Arjan van Gent, West-Knollendam passie voor de Marathonvluchten

You are here: Home > De Week > 2019

Week 19-20

De vliegers hebben Quievrain goed verteerd. Door de weeks speel in de reservebank doffers niet, omdat deze niet in het vlieghok naar binnen mogen. Dus deze heb ik steeds gespeeld op de verenigingsvluchten. Van de 3 zijn er nog steeds 2 aanwezig.
Doordat de midweekse werd afgelast door slecht weer hebben de meeste vliegers de verenigingsvlucht Peronne gehad. Ging prima, wel wat gaatjes in het verloop en veel dorst. Dit zal vast gekomen zijn door het uitermate slecht plannen van onze vervoerder. Op een gegeven moment stonden er bij ons 5 containers en werden manden van hot naar her overgeladen. Zelfs de bovenste en onderste rijen werden gevuld. Maar ja....
1 jaarling duivin zat in Den Helder en die hebben mijn vader en moeder vandaag opgehaald.
De overige die niet mee zijn geweest hebben gisteren Roye door de weeks gehad en die zijn allemaal weer retour.
Een 8-tal jongen uit de vliegers zijn opgehaald door Marc uit Zandvoorde België op een bon welke hij had gekocht. De 7 vokkootjes gaan deze week naar het jonge duivenhok. Dan zijn de vliegers weer zonder jongen.
Ik ben dinsdag na het inkorven gestart met een geelkuur bij de vliegers, want na jongen te hebben gehad is het meestal feest met het geel en het was toch zeker 3 maanden geleden dat ze het laatste kuurtje hebben gehad. Deze loopt door tot en met zondag.

Bij de kwekers ben ik de derde ronde aan het ringen. Ik heb al bij 1 koppel de eieren voor plastic vervangen , want daar gaat de duivin vervangen worden door de duivin van Vlieland. Die kweekduivin kan ik dan mooi koppelen tegen een vliegdoffer waarvan de duivin is weggebleven.

De jongen vliegen nu inderdaad in een koppel en zijn lekker eigenwijs. Ik ga die nu laten wennen aan een nieuw fluitje. Ik heb fluitjes besteld bij Aliexpress en die zijn binnen. Ze worden verkocht als noodfluitjes welke men gebruikt bij wandelen in de natuur. Zo heb ik een constant fluitje zonder zenuwen en dergelijke... Kijken of het lukt om zo maar te wisselen. Op duivenmarktplaats betaal je 10x zoveel als in China....Ook bij Aliexpress een digitale PH meter gekocht. Ik werkte met PH meetpapiertjes, maar dit is veel nauwkeuriger.

U heeft nog tot 1 juni om in te schrijven voor Marathon Noord. Laat deze kans niet voorbij gaan !!
Verder wordt half juni de AED geleverd inclusief cursus... weer een mijlpaal bereikt voor onze club !

Week 17-18

 Het was even aanpoten, maar de vliegers zitten op rit.Tussen werk en andere belangrijke zaken door is het altijd weer racen om e.e.a. gepland op de rit te krijgen. Na 10 km zijn ze nog een keer naar 20 km geweest en daarna bijna alles naar Edam met de kar mee naar Hank. Bijna alles omdat ik toch een aantal duivinnen heb thuis gehouden om de jongen van 1 tot 2 dagen warm te houden. Ook de reservebank duiven waren mee. Deze zitten in het jonge duivenhok en zijn doffers waarvoor er geen ruimte was op het vlieghok.  het mooie van de kar van Edam is, dat de duiven met een mooi aantal gelost worden, maar zich uit het oostelijke koppel moeten losmaken om bij mij te komen. Nu waren er wel een paar liefhebbers uit het westen mee, maar dat is altijd maar een klein percentage. Los maken en aantikken, altijd een goede test. Ze waren roestig, maar kwamen toch goed af. Wel een paar verliezen, maar ik ben tevreden. Op dinsdag weer een goed aantal ingekorfd voor Asse-Zellik met Afdeling 5. Nu dus de duivinnen mee welke waren thuisgehouden en nu enkele doffers thuisgehouden. Ook deze kwamen goed en helaas 1 achterblijver.

