Arjan van Gent, West-Knollendam Passie voor Marathonvluchten

You are here: Home > De Week > 2018

2018

Week 52-53

Toch nog even tijd voor een kleine update. Op 4e Kerstdag alle duiven voorzien van een enting tegen Paramixo en Paratyphus. Dus alles in de manden en dus ook geen manden over. Toen alles twee keer geënt, de manden schoongemaakt en voorzien van nieuwe kranten en de hokken gebrand. Nu maar kijken wat de reactie van de duiven is. Er zijn voor- en tegenstanders mbt het dubbel enten in 1 keer, maar ik hoor veel goede verhalen. Ik denk dan maar zo, diegene die er niet tegen kunnen hebben toch een mindere weerstand en die ben ik liever kwijt dan rijk.

Verder zijn de twee duiven van Vlieland op de hokken. Een klein inteelt duivinnetje richting de Paudoffer van Jan Schreurs en een duivinnetje (?) uit een Broer van de Bram van Gebr Hagens x Dochter van Miss Sjaan van Arjan Beens. Deze moeten echt uitgroeien en zijn pas inzetbaar voor de kweek ergens in Mei denk ik.

Vlak voor de kerst ook de kwekers even een uurtje voorgekoppeld. Allemaal nieuwe combinaties en het ziet er naar uit dat alles aan zal lopen. Tweede week Januari ga ik beginnen met bijlichten van 0700 - 1900 uur. Dan kan ik ze ergens ronde de 25e Januari wel koppelen. Dan zullen de duivinnen er meer klaar voor zijn. Die doffers die vonden het allemaal reuze gezellig...

Ook nog bezig met de verenigingstentoonstelling. 2e weekend van Januari gaan we er weer voor. Dit keer een Jaarlingshow, dus allemaal duiven van 2018.

Verder is alles rustig. Eerst maar eens 2019 aantikken.

Week 45-51

In deze weken is het in het donker de duiven verzorgen. Even snel het licht aan, voeren, water checken, een paar duiven voelen en dan weer na een half uurtje het licht uit. Twee keer per week de bak allerlei van van Tilburg in de voerbakken en als het kan probeer ik de duiven elke week een bad te geven.
ZO nu en dan maak ik de broedhokken schoon of haal ik de veren weg met een stofzuiger. Dat laatste wordt nu gelukkig minder. Ik heb daarvoor een Karcher waterzuiger met een filter en van die papieren stofzakken erin. Op deze manier kan ik redelijk efficient dit doen. Dit laatste gebeurt meestal in het weekend.

Verder ben ik bij de verkoop van het Marathonduivenjournaal geweest wat weer erg gezellig was. Er zaten een paar knappe duiven daar in de kooitjes. Ik had mijn zinnen gezet op een tweetal, maar die gingen gewoon te duur weg. Het moet ook leuk blijven.

Na een aantal koppellijstjes heb ik de knoop wat dat betreft doorgehakt. De koppels staan. Ik ga ze een keer voorkoppelen, kijken of alles goed gaat. Maar dit is het uitgangspunt.

Koppel 1:

Doffer: Rode Ceesie. Cees van der Laan
Vader :Zoon de Rode vd 454 (top duif Gebr de Zwart) x dochter 3e nationaal de Gerrit.
Moeder: Halfzus Laura 2e nat Barcelona 2015.
Duivin: 162 Cees van der Laan
Vader: Zoon Simonsdoffer x dochter 160
Moeder: Dochter Simonskoppel

Koppel 2:

Doffer : Carlos. Jellema- Beens
Vader: Klz Dinie & Orion x dochter Miss Gijsje
Moeder: New Jade 1 x Sophie
Duivin: Dochter Dorus Cor Schermer
Vader: Dorus. 7x prijs op Barcelona en 6e int. Barcelonaduif over 5 jaar
Moeder: Lady Hawk uit Night Hawk x Kind Belli

Koppel 3:

Doffer : Betuwe Putten, Ernst Verheijen
Vader: Inteelt Kuypertje 58, van T. Maassen, Amersfoort
Moeder: Klz x kld Betuwe Koppel
Duivin: Blauw Bonte Baas Berg
Vader: Hercules uit Vino x Sylvie
Moeder: Zus Miss Agen uit Tim x dochter Nevenkoppel

Koppel 4:

Doffer : Vaaltje van Bob Jansen
Vader: Arend 687
Moeder: Astrid 661 uit Vale Dirk x Gravin 01
Duivin: Dochter SMN duifkampioen 2016 G. van Vilsteren
Vader: Marathon Noord Kampioen 2016
Moeder: 12/687

Koppel 5:

Doffer : Super Dirk van Dirk Veldhuis
Vader: uit zoon x dochter Stammoeder Barca
Moeder: Klz bonte koppel x Elitsa
Duivin: Kld Lisette Cees van der Laan
Vader: Zoon 060 x Lisette 7e nat Barcelona 2015
Moeder: Zoon zus Witje x dochter 061

Koppel 6:

Doffer : Lucky SMN G. Schalkwijk Lopik
Vader: Son Sublima
Moeder: Halfzus Pipa 1
Duivin: Dirks Valkje. Dirk Veldhuis.
Vader: Inteelt Stammoeder Barca
Moeder: Inteelt Spirit x inteelt Bonte Koppel

Koppel 7:

Doffer : Witte Cees, Cees van der Laan
Vader: Zoon x Dochter fameuze Witje
Moeder: ZOon Kleine Orhan x dochter Broer Ravita-Marpati
Duivin: Number 99
Vader: Zoon broer Merpati-Ravieta
Moeder: Inteelt 745 Texier

Koppel 8:

Doffer : de 57 van Hendriks. Harry Hendriks, Vinkeveen
Vader: Oude lijnen van Deurwaarder/Pronk, Gebr Kuijpers en van Wanroy
Moeder: Tim Hage Zoon Miloto2 x koutersduivin maal dochter Miloto 1 x de Hagens duivin
Duivin: de 57 van Baas Berg
Vader: Last One. 3e nat Agen 2018 en 71e nat Agen 2017
Moeder: dochter van Het Nevenkoppel

Ook deze weken gebruik gemaakt van de aanbiedingen van van Tilburg. Ik Had echt heel veel, maar alles zit weer in de tonnen. Hierdoor kan ik het wel uithouden tot maart april denk ik.

