Arjan van Gent, West-Knollendam passie voor de Marathonvluchten

You are here: Home > De Week > 2020

Week 11 en 12

De duiven komen meer en meer los. De duivinnen minder dan de doffers, want die luisteren minder goed en gaan dan paraderen bij de doffers voor op het straatje. De doffers trainen eigenlijk best wel goed.

Vandaag de beste duivin van de ZCC gekoppeld aan een prachtige doffer van Vokko. Dit met het oog op het uitgestelde seizoen en dat ik er toch wel jongen van wil hebben. Ook heb ik besloten het OLR koppel te gebruiken als overlegkoppel. Het aanleveren gaat een probleem worden. Ik hoop dat de winterraces wel doorgang zullen vinden en dat we ergens in Augustus aan kunnen leveren.

De jongen op het kweekhok groeien super. De meeste koppels hebben al de tweede ronde eieren gelegd. Ik had er schotels in de broedhokken bijgezet. En meestal scheelt dit op 3 ronde jongen 1 ronde.

De Marathonavond hebben we helaas af moeten gelasten. Gezien het Covid-19 virus een normale keuze. De prijswinnaars hebben hun prijzen afgehaald en toch hebben we iedereen even gesproken. De verkoop is in ieder geval best wel goed gelopen en ik ben nu bezig met de afwikkeling.

De vliegers moeten wel de komende week gekoppeld worden, want de jongen moeten eind volgende week wel gespeend worden naar het jonge duivenhok waar de duivinnen nu inzitten.
De ringen van Marathon Noord worden in de tweede ronde geringd. Ik heb de koppels bepaald en dat zijn nieuwe koppels. Ik ben benieuwd.
Verder heb ik weinig nieuws. De duiven zijn geënt vorige week en zijn in principe klaar voor het seizoen. Welk seizoen... dat gaan we meemaken.

 Week 9 en 10

In deze weken lekker een week naar Berlijn geweest. Heerlijk met de trein, Amsterdam instappen en in Berlijn Hbf uitstappen. Heerlijk. Maar dan kom je langs Apeldoorn, Deventer, Almelo, Hengelo... en ja daar zitten ze echt gunstig. De poort naar Duitsland en het dal van de Maas staat open. Een netje opzetten en die duiven binnenhalen. Dit laatste is een geintje natuurlijk, maar vanuit de trein zie je veel. In Duitsland in de lege gebieden windparken vol met windmolens. Ook velden en daken vol met zonnepanelen. In Nederland is dit ook aan het gebeuren, maar nog niet zoveel als bij onze oosterburen.
In Berlijn de stad gezien en naar het WK Baanwielrennen geweest. Topstad en een top tournooi.

De duiven waren prima verzorgd en de jongen bijna allemaal geringd. Dag na thuiskomst de Bosman doffer en de Peer duivin erbij gekoppeld. Toen deze waren aangelopen en uitwend in hun broedhok ook een paar dagen later het eerste OLR koppel gekoppeld. Een koppeltje snelle van Johan Bol gezet voor de éénhoksraces. Eens kijken of deze nogop tijd met jongen kunnen komen.

Ook de duiven weer 2 keer los gehad. De doffers gingen als een speer en toeren super. De duivinnen dralen meer voor de dofferafdelingen heen en weer, maar trainen al wel goed. Het wordt tijd deze te koppelen, maar ik wil eigenlijk nog een week of twee wachten.

Het 1e extra gezette koppel heeft ook 2 jongen, dus nu 14 jongen in totaal.

Onze vereniging heeft ook het recht gekregen om de ZLU in te gaan korven. Heerlijk, niet meer naar Alkmaar waar het altijd een eeuwigheid duurde. Maar gewoon in eigen vereniging. Verder hebben we a.s. vrijdag de 13e de 5e Marathonavond.
We huldigen de kampioenen, vluchtwinnaars en andere prijswinnaars. Ook hebben we Gerard Schalkwijk bereid gevonden om e.e.a. te vertellen over zijn duivensportbeleving en Travipharma.

Het gaat dus op eigen hok eigenlijk wel goed.

 Week 4-8

In week 4 8 koppels kwekers gekoppeld. Eerst natuurlijk 2 weken bijgelicht waarna op vrijdagmiddag het feest kon beginnen. IK moet zeggen dat alles binnen 5 minuten aangelopen was. Totaal geen problemen gehad. Daarna binnen 7 dagen waren alle koppels los op het hok. 2 duivinnen waren eerst zwaar teleurgesteld dat de baas ze erg laag had ingedeeld, maar dat verzet was na een dag of 7 weg.

