Week 49-52
In de laatste weken van het jaar is het relatief rustig. Aan het werk, sinds 6 maart thuis achter mijn buro. De kerstkaart voor Marathon Noord gemaakt en voorbereidingen getroffen voor het nieuwe seizoen.
Verder langs Leo Pronk geweest en 2 nieuwe mandjes gehaald. Deze zijn handzaam, robuust en passen goed in de auto. Ik had er al 2 en heb er dus 2 bijgehaald. Ze zijn wat duurder als de Pool op de beurs, maar veel beter.
De duiven staan nu op ongeveer 80-90% gerst met een beetje kweek. Ze krijgen wekelijks 2x Allerlei van Ronny en er zit wel eens onkruidzaad door. Ook gaat er 1x per week omgea 3-6-9 zalmolie over het voer waar ik de PBX kruidenmix overheen doe. Gewoon om het op te drogen. Dit ter ondersteuning van het welzijn van de duiven. De duiven zien er top uit, badderen als gekken.
Ik moest voor mijn werk in Eindhoven zijn en ben toen even doorgereden naar Baarle-Hertog. Ik wilde graag gebruik maken van de najaarsaanbiedingen en heb een volle achterbak gehaald. 5 zakken kweek, 2 nieuwe drinkbakken, 2 baadbakken, nestmatjes, tabakstelen en wat voor 4-voeters met staartjes. Ik kan nu ongeveer 6 lockdown verder met mijn voer en benodigdheden. Kan alles netaan kwijt, de tonnen zitten ram vol.
Ook heb al leuke koppellijstjes gemaakt. Ik denk dat ik leuke koppelingen gemaakt heb. Inteelt x Inteelt, duiven van kampioenen SMN 2019 tegen elkaar, Barcelona toppers tegen elkaar, van alles wat.
Foto's doen we begin januari.. voor de koppeling van de kwekers.
Ook zijn bijna alle bonnen van Marathon Noord afgehandeld. 50 van de 51 zijn er binnen een week betaald en afgehandeld. Dit ging lekker vlot. Wij zijn enorm blij met de opbrengst en kunnen daar weer leuke dingen van doen.
Op het duivenhok gebeurt weinig. Het is nat en donker buiten en de duiven gaan gewoon door. Tijdens het voeren pak ik er een paar en kijk hoe ze eruit zien, gewicht en pluim. Dat gaat prima.
Verder rest mij alle lezers goede feestdagen te wensen en een goed en gezond 2021. laten we hopen dat we snel weer normaal kunnen gaan doen. Ik kijk daar naar uit.
Week 47-48
De duiven zijn gescheiden. Dus alles weer in de handen gehad, wormpil en druppeltje tegen de luis. Altijd even kijken hoe de duiven eruit zien. De doffer met het gebroken pootje had ik na 5 dagen weer terug in het hok gedaan zonder zijn brace en tijdens de inspectie zag hij er prima uit.
Veel werk gehad aan de bonnenverkoop van Marathon Noord. Nu maar hopen dat het ons wat extra armslag geeft om volgend jaar weer leuke prijzen te kunnen vervliegen. De duiven gaan nu minder vaak loskomen, en vooral de duivinnen zullen vast blijven omdat daar ook de kweekduivinnen bijzitten. Ze zullen goed krap worden gehouden en ze krijgen ook nog de paratyphuskuur. Daarna nog een tijdje alleen maar gerst om te zien of we het dons er nog uit kunnen krijgen.
In deze tijden wordt er wel schoongemaakt, zo nu en dan met de stofzuiger onder de broedhokken gezogen om de nog geruide veren te verwijderen. Koppellijstjes worden gemaakt en ik heb een paar leuke koppelingen denk ik.
Blij ben ik dat ik een hobby aan huis heb waarmee ik mij goed kan vermaken. Een groot voordeel in deze rare Coronatijden.
In Januari gaan er nog een paar duiven op de foto bij Jan Breed. Verder heb ik nog een retourtje Breezand voor 2 nieuwe mandjes.
De kwekers koppel ik pas 3e week van Januari, dus nog even de tijd om daarover na te denken.....
Week 42-46
De duiven hebben een wormenkuur gehad. Dat doe ik altijd rond deze tijd. Twee weken later volgt dan de wormpil gelijkertijd met het druppelen tegen luis. Ook heb ik Traseco anti bloedluis weer gehaald om bij het badwater te doen. Ook zo iets wat ik tijdens de winter doe. Normaal is het natuurazijn en epsomzout wat ik toevoeg, maar tijdens de rui en er vlak na doe ik altijd een anti luis door het water. De duiven badderen dan erg graag en het helpt denk ik ook de pennengroei. Uit gewoonte maar wel effectief. De duiven zien er gewoon weer mooi uit, aan hun laatste pennen bezig en dan nog een paar in de staart. Ik blijf ze licht voeren, want ik zie dat ze daar goed op renderen. Ze trainen lekker als ze buiten zijn. Wel had ik een jonge druistige doffer met een gebroken pootje. Ik heb een stukje tuinslang open geknipt, rondom de breuk gedaan en vastgezet met tape. De doffer zit apart en voelt zichzelf het mannetje in het hokje in de garage. Maar hij mag er voorlopig nog niet uit.
Verder ligt het kampioenenboek van Marathon Noord bij de drukker. Ook de voorbereidingen voor de bonnenverkoop zijn klaar. Deze komt live van 14 november tot en met 30 november op Toppigeons. 51 topbonnen van onze kampioenen.
Week 42-44
In deze weken worden de duiven weer mooi. Doordat ik thuiswerk, kan ik de duiven nu meer loslaten en ook verwennen met een bad. Afgelopen weekend heb ik ze allemaal weer in de handen gehad en ze zagen er prima uit. Weer gekeken naar de geslachten en de duivinnen een roze knijpring gegeven. Goed licht, ver in de rui en de duien waren mooi glad. Ik moet ze nog druppelen tegen luizen en dergelijke maar dat doe ik als ik ze ga scheiden.