NU alleen nog paratyphus en Paramixo enten voor de kweek. Deze is gepland 3e week Januari. Natuurlijk 10 dagen voorlichten en dan gaan met de banaan.

De vliegers wil ik pas eind maart koppelen. Zeg maar rond het teruggaan van de tijd naar zomertijd.

Week 39-44

In deze weken op vakantie geweest. Eerst een weekje Zillertal en Inssbruck om het WK Wielrennen te volgen. prachtig weer, mooie wedstrijden en een paar mooie kampioenen. Niet alleen maar wielrennen natuurlijk, ook even genoten van het Zillertal zelf. Toen een week thuis en daarna naar New York en Green Bay. Laatste keer New York was in 2001... en kwamen we een dag voor 9/11 thuis. Dus nu weer terug en wat bucketlist zaken afgevinkt. Hoogtepunten.... Fietsen in New York met Rolling Orange Bike Tours (een echte aanrader!), We hebben de Superbowl kampioenen van vorig jaar, Philadelphia Eagles) gezien in Metlife Stadium tegen de New York Giants, Highline, Ground Zero en New York zelf natuurlijk. Daarna doorgevlogen naar Green Bay om de Packers te zien tegen de San Francisco 49-ers. Een top ijskoude wedstrijd van Aaron Rodgers gezien welke pas in de laatste minuut werd beslist.

Bij thuiskomst gelijk weer in het ritme, want de duiven en Marathon Noord stonden te trappelen.

De duiven zijn begonnen aan hun paratyphuskuur. Na 10 dagen heb ik alle duiven door de handen laten gaan, allemaal een druppeltje gegeven tegen de luizen. Alle niet goed uitziende duiven qua conditie en verenkleed eruit gehaald en eruit geselecteerd. Alles staat nog op 1 tot 2 pennen. Alles wat er nu nog zit ziet er prima uit. Helaas ook een kweekduivin eruit gehaald welke niet door de keuring kwam. Jammer... maar ze had ergens last van.... Ergens in de komende 2 weken een enting erover heen en dan zijn ze weer klaar voor het volgende seizoen.

Ook zijn in deze actie alle duiven gescheiden. De broedhokken zijn weer in 2en gedeeld. Nu eens kijken of er nog doffers tussen de duivinnen zitten en visa versa.

Ook hebben we de kampioenenhuldiging van Marathon Noord achter de rug. Een prima middag met een zeer goede opkomst. Zelf had ik loodjes gekocht via mail en op één van deze heb ik de duif van Gerard Schalkwijk gewonnen. Een prachtige doffer welke het kweekhok zeker gaat versterken.

De vale aankoop is ook terug op het honk, nu alleen nog de rode van der Laan doffer. Ook heb ik de duivin gewisseld en heb daar weer een mooi exemplaar voor terug gehad.

In de komende week maar eens wat koppellijstjes gaan maken voor het kweekhok. Alles wordt weer omgekoppeld, en ja alles zijn totaal 8 koppels. Wel iets anders dan de dik 800 duiven die Gaby aan het verkopen is op Pipa........

 week 32-38

De duiven zitten inmiddels op winterrust. Alle hokken zijn schoongemaakt, uitgebrand en klaar voor de winter. Alle nesten zijn verdwenen, broedhokken op half en jong en oud lopen doorelkaar.

Bij de kwekers is de selectie doorgevoerd en ik weet wat daar gaat gebeuren. 2 nieuwe doffers komen erbij. De aankoop welke ik deed op de Marathon Avond van Cees van der Laan en de vale doffer welke ik kocht in België met veel Jellemabloed. De rode zit voor samenkweek in Katwijk en komt in de komende weken retour. De Vale zit in de Rijp voor samenkweek en komt ook retour. Een dochter van de 3e nationaal Agen ZLU van dit jaar en vorig jaar de 71e nationaal gaat naar het kweekhok. Deze zat gekoppeld op het vlieghok, maar als laat jong niets mee gedaan. Een duivin van Jan Ouwerkerk mag weer lekker gaan rondtoeren.

Twee doffers eruit. 1 bevrucht niet meer en van 1 heb ik geen nakweek bijna over. 1 duivin ga ik wisselen bij de eigenaar. En dan ben ik daar weer rond.

Bij de vliegers heb ik ook al een voorselectie gemaakt. 2 broers gaan waarschijnlijk het veld ruimen. Verder wacht ik even af wat er doffer en duivin is. In het weekend van de kampioenenmiddag van Marathon Noord zal ik alles gaan scheiden.

De jonge duiven hebben bijna allemaal Asse Zelik als verste station gehad. Alleen een aantal late jongen hebben dat niet gehad. Ik ga deze proberen in de winter zo nu en dan te laten trainen in de mooie weekeinden. Dan kan ik ze wellicht op gaan leren in het voorjaar.

