week 51 en 52
In deze weken gebeurt er in het duivehok weinig. Het kweekhok is op tal gebracht. Nu 9 koppels en er zal in de loop van het voorjaar nog een koppel Veldhuisjes bijkomen. Deze zijn uitgewend maar zijn laten, dus die kan ik nog niet koppelen in januari.
De duiven staan inmiddels op 70% gerst/zuivering. Ze waren wat aan de zware kant, dus maar even wat maatregelen genomen. Ook sla ik de duiven welleens gewoon een dag over. Dat kan in deze tijd helemaal geen kwaad.
In het water zit meestal knoflookgranulaat. Dit koop ik bij de Paardendrogisterij. Dit zijn gedroogde knoflooksnippers. In het water laat het alle goede bestanddelen van knoflook los. Het is beter te bewaren en makkelijker te doseren. In de jaren hiervoor deed ik er een hele bol knoflook in welke ik dan opensneed. Maar dit bevalt beter. De duiven worden er lekker blank van.
Ook heb ik deze weken mijn voersysteem bepaald voor het seizoen 2017. Dit n.a.v. de DVDs van Tim Hage en Embregt-Theunis. Niet te moeilijk en weinig verschillende soorten voer.
Eens kijken of ik de nestduiven van 40 minuten naar meer dan 60 kan laten trainen.
Ook in deze weken wat werk gedaan aan het seizoen 2017 voor Marathon Noord. De website is als alles klopt weer klaar voor de inschrijvingen. Deze gaan op 1-1-2017 los.
Ook een bijdrage gemaakt voor The Racing Pigeon over Toon van Vliet, de winnaar van de Marathon Noord middaglossing. Vorig jaar hebben ook beide kampioenen in het blad gestaan en nu dus ook Toon. Van Jellema had er reeds een Pipa reportage ingestaan om de verkoop te ondersteunen, dus die wordt dus niet meer geplaatst.
Tevens is alles voor de tentoonstelling van Zaanstreek-Noord ook weer geregeld. De inschrijvingen lopen, de zending naar alle leden in rayon C en de NIC deelnemers staat ook klaar. Dus op 15 januari 2017 kunnen we los.
Verder weinig nieuws in de mist.
Een super en gezond 2017 gewenst !
Week 49-50
In deze weken is er maar 1 zaak die telt lijkt het wel. Invliegduiven. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar in de haren. En begrijpelijk. Ik ben ook tegen een verbod. Waarom?
Ik vlieg Marathonvluchten omdat ik dat leuk vind en omdat mijn seizoen dan niet zo lang is. Ik werk, heb een vrouw, heb ook nog andere hobbies dan duiven (jaja.. die zijn er ook nog). Verder heb ik werk dat nog al regelmatig in de avonden en de weekeinden moet gebeuren. Dus gaan mijn duiven op de vitesse/midfond vluchten en de jonge duivenvluchten lekker als invliegduif mee. Een week voor de eerste dagfond gaan de chips erom en dan gaan ze gewoon over de plank. Dat is bij ons in de vereniging de regel en dat vind ik prima. Ik ben ook vaak niet thuis als de duiven van de invliegvluchten arriveren. Of ik kom later of ik zet alles klaar en zie het later in de middag wel. Dit geeft mij de vrijheid om de duivensport uit te oefenen en niet te moeten stoppen omdat ik verplicht ben de duiven over een antenne te doen (dus ook eerder chippen) en dat ik moet uitslaan. Nu is daar een mouw aan te passen door de klok te laten uitslaan, maar als er van mij een overnachtvlucht in de klok zit welke al is ingekorfd laat ik deze niet voor een voor mij nutteloze vlucht aanslaan, afslaan met allerlei risico's. Een foutje zit altijd in een klein hoekje. Verder vind ik het extra werk voor de vereniging de grootste onzin en daarnaast zullen in onze vereniging de concoursen niet dicht gaan op een aantal vluchten.