Ik moet ook zeggen dat ik mijn eerste koppellijstje al gemaakt heb. Er zullen er vast nog wel een paar volgen, maar toch. Ik heb wel een mooie bon gekocht van Rik Ros uit Lekkerkerk. Er gaan een paar eieren ergens in April mee teruggaan naar de Zaanstreek.
Ook heb ik het gerst voor de winter ingeslagen. Ruud had een mooie aanbieding van 2020 gerst en maar even 2 balen gehaald. Mooi voor een ouderwetse gerstkuur in december.
Het kampioenenboek schiet op. Mag ook wel, want het begin November moet het af zijn. Ook de verkoopbeschrijvingen schieten op. Ik moet er nog een paar en dan zijn die ook klaar.
Weinig nieuws hier, we zitten er werken thuis. Proberen ons veilig te bewegen en zo min mogelijk connecties te hebben met anderen.
Week 39-41
Terug van een heerlijke vakantie in Nederland. Na het uitbreken van Corona hebben wij snel besloten om in Nederland te blijven. Het werd dus een lang weekend Terschelling, een weekje Wekerom en een weekje Wittem/Partij. Heerlijk weer gehad, fietsen mee en ons uitermate vermaakt. Dus een beetje eiland, strand, hei, bossen, heuvels en gemoedelijkheid. Heerlijk.
Voordat we vertrokken waren alle hokken ontdaan van alles onder de roosters en broedhokken. Broedhokken op half en ramen open. Een eerste selectie werd doorgevoerd. De kwekers zijn bij de vliegers en jongen gevoegd, dus alles in drie afdelingen met de poortjes open. Twee trapbakken erin met voer en zelfvullers met water. Cliff, die mijn duiven in de gaten hield, hoefde maar eens in de 3 tot 4 dagen even langs te komen om te kijken en bij te vullen. Het gemak dient de mens. Er zijn geen duiven meer retour gekomen, wat normaal in een vakantie wel gebeurt.
Bij terugkomst alle broedhokken weer schoongemaakt, de veren weggezogen met de duivenstofzuiger, alle duiven bekeken en een tweede selectie gemaakt. De jongen zijn aan de laatste pen bezig, de vliegers nog 2 of 3. Ook de staarten vallen goed door, alsmede de broekpennen.
Verder het kweekhok uitgebrand en met Virkon S behandeld. Het kan nu een paar dagen drogen en dan kunnen de kwekers weer terug. Dan kan ik mijn andere duiven weer los gaan laten als ik dat wil. Ik ben erg blij trouwens met de jongen die zijn doorgebleven. Ik ben 1/3 verloren met opleren en vliegen en dat is minder dan andere jaren. 3 van de 4 SMN ringen zijn er nog en mooie toevoegingen voor het kweekhok.
De duiven ruien als gekken, terwijl ik er niets speciaal aan doe. Dus geen karnemelk, thee of andere fratsen. Gewoon de natuurlijk zijn werk laten doen. Nog wel bij de duivin die was laat terugkwam van de laatste opleer de slagpennen waar ze aan bezig was tijdens deze overlevingstocht, geknipt om later te trekken. Dit waren flinke werkpennen en deze kunnen nu mooi worden vernieuwd.
De duiven hebben al twee keer een bad gehad waar driftig gebruik van wordt gemaakt.
De laatste week zaten wij in de mooie hoeve van Harry Vanwersch, Hoeve Hommerich, op de heuvel zuidelijk van Partij. Een heerlijke plek, rustig, mooi startpunt voor fietsers en wandelaars en hardspelend duivenliefhebber. Ik heb 1 ding wat ik ga overnemen na het bezoek aan zijn hokken... krijtjes... ik heb broedhokken met gekleurde deurtjes. Met krijt kan je daarop prima aangeven welke duiven er zitten en andere aantekeningen. En een nat sponsje is nodig om de aantekeningen te verwijderen. Geen viltstiften op de broedhokken. Normaal heb ik alleen maar de broedhokkaartjes aan een knijper hangen per afdeling en doe daar mijn aantekeningen op, maar dit is een aanvulling. Mooie fietstochten daar gemaakt en toevallig langs bekende hokken zoals Lindelauf en Hendriks, maar ook door dorpen als Heer (zwarte moordenaars van Marcel Braakhuis), Ransdaal en Mechelen met duivenhistorie.
Voor Marathon Noord druk bezig geweest aan het kampioenenboek. De verhalen zijn weer prachtig, maar er is nog wel wat te doen. Op de site worden de verslagen ook gepubliceerd, met tussenpozen van ongeveer 7 tot 10 dagen, zodat er regelmatig wat nieuws te lezen valt.
Winterplannen... ja die heb ik wel... aantal foto's laten maken, koppellijstjes en op bezoek gaan in Duitsland bij mijn duivenvriend aldaar. Maar dan moet alles eerst wat rustiger worden met Corona.
Week 37-38
De opleer Asse-Zellik was geen beste. Raar dat het altijd dit station is wat slecht verloopt. Prachtig duivenweer leek het. 29 mee, 27 jongen en 2 herintreedsters. Resultaat: 21 jongen retour en de 2 dames. Maar ook deze laatste 2 met hobbels. 1 werd er woensdag al opgegeven in Zeeland en kwam op zondag als een speer retour. De ander kwam pas vrijdagmiddag en had de halve wereld gezien. Pennen naar buiten, afgevlogen. Ik gok dat deze via verre oorden gekomen is. Ik heb nog 3 vd 4 SMN ringen over.
Alle hokken zijn schoon, ruivoer in de bakken, regelmatig allerhande en een bad. Als het kan zo nu en dan los.