In deze weken ben ik erg druk met het kampioenenboek van Marathon Noord. Samenstellen, kampioenen bezoeken en zorgen dat ik alle info krijg. Elk bezoek is anders en het blijft leuk om te doen.

week 27-31

 Voor Dax dus de St.Vincent ploeg ingekorfd. 1 duivin op een jong van een dag of 16, en een koppel op 5 dagen eieren. De jaarlingen lekker ingekorfd voor de jonge duivenvlucht.

Dax werd een lange dag maar ik kon om 18.15 de duivin verwelkomen welke op een jong was vertrokken. En 2 uur later duivin nummer 2. Dus met het uitslaan weer 2 van de 3 op het hok terug. Prima resultaat. De doffer kwam lekker de volgende dag.

De week erop heb ik geen duiven ingekorfd voor de ochtendlossing van de sector. de doffers werden niet rond, en ik denk dat dat door het jagen kwam, wat ze de week ervoor gedaan hadden. Ook een dag eerder opvoeren werkte niet. Jammer, maar bij twijfel niet inhalen....

 Wel weer een lapvluchtje gegegeven aan de thuisblijvers naar Duffel. In de tussenweek 3 jaarlingduivinnen en een herintreder ingekorfd voor Chateauroux. Ook deze kwamen redelijk naar huis. Op zondagmorgen binnen een 1/2 uur waren deze weer present.

 Daarna nog de 4 musketiers ingekorfd naar Bergerac samen met een herintreder. Dat werd dus niet veel soeps. Bergerac was een snelle vlucht maar die van mij vonden van niet. Nu een dag na aankomst zijn er nog maar 3 van de 5. Dus Cahors wordt overgeslagen en gaan we ons concentreren op de jonge duiven.

 De jongen worden tussendoor lekker opgeleerd. 8,8,12,12,20,35 en laatste zondag 90 km met de kar van Edam. Totaal 5 jongen van de 33 ingeleverd waarvan er 2 zijn gevonden na een aanval van een roofvogel. Vanavond gaan ze met Noord-en Zuid-Holland naar Roosendaal. Nu dus een nacht mand en morgen maar eens zien hoe ze daar op gaan reageren.

 Op het kweekhok is het nu definitief rust. Alle nesten zijn vervangen door nieuwe schotels met een nieuw krantje. Hetzelfde gaat gebeuren met de nesten bij de vliegers. Dan gaan we komende maand alle hokken schoonmaken onder de roosters. We beginnen bij de kwekers en gaan door naar de vliegers en als laatste de jongen.

 Wel heb ik een nieuwe doffer gekocht voor de kweek, welke inmiddels het het Paradijs zit voor een rondje jongen. Vokko had er een passende rode duivin voor dus eens kijken wat eruit komt. De moderne lijnen van Jellema overheersen in deze doffer, kleinzoon van New Jade 1 x Sophie en een kleinzoon van Miss Gijsje. Een klein vel vaal doffertje, welke Belgische verkoper te klein vond......Het is een laat jong van 2017, heeft nog maar 3 pennen gegooid en moet dus nog groeien...

 Dan zijn er nog een 10 tal jongen welke opgeleerd moeten worden, waarvan er 6 al kunnen, Die gaan we dus opleren de komende weken en dan kijken of ze nog een keer meekunnen met de opleervluchten.

 Tussendoor nog meegeweest met Ruud om controle te doen bij de 1e nationaal St.Vincent ZLU Vincent Vork. Een leuke ervaring. Mijn handen staan op de foto's van Falco Ebben en op het filmpje van Pigeon Pixels.

 

  week 25-26

 We zijn op de helft van het jaar. Week 26...

Allereerst het St.Vincent weekend. Dit werd lekker uit elkaar gehaald. St.Vincent kon niet gelost worden vrijdagmiddag door gewoon slecht losweer op de losplaats. Dat werd dus Zaterdag 14.15 uur. De jaarlingdoffers naar Sezanne en de rest naar Gorinchem met de jonge duiven opleer mee. De laatste gingen er al om 0800 uur uit, dus dat was haasten om de kleppen te openen en water klaar te zetten. Gelukkig hadden de oude duiven het minder lastig dan de jonge duiven. Maar ja, wie verzint er om eerst te gaan lossen op de losplaats met de verste afstand en dan doodleuk om een kortere afstand er doorheen te lossen. Elke boerenpummel met een beetje verstand weet dat je op de kortste afstand moet beginnen en dan de verdere... maar ja.. Toen kwam Sezanne thuis. Deze geforceerde sectormidfondvlucht (Leuk scrabble woord) kwam regelmatig thuis. Toen was het wachten op St.Vincent op zondagmorgen. Vokko heeft een steenvroege duif en daarna begon het grote wachten. Toen kwam met veel vaart de rode 324 over de bomen gestoken. 1 afremrondje en op het dak, daarna snel in de spoetnik. Prima halverwege in de prijzen. De tweede duivin meldt zich om 14.48 en die zit er net naast. De laatste, een doffer, meldt zich op 16.02. Dan kunnen de kleppen dicht. Alles thuis en blij. Alleen op Sezanne een jaarlingdoffer verspeeld...

 De dinsdag erop ingekorfd voor Agen. 4 nieuwe doffers van 2016 en allemaal overnachtmaagden. Genoeg kilometers gemaakt en er klaar voor. het was gezellig druk in het inkorflokaal en we hadden weer een mooie ploeg duiven.

Op Donderdag de jaarlingdoffers weer ingekorfd voor Sector Chateauroux. Een mooie Noordenwind vlucht voor deze doffers met toch een 10 uurtjes hangen minimaal. Op vrijdag de rest exclusief de St.Vincenters ingekorfd voor Roosendaal.