En dit alleen maar om de nationale kampioenschappen eerlijker te maken. Want ja in Noord-Limburg en andere afdelingen gaan ook alle duiven over de antenne en daar profiteert een zeer kleine minderheid van met zijn prestaties. Ook wordt er geschermd met het feit dat dan de kleinere liefhebbers ook prijs kunnen spelen... Nou ik denk niet dat de Brassen, Kuijzers, Moesjes en andere snelheidsmaniakken eerder hun module gaan verwijderen om die liefhebbers wat te gunnen. Nee want dan kunnen ze lekker 20 van 21 prijsspelen en dat is weer goed voor de commercie. En dan de laatste drogreden: Het enten tegen paramixo... want ja er gaan nu allerlei ongeënte duiven mee. Tuurlijk, wij Marathonspelers zijn lui, houden zich niet aan de regels en korven zieke duiven in. Wat een geleuter. We leveren hoklijsten in, E|ntlijsten in en die worden in de vereniging gecontroleerd.
En als laatste wordt er geschermd met kleine verenigingen. Het aantal inkorvers is minimaal 5 en daar tellen ook de inkorvers voor invliegduiven mee. Zo niet, dan moet de vereniging maar eens na gaan denken om te stoppen of te fuseren. Economisch en sportief is een vereniging van 5 inkorvers gewoon niet haalbaar. Het zal best hard klinken, maar zo zie ik het.
Maar ja, er zijn meerdere mouwen aan te passen. De afdeling kan opleervluchten inrichten op dezelfde data en lossingsstations als de wedvlucht. Gewoon een T vlucht introduceren voor de Vitesse, Midfond, Jonge duiven en natoer. Kunnen gewoon ingemand worden en met dezelfde wagen mee. Lossen met de wedstrijdduiven en klaar is kees. Veranderd er dan niets... ja je korft in voor een opleervlucht. Deze duiven hoeven niet worden ingevoerd en kunnen als men dat wil gewoon als duiven tellen voor de vereniging.
Een andere mouw is lekker gummies gebruiken en een lijst schrijven. 1e vlucht een lijst maken met alle duiven en de gummies. De volgende vluchten kopie maken, wegstrepen wat er niet mee is en klaar.Dit kost wel 1x gummies.
Een derde mouw is lekker opleren met karretjes. Nu is een karretje leuk om de duiven aan de gang te houden, maar ze hebben toch de wagentraining nodig en de lossing met grote aantallen. Dus die mouw wil ik niet gebruiken.
Ik heb de vergadering gevolgd. Een NPO voorzitter op een missie. Andere voorstellen konden worden doorgeschoven naar latere datum, maar dit voorstel niet.
Ze hebben slag 1 gewonnen, maar er zullen vast oplossingen komen om dit slechte besluit te omzeilen.
Gun iedereen zijn spel, bij ons in de vereniging is dat gewoon zo. Er zijn Marathonspelers met een eigen zaak en gewoon druk werk die gewoon invliegers hadden en vanaf de dagfond lekker meededen. We hebben een A en B divisie welke super functioneert. De duivensport is geëvolueerd en specialisatie is er daar 1 van. Nu de tijd tergdraaien naar vroeger omdat het beter was... is de achterdeur uit. Dan moeten we terug naar 1 centrale klok en gummies zodat je van elke duif de gummie moet gaan brengen naar een centrale plaats. Dan maak je stappen en dan gaat ghet vereningsgevoel erop vooruit.
Op eigen hok gaat het met de duiven prima. Vond de kweekdoffers wat te zwaar dus die voer ik nu weer met de hand. De duiensilo is even op slot gezet.
De tentoonstelling is ook weer geregeld. Volgende week de uitnodigingen voor de omliggende liefhebbers versturen en de media op de hoogte brengen.
Verder niets te klagen... en fijne kerstdagen en een met trainingsduiven gezegend 2017.
week 44-48
De winterweken gaan snel. In het donker van huis en in het donker weer terug. De duiven komen dus ook niet meer los. Op dit moment mag dat ook niet vanwege de Vogelgriep bij eenden in Nederland. Gelukkig is dit in de winter. het weer is de afgelopen weken nou niet echt je dat geweest, dus het was ook niet moeilijk om de duiven binnen te houden.