Voor Marathon Noord ook de laatste bezocht. Vergadering gehad en plannen gemaakt. In mijn hoofd ben ik al met koppellijstjes bezig.
Ik heb al twee nieuwe manden bij Leo besteld. Ik ga door met de tas van Hage van Travipharma, want dat is zeer goed bevallen.
Bij de jongen heb ik het water aangezuurd met een fles van Leo Pronk, en ook dat ga ik weer doen. De jongen trainden goed en kwamen tot de laatste vlucht prima naar huis.
Nu weer verder met het SMN kampioenenboek.
Week 35-36
In deze weken is er weinig gebeurt qua vluchten... De tweede Fondclub opleer werd afgelast omdat het weer te slecht was. Afgelopen vrijdag heb ik wel twee herintredende duivinnen ingekorfd voor Roosendaal. Deze kwamen midden in zware buien gewoon nat naar huis. Vanavond is het inkorven voor Asse-Zellik met de Fondclub. Daar gaan de jongen op mee, met de twee herintredende duivinnen. Het seizoen voor de jongen loopt wel op een einde, want ze staan op 2 tot 4 pennen en ik heb er al die hun hele kop aan het ruien zijn en gewoon kale plekken hebben.
Ik al wel het kweekhok ontdaan van alle mest onder de roosters, en de jongen daar hebben allemaal een nieuwe bestemming. Ook heb ik al wat selecties doorgevoerd. Een doffer en duivin hebben een andere bestemming gevonden en er gaan er twee terug naar de eigenaar. Dus het kweekhok is bijna klaar voor de herfst. Na komend weekeinde gaan de broedhokken op half.
Nog een mooie blauwe toegevoegd aan het kweekhok. Dit zomerjong werd mij gegund en is een mooie inteelt naar een topdoffer. Ik ben benieuwd wat het wordt... een doffer of een duivin.
Ook bij de vliegers heb ik de eerste selectie doorgevoerd. Ook is daar alles schoongemaakt en ook daar gaan de broedhokken na dit weekend op de winterstand. Als laatste moet ik het jonge duivenhok nog schoonmaken, wat ik komend weekend ga doen. Dan zijn de jongen klaar met hun opdracht en scholing. Dan komen ook de trapbakken op het hok. Kunnen ze daar aan wennen.
Ook ben ik druk geweest met Marathon Noord. Er werden al wat kampioenen en vluchtoverwinnaars gezocht, we hebben er nog 1 te gaan hier in de regio. Ook ben ik bezig met het samenstellen van het kampioenenboek. Dus druk genoeg.
Week 32-34
De jaarlingen en de Marathon Lady hebben Blois prima afgeraffeld. Richting het uitslaan kwam de laatste, nummer 5. Marathon Lady had de week ervoor Pointoise gehad en heeft dus haar kilometers gemaakt voor Bergerac. Blois was een rare vlucht, onregelmatig maar wel goede duiven voorop.
Voor Dax en Perpignan heb ik op dit moment geen duiven. Ik ga weer inkorven voor Narbonne/Bergerac.
Voor Bergerac had ik er 4. 3 ouden en een jaarlingdoffer. Marathon Lady had helaas gelegd op de dag van inkorving. Dus zij viel af. Voor Narbonne heb ik er 3 gevonden...
Narbonne verliep voor mij niet goed. 1 terug en deze was te laat. Bergerac ging echter prima. Als eerste komt Independance Day, deze doffer was in 2019 mijn 2e van Bergerac en nu mijn eerste. Als tweede arriveert Black Karin, de duivin die mijn eerste was van Bordeaux 2020. Deze twee staan in de uitslag. De volgende morgen in de mist om 08.35 komt mijn derde. De jaarling doffer is er nog niet.
Gelijk een eerste selectielijst gemaakt voor het kweekhok en vlieghok. Altijd een dingetje, maar noodzakelijk. Het kweekhok mag maximaal 10 koppels bevatten.
De jongen zijn 1 voor 1 gelost in Voorhout op 40 kilometer en kwamen prima. Er zijn altijd afvallers, maar die waren minimaal (4). 1 duif opgehaald in Leiden door Monique, die toevallig in Leiden was die dag. Afgelopen zondag de jongen in Edam ingekorfd voor Hank 88 kilometer. De eerste 20 kwamen prima naar huis en dan wordt het wachten. Inmiddels zijn er 29 van de 32 retour. Dus een prima trekje. De jongen wil ik in de mand hebben met Zuid-Holland naar Meer en Asse Zellik. Ze zien er prima uit, trainen nog prima. Dat laatste wordt wel wat minder omdat de rui aan het winnen is. We hebben nog twee weken tot de inkorving van Meer. Als het weer het toelaat breng ik ze nog minimaal 1x weg.
Door het warme weer hebben de jongen geen opdracht meer gehad tot afgelopen woensdag. Ik heb ze dinsdag met de Fondclub ingekorfd voor Meer. De rui heeft toegeslagen, ze hebben nog 3 pennen staan, maar toch moeten ze dit doen. Het is nu vrijdag en van de 31 zijn er 27. 1 is er opgevangen in Enschede... en deze komt met de koerier terug. Ik had ook nog een herinstreedster mee en die is er ook weer. Het ging niet vlot... ZO wind en redelijk warm. Op Woensdag waren er 20, donderdag 6 erbij en vrijdag ook nog 1. Dinsdag gaan ze er weer in, dan naar Asse Zellik 190 km. Ook de herintreedster gaat mee met een extra. Eens zien wat ze dan doen.
Bij de kwekers liggen de laatste jongen welke komende week allemaal een nieuwe bestemming krijgen.
In de komende weken zullen de hokken worden gereinigd onder de roosters. Ik begin met het kweekhok. Daarna het jonge duivenhok en dan de vlieghokken.