Inmiddels heb ik in het ganghokje deze week een extra koppel erbij gekoppeld. Dus nu zijn er 9 koppels gekoppeld. Nog twee te gaan welke ik ga proberen begin maart.

Inmiddels heb ik even in de nesten gekeken en ik denk dat 13 eieren van de 16 bevrucht zijn. Dus dat is prima.

Ik heb net vandaag de vliegdoffers voor de tweede keer buiten gehad. Je kan zien dat ze erg goed door de winter gekomen zijn, want ze gaan gelijk hoog en hard.
De duivinnen zijn ook al een keer buiten geweest, maar die zijn wat moeilijker naar binnen te krijgen door het zachte weer.

Voor het Willem Peer duivinnetje heb ik nog een doffertje op de kop kunnen tikken van John Bosman uit Doetinchem. Een prachtig klein doffertje een evenbeelt van zijn vader talent 77.
Deze twee zijn voorgekoppeld maar de duivin maakt nog geen aanstalte. Ze is duidelijk nog te jong.

Nu bezig met de voorbereidingen op de 5e Marathonavond in ons NIC. Het zeer goede nieuws is dat we nu ook de ZLU gaan inkorven, dus 13x vluchten op de Marathon in Wormerveer.

De inschrijving bij Marathon Noord loopt hard en ongeveer 80% wil graag de ringen hebben. We hopen dat deze trend zich doorzet.

Week 1-3

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2020.

Op 1 januari is de inschrijving van Marathon Noord begonnen en op dit moment bestelt ongeveer 78% van de deelnemers de ringen voor de SMN Jaarlingen ringen race. Als deze trend zo doorgaat zullen we dikke 1500 ringen gaan uitzetten. De ringen zijn bijna binnen bij onze ringenadministrateur, de verzendenveloppen e.d. gaan ook die kant op. Dus richting 1 februari zullen de eerste ringen worden verstuurd.

Mooi om te zien dat er animo is voor deze nieuwe competitie.

Verder heb ik besloten om het experiment met de Lavakorrel te stoppen. Ondanks het harken en het branden blijf het stoffig en vochtig in het hok. Vooral het stof is vooer mij een reden om dit experiment te stoppen. Ik kreeg zelf last van dit stof als ik het hok binnenkwam. Het spul is erg zwaar en is dus in gedeelten in de afgelopen weken verwijderd en de roosters zijn teruggeplaatst.

De kwekers worden sinds gisteren bijgelicht van 0700 tot 1900. Dit doe ik ongeveer 10 dagen. Ik heb de planning om in het weekeinde van 24-26 januari de kwekers te koppelen.

In het najaar had ik bij Cees een leenduivin teruggegeven en ik heb net een prachtige inteeltdame uit de top van de top te leen teruggekregen.

Totaal staan 9 koppels klaar waar ik er denk ik 8 van kan koppelen. Van nr 8 is het doffertje net even te jong denk ik. De twee speciale laten van eind oktober worden ook nog niet gekoppeld. Verder de oneloft race koppels van Johan Bol worden ook nog niet gekoppeld.

Ik ga 8 koppels koppelen in het kweekhok en de twee extra koppels komen in het nieuwe gedeelte in het halletje.

De doffer die ik gekocht heb op de totale verkoop van wijlen Jaap Luitjes blijkt dus toch een duivin te zijn. Rond nieuwjaar heb ik ze een tweetal uurtjes voorgekoppeld en daar kwam uit dat het een duivin was. Dus de koppelingen weer omgegooid en een nieuwe koppellijst gemaakt.

ik maak altijd een lijst met alternatieven voor als een koppel niet aan wil lopen. Het moet wel bijna liefde op het eerste gezicht zijn. Ik laat ze nooit dagen bij elkaar als het niet wil.

Ik koppel rond een uur of 5 'smiddags. Dan hebben ze nog twee uurtjes licht. Vlak voordat het licht uitgaat maak ik aantekeningen welke er aanlopen en welke niet.

De volgende ochtend krijgen de geslaagde koppels een ingepakte broedschotel en begin ik met loslaten. Er staat een trapbak in het kweekhok dus ze kunnen altijd voer vinden. Als ik duiven moet omkoppelen, dan doe ik dat op de 2de dag. 8 koppels, dus allemaal een 45 minuten los en dan kunnen ze ongeveer 2x per dag even los en weer zoeken naar het broedhok.

De tabakstelen en de nestmatjes zijn in huis, dus dat is ook onder controle.

De vliegers worden pas eind maart gekoppeld.

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

Main Menu Page Content Newsarea