De duiven in Agen gingen mooi op tijd , 1400 uur los op vrijdag. Dus allereerst op zaterdag Roosendaal wachten, dan Bordeaux en dan Chateauroux. Roosendaal ging ook niet vlot, maar alles weer retour. De Brugemannen beginnen om even over 12 uur met de eerste 2 in het inkorfcentrum.Dan rond 1400 uur even koffie zetten en ik ga weer zitten en ik kijk op mijn telefoon en zie dat er een duif binnen zit van Bordeaux. De rode 91 was mij te snel af, maar dat heeft hij niet van een vreemd. Eén van zijn voorvaderen is het Spook van Cliff en die zagen ze ook nooit aankomen. Nummer 2 valt een uur later helemaal kapot op de nog van het hok. Na enige overtuigingsdrang komt hij dan toch naar beneden en wordt geregistreerd op 15:18. Ik ga even naar de WC, kom terug zit nummer 3 er al weer in. de zwarte 884, uit zoon True Grit x dochter Dorus landt altijd op de spoetnik en duikt naar binnen. Nu dus weer!  3 van de 4 thuis en naar later blijkt allemaal ik in de prijzen. Dan is het even wachten op Chateauroux. Ik ga ok 1900 uur uitslapen en dan is de 4e van Bordeaux er ook en 2 van Chateauroux. Tijdens het stukje fietsen naar de vereniging vallen er nog 2 van Chateauroux en op zondag komt er nog eentje steenkapot thuis. Het lijkt erop dat deze in Noord-Noorwegen is geweest... Alle pennen naar buiten... maar een bad heeft hem goed gedaan.

Dus een top weekend wederom, 75% prijs op de vlucht die er toe doet en de jaarling doffers hebben hun opleiding volbracht.

De jaarlingduivinnen gaan door naar Morlincourt zaterdag en de herintreders gaan met de jongen mee naar Duffel (als er geen kermis is in Duffel....)

De jaarlingduivinnen hebben nog even een lapje gehad samen met de St.Vincent duiven naar Amstelveen. Rust roest en de St.Vincent ploeg moet door naar Dax...

 Ik ben vooral blij dat de wijzigingen die ik heb doorgevoerd lijken te werken.

 Bij de kwekers liggen overal weer jongen. Ik heb bij een zeer goede speler jongen uit de vliegduiven kunnen halen... dat waren er 6. Er lagen nog wat jongen voor mijn samenkweekpartner en voor de hovenier iets terug uit Dochter Dorus. Soms kan je een mogelijkheid niet voorbij laten gaan.

De jongen vliegen prima nog steeds. zijn nu naar de watertoren geweest en moeten eigenlijk weer op pad. Even naar het weer kijken en dan gaan. Ze worden ook nog ge-ent deze week, dus dat eerst maar even.

week 21-24

In deze weken hebben de duiven een mooi programma gedraaid. Na de Roye met Noord 7 hebben de duiven Asse-Zelik gehad met warm weer en weer noordoosten wind. Dus niet Chateaudun maar de korte vlucht. Dit leek mij beter en achteraf heb ik gelukkig gelijk gehad. Op deze vlucht mis ik dus 2 duiven. Helaas maar ja.. één van deze duiven komt een week later thuis en heeft niet binnengezeten. De duiven voor St.Vincent hebben de door de weekse Roye gehad. Doordat ik de laatste weken wat krap in de duivinnen ging zitten, heb ik alleen alle doffers naar Pontoise gehad, behalve de St.Vincent duiven. Ook dit was weer een mooie noordenwind vlucht waar de doffers eraan moesten trekken. Lekker een dagje extra mand. Dus bij thuiskomst gelijk de doffers een pil tegen geel gegeven. Alle duiven hadden voor Pontoise al een behandeling tegen het geel gehad, maar deze 3 nachten mand had ik niet gepland.

Na Pontoise wilde ik de duiven naar Quievrain maar dat ging gewoon niet omdat ik andere prioriteiten had op de vrijdagavond. Dus zondag naar de Lier gereden om alles even een lapje te geven van 65 kilometer. Op dinsdag 2 duivinnen en een doffer ingekorfd voor St. Vincent. De duivinnen hebben het al een keer gedaan, en de doffer gaat gewoon mee. Hij is nog niet op tijd geweest, maar heeft ook nog geen St.Vincent gehad. Dus nu wel.

7 Jaarlingdoffers gaan naar Pontoise, of wat afdeling 6 uit de hoge hoed gaat toveren. (Sezanne blijkbaar... 429 km) Dan hebben we vrijdag nog opleer jonge duiven van Gorinchem en daar gaan er een stuk of 13 mee. De herintreder uit Oost-Groningen en de teruggekomen duivin van Asse Zelik zitten hierbij en een herintreder die ik weer ga inspelen. Ook de duivinnen gaan mee. Het hok zal weer lekker leeg zijn. Alleen wat laten zullen er nog in zitten......

 

De jongen vliegen als een dolle, ik heb ze op een hele warme dag allemaal één voor één bekeken, gedruppeld tegen luis en een knijpring omgedaan. Oranje voor opleren en geel voor later opleren. Gisteren heb ik alle oranje gepakt en naar 2 km gebracht en 1 voor 1 losgelaten. Dus duif pakken, nummer noteren en los. Ongeveer 2,5 per minuut lossen dus na een dikke 10 minuten was ik daar me klaar. Je zag dat er een koppeltje zich vormde, wegtrok en dan weer hetzelfde ritueel. Het lijkt erop dat de duiven bewuster vertrekken naar huis. Natuurlijk kon ik ze niet voorrijden ... op 2km.. haha... Maar de start is gemaakt.

 Van de samenkweek is het eerste koppeltje daar. Ze gaan reeds naar buiten.