Als het laatste hok klaar is, dan ga ik de trapbak introduceren aan de vliegers en jongen. Dan kunnen ze daar aan wennen.
Week 27-31
In deze week erg druk met de duiven. Zowel oud als jong.
De ouden die niet naar St.Vincent gaan zijn naar Fontenay geweest. Helaas is de doffer voor Barcelona niet meer thuis gekomen. Noodgedwongen heb ik de andere duiven die naar Quievrain moesten thuis gehouden vanwege de zeer slechte weersberichten. Fontenay werd ook op zondag gelost.
Het weekend erna zijn de jaarlingen naar Morlincourt geweest en je kon zien dat ze lang stil gestaan hadden. Ze kwamen wel, maar niet vlot. De ouden heb ik gelost op 40 kilometer.
4 ingekorfd naar St.Vincent en je mag wel zeggen dat dit een flinke domper was. Geen duif thuis en de eerste duif pas op Donderdag. Op Zaterdag kwam mijn 1e getekende dus gelukkig wel de eerste 2 getekende terug.
De jaarlingen stonden op Blois en dat ging eigenlijk best wel goed. 5 duiven binnen 30 minuten en toen werd het stil. 1 opgevangen op Urk welke nog retour moet komen en 1 weg.
Toch maar 4 duiven ingekorfd op Agen en 3 op Bordeaux. Agen los om 0700 en Bordeaux op 1330 uur op vrijdag. Ik was ervan overtuigd dat er duiven van Agen op onze afstand konden doorkomen en dat klopte dus. Ijsbrand en de Gebroeders pakten ze net voor de neutrlisatie. Mijn eerste zit op 0842 uur, net buiten de prijzen hier in Noord-Holland.
Dan een 30 minuten later draait er een duif, valt op de spoetnik en ik zie dat het een jaarling duivin is welke ik in Brussel gelost had met nog twee anderen.... Die waren ondanks het donkere weer die dag toch retour gekomen en deze nog niet... Nadat de adrealine weer gezakt was zag ik dat er ook duiven begonnen te vallen van Bordeaux. En dan om 11.27 zie ik een schim overgaan, en ja na 1 rondje plof... zeiknat een zwart duivinnetje van Bordeaux. Na enige aandrang van mijn kant loopt ze binnen. De 17-926, vorig jaar van een hele slechte Agen (2 dagen open) mijn 2e duif op Maandag en nu dit. 6e NIC, 63e NPO en zeer blij mee. Mijn tweede van Bordeaux was op diezelfde vlucht in 2019 20 dagen onderweg, maar nu dus weer present en net te laat voor de uitslag.
Totaal nu 3 van de 4 van Agen en 2 van de 3 van Bordeaux.
Verder komt dus ook mijn 1e getekende van St.Vincent naar huis. Al met al best wel een lekker weekend.
En ook leuk is dat Berk-Zomerdijk uit de Rijp een volle broer pakken als 83e NPO van mijn eerste van Agen deze week.. dus uit Harry's 57 x Spiegel 62.
Gisteren een drukte van belang voor inkorving Barcelona. Helaas is mijn topper achtergebleven van Fontenay, maar toch leuk om weer Barcelona te kunnen inkorven in eigen vereniging.
De jongen zijn 1 voor 1 gelost op 10 km (2x) en nu ook op 20 km. Deze week gaan ze naar 40 en dan hoop ik met de kar in Edam mee. Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de jongen, hoe ze thuis komen en vooral hoe ze trainen.
Bij de kwekers liggen her en der nog wat jongen. Inmiddels twee mooie zwartjes van een dochter van de 3e nationaal Barcelona....
Ondertussen ook nog naar de winnaars van St. Vincent geweest Marathon Noord... Vader en zoon Zoetbrood in Apeldoorn.
Eens kijken of we voor Barcelona weer op pad moeten...
Ik denk dat er ook nog wat jaarlingen naar Issoudun gaan, de nationale dagfond...
Week 25-26
De vliegers kregen Niergnies, Quievrain en gisteren Roye met ONO3-4 de wind en de temperatuur 27-30 graden. Dit allemaal met de Fondclub NH mee, ik heb de club links laten liggen. Alle drie met Noordenwind en alle drie relatief goed verlopen. Alles is meegeweest, als het niet moest leggen. Nu mis ik er van gisteren nog 4, 3 jaarlingen en een oude. Ik verwacht er nog een paar, maar wie weet wat er gebeurt is. Overal zijn er duiven weg, maar wat er kwam was goed gezond en niet echt overdreven moe. Toch minimaal 5,5 uur gehangen, maar ze kwamen goed. Ik ben het voer wat zwaarder aan het maken, want al die Noordenwind vluchten schreeuwen om iets zwaarder voer.
De Marathon Lady ben ik weer aan het inspelen, ik gok op Dax of Bergerac. Dit weekend naar 100 km, dan vrijdag met de vereniging naar Quievrain. De jaarlingen en de duiven voor St.Vincent gaan weer naar Roye en de rest van de ouden gaat naar de dagfond Fontenay. Dat is de planning. Ik laat het even afwachten van het weer.
De planning is gemaakt, er zal best nog wat wijzigen, maar we kunnen er tegenaan. De eerste 1200 km staan al op de teller voor de meesten en er komt nog wat bij. Ik heb St.Vincent, Agen ZLU, Bordeaux en Barcelona ingepland. Daar na zie ik wel qua rui. De jaarlingen krijgen nog 1 midfond en 1 of 2 dagfondvluchten en ook dan zien we het wel.
De jongen zijn geënt tegen Paramixo en met het wattenstaafje tegen pokken. Ze hebben zich goed gehouden en vliegen weer vrolijk rond. Als het weer koeler wordt gaan we deze wegbrengen en verder krijgen ze nog een paar vluchtjes met de container mee, maar dan wel die van Zuid-Holland.