Op vrijdag de reservebank ingekorfd in de vereniging voor een stormachtig Quievrain. En dat ging ook weer ok.

Van wat er weg is waren er 3 met een verleden van ophalen en weer inspelen. En dan nog 3 weg wat jammer is, maar het beeld is elk jaar hetzelfde. Wel raar dat er gewoon niets wordt opgegeven. Ik hoop dan maar dat ze worden opgepot en weer worden gelost en dat ze dan als nog thuiskomen.

Nu staan we dus voor de inkorving met afdeling 5 voor Quievrain. Ik ga proberen alles mee te geven, behalve de reservebank. Morgen is het nog redelijk weer. In het weekend wordt het weer knudde zoals het eruit ziet, dus dan maar door de week.

Bij de vliegers zijn inmiddels de jongen geringd.

 De jongen bij de kwekers groeien prima. Het extra koppel heeft gelegd en nu is het afwachten of deze bevrucht zijn.De jongen beginnen te vliegen en proberen een koppel te vormen. Ik verwacht dat dit redelijk snel zal gaan gebeuren.

Verder zijn de vlieghokken weer ontdaan van alles onder de roosters. Dit is natuurlijk een doorgaand proces en altijd even plannen met de groene bak. Het jonge duivenhok is het volgende hok wat aan de beurt is.

Update:  De duiven zijn vandaag in Quievrain gelost om 14.30 uur en ze kwamen fantastisch. Een jaarling voorop en daarna 17 in 15 minuten. Met veel motivatie en snit. Ik ben tevreden!

 

Week 14-16

In deze weken zijn de vliegers op eieren gekomen en komen ze bijna elke dag los. In de eerste week na de koppeling nog in 2-en, dus elke hok apart, later alles bij elkaar. Eerst werd er veel gespeeld en geklapperd, nu wordt er al 45 minuten getraind. Dit is wel gedwongen, maar dat is nu wel beter. Onder de vliegers hoop ik dat elk koppel een jong kan grootbrengen. Ik heb 6 koppels eieren laten liggen en ik heb 5 koppels bij Vokko vandaan voor onder de vliegers. Deze jongen gaan verdeeld worden onder de koppels.

De eerste weken zal het inspelen iets moeilijker worden doordat er eieren of jongen warm gehouden moeten worden. Maar als de jongeh geringd zijn, zal dit wat makkelijker worden.
Ze hebben al hun eerste lapje gehad van 10 km. 1 voor 1 los om de halve minuut. Dat ging prima. Ik had mijn kleppen en klok weer uit de kast gehaald en geinstalleerd, dus kon het mooi volgen. Nu nog 1 keer een lapje en dan naar 80km en een paar dagen later naar 180 km. Dan zitten de meeste duiven wel op rit.
Ik hoop dat mijn chipringen e.d. dan zijn gekoppeld, dan kan ik ook gaan inkorven in de vereniging.
Afgelopen weekeinde vond ik de kou een issue, dus heb ik ze niet ingekorfd. Kou is meestal een start van een seizoen waar je zal moeten afrekenen met dikke koppen en dergelijke. Dan maar wachten en de stappen wat groter maken.

De kwekers zitten op de tweede ronde. Ik heb er al een aantal geringd. Ik had de Vlielanders en de grijze duivin naar Vokko gebracht om ouder te worden in de ren. Ik kreeg ze niet gekoppeld. Maar in de ren hebben ze na een maandje het licht gezien en het Vlielander doffertje is gekoppeld met de grijze duivin. Dus dit koppel is nu weer terug in West-Knollendam en hebben een broedhok gekregen.
Het duivinnetje uit Vlieland heeft daar ook een doffer gevonden en blijft nog even zitten.

Na deze ronde is het tijd voor wat afspraken qua jongen van de kwekers. Dus dan is ronde 3 ook weer weg. Ik ga wat ruilen met andere liefhebbers en dat is altijd leuk.