 Bij de kwekers liggen er nog enkele jongen en dan is het afgelopen. Alleen het koppel Baas-Berg x Hendriks mag nog een ronde doen, de rest krijgt rust.

 Allemaal succes dit weekend, hopen op een beetje knap weer.

week 15-20

 Jeetje, zolang al weer geen week meer gemaakt. Ik heb het ook erg druk gehad. Ik heb de website zaanseduivensport.nl voor de Zaanse Concours Commissie gemaakt. Daar is veel tijd in gaan zitten, maar het resultaat mag er zijn vind ik. Het bestuur zet zelf de mededelingen erop, de uitslagen en zelfs de Zaanse teletekst.

 Voor het werk nog 2 dagen naar Wiesbaden geweest, om mijn collega's weer eens de te zien. Dit keer Wiesbaden, zodat mijn Engelse en Duitse collega's elkaar ook eens zagen. Was erg gezellig, maar door deze meeting kon ik niet meer inkorven voor mijn eerste vlucht, de opleer Meer...

 maar om bij het begin te beginnen... de derde ronde van de jongen bij de kwekers ligt er nu. Die groeien prima. De bonnenkopers zullen er denk ik wel blij mee zijn.

De rode aankoop zit in Katwijk in samenkweek met een van der Laan duif. Ben benieuwd hoe dat gaat.

 Bij de vliegers heb ik 6 koppels eieren laten liggen. na het ringen zijn deze verdeeld over de broedbakken. De vliegers hebben inmiddels Meer, Asse-Zelik, Quievrain en gisteren Roye gehad op de woensdag. Gisteren was een taaie, maar al met al ben ik tevreden. Op dit moment is het voor 10-en en ik moet er nog 1 krijgen. Vanmorgen voor 8-en waren er al 2 bij, ff voor 9 nummer 3. Vanmorgen voor het weggaan er maar een bad ingezet, kunnen ze even relaxen.

 Ik ben gestart met de golden drops. Deze had ik gekregen in een pakket als attractie in de ZCC en het ziet er naar uit dat het toch iets doet. Deze DHP druppels zijn wel killing voor handen en shirt... ze laten leuke vlekken achter. Verder heb ik de vliegers met jongen 4 dagen op de mandtrainer gehad... zo'n mand achterkant met een drinkbak erachter. Ze moeten dan drinken uit die bak. Je moet dan wel thuis zijn om regelmatig even water aan te vullen, maar met inkorven dinsdag zag ik het resultaat. Ik hing een bak aan de mand en direct wilden ze drinken. Water erin en wel... het water werd gevonden. TOP!.

IJs en weder dienende gaan de ouden volgende week naar Chateaudun en de jaarlingen wederom naar Roye. is het weer niet ok op woendag, dan gaan de jaarlingen met de vereniging naar de vitessevlucht. Wennen ze allemaal ook aan ons afdelingsvervoer, het bijzondere water en het lange wachten. Bijzonder water... ja... de watertanks worden niet uitgespoelt in de containers maar het water wordt elke week voorzien van een waterontsmetter. het ruikt anders en de duiven hebben daar moeite mee...

 Bij de jongen groeit het aantal gestaag. naast 2 mooie van Vokko, nu nog 3 van Harry Hendriks, heb ik deze week via de duivenruilclub twee mooie jongen mogen ophalen in Almere bij Herman Koopman. De eerste beginnen in een koppel te vliegen en de tweede ronde begint gelijk mee te doen.

 Verder kunt u nog steeds inschrijven voor Marathon Noord. Tot eind mei kunt U zich inschrijven voor de mooiste een eerlijkste marathoncompetitie van Noord-Nederland.

 Excuses voor het lange wachten op een weekstuk.

Update: Zaterdag een telefoontje gehad uit Noordhorn, de laatste van Roye daar net binnengekomen. Maar even een koerier gevraagd..

week 13-14

De 3e marathonavond was een groot succes. Voor de aanwezigen die wilden luisteren, was er veel te halen. Duivenliefhebbers zijn eigenwijs en willen zich niet aanpassen aan de omgeving. De omgeving moet zich aan hen aanpassen. Nu met de roofvogels is dat onder andere het geval. Ben de Keijzer was erg duidelijk en hij is de expert. Begin April beginnen met de vluchten is gewoon wachten op problemen. Gewoon 3 weken later beginnen en het seizoen iets verschuiven is volgens mij de oplossing.

 Zelf in de verkoping een pracht rood doffertje kunnen scoren van Cees van der Laan, welke nu reeds in samenkweek zit op een inteelt Witje van Cees.

 Bij de kwekers worden op dit moment de 2e ronde jongen geringd. Ook is het koppel eieren bevrucht van het later gezette koppel laten.

 Deze week bij Harry Hendriks 2 bonnetjes ingewisseld voor4 pracht jongen. Ben benieuwd.

De vliegers zijn geënt en heb ik de schuifdeur lekker opengezet. Nu 5 dagen later zijn er 17 koppels gevormd, 1 duivin bleek nog een doffer te zijn. 3 doffers over, welke er lekker tussen blijven. De meeste hebben een broedhok gekozen en ik probeer er nog 2 in broedhokken te krijgen.

 De jongen zijn inmiddels 2x los geweest. De eerste keren is dat altijd weer etteren met het vinden van de spoetnik. Maar het gaat redelijk.

 De ouden komen zo veel als mogelijk is los. Lopen nu meer achter elkaar aan dan trainen, maar zien er gezond uit, spatten weg vanaf het hok.  Met een beetje mazzel kan ik ze nog een twee keer wegbrengen voordat ze met de midweekse opleervluchten meegaan.