Bij de kwekers heb ik een koppel overgekoppeld. Als de eieren bevrucht zijn, ga ik het overleggen. Verder staat Harry's 57 nu op Blue Tim...eens kijken wat daar uitkomt.
En wat Marathon Noord betreft :
Beste liefhebbers,
Nu het definitieve programma van de NPO en de ZLU bekend is kunnen we u mededelen dat de competitie van Marathon Noord in 2020 gewoon van start gaat.
Wel her en der met wat aanpassingen, maar we kunnen u een volledig programma aanbieden.
Voor de Middaglossing competitie tellen de traditionele vluchten:
St.Vincent, Dax en Bergerac.
Naast het kampioenschap middaglossing vervliegen we net als andere jaren ook het kampioenschap Criterium der Azen en het duifkampioenschap over 3 jaar.
Het duifkampioenschap (Hans Eijerkamp trofee) komt in 2020 te vervallen.
Voor de Ochtendlossing competitie tellen de vluchten:
Barcelona, Perpignan en Narbonne.
Naast het kampioenschap ochtendlossing vervliegen we net als andere jaren ook het kampioenschap Criterium der Azen en het duifkampioenschap over 3 jaar.
Daarnaast vervliegen we ook de Supercup en de Herman van der Velden trofee.
We hebben besloten dat de feestmiddag dit jaar niet doorgaat. In de huidige omstandigheden zien wij in dat het hoogtepunt voor ons als bestuur en U als deelnemer niet kan worden georganiseerd zoals wij het graag zien.
De bezoeken aan de vluchtwinnaars en de eerste 3 kampioenen (met reportages) gaan we natuurlijk weer verzorgen en aan het eind van het jaar verschijnt er weer het Kampioenenboek. De traditionele bonnenverloting tijdens de feestmiddag zal in 2020 een bonnenverkoop via internet worden.
Op welke wijze wij de prijzen en bokalen uit gaan reiken, daar moeten wij nog een ei over leggen, maar daar broeden we op dit moment op.
De E-bike poule gaan we omvormen naar een geldpoule. Voor de ochtend- en de middaglossing worden de poules over drie vluchten verdeeld in 3 gelijke bedragen en gaan in 1 keer af. Dus wilt U een mooi bedrag winnen, dan kunt U deze poule nog zetten tot einde inschrijving.
Al met al dus op 1 kampioenschap na gaan we verder alles vervliegen.
Samenvattend komen we dan tot het volgende:
Heeft u nog niet ingeschreven U kunt nog deelnemen! De inschrijving eindigt op 30 juni a.s.!
Met vriendelijke en sportieve groeten
Bestuur Stichting Marathon Noord
Week 23-24
In deze weken zijn er twee keer Roosendaal bijgekomen. Wat herintreders erbij ingekorfd wat resulteerde in het ophalen van 2 duiven. De rest doet het prima. De laatste Roosendaal was een hele snelle. Zelfs die Marathonflappers gingen dik 115km per uur. Ik had de duiven eigenlijk nog niet verwacht maar had het hok klaar en open. Ik zat lekker aan een bakkie thee en zag wel een schim en later weer één. Twee minuten later vielen ze op het hok en over de antenne. En dan nog 115km per uur. Ze kwamen als raketten en in een uur moesten er nog 2 komen. De laatste is er nog niet. Vorige week was het een wat zwaardere bevalling. Weer kwamen de oude duiven regelmatig en gewoon 10 minuten na de eerste in de vereniging. Maar de jaarlingen hadden het wat moeilijker. Van de 2e Roosendaal is alles weer present.
Dinsdag gaan de ouden naar Niergnies 284 km voor mij. De jaarlingen gaan met de vereniging mee. Gisteren was dat nog Lennik, nu weer Quievrain. Waarom nu deze verandering van het afdelingsbestuur.. geen idee.
Ook is er een nationaal programma gepresenteerd. En ook de ZLU heeft keuzes gemaakt. Eens zien wat er nu definitief uitkomt deze week. Ik heb al een eerste indeling gemaakt voor de vliegers. De Badmeester moet in ieder geval kilometers maken, want Barcelona wordt zijn vlucht.
De jongen van de tweede ronde vliegen nu ook rond het huis. Dus dat gaat prima.
Bij de kwekers ben ik op zoek geweest naar een manier om wat over te koppelen. Ik heb twee apartementen te huur gevonden en de twee nieuwe koppels zitten daar op kamers totdat ze aangelopen zijn. 1 koppel wil ik persé op elkaar hebben, om een bepaalde lijn goed vast te houden. De duivin is geleend en is ingeteeld naar een Barcelona top duivin.. dus ook deze wil ik met een tweede doffer proberen.
Verder is Harry's 57 nu gekoppeld met Blue Tim. Ook daar ga ik nog een ronde proef uithalen.
Ook drukke tijden gezien Marathon Noord. Als alles definitief is, gaan we eens zien hoe en wat we gaan doen.
Week 21-22
De vliegers zijn van 40 kilometer naar Roosendaal gegaan. 117 km voor mij. Ik had er 23 mee en de ervaring won het ruim van de jaarlingen. Maar alles is weer retour. Ik had wat duivinnen thuisgehouden welke moesten leggen. Die gaan deze week naar Roosendaal. Ze beginnen bij ons op 56/57 en ik klok op 06. De Rode 901 was mijn eerste op Bordeaux vorig jaar en nu de eerste op Roosendaal. Om 1400 uur was alles weer aanwezig. Prima vluchtje.
Ik hoop dat Belgie en Frankrijk ergens rond 15 juni opengaan. Wij zullen wel naar Noord-Limburg en dan Zuid-Limburg gaan en dan hoop ik naar Quievrain of zo.