De jongen komen buiten en beginnen te fladderen. Ze luisteren een beetje en genieten met de acht oude duiven lekker van hun beperkte vrijheid. Eén is er al een nachtje weggebleven maar kwam hongerig weer retour.

Wanneer de jongen uitkomen bij de vliegers gaat de mandtrainer er weer in. Dit is zo'n achterkant van een mand met een waterbak. In een paar dagen tijd leren de jaarlingen ze dan het water vinden in de manden. Ik moet dan wel regelmatig het water bijvullen en dus thuis zijn. Goed dat de Paas laat valt dit jaar!

Verder gaat de inschrijving van Marathon Noord gestaag door, is het op de social media weer oorlog op het gebied van kloksystemen en de pilot in Zeeland en is het weer qua temperatuur wat wisselvallig. 's Nachts koud, overdag warm en een constante oostelijke wind.

Week 9-13

In deze weken eerst de Voorjaarbeurs op Zaterdag gedraaid in de stand van Marathon Noord. Wij staan daar om onze deelnemers te ontmoeten, spreken en eventueel in te schrijven. Het was enorm druk tot ongeveer half 3, waarna het rustiger werd. Totaal in het weekend meer dan 50 inschrijvers genoteerd en ook weer nieuwe deelnemers. De beurs was enorm druk en dus geslaagd. Persoonlijk alles ingekocht wat op het lijstje stond. Een aantal opdrachten, prijzen voor de marathonavond, een nieuwe Adapter voor mijn Unikon. Deze laatste is minimaal de helft kleiner en daarom minder topzwaar. Ook kan er geen stof meer inkomen. Maar ook de Tas van Hage aangeschaft voor de oude duiven. Bij de jonge duiven blijf ik gewoon Paloma Blue gebruiken, omdat dat vorig jaar goed bevallen is. Bij de oude dus de tas van Hage, kijken of dat anders is dan de Paloma Blue. Ik denk het wel, maar ik wil het zien.
Na de beurs lekker een week naar Kaapverdië geweest. Heerlijke temperaturen, zwembad, eten en 13 boeken later weer terug in het koude Nederland. De duiven waren prima verzorgd door de oude kweekmanager. De jongen in het kweekhok groeien prima door en beginnen  nu uit het het broedhok gegooid te worden door de ouders.
Daarom afgelopen vrijdag de vliegkoppels gekoppeld. Ik heb meer doffers dan broedhokken dus eerst maar eens een keuze gemaakt welke ik perse niet wilde koppelen. Dus 20 doffers voor 18 broedhokken. Zaterdagmiddag de laatste gedwongen samengezet. De rest was allemaal vrij gekoppeld. Er zijn twee doffers die het leuk vinden om 2 broedhokken te hebben, dus dat zijn nu nog de enige op maandag die om en om vastzitten. De rest zit los en vliegt in en uit het broedhok.
Ik hoop de vliegers nu regelmatig telaten trainen.
De overblijvers zitten in het jonge duivenhok en zitten daar als reserve. Als er wat wegblijft dan kan ik er één daarvan inpassen.
Nu kan ik de jongen daarbij spenen en worden de jongen dus goed opgeleid door deze oude duiven.
Bij de kwekers zitten de meeste koppels al weer op eieren voor de tweede ronde.

Week 5-8

Bij de kwekers kwamen de eerste  eieren na 12 dagen. In twee dagen lagen er bij alle koppels eieren op 1 na. Dit late duivinnetje heeft na 17 dagen gelegd. Inmiddels denk ik gezien te hebben dat er 13 van de 14 eieren bevrucht zijn. Het koppel van het late duivinnetje heb ik nog niet gechecked.

Ze hebben hun geelkuurtje gehad tijdens het broeden. Nu moeten we afwachten hoe de jongen uit gaan komen. Gelukkig is het wat warmer en lichter geworden. De eerste 10 dagen met de koppeling was het koud en vroor het 'snachts. Maar de duivinnen gingen precies leggen toen de nachtvorst verdween.