In deze weken ook de duiven laten onderzoeken in Kockengen. Gelukkig was er niets aan de hand en ik heb gelijk een para-kuur meegenomen welke de duiven 3 weken lang hebben gehad. Vorig jaar heb ik dit niet gedaan en nu dit jaar dus wel.
Inmiddels al weer twee doffers gevonden tussen de duivinnen, dus gelukkig groeit dit aantal een beetje. Ook heb ik de stambomen gehad van de drie jongen van Dirk Veldhuis. Ik kan ze zelf op elkaar zetten. De lijnen zijn super en zeer dicht tegen de topduiven aan. Het zijn erge late, dus ik kan ze pas koppelen ergens in April denk ik. Maar aan de afstamming mankeert niet, de duiven groeien als kool. Elke keer als ik ze pak denk ik.. goh alweer een groeispurt gehad.
Op de najaarsbeurs de loketkasten opgehaald en nieuwe 2 liter drinkbakken gekocht. De mijne worden slechter en als ik er een bodempje uitsla als ze bevroren zijn heb ik backup. ook de KoerierDVD van Tim Hage aangeschaft. Ik was al onder de indruk dat René en ik vorig jaar hem gingen feliciteren met de 1e van cahors bij Marathon Noord. Een zeer interessante DVD moet ik zeggen. Ik heb er meerdere dingen van opgestoken en ik ga enkele zaken ook toepassen. Ik denk dat ik mijn voersysteem gevonden heb.
Ook hebben we de winter BBQ en/of verenigingskampioenenhuldiging gehad. Het was erg gezellig en we hebben weer even lekker bijgekletst. Onderwerpen natuurlijk de rayonindeling voor NH, de dopingproblematiek in vooral België en nieuwe leden.
Want ja.. Maanzaad is de oorzaak van 9 dopinggevallen volgens de leverancier van het voer Matador. Ik hoop dat de belgen niet zo naief zijn, maar het lijkt erop dat men daar ook nog in Sinterklaas gelooft.Wat Matador daar nu aan heeft weet ik niet...maar ik zie enkele zakelijke verbintenissen.
En in Nederland hebben de controleurs ook lekker geblunderd. De NPo heeft iemands naam te grabbel gegooid welke voorlopig niet meer te herstellen is, ondanks zijn zeer waarschijnlijke onschuld.
In de diverse wandelgangen hoor ik dat afdeling 5 en 6 meer vluchten samen gaan vervoeren. Dit betekent wel dat 1 van de twee compromissen moet sluiten met betrekking tot afstand en lossingstijdstip. Dit zal waarschijnlijk gaan betekenen dat wij als 6 meer afstand krijgen en dat Zuid-Holland de lossingen zal coördineren en uitvoeren. Een mooie grote lossingen tot gevolg en voor de overnachtjaarlingen een goede leerschool. Men denkt zelfs aan de midfondvluchten.. we gaan het meemaken. Verder hoop dat dat de nieuwe rayonindeling er doorkomt. Voor Noord en Zuid in Noord-Holland een verbetering denk ik. Er zijn natuurlijk altijd liefhebbers die op de grenzen blijven wonen, maar dat houd je toch.
Ook deze weken het jonge duivenhok weer van top tot teen gereinigd en de nieuwe loketkasten erin gehangen. De door de hokkenbouwer bedachte zitjes heb ik nu helemaal verwijderd. Een aantal jaren geleden zijn de eerste verdwenen en nu de laatste. Kijken of ze deze ook kunnen waarderen.
Ik koppel de kwekers een maandje later, dus heb ik een rustige kerst..