Maar elke vlucht is er één. De jaarlingen moeten gewoon ervaring opdoen.
Alle jongen zijn weg bij de vliegers behalve bij de Marathon Lady en drie koppels welke naar een beginner in Limburg gaan. Deze laatste worden deze week geringd.
Dat 40 km opleertje was trouwens wel een lekkere. De duiven tegen mijn gewoonte in één keer losgelaten. Eén voor één kwamen ze naar huis en ik heb er 1 opgehaald in Kollum, 1 gewond bij een particulier in Zoetermeer en 1 kwam via Dordrecht naar huis. Mijn vermoeden is dat er een roofvogel tussen is geslagen. Resultaat is wel dat er totaal 5 wegwaren. De laatste kwamen allemaal uit het Noordoosten terug en hebben denk ik aan de voor mij verkeerde kant van het IJsselmeer gezeten.
Ook ben ik bij ons bestuurslid Paul geweest en ik heb wat eieren meegekregen. Uit de toplijnen van het hok. Ik ben benieuwd. De eieren zijn uit en de jongen worden binnenkort geringd. En ik heb het bonnetje verzilverd in Edam. Een klein hok bordevol kwaliteit!
Verder is het jonge duivenhok bijna vol. De eerste ronde vliegt lekker rond, de tweede wil gaan volgen. Als de laatste geringd zijn gaan we de duiven enten. Tegen Paramixo en met de borstel tegen pokken. Ik ga ze binnenkort een tijdje in de mand zetten. Alles even noteren en gelijk aan de mand laten wennen.
Dit was het weer, blijf veilig en geniet van de aankomst van de duiven!
Week 17-20
In deze weken de eitjes opgehaald in Veenendaal. Ik ben benieuwd. Verder zijn de jongen van de 2de ronde van de kwekers bijna allemaal gespeend.
Bij de vliegers liggen jongen van nu een dag of 14-15 welke allemaal op bonnen weggaan.
De vliegers heb ik reeds naar 10 en 30 kilometer gehad. Op 10 km allemaal gelijk los en op 30 km één voor één. Alles is weer retour en nu gaan ze deze dagen nog een keer op pad. Zal wel naar een km of 40 zijn denk ik.
Ze worden nog steeds onregelmatig verzorgd. Wel voer ik ze nu 2x per dag, 'smorgens zwaar om de jongen te voeren en 'savonds licht. Dit scheelt een hoop geschreeuw in het hok.
In deze weken voor een waarlijk prikkie een topduivin van Tim Hage gescoord op een Deense veilingsite. De duivin was niet betaald en werd nu opnieuw geveild in een snelheidachtige bijeengeraapte veiling. Deze dochter van de 3e asduif Marseille over 3 jaar is reeds op het hok aanwezig. Als de overlegjongen gespeend zijn, wordt ze voorlopig gekoppeld op een dagfonddoffer voor oneloft races. Volgend jaar zal ze natuurlijk een ander type doffer krijgen. De duivin was aangeboden door een Belgische liefhebber die de duivin in de deal van de Heilige Geest erbij kreeg. Dus de duif kwam uit België gewoon met de koerier Esther.
Verder ben ik redelijk optimistisch of we nog gaan vliegen. Ik denk van wel... of vanaf 1 juni of 1/2 juni. Vandaar dat ik de duiven alvast ben gaan opleren. De jaarlingen kunnen niet genoeg in de opleermand zitten, en ik heb er nu de tijd voor. We mogen opleren maar verder niets, dus is opleren een uitje.
Allen geluk en wijsheid.. hopen op verruiming van de regels.
En vergeet niet nog in te schrijven voor Marathon Noord!.
Week 13-16
Deze weken zijn de meest vreemde weken uit mijn bestaan tot nu toe. Ik denk dat velen daar hetzelfde over denken. Iedereen is in de ban van Corona of Covid-19. Toch ben ik blij dat ik duiven heb. Dit is een super hobby om focus te houden, dagritme te houden en te blijven plannen voor de toekomst. Het mooiste is dat het ook nog op eigen erf is. Iedereen wordt op zichzelf teruggeworpen en dan is de duivensport een ideale hobby.
Allereerst zijn de foto's klaar welke ik heb laten maken door de beste duivenfotograaf van Nederland Jan Breed. De overige foto's van duiven die ik al had heb ik aangepast aan de look and feel van Jan Breed. De duiven staan op de site!
Bij de kwekers is de hele tweede ronde geringd. Ook de Marathon Noord ringen zijn om de pootjes gegaan. Ik hou wel de planning goed in de gaten, zodat het hok niet te vol wordt. Ik heb 4 bonnen gekocht. 1 van mijn clubgenoot en hard vlieger Theo Renting. Daar zitten de ringen ook inmiddels om de pootjes. 1 bon van Ron Voorn uit Edam. 1 bon voor een koppel eieren van Jaco van Nieuwamerongen. En als laatste een bon voor een ziek meisje van Duivensportcentrum 't Harde.
Ook heb ik een mooie erg late vale doffer van de Comb. Jan Hommes en Znn gekoppeld aan een duivin van Vokko, welke ook 1/2 Hommes bloed heeft. Het duivinnetje van de combinatie is helaas via de spoetnik ontsnapt. Anders had deze dame op de Vale Meervogel gekomen. Maar gelukkig had Vokko nog een heel lief duivinnetje uit twee inteelt duiven. Ook deze hebben reeds eieren gelegd.
Ik heb de vliegers gekoppeld op 25 maart. Binnen twee dagen zaten alle koppels los in hun broedhok. Ik heb een vrije koppeling toegepast en ze zelf een broedhok laten uitzoeken. De laatste 2 koppels heb ik zelf samengezte in een vrij broedhok. Ik heb 4 doffers over. 2 Wilde ik niet gekoppeld hebben en twee waren gewoon niet klaar om te gaan koppelen.
