook al een keer buiten geweest, maar die zijn wat moeilijker naar binnen te krijgen door het zachte weer.

Voor het Willem Peer duivinnetje heb ik nog een doffertje op de kop kunnen tikken van John Bosman uit Doetinchem. Een prachtig klein doffertje een evenbeelt van zijn vader talent 77.
Deze twee zijn voorgekoppeld maar de duivin maakt nog geen aanstalte. Ze is duidelijk nog te jong.

Nu bezig met de voorbereidingen op de 5e Marathonavond in ons NIC. Het zeer goede nieuws is dat we nu ook de ZLU gaan inkorven, dus 13x vluchten op de Marathon in Wormerveer.

De inschrijving bij Marathon Noord loopt hard en ongeveer 80% wil graag de ringen hebben. We hopen dat deze trend zich doorzet.

Week 1-3

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2020.

Op 1 januari is de inschrijving van Marathon Noord begonnen en op dit moment bestelt ongeveer 78% van de deelnemers de ringen voor de SMN Jaarlingen ringen race. Als deze trend zo doorgaat zullen we dikke 1500 ringen gaan uitzetten. De ringen zijn bijna binnen bij onze ringenadministrateur, de verzendenveloppen e.d. gaan ook die kant op. Dus richting 1 februari zullen de eerste ringen worden verstuurd.

Mooi om te zien dat er animo is voor deze nieuwe competitie.

Verder heb ik besloten om het experiment met de Lavakorrel te stoppen. Ondanks het harken en het branden blijf het stoffig en vochtig in het hok. Vooral het stof is vooer mij een reden om dit experiment te stoppen. Ik kreeg zelf last van dit stof als ik het hok binnenkwam. Het spul is erg zwaar en is dus in gedeelten in de afgelopen weken verwijderd en de roosters zijn teruggeplaatst.

De kwekers worden sinds gisteren bijgelicht van 0700 tot 1900. Dit doe ik ongeveer 10 dagen. Ik heb de planning om in het weekeinde van 24-26 januari de kwekers te koppelen.

In het najaar had ik bij Cees een leenduivin teruggegeven en ik heb net een prachtige inteeltdame uit de top van de top te leen teruggekregen.

Totaal staan 9 koppels klaar waar ik er denk ik 8 van kan koppelen. Van nr 8 is het doffertje net even te jong denk ik. De twee speciale laten van eind oktober worden ook nog niet gekoppeld. Verder de oneloft race koppels van Johan Bol worden ook nog niet gekoppeld.

Ik ga 8 koppels koppelen in het kweekhok en de twee extra koppels komen in het nieuwe gedeelte in het halletje.

De doffer die ik gekocht heb op de totale verkoop van wijlen Jaap Luitjes blijkt dus toch een duivin te zijn. Rond nieuwjaar heb ik ze een tweetal uurtjes voorgekoppeld en daar kwam uit dat het een duivin was. Dus de koppelingen weer omgegooid en een nieuwe koppellijst gemaakt.

ik maak altijd een lijst met alternatieven voor als een koppel niet aan wil lopen. Het moet wel bijna liefde op het eerste gezicht zijn. Ik laat ze nooit dagen bij elkaar als het niet wil.

Ik koppel rond een uur of 5 'smiddags. Dan hebben ze nog twee uurtjes licht. Vlak voordat het licht uitgaat maak ik aantekeningen welke er aanlopen en welke niet.

De volgende ochtend krijgen de geslaagde koppels een ingepakte broedschotel en begin ik met loslaten. Er staat een trapbak in het kweekhok dus ze kunnen altijd voer vinden. Als ik duiven moet omkoppelen, dan doe ik dat op de 2de dag. 8 koppels, dus allemaal een 45 minuten los en dan kunnen ze ongeveer 2x per dag even los en weer zoeken naar het broedhok.

De tabakstelen en de nestmatjes zijn in huis, dus dat is ook onder controle.

De vliegers worden pas eind maart gekoppeld.

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

Main Menu Page Content Newsarea