Arjan van Gent, West-Knollendam

U bevindt zich hier:Home > De Week > 2018

2018

week 13-14

De 3e marathonavond was een groot succes. Voor de aanwezigen die wilden luisteren, was er veel te halen. Duivenliefhebbers zijn eigenwijs en willen zich niet aanpassen aan de omgeving. De omgeving moet zich aan hen aanpassen. Nu met de roofvogels is dat onder andere het geval. Ben de Keijzer was erg duidelijk en hij is de expert. Begin April beginnen met de vluchten is gewoon wachten op problemen. Gewoon 3 weken later beginnen en het seizoen iets verschuiven is volgens mij de oplossing.

 Zelf in de verkoping een pracht rood doffertje kunnen scoren van Cees van der Laan, welke nu reeds in samenkweek zit op een inteelt Witje van Cees.

 Bij de kwekers worden op dit moment de 2e ronde jongen geringd. Ook is het koppel eieren bevrucht van het later gezette koppel laten.

 Deze week bij Harry Hendriks 2 bonnetjes ingewisseld voor4 pracht jongen. Ben benieuwd.

De vliegers zijn geënt en heb ik de schuifdeur lekker opengezet. Nu 5 dagen later zijn er 17 koppels gevormd, 1 duivin bleek nog een doffer te zijn. 3 doffers over, welke er lekker tussen blijven. De meeste hebben een broedhok gekozen en ik probeer er nog 2 in broedhokken te krijgen.

 De jongen zijn inmiddels 2x los geweest. De eerste keren is dat altijd weer etteren met het vinden van de spoetnik. Maar het gaat redelijk.

 De ouden komen zo veel als mogelijk is los. Lopen nu meer achter elkaar aan dan trainen, maar zien er gezond uit, spatten weg vanaf het hok.  Met een beetje mazzel kan ik ze nog een twee keer wegbrengen voordat ze met de midweekse opleervluchten meegaan.

 Ik zit er zelfs aan te denken om ze twee weken eerst zondag met Edam naar Hank te doen en dan dinsdag naar Roosendaal/Meer. En dan elke week met de midweekse.

week 11-12

In deze weken doe ik aan speed dating bij de vliegduiven. Vorige week heb ik de doffers en duivinnen een dag bij elkaar gelaten. Na deze dag heb ik alles weer uit elkaar gehaald. Deze week ga ik dat weer doen, maar dan met de broedhokken open. Na deze dag ga ik kijken welke koppels er gevormd zijn en in welk broedhok ze zijn gaan zitten. Dat is even een werkje, maar ik wil graag vrij koppelen en het mijzelf zo makkelijk mogelijk te maken. Op deze manier hoop ik dat ik maar 5 of 6 koppels zelf hoef samen te stellen. Ik wil zo laat mogelijk koppelen, maar ik denk dat ik rond Pasen ga koppelen.
De vliegers komen zo nu en dan los, wanneer ik op tijd thuis ben. De doffers meer dan de duivinnen, omdat ik bang ben dat de dames achter de mannen aangaan bij andere liefhebbers. Ook ben ik nog wat hufterig voor de roofvogel. Anderen hebben daar veel last van, hier niet echt veel. Maar ik hoor regelmatig andere vogels schreeuwen en zie dan een rover over de voetbalvelden scheren. Het wordt tijd dat de buizerd terugkomt.

Bij de kwekers zijn alle jongen gespeend. Helaas waren de eieren van het late koppel onbevrucht, dus heb ik deze weggehaald. Zo ver ik zien kan zijn alle eieren van de 7 koppels bevrucht. Deze komen volgende week uit.

Alle hokken zijn inmiddels schoongemaakt en uitgebrand. Alles is via de groene container lekker afgevoerd. Ik probeer elke 2 weken alle afdelingen te branden. Op deze manier hoop ik veel elende buiten de deur te houden.

Ook heb ik twee prachtjongen bij Vokko op mogen halen. Heerlijk gelijk met mijn eerste ronde jongen. Deze beginnen nu na 3 dagen te luisteren op het fluiten en roepen. Als ze goed luisteren ga ik ze loslaten. Dat zal voor het eerst dit weekend zijn.
DE laatste voorbereidingen voor de 3e Marathonavond zijn gedaan. as. Vrijdag is het zover. De voorverkoop van de bonnen loopt lekker en ik hoor geluiden dat veel liefhebbers willen komen. Jammer dat er verenigingen zijn die hun vergadering gepland hebben.