Ook heb ik het kweekhok helemaal weer schoongemaakt. Een klikootje vol en weer lekker proper.

Dit weekend heb ik de doffers en duivinnen allebei 1 keer los gehad. Van de 4 late aankopen heeft er zich net 1 doffertje gemeld. Eén van de Vlielanders is een doffer. Nu is het nog wachten of één van de twee Bas Jansen duifjes een doffer is. Hij is verkocht als een vermoedelijke doffer, maar ik heb mijn twijfels. Ik geef ze nog een week of twee en dan zien we verder. Wellicht gaat het licht en het warme weer zijn werk doen.

Tijdens de voorjaarsbeurs staat MarathonNoord in stand 219. Ik ben er op zaterdag. Eens kijken wie er allemaal langs gaan komen.

Ook ben ik druk met de 4e marathonavond welke we organiseren in ons Nationaal Inkorfcentrum. We hebben weer een interessant programma samengesteld.

Alles gaat nog steeds elke week ik bad. Daar wordt zeer gretig gebruik van gemaakt.

Verder weinig nieuws omtrent de duiven. Alles ziet er goed uit.

Week 2-4

In deze weken voor de wintercheck naar Stephan in Kockengen geweest. Spoelwormen was het oordeel, dus de duiven 2 dagen gekuurd en 2 weken later wederom 2 dagen. Na de eerste keer het jonge duivenhok waar de duivinnen zich nu bevinden helemaal onder en boven de roosters gereinigd en gebrand. Na de laatste keer oude duivenafdelingen helemaal gereinigd onder en boven de roosters en helemaal uitgebrand. Ook het jonge duivenhok werd schoonemaakt en gebrand. Bij de kweekdoffers werd alles gebrand.
De kweekdoffers en de duivinnen worden sinds week 3 bijgelicht. van 0700 tot 1900 brand het licht. Aan het einde van week 4 wil ik de kwekers koppelen.
Ze zijn al een keer aan elkaar voorgesteld, maar alle koppels zijn nieuwe koppels. Ook hoop ik koppel 9 ook te kunnen koppelen, het Coen van Haarlemkoppel van Bas Jansen.

Wanneer de kwekers eenmaal gekoppeld zijn gaat het licht weer uit bij de duivinnen. Bij de kwekers zal het blijven branden totdat er eieren zijn.

De tentoonstelling was een groot succes. Zaterdagavond werden de duo's gebracht en gekeurd. De meeste liefhebbers bleven zitten en hadden alle belangstelling en aandacht voor de keuring. Zoals verwacht gingen de prijzen bijna allemaal naar de voorzitter en de landelijke dagfondtopper. Mijn twee jaarlingen deden het ook prima. 2x 92 punten. Op zondagmiddag was het erg druk met bezoek en was het erg gezellig. Een beetje andere opzet deed wonderen.

Korte Update. Donderdagavond de kwekers samengezet. Vrijdagmiddag 2 duivinnen omgezet wat wonderen deed. Verder het jonge Bas Jansenkoppel weer uit elkaar gehaald. De doffer is gewoon te jong. Dus proberen we het met deze 2 over een maand.
Dus de koppels zijn nu als volgt:

Koppel 1:

Doffer : Lucky SMN G. Schalkwijk Lopik
Vader: Son Sublima
Moeder: Halfzus Pipa 1
Duivin: Dirks Valkje. Dirk Veldhuis, Diemen
Vader: Inteelt Stammoeder Barca
Moeder: Inteelt Spirit x inteelt Bonte Koppel

Koppel 2:

Doffer : Carlos. Jellema- Beens. Gekweekt door Kleef-Hol, Geldermalsen
Vader: Klz Dinie & Orion x dochter Miss Gijsje
Moeder: New Jade 1 x Sophie
Duivin: Dochter Dorus Cor Schermer, Castricum
Vader: Dorus. 7x prijs op Barcelona en 6e int. Barcelonaduif over 5 jaar
Moeder: Lady Hawk uit Night Hawk x Kind Belli