Alle eieren zijn gelegd rond de 2e April. Marathon Lady had ik eerst op het kweekhok gekoppeld met een prachtige doffer van Vokko en deze heb ik op 29 maart in een broedhok op het vlieghok gezet. Ieder koppel krijgt minimaal 1 jong en enkele 2. Twee bonnenkopers gaan ongeveer 10 jongen verdelen en de overige zijn voor mij. Ik heb bepaalde koppels waarvan ik de jongen zelf wil houden. De jongen van Marathon Lady houd ik zelf, en dan zelfs 2 koppels. Het eerste koppel eieren zijn overgelegd en ze mag nog een keer op eieren komen. Door de huidige standstill zullen enkele koppels 2 jongen groot gaan brengen. Nu het vluchtseizoen toch tot minimaal 1 juni wordt uitgesteld, kan dat makkelijk.
De vliegers worden onregelmatig verzorgd, komen wel regelmatig los maar worden niet gedwongen getraind. Ze zitten op erg lichte voeding (VTB4 met zuivering) en trainen helemaal niet lang en hard. Ik lees al verhalen dat de duiven een uur of meer trainen, maar waarom? De duiven moeten nu niet in vorm zijn en volgens mij in een soort van winterrust blijven.
De eerste ronde jongen fladderen inmiddels buiten. Er zitten nog een 6 tal oude duiven bij de jongen.
De eenhoksraces staan dus in de ijskast. Het aanleveren is moeilijk. Ik lees wel her en der dat bijvoorbeeld Krakus probeert de duiven op te halen. Ik hoop bijvoorbeeld dat de Corabia Winter doorgaat en dat ik deze in bijvoorbeeld Augustus kan aanleveren. De bolletjes doen het prima en daar kan ik dan wel mooi een paar koppels voor kweken. Dit zijn top dagfondduiven met veel Willem de Bruijnbloed.
Laten we hopen dat we nog iets van een vliegseizoen krijgen met 1 of 2 marathonvluchten. De deelname zal enorm zijn en wellicht is dat een eye-opener om terug te gaan in het aantal marathonvluchten en bijvoorbeeld 3 nationale vluchten middaglossing, 2 sector middaglossing en 5 ZLU vluchten. Wat mij betreft kunnen St.Vincent en Narbonne er wel af. Dan houd je Pau, Perpignan, Marseille, Barcelona en Agen over. Je kan ook Pau laten vallen en Narbonne erbij. Maak van Pau dan een attractievlucht zoals het altijd was met een maximale deelname van 3 of 5 duiven per liefhebber.
Afsluitend, Stay Safe, keep distance en tot de volgende.
Week 11 en 12
De duiven komen meer en meer los. De duivinnen minder dan de doffers, want die luisteren minder goed en gaan dan paraderen bij de doffers voor op het straatje. De doffers trainen eigenlijk best wel goed.
Vandaag de beste duivin van de ZCC gekoppeld aan een prachtige doffer van Vokko. Dit met het oog op het uitgestelde seizoen en dat ik er toch wel jongen van wil hebben. Ook heb ik besloten het OLR koppel te gebruiken als overlegkoppel. Het aanleveren gaat een probleem worden. Ik hoop dat de winterraces wel doorgang zullen vinden en dat we ergens in Augustus aan kunnen leveren.
De jongen op het kweekhok groeien super. De meeste koppels hebben al de tweede ronde eieren gelegd. Ik had er schotels in de broedhokken bijgezet. En meestal scheelt dit op 3 ronde jongen 1 ronde.
De Marathonavond hebben we helaas af moeten gelasten. Gezien het Covid-19 virus een normale keuze. De prijswinnaars hebben hun prijzen afgehaald en toch hebben we iedereen even gesproken. De verkoop is in ieder geval best wel goed gelopen en ik ben nu bezig met de afwikkeling.
De vliegers moeten wel de komende week gekoppeld worden, want de jongen moeten eind volgende week wel gespeend worden naar het jonge duivenhok waar de duivinnen nu inzitten.
De ringen van Marathon Noord worden in de tweede ronde geringd. Ik heb de koppels bepaald en dat zijn nieuwe koppels. Ik ben benieuwd.
Verder heb ik weinig nieuws. De duiven zijn geënt vorige week en zijn in principe klaar voor het seizoen. Welk seizoen... dat gaan we meemaken.
Week 9 en 10
In deze weken lekker een week naar Berlijn geweest. Heerlijk met de trein, Amsterdam instappen en in Berlijn Hbf uitstappen. Heerlijk. Maar dan kom je langs Apeldoorn, Deventer, Almelo, Hengelo... en ja daar zitten ze echt gunstig. De poort naar Duitsland en het dal van de Maas staat open. Een netje opzetten en die duiven binnenhalen. Dit laatste is een geintje natuurlijk, maar vanuit de trein zie je veel. In Duitsland in de lege gebieden windparken vol met windmolens. Ook velden en daken vol met zonnepanelen. In Nederland is dit ook aan het gebeuren, maar nog niet zoveel als bij onze oosterburen.
In Berlijn de stad gezien en naar het WK Baanwielrennen geweest. Topstad en een top tournooi.
De duiven waren prima verzorgd en de jongen bijna allemaal geringd. Dag na thuiskomst de Bosman doffer en de Peer duivin erbij gekoppeld. Toen deze waren aangelopen en uitwend in hun broedhok ook een paar dagen later het eerste OLR koppel gekoppeld. Een koppeltje snelle van Johan Bol gezet voor de éénhoksraces. Eens kijken of deze nogop tijd met jongen kunnen komen.
Ook de duiven weer 2 keer los gehad. De doffers gingen als een speer en toeren super. De duivinnen dralen meer voor de dofferafdelingen heen en weer, maar trainen al wel goed. Het wordt tijd deze te koppelen, maar ik wil eigenlijk nog een week of twee wachten.