De nieuwe NT ochtendlossingen is aangenomen door de vergadering van de NPO. Laten we wel hopen dat er na een jaar geëvalueerd wordt. Ook hoor ik dat we weer door de week gaan opleren met Noord- en Zuid-Holland. Ik hoop dat deze week dat schema bekend wordt.
Mijn Unikon Champ is weer terug van de leverancier. Deze is weggeweest voor nieuwe batterijen. OOk heb ik weer een Unikon-web abonnement genomen. NU alleen nog de duiven in de klok en de jaarlingchips koppelen.

week 9-10

Het nieuwe koppel is uitgewend en op de eerste warmere dag na de vorst werd het eerste ei gelegd. Van de andere 7 koppels hebben inmiddels 3 duivinnen hun tweede ronde gelegd. De jongen groeien super. Twee enorm bonte jongen en koppel vaaltjes. De rest allemaal donkere krasjes met hier en daar een wit pennetje.

In de koude weken was het water bevroren. Maar met een open voorfront heb je dat snel. Ondanks de koude temperaturen groeien de jongen gewoon door. De natuur regelt zichzelf. De duivensilo staat in het kweekhok en ik merkte dat de duiven wel meer aten. Maar 'snachts zaten de duivinnen boven op de jongen terwijl ze dat anders op die leeftijd van de jongen niet doen. De groene container was leeg en de vorst over, dus vlak voor het legen is deze weer gevuld. Dus zijn de twee oude duivenhokken lekker schoongemaakt, uitgebrand en klaargemaakt voor de koppeling. Nu zitten de doffers in 1 hok en de duivinnen in het andere. Het jonge duivenhok staat nu dus leeg. Op deze manier hoop ik de duivinnen en doffers hechter te maken aan het hok. Ik probeer elke dag als ik thuis kom één van de twee los te laten. Dat probeer ik sinds deze week. Verder leren ze dan dat ze door beide spoetnikken naar binnen kunnen. Ze maken nu bijna allemaal gebruik van de spoetnik welke naast die van de jongen hangt, terwijl ze beide kunnen gebruiken.

Verder wil ik deze vliegduiven zo laat mogelijk koppelen. Zo lang het gaat laat ik ze gescheiden en ga ik ze na de ingang van de zomertijd opleren. Er zitten een aantal late jongen tussen welke dus niet meegaan. Die gaan pas met de jongen mee.

De groene bak is weer leeg en nu moet het kweekhok nog schoongemaakt worden. Dat gaat gebeuren voordat de bak weer wordt geleegd.

Afgelopen weekend ben ik trouwens niet in Houten geweest op de beurs. Ik heb 3 dagen top wielrennen gezien in het Omnisport in Apeldoorn bij het WK baanwielrennen. Het mooie was ook dat Nederland het super deed. En u moet weten dat de Nederlandse ploeg gewoon een minimaal budget heeft. Landen met een veel groter budget als Engeland, Frankrijk, Duitsland bijvoorbeeld en met een beter systeem van opleiden kwamen nu op veel onderdelen gewoon te kort. Je kan het vergelijk wel trekken met onze sport. Ook daar zie je dat liefhebbers met grote budgetten het ook niet redden tegen een klein hok met gewoon een goed systeem en goede duiven.

Verder loopt alles voor de Marathonavond op 23 maart 2018 goed. De verkoop is bijna klaar en daarnaast wordt het forum ook top.

En dan de neutralisatietijd van de ochtendlossingen. Ik denk dat het alternatief wat nu een voorstel is geworden van de NPO een goed voorstel is. De meeste mindere zaken van de oude neutralisatietijdregeling zijn eruit. laten we hopen dat door de installatie van het platform marathon er ook geëvalueerd wordt en dat dan de regeling getweakt dan worden.

 Week 5-8

In deze weken zijn alle 14 eieren van de 7 koppels uitgekomen! Een 100% score. wel jammer dat het Zoon True Grit een jong heeft doodgetrapt. Dus 13 jongen waarvan er inmiddels 11 geringd zijn. Ik ring dit jaar achteruit. Ik begin met het ergste nummer, 0020 en ga terug ... dus richting 0000, 999 enzovoort. Weer eens wat anders. Ook heb ik het late koppel gekoppeld. Eerst in een afdeling apart en na twee dagen in het bestemde broedhok. Ik ben het koppel nu aan het uitwennen. Ben benieuwd !

Ik blijf er trouwens bij dat een goede kweek afhangt van een goede voorbereiding. Dus licht voer, 10 dagen bijlichten en alle checks van te voren gedaan en de uitkomsten van deze checks behandeld. verder hebben ze dus een parakuur gehad van 21 dagen. En daarna weer voldoende tijd voor het koppelen. Alles is omgekoppeld, dus geen bestaande koppels. Ook aan het uitwennen van de broedbakken heb ik tijd besteed. Maar daar wordt je dus gewoon voor beloond. Deze week zet ik in alle broedhokken extra schotels om een nieuw nest te bevorderen. Ik doe dit altijd en op 3 nesten scheelt het in tijd gewoon 1 nest.