Verder gelezen en nog niet getest:
Om muizen te verdrijven kunt u het volgende gebruiken. Een paar druppels Eucalyptus olie (niet op alcohol basis)in water doen. (reformzaak) Het potje ergens neer zetten waar je muizen hebt en de muizen blijven zeker 2 tot 3 mnd weg. Ze worden namelijk misselijk van de geur en blijven weg. Wel eens in de 2 of 3mnd het potje met water en Eucalyptus olie verversen.
week 39-43
3 weken op vakantie geweest. Heerlijk gehad en weer veel meegemaakt en gezien. We zijn begonnen in Green Bay Wisconsin en daar hebben we de wedstrijd Green Bay Packers tegen de Detroit Lions gezien. het was voor ons de tweede keer om in Lambeau Field een wedstrijd te zien. het was wederom een voorrecht om dit mee te maken. Daarna zijn we naar Atlanta gevlogen om vanuit daar een rondje Great Smoky Mountains, Columbia, Charleston, Savannah, Auburn, Atlanta. Dus natuur, Civil War, Palntagehuizen, NCAA Football Auburn University en in Atlanta de Atlanta Falcons tegen Carolina Panthers. We hadden nog nooit een NCAA wedstrijd gezien en om dan in een stadion te zitten met 80.000 toeschouwers en een marching band van 350 man om naar een Universiteitsteam te kijken.. Super ! En in Atlanta hebben we dus de Superbowl finalist van vorig jaar gezien (Panthers) met QB Cam Newton en Atlanta met super QB Matt Ryan...
Hierna naar het zuiden via Montgommery, Selma, New Orleans, Natchez en Memphis. Dus Civil Rights, Rosa Parks, Katrina, Muziek, Blues.
Van alles wat dus en super weer.
Tail Gate is een begrip in de USA bij American Football. Op grote parkeerplaatsen wordt de wedstrijd voorbereid met BBQ-en, drinken en dan groots. Dus een auto met BBQ erachter, erop of erin, TV, koelkasten e.d. reuze gezellig... Of zoals deze een Mobile Mancave... Wedstrijd was om 12.00 uur en om 09.00 al helemaal afgeladen vol.
Een Brug ergens onderweg......
Auburn University Stadium...
De Mississippi bij Natchez... met U2 Rattle and Hum op de achtergrond.
The Georgia Dome, t/m dit seizoen de thuishaven van Atlanta Falcons. Stadion is van 1992 en vind men te oud. Dus wordt ernaast nieuw gebouwd.
Selma Alabama. Wanneer je de mogelijkheid hebt om de film Selma te zien... dan weet je waarom wij hier waren.
New Orleans, French Quarter... ehhh ja... kreeg een beetje het Blackpool, Brighton, Amsterdamse Wallen gevoel.. Verlopen en Verlaten.. vooral 'savonds.
Memphis Beale Street. Luister maar eens naar de tekst van Walking in Memphis van marc Cohn. BB Kings Blues Club met de BB Kings All Stars... wat een band.... Super!
Nu weer in het ritme van werken, kou, regen, wind en duiven.
De duiven waren weer super verzorgd door mijn Pa. De jongen die er nog lagen gespeend en een dag later de duiven weer los gehad. De automatische voerbak bij de vliegers er weer uit gehaald en later in de week de eerste veren maar weer geruimd. gelukkig waait alles achter de schotjes onder de broedhokken dus het wordt in ieder geval verzameld. Gelijk twee verblijven schoongemaakt, want de groene container werd weer geleegd. Volgende week weer een hok en dan schiet het weer op.
Gisteren inventarisatie gedaan van de duiven op het hok. na een week regelmatig loslaten alle duiven maar eens bekeken, worm-luis druppeltje gegeven en gekeken bij de jongen wat doffer en duivin is. Daar zal best nog wel wat wijziging in komen, maar ik heb ij ieder geval netaan genoeg doffers en op dit moment dus een overschot aan duivinnen. Gelijk alles gescheiden. Dus de kweekduivinnen en de vliegduivinnen plus late jongen in het jonge duivenhok en de kweekdoffers in hun eigen hok en de vliegdoffers voor 2017 in hun eigen hokken. Volgende week gaat de wintertijd in en dan kunnen de de duiven toch bijna niet meer los.
De rui schiet op bij de meeste duiven, maar er zijn erbij die nog heftig bezig zijn. De duiven krijgen veel de multimineralen mix van van Tilburg en redelijk veel snoepzaad, lijnzaad en dergelijke. Biede ongeveer 2 tot 3x per week.