Het 1e extra gezette koppel heeft ook 2 jongen, dus nu 14 jongen in totaal.
Onze vereniging heeft ook het recht gekregen om de ZLU in te gaan korven. Heerlijk, niet meer naar Alkmaar waar het altijd een eeuwigheid duurde. Maar gewoon in eigen vereniging. Verder hebben we a.s. vrijdag de 13e de 5e Marathonavond.
We huldigen de kampioenen, vluchtwinnaars en andere prijswinnaars. Ook hebben we Gerard Schalkwijk bereid gevonden om e.e.a. te vertellen over zijn duivensportbeleving en Travipharma.
Het gaat dus op eigen hok eigenlijk wel goed.
Week 4-8
In week 4 8 koppels kwekers gekoppeld. Eerst natuurlijk 2 weken bijgelicht waarna op vrijdagmiddag het feest kon beginnen. IK moet zeggen dat alles binnen 5 minuten aangelopen was. Totaal geen problemen gehad. Daarna binnen 7 dagen waren alle koppels los op het hok. 2 duivinnen waren eerst zwaar teleurgesteld dat de baas ze erg laag had ingedeeld, maar dat verzet was na een dag of 7 weg.
Inmiddels heb ik in het ganghokje deze week een extra koppel erbij gekoppeld. Dus nu zijn er 9 koppels gekoppeld. Nog twee te gaan welke ik ga proberen begin maart.
Inmiddels heb ik even in de nesten gekeken en ik denk dat 13 eieren van de 16 bevrucht zijn. Dus dat is prima.
Ik heb net vandaag de vliegdoffers voor de tweede keer buiten gehad. Je kan zien dat ze erg goed door de winter gekomen zijn, want ze gaan gelijk hoog en hard.
De duivinnen zijn ook al een keer buiten geweest, maar die zijn wat moeilijker naar binnen te krijgen door het zachte weer.
Voor het Willem Peer duivinnetje heb ik nog een doffertje op de kop kunnen tikken van John Bosman uit Doetinchem. Een prachtig klein doffertje een evenbeelt van zijn vader talent 77.
Deze twee zijn voorgekoppeld maar de duivin maakt nog geen aanstalte. Ze is duidelijk nog te jong.
Nu bezig met de voorbereidingen op de 5e Marathonavond in ons NIC. Het zeer goede nieuws is dat we nu ook de ZLU gaan inkorven, dus 13x vluchten op de Marathon in Wormerveer.
De inschrijving bij Marathon Noord loopt hard en ongeveer 80% wil graag de ringen hebben. We hopen dat deze trend zich doorzet.
Week 1-3
Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2020.
Op 1 januari is de inschrijving van Marathon Noord begonnen en op dit moment bestelt ongeveer 78% van de deelnemers de ringen voor de SMN Jaarlingen ringen race. Als deze trend zo doorgaat zullen we dikke 1500 ringen gaan uitzetten. De ringen zijn bijna binnen bij onze ringenadministrateur, de verzendenveloppen e.d. gaan ook die kant op. Dus richting 1 februari zullen de eerste ringen worden verstuurd.
Mooi om te zien dat er animo is voor deze nieuwe competitie.
Verder heb ik besloten om het experiment met de Lavakorrel te stoppen. Ondanks het harken en het branden blijf het stoffig en vochtig in het hok. Vooral het stof is vooer mij een reden om dit experiment te stoppen. Ik kreeg zelf last van dit stof als ik het hok binnenkwam. Het spul is erg zwaar en is dus in gedeelten in de afgelopen weken verwijderd en de roosters zijn teruggeplaatst.
De kwekers worden sinds gisteren bijgelicht van 0700 tot 1900. Dit doe ik ongeveer 10 dagen. Ik heb de planning om in het weekeinde van 24-26 januari de kwekers te koppelen.
In het najaar had ik bij Cees een leenduivin teruggegeven en ik heb net een prachtige inteeltdame uit de top van de top te leen teruggekregen.
Totaal staan 9 koppels klaar waar ik er denk ik 8 van kan koppelen. Van nr 8 is het doffertje net even te jong denk ik. De twee speciale laten van eind oktober worden ook nog niet gekoppeld. Verder de oneloft race koppels van Johan Bol worden ook nog niet gekoppeld.
Ik ga 8 koppels koppelen in het kweekhok en de twee extra koppels komen in het nieuwe gedeelte in het halletje.
De doffer die ik gekocht heb op de totale verkoop van wijlen Jaap Luitjes blijkt dus toch een duivin te zijn. Rond nieuwjaar heb ik ze een tweetal uurtjes voorgekoppeld en daar kwam uit dat het een duivin was. Dus de koppelingen weer omgegooid en een nieuwe koppellijst gemaakt.
ik maak altijd een lijst met alternatieven voor als een koppel niet aan wil lopen. Het moet wel bijna liefde op het eerste gezicht zijn. Ik laat ze nooit dagen bij elkaar als het niet wil.
Ik koppel rond een uur of 5 'smiddags. Dan hebben ze nog twee uurtjes licht. Vlak voordat het licht uitgaat maak ik aantekeningen welke er aanlopen en welke niet.
De volgende ochtend krijgen de geslaagde koppels een ingepakte broedschotel en begin ik met loslaten. Er staat een trapbak in het kweekhok dus ze kunnen altijd voer vinden. Als ik duiven moet omkoppelen, dan doe ik dat op de 2de dag. 8 koppels, dus allemaal een 45 minuten los en dan kunnen ze ongeveer 2x per dag even los en weer zoeken naar het broedhok.
De tabakstelen en de nestmatjes zijn in huis, dus dat is ook onder controle.
De vliegers worden pas eind maart gekoppeld.
Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login