Koppel 3:

Doffer : Betuwe Putten, Ernst Verheijen
Vader: Inteelt Kuypertje 58, van T. Maassen, Amersfoort
Moeder: Klz x kld Betuwe Koppel
Duivin: de 57 van Baas-Berg, de Kwakel
Vader: Last One. 3e nat Agen 2018 en 71e nat Agen 2017
Moeder: dochter van Het Nevenkoppel

Koppel 4:

Doffer : Vaaltje van Bob Jansen, Bergambacht
Vader: Arend 687
Moeder: Astrid 661 uit Vale Dirk x Gravin 01
Duivin: Dochter SMN duifkampioen 2016 G. van Vilsteren, Zwolle
Vader: Marathon Noord Kampioen 2016
Moeder: 12/687

Koppel 5:

Doffer : Super Dirk van Dirk Veldhuis, Diemen
Vader: uit zoon x dochter Stammoeder Barca
Moeder: Klz bonte koppel x Elitsa
Duivin: Kld Lisette Cees van der Laan, Castricum
Vader: Zoon 060 x Lisette 7e nat Barcelona 2015
Moeder: Zoon zus Witje x dochter 061

Koppel 6:

Doffer: Rode Ceesie. Cees van der Laan, Castricum
Vader :Zoon de Rode vd 454 (top duif Gebr de Zwart) x dochter 3e nationaal de Gerrit.
Moeder: Halfzus Laura 2e nat Barcelona 2015.
Duivin: 162 Cees van der Laan, Castricum
Vader: Zoon Simonsdoffer x dochter 160
Moeder: Dochter Simonskoppel

Koppel 7:

Doffer : Witte Cees, Cees van der Laan, Castricum
Vader: Zoon x Dochter fameuze Witje
Moeder: Zoon Kleine Orhan x dochter Broer Ravita-Marpati
Duivin: Number 99 Cees van der Laan, Castricum
Vader: Zoon broer Merpati-Ravieta
Moeder: Inteelt 745 Texier

Koppel 8:

Doffer : de 57 van Hendriks. Harry Hendriks, Vinkeveen
Vader: Oude lijnen van Deurwaarder/Pronk, Gebr Kuijpers en van Wanroy
Moeder: Tim Hage Zoon Miloto2 x koutersduivin maal dochter Miloto 1 x de Hagens duivin
Duivin: Blauw Bonte Baas-Berg, de Kwakel
Vader: Hercules uit Vino x Sylvie
Moeder: Zus Miss Agen uit Tim x dochter Nevenkoppel


Week 1

Allereerst iedereen een goed en gezond 2019...

Ik was nog steeds op zoek naar een leuk kleurtje voor in het kweekhok en bruikbaar voor de overnacht. Nu stuitte ik op de verkoop van Bas Jansen uit Zutphen. Hij had mooie schimmels, witte en rood bonte te koop staan. Laat ik nou een dubbelslag geslagen hebben met een prachtige schimmel en een rood-bonte. Van de rood-bonte wilde ik eigenlijk het broertje hebben, ook een schimmel, maar die was echt te duur. Maar deze rood-bonte past precies op de schimmel.

Deze kan ik perfect gebruiken ook los van elkaar om te zetten op de Beens-Jellema doffer, de Dirk Veldhuis duiven of op de van der Laan duiven. Marathonbloed in optima forma.

Op Facebook veel tegenstanders gehad op het dubbel enten van Paramixo en Paratyphus. Na een week kan ik u vertellen dat de duiven er super uitzien. Ze hebben er totaal geen last van gehad.

Ook is op 1 januari de inschrijving voor Marathon Noord 2019 begonnen. voor 01.00 uur waren er al 4 die zich hadden ingeschreven!

Verder is de tentoonstelling voltekend... vanavond de ringen halen voor 2019.. eens kijken hoe het op de vereniging is.

 

 

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

Main Menu Page Content Newsarea