Ik was net terug van vakantie en ik was alweer in Soest bij het Marathonduivenjournaal oftewel de verkoop van een heel groot aantal bonnen en duiven. Gezellig en ook nog wat gekocht! twee bonnen en een laat jong welke ik hoop nog tussen neus en lippen door te kunnen uitwennen. Veel waren er gewoon te oud en dit jong viel op. Wel grappig hoe er niet wordt opgelet tijdens de verkoop. Een jong uit de 2de nationaal St.Vincent dit jaar gaat weg voor 90 euro.... En bonnen van topspelers gaan weg voor relatief niets... Maar ja.. Jaco was erg tevreden en dat snap ik.
Afgelopen weekend de Feestmiddag van de Marathon Noord ook gehad. Voor mijn vakantie had ik de website al redelijk voorgeprogrammeerd en het boek was ook al bij de drukker. Dus het meeste werk was gedaan. Bij terugkomst nog een presentatie gemaakt voor de beamer, programma gemaakt voor de dag en de rest van de organisatie was gelukkig bij anderen. Zaterdag dus een drukke maar erg leuke dag met een volle zaal. Veel mensen weer gesproken en toch wel leuke foto's gemaakt. Er zijn altijd verbeterpunten, gelukkig maar. De huldiging verliep als een speer en er werd veel bijgekletst.
Verder heb ik deze week twee nieuwe loketkasten besteld welke ik afhaal op de NPO dagen. In het jonge duivenhok hangen nog steeds de vakjes van de leverancier van het hok en daar ben ik al heel lang niet tevreden over. Deze ga ik er nu dus uitslopen als de nieuwe binnen zijn. Ik ga er in aantal niet op vooruit, maar ik hoop wel dat het wat handelbaarder wordt.
Blij ben ik met het nieuwe overnachtprogramma. Drie echte nationale vluchten zijn positief. Verder zie ik allerlei voorstellen voor het normale vliegprogramma. Dat van de NPO... ach daar hebben we het al over gehad... 23 september de nationale jonge duivenvlucht... slaat echt helemaal nergens op... maar dat er iets veranderen moet, daar ben ik het mee eens. laten weerst maar eens de afdelingen in zones laten lossen zodat er veel minder kruislossingen komen. Verder meer flexibiliteit in het programma mbt het inkorven van jongen en invliegduiven. Een mooi voorbeeld is de afdeling Friesland welke gewoon taartvluchten met afdelingcontainers uitvoert en met de lossingscoördinator van de afdeling. Er is dus behoefte aan blijkbaar !
Nu nog op zoek naar een voersysteem voor de nestduiven. Niet dat ik straks 12 verschillende zakken voer nodig heb om een paar nestduiven te voeren. Ik zoek 1 basisvoer met daarbij voer dat ik kan gebruiken voor het opvoeren. Simpel maar effectief.En geen mode gerelateerde voeren.. ik zag al het nieuwe Jellemavoer. Bijna 24 euro voor 20 kg... De zak schijnt te zijn dichtgenaaid met gouddraad... Op dezelfde plek sprak ik een speler welke ik zeer respecteer en die vertelde dat hij als basis gewoon een goed zak voer had van 13 euro en dan een mixje maakte voor de nestduiven... kijk dat is wel interessant.
En als uitbrander... Electronisch constateren bij de ZLU zonder gummies... Forget it... Ik gok dat de Belgische inrichters er niet aanwillen.. Of de Duitsers en de Nederlanders moeten gaan samenspannen en de druk opvoeren bij de inrichters.. want ja.. die verdienen veel aan alle zaken die rondom de gummies plaatsvinden..
Over moderniseren gesproken..
week 37-38
In deze weken dacht ik dat de jongen bij Vale Bob x Rode Johanna de laatsten waren. Ik dacht dat ik bij alle koppels de eieren had weggehaald.. na de selectie zijn er enkele nieuwe koppels ontstaan en bij Double Trouble x dochter Dorus vond ik dit weekend twee jongen. Dus maar weer twee ringen in het hok gehangen en dan kan ik deze nog ringen deze week. Super Barcelona spul volgens mij. Eens zien hoe ze opgroeien.
Deze week alle broedhokken op half gezet, behalve dus die twee in het kweekhok. Verder