 Ik zit er zelfs aan te denken om ze twee weken eerst zondag met Edam naar Hank te doen en dan dinsdag naar Roosendaal/Meer. En dan elke week met de midweekse.

week 11-12

In deze weken doe ik aan speed dating bij de vliegduiven. Vorige week heb ik de doffers en duivinnen een dag bij elkaar gelaten. Na deze dag heb ik alles weer uit elkaar gehaald. Deze week ga ik dat weer doen, maar dan met de broedhokken open. Na deze dag ga ik kijken welke koppels er gevormd zijn en in welk broedhok ze zijn gaan zitten. Dat is even een werkje, maar ik wil graag vrij koppelen en het mijzelf zo makkelijk mogelijk te maken. Op deze manier hoop ik dat ik maar 5 of 6 koppels zelf hoef samen te stellen. Ik wil zo laat mogelijk koppelen, maar ik denk dat ik rond Pasen ga koppelen.
De vliegers komen zo nu en dan los, wanneer ik op tijd thuis ben. De doffers meer dan de duivinnen, omdat ik bang ben dat de dames achter de mannen aangaan bij andere liefhebbers. Ook ben ik nog wat hufterig voor de roofvogel. Anderen hebben daar veel last van, hier niet echt veel. Maar ik hoor regelmatig andere vogels schreeuwen en zie dan een rover over de voetbalvelden scheren. Het wordt tijd dat de buizerd terugkomt.

Bij de kwekers zijn alle jongen gespeend. Helaas waren de eieren van het late koppel onbevrucht, dus heb ik deze weggehaald. Zo ver ik zien kan zijn alle eieren van de 7 koppels bevrucht. Deze komen volgende week uit.

Alle hokken zijn inmiddels schoongemaakt en uitgebrand. Alles is via de groene container lekker afgevoerd. Ik probeer elke 2 weken alle afdelingen te branden. Op deze manier hoop ik veel elende buiten de deur te houden.

Ook heb ik twee prachtjongen bij Vokko op mogen halen. Heerlijk gelijk met mijn eerste ronde jongen. Deze beginnen nu na 3 dagen te luisteren op het fluiten en roepen. Als ze goed luisteren ga ik ze loslaten. Dat zal voor het eerst dit weekend zijn.
DE laatste voorbereidingen voor de 3e Marathonavond zijn gedaan. as. Vrijdag is het zover. De voorverkoop van de bonnen loopt lekker en ik hoor geluiden dat veel liefhebbers willen komen. Jammer dat er verenigingen zijn die hun vergadering gepland hebben.

De nieuwe NT ochtendlossingen is aangenomen door de vergadering van de NPO. Laten we wel hopen dat er na een jaar geëvalueerd wordt. Ook hoor ik dat we weer door de week gaan opleren met Noord- en Zuid-Holland. Ik hoop dat deze week dat schema bekend wordt.
Mijn Unikon Champ is weer terug van de leverancier. Deze is weggeweest voor nieuwe batterijen. OOk heb ik weer een Unikon-web abonnement genomen. NU alleen nog de duiven in de klok en de jaarlingchips koppelen.

week 9-10

Het nieuwe koppel is uitgewend en op de eerste warmere dag na de vorst werd het eerste ei gelegd. Van de andere 7 koppels hebben inmiddels 3 duivinnen hun tweede ronde gelegd. De jongen groeien super. Twee enorm bonte jongen en koppel vaaltjes. De rest allemaal donkere krasjes met hier en daar een wit pennetje.

In de koude weken was het water bevroren. Maar met een open voorfront heb je dat snel. Ondanks de koude temperaturen groeien de jongen gewoon door. De natuur regelt zichzelf. De duivensilo staat in het kweekhok en ik merkte dat de duiven wel meer aten. Maar 'snachts zaten de duivinnen boven op de jongen terwijl ze dat anders op die leeftijd van de jongen niet doen. De groene container was leeg en de vorst over, dus vlak voor het legen is deze weer gevuld. Dus zijn de twee oude duivenhokken lekker schoongemaakt, uitgebrand en klaargemaakt voor de koppeling. Nu zitten de doffers in 1 hok en de duivinnen in het andere. Het jonge duivenhok staat nu dus leeg. Op deze manier hoop ik de duivinnen en doffers hechter te maken aan het hok. Ik probeer elke dag als ik thuis kom één van de twee los te laten. Dat probeer ik sinds deze week. Verder leren ze dan dat ze door beide spoetnikken naar binnen kunnen. Ze maken nu bijna allemaal gebruik van de spoetnik welke naast die van de jongen hangt, terwijl ze beide kunnen gebruiken.

Verder wil ik deze vliegduiven zo laat mogelijk koppelen. Zo lang het gaat laat ik ze gescheiden en ga ik ze na de ingang van de zomertijd opleren. Er zitten een aantal late jongen tussen welke dus niet meegaan. Die gaan pas met de jongen mee.

De groene bak is weer leeg en nu moet het kweekhok nog schoongemaakt worden. Dat gaat gebeuren voordat de bak weer wordt geleegd.

Afgelopen weekend ben ik trouwens niet in Houten geweest op de beurs. Ik heb 3 dagen top wielrennen gezien in het Omnisport in Apeldoorn bij het WK baanwielrennen. Het mooie was ook dat Nederland het super deed. En u moet weten dat de Nederlandse ploeg gewoon een minimaal budget heeft. Landen met een veel groter budget als Engeland, Frankrijk, Duitsland bijvoorbeeld en met een beter systeem van opleiden kwamen nu op veel onderdelen gewoon te kort. Je kan het vergelijk wel trekken met onze sport. Ook daar zie je dat liefhebbers met grote budgetten het ook niet redden tegen een klein hok met gewoon een goed systeem en goede duiven.

Verder loopt alles voor de Marathonavond op 23 maart 2018 goed. De verkoop is bijna klaar en daarnaast wordt het forum ook top.

En dan de neutralisatietijd van de ochtendlossingen. Ik denk dat het alternatief wat nu een voorstel is geworden van de NPO een goed voorstel is. De meeste mindere zaken van de oude neutralisatietijdregeling zijn eruit. laten we hopen dat door de installatie van het platform marathon er ook geëvalueerd wordt en dat dan de regeling getweakt dan worden.

 Week 5-8

In deze weken zijn alle 14 eieren van de 7 koppels uitgekomen! Een 100% score. wel jammer dat het Zoon True Grit een jong heeft doodgetrapt. Dus 13 jongen waarvan er inmiddels 11 geringd zijn. Ik ring dit jaar achteruit. Ik begin met het ergste nummer, 0020 en ga terug ... dus richting 0000, 999 enzovoort. Weer eens wat anders. Ook heb ik het late koppel gekoppeld. Eerst in een afdeling apart en na twee dagen in het bestemde broedhok. Ik ben het koppel nu aan het uitwennen. Ben benieuwd !

Ik blijf er trouwens bij dat een goede kweek afhangt van een goede voorbereiding. Dus licht voer, 10 dagen bijlichten en alle checks van te voren gedaan en de uitkomsten van deze checks behandeld. verder hebben ze dus een parakuur gehad van 21 dagen. En daarna weer voldoende tijd voor het koppelen. Alles is omgekoppeld, dus geen bestaande koppels. Ook aan het uitwennen van de broedbakken heb ik tijd besteed. Maar daar wordt je dus gewoon voor beloond. Deze week zet ik in alle broedhokken extra schotels om een nieuw nest te bevorderen. Ik doe dit altijd en op 3 nesten scheelt het in tijd gewoon 1 nest.

Verder ben ik aan het speuren naar een goed middel om het water wat te verzuren. Ik heb altijd Appelazijn gebruikt, maar dat schijnt meer af te breken dan wat goed is, dus ben ik op zoek naar een alternatief. Ik denk het gevonden te hebben, maar ik ga nog op onderzoek uit.

 

verder druk met de Marathonavond van ons NIC. We hebben een TOP-spreker, duivenliefhebber en eigenaar van de Roofvogelboerderij Ben de Keijzer. Daarnaast een superforum met Kees Droog, Jan Hommes en Tim Hage. Ook Ben zal bij het forum aanschuiven.

Het jonge duivenhok is weer helemaal schoon. Alles schoongemaakt en gebrand. De volgende hokken zijn de oude duiven hokken die aan de beurt zijn.

Ook heb ik dit weekend de oude duiven 2x los gehad. Het was heerlijk weer en ik vond het een mooie gelegenheid. Gelukkig geen bezoek gehad van roofvogels. Ik heb de buizerd volgens mij alweer teruggezien, dus ik hoop dat hij ook dit jaar het luchtruim schoon houdt van allerlei andere roofvogelsoorten. Ik ben de oude duiven ook weer lekker licht Gerry Plus gaan voeren, zodat ze nog beter in conditie komen. De duiven zijn al niet zwaar, dat was duidelijk te zien aan het trainen.

week 2-4

In deze weken veel aan winterse duivensport gedaan. Ten eerste namens Marathon Noord samen met Paul geweest bij het overleg tussen alle fondclubs en organisaties van de afdelingen 5 t/m 11 over de neutralisatieregeling ochtendlossing. Grote animator Eddy Fleming had zich super voorbereid en gaf dan ook een zeer duidelijke presentatie. Zoals u heeft kunnen lezen heeft de vergadering een aantal aanpassingen aan het voorgestelde systeem door NPO/ZLU aangebracht waardoor het spel eerlijker wordt als dat het was en eerlijker is dan dat wat voorgesteld is door NPO/ZLU. Hadden we niets gedaan was het voorstel van NPO/ZLU doorgevoerd wat zou resulteren in het doodbloeden van het ZLU spel in Nederland boven de rivieren. Laten we hopen dat de aanpassingen en de argumenten effect zullen vinden bij de besturen van NPO/ZLU.

Dan winteractiviteit nummer 2. Tentoonstelling van mijn vereniging Zaanstreek-Noord. Wij als commissie hebben er veel werk aan om deze tentoonstelling te organiseren. En dan lees je dat een vereniging van bijna 50 leden een schamele 56 duiven kan samenbrengen. Na wat dubbelingen kwamen we op 72. De excuses waren niet van de lucht. Ja mijn duiven worden ziek op de tentoonstelling, ik heb geen tentoonstellingduiven, ik heb alles gekoppeld of ja ik doe niet mee want ik vind het niet leuk om te verliezen... pfff. Vooral het argument dat de duiven ziek worden op de tentoonstelling is natuurlijk op het nivo van humor van de Partisanen bij DWDD, dat is geen humor niemand lacht erom...
Door de tentoonstelling kunnen we als vereniging bijvoorbeeld een jaar lang OZB betalen, of de huur van het gebouw of de energierekening. Eens kijken of dit niet anders kan in 2019 of gewoon helemaal niet meer...

In het weekend van de Tentoonstelling heb ik ook het kweekhok gekoppeld. De 7 koppels waren er helemaal klaar voor. 10 dagen bijgelicht van 0700 tot 1900. Na 6 dagen aan elkaar voorgesteld. dat verliep prima en dus op zondag de duiven gekoppeld. Alles liep direkt aan. Alles 1 voor 1 los en nu heb ik 3 om 4 los. Ik heb namelijk alles weer omgekoppeld en de duivinnen hebben nogal eens de neiging om fout te vliegen. Dus ik hoop dat door het om en om los laten in groepen van 3 en 4 de duivinnen goed gaan vliegen naar de eieren die ze dan gelegd hebben. Dus tot en met het tweede ei gaan ze in groepen los. Na 2 dagen de met kranten ingepakte nestpan, en na 6 verse tabakstelen. het lijkt allemaal goed te gaan EN de duivinnen gaan leggen binnenkort.

De inschrijvingen voor Marathon Noord lopen lekker door. Ook weer een paar nieuwe deelnemers voor 2018. Het lijkt erop dat nog steeds niet elke fondliefhebber in Noord-Nederland ons kent. Dus daar gaan we verder aan werken..

Dan hebben we nog de ringen 2018. Onze vereniging heeft de versie gekregen met vleugels. Nee ze komen niet bij Libresse vandaan, maar uit België.... Software en een falende produktie. Nu wordt alles plukje voor plukje geleverd. Ook zijn er weer trawanten die noodringen besteld hebben en deze te koop aanbieden. Hufters heb je overal dus ook in de duivensport. Net zoals de Veenstra verkoop bij Pipa. Dit is volgens mij de derde bijna total verkoop in een 10 jaar tijd. De redenen waren legio.. Meer tijd voor het gezin, een rug die versleten was en nu... ik denk een dure huishouding. De topverkoop werd lekker opgeboden door Friese vrienden tot dik over een ton en toen kwam er een Chinees die er dik 158000 euro voor betaalde. De rest van de verkoop stelde niet echt veel voor, althans voor Pipa begrippen. Want haal je deze ene duif eruit gaat de gemiddelde opbrengst met dik 700 euro omlaag. En ter ondersteuning van dit verhaal: Hoeveel duiven van deze liefhebber staan er in de fondspiegel over 2,3 en 4 jaar. Ik kan u vertellen.. niet veel.
Ik zit trouwens met spanning te wachten op de verkoop van Leo Heremans, want die zal ook nog wel volgen.

Zo en dan nu nog even positief. Er komt weer meer licht, de duiven gaan weer lekker broeden en de vliegers worden ook al een beetje onrustig. Die krijgen trouwens het laatste deel van de winterprogrammering. De geelkuur. Dit n.a.v. de wintercheck bij de duivenarts. Als die gedaan is dan gaan we de hokken klaar maken voor het voorjaar. Dus schoonmaken, de roosters omhoog, de brander er door.

 Week 51-1

Allereerst wil ik natuurlijk iedereen een gezond en sportief 2018 wensen.
Met de duiven gaat alles prima. De Paratyphuskuur is afgerond en ook de wormenkuur is gedaan. Na de wormenkuur heb ik alles gebrand met een nieuw aangeschafte onkruidbrander. het voordeel hiervan is dat je niet met een enorme vlam alles brandt en dan er geen gasfles met een slang eraan zit. De vlam is prima, heet genoeg en niet enorm. Ik ben er altijd erg huiverig voor geweest om het hok te branden. Maar ik denk dat het wel goed is om te doen.

Ook is helaas de Merel van 2002 dood gevonden op het hok. Voor mij een topvliegduivin met 12 prijzen op de overnacht. Helaas geen goede nakweek en daarnaast stopte ze snel met leggen. De laatste jaren versleet ze haar tijd op het jonge duivenhok waar ze zich uitermate vermaakte.

Verder heeft de nieuwe kweekdoffer zich prima aangepast. Deze doffer van Supercup en Criterium der Azen winnaar Ochtendlossing 2016 van Marathon Noord kwam op duivenmarktplaats.nl voorbij en ik heb deze gekocht. Ik ben reeds teruggegaan van 10 naar 8 koppels op het kweekhok, maar ik miste eigenlijk nog een doffer. Ik denk een prima aankoop en een mooie partner voor de Kweekspiegel van Baas-Berg.
De meeste stambomen kunt u trouwens vinden op de kweekpagina.
Ook heb ik de koppellijst gemaakt voor het kweekhok. Ik begin deze week met bijlichten van de doffers en duivinnen en dan kan er over een dag of 10 gekoppeld worden. Ik ga hiervoor trouwens de doffers naar 1 afdeling doen en dan kunnen de kweekduivinnen in een aprte afdeling bijgelicht worden.

Sinds 1 januari is het weer mogelijk om in te schrijven voor Marathon Noord. Was u reeds deelnemer, dan heeft U een email gehad met uw inloggegevens. Wilt U nieuw deelnemen in 2018? Dat kan natuurlijk ook. Ga naar de site en klik op inschrijven.

Verder is er een initiatief van de Noordelijke fondclubs zoals Fondclub Noord-Holland en spelverbanden als de Fondunie 2000 en Stichting Marathon Noord om tot een voorstel te komen voor een eerlijke neutralisatieregeling voor de ochtendlossing. Afwachten op wat komen gaat is in deze niet de weg die bewandeld moet worden. De sectie Marathon schijnt te mogen beslissen hierover, maar die is nog steeds niet opgericht en kan dus nooit besluiten nemen voor het vluchtseizoen. Dan is het aan de NPO en diens vergadering... en dat willen we eigenlijk voor zijn. Deze week de eerste vergadering en ik hoop dat er spijkers met koppen worden geslagen.

En ja... over de ringen 2018 wilde ik het nou niet hebben. Is dit de eerste stap om ringen pas op bijvoorbeeld 1 februari beschikbaar te stellen? Verder hebben de noodringen geen chipclipvleugels. Ik gebruik deze clips niet, maar is er een knijpring die deze clips kan dragen?

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

Main Menu Page Content Newsarea