Verder ben ik aan het speuren naar een goed middel om het water wat te verzuren. Ik heb altijd Appelazijn gebruikt, maar dat schijnt meer af te breken dan wat goed is, dus ben ik op zoek naar een alternatief. Ik denk het gevonden te hebben, maar ik ga nog op onderzoek uit.

 

verder druk met de Marathonavond van ons NIC. We hebben een TOP-spreker, duivenliefhebber en eigenaar van de Roofvogelboerderij Ben de Keijzer. Daarnaast een superforum met Kees Droog, Jan Hommes en Tim Hage. Ook Ben zal bij het forum aanschuiven.

Het jonge duivenhok is weer helemaal schoon. Alles schoongemaakt en gebrand. De volgende hokken zijn de oude duiven hokken die aan de beurt zijn.

Ook heb ik dit weekend de oude duiven 2x los gehad. Het was heerlijk weer en ik vond het een mooie gelegenheid. Gelukkig geen bezoek gehad van roofvogels. Ik heb de buizerd volgens mij alweer teruggezien, dus ik hoop dat hij ook dit jaar het luchtruim schoon houdt van allerlei andere roofvogelsoorten. Ik ben de oude duiven ook weer lekker licht Gerry Plus gaan voeren, zodat ze nog beter in conditie komen. De duiven zijn al niet zwaar, dat was duidelijk te zien aan het trainen.

week 2-4

In deze weken veel aan winterse duivensport gedaan. Ten eerste namens Marathon Noord samen met Paul geweest bij het overleg tussen alle fondclubs en organisaties van de afdelingen 5 t/m 11 over de neutralisatieregeling ochtendlossing. Grote animator Eddy Fleming had zich super voorbereid en gaf dan ook een zeer duidelijke presentatie. Zoals u heeft kunnen lezen heeft de vergadering een aantal aanpassingen aan het voorgestelde systeem door NPO/ZLU aangebracht waardoor het spel eerlijker wordt als dat het was en eerlijker is dan dat wat voorgesteld is door NPO/ZLU. Hadden we niets gedaan was het voorstel van NPO/ZLU doorgevoerd wat zou resulteren in het doodbloeden van het ZLU spel in Nederland boven de rivieren. Laten we hopen dat de aanpassingen en de argumenten effect zullen vinden bij de besturen van NPO/ZLU.

Dan winteractiviteit nummer 2. Tentoonstelling van mijn vereniging Zaanstreek-Noord. Wij als commissie hebben er veel werk aan om deze tentoonstelling te organiseren. En dan lees je dat een vereniging van bijna 50 leden een schamele 56 duiven kan samenbrengen. Na wat dubbelingen kwamen we op 72. De excuses waren niet van de lucht. Ja mijn duiven worden ziek op de tentoonstelling, ik heb geen tentoonstellingduiven, ik heb alles gekoppeld of ja ik doe niet mee want ik vind het niet leuk om te verliezen... pfff. Vooral het argument dat de duiven ziek worden op de tentoonstelling is natuurlijk op het nivo van humor van de Partisanen bij DWDD, dat is geen humor niemand lacht erom...
Door de tentoonstelling kunnen we als vereniging bijvoorbeeld een jaar lang OZB betalen, of de huur van het gebouw of de energierekening. Eens kijken of dit niet anders kan in 2019 of gewoon helemaal niet meer...

In het weekend van de Tentoonstelling heb ik ook het kweekhok gekoppeld. De 7 koppels waren er helemaal klaar voor. 10 dagen bijgelicht van 0700 tot 1900. Na 6 dagen aan elkaar voorgesteld. dat verliep prima en dus op zondag de duiven gekoppeld. Alles liep direkt aan. Alles 1 voor 1 los en nu heb ik 3 om 4 los. Ik heb namelijk alles weer omgekoppeld en de duivinnen hebben nogal eens de neiging om fout te vliegen. Dus ik hoop dat door het om en om los laten in groepen van 3 en 4 de duivinnen goed gaan vliegen naar de eieren die ze dan gelegd hebben. Dus tot en met het tweede ei gaan ze in groepen los. Na 2 dagen de met kranten ingepakte nestpan, en na 6 verse tabakstelen. het lijkt allemaal goed te gaan EN de duivinnen gaan leggen binnenkort.

De inschrijvingen voor Marathon Noord lopen lekker door. Ook weer een paar nieuwe deelnemers voor 2018. Het lijkt erop dat nog steeds niet elke fondliefhebber in Noord-Nederland ons kent. Dus daar gaan we verder aan werken..

Dan hebben we nog de ringen 2018. Onze vereniging heeft de versie gekregen met vleugels. Nee ze komen niet bij Libresse vandaan, maar uit België.... Software en een falende produktie. Nu wordt alles plukje voor plukje geleverd. Ook zijn er weer trawanten die noodringen besteld hebben en deze te koop aanbieden. Hufters heb je overal dus ook in de duivensport. Net zoals de Veenstra verkoop bij Pipa. Dit is volgens mij de derde bijna total verkoop in een 10 jaar tijd. De redenen waren legio.. Meer tijd voor het gezin, een rug die versleten was en nu... ik denk een dure huishouding. De topverkoop werd lekker opgeboden door Friese vrienden tot dik over een ton en toen kwam er een Chinees die er dik 158000 euro voor betaalde. De rest van de verkoop stelde niet echt veel voor, althans voor Pipa begrippen. Want haal je deze ene duif eruit gaat de gemiddelde opbrengst met dik 700 euro omlaag. En ter ondersteuning van dit verhaal: Hoeveel duiven van deze liefhebber staan er in de fondspiegel over 2,3 en 4 jaar. Ik kan u vertellen.. niet veel.
Ik zit trouwens met spanning te wachten op de verkoop van Leo Heremans, want die zal ook nog wel volgen.

Zo en dan nu nog even positief. Er komt weer meer licht, de duiven gaan weer lekker broeden en de vliegers worden ook al een beetje onrustig. Die krijgen trouwens het laatste deel van de winterprogrammering. De geelkuur. Dit n.a.v. de wintercheck bij de duivenarts. Als die gedaan is dan gaan we de hokken klaar maken voor het voorjaar. Dus schoonmaken, de roosters omhoog, de brander er door.

 Week 51-1

Allereerst wil ik natuurlijk iedereen een gezond en sportief 2018 wensen.
Met de duiven gaat alles prima. De Paratyphuskuur is afgerond en ook de wormenkuur is gedaan. Na de wormenkuur heb ik alles gebrand met een nieuw aangeschafte onkruidbrander. het voordeel hiervan is dat je niet met een enorme vlam alles brandt en dan er geen gasfles met een slang eraan zit. De vlam is prima, heet genoeg en niet enorm. Ik ben er altijd erg huiverig voor geweest om het hok te branden. Maar ik denk dat het wel goed is om te doen.

Ook is helaas de Merel van 2002 dood gevonden op het hok. Voor mij een topvliegduivin met 12 prijzen op de overnacht. Helaas geen goede nakweek en daarnaast stopte ze snel met leggen. De laatste jaren versleet ze haar tijd op het jonge duivenhok waar ze zich uitermate vermaakte.

Verder heeft de nieuwe kweekdoffer zich prima aangepast. Deze doffer van Supercup en Criterium der Azen winnaar Ochtendlossing 2016 van Marathon Noord kwam op duivenmarktplaats.nl voorbij en ik heb deze gekocht. Ik ben reeds teruggegaan van 10 naar 8 koppels op het kweekhok, maar ik miste eigenlijk nog een doffer. Ik denk een prima aankoop en een mooie partner voor de Kweekspiegel van Baas-Berg.
De meeste stambomen kunt u trouwens vinden op de kweekpagina.
Ook heb ik de koppellijst gemaakt voor het kweekhok. Ik begin deze week met bijlichten van de doffers en duivinnen en dan kan er over een dag of 10 gekoppeld worden. Ik ga hiervoor trouwens de doffers naar 1 afdeling doen en dan kunnen de kweekduivinnen in een aprte afdeling bijgelicht worden.

Sinds 1 januari is het weer mogelijk om in te schrijven voor Marathon Noord. Was u reeds deelnemer, dan heeft U een email gehad met uw inloggegevens. Wilt U nieuw deelnemen in 2018? Dat kan natuurlijk ook. Ga naar de site en klik op inschrijven.

Verder is er een initiatief van de Noordelijke fondclubs zoals Fondclub Noord-Holland en spelverbanden als de Fondunie 2000 en Stichting Marathon Noord om tot een voorstel te komen voor een eerlijke neutralisatieregeling voor de ochtendlossing. Afwachten op wat komen gaat is in deze niet de weg die bewandeld moet worden. De sectie Marathon schijnt te mogen beslissen hierover, maar die is nog steeds niet opgericht en kan dus nooit besluiten nemen voor het vluchtseizoen. Dan is het aan de NPO en diens vergadering... en dat willen we eigenlijk voor zijn. Deze week de eerste vergadering en ik hoop dat er spijkers met koppen worden geslagen.

En ja... over de ringen 2018 wilde ik het nou niet hebben. Is dit de eerste stap om ringen pas op bijvoorbeeld 1 februari beschikbaar te stellen? Verder hebben de noodringen geen chipclipvleugels. Ik gebruik deze clips niet, maar is er een knijpring die deze clips kan dragen?

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Inloggen

Main Menu Page Content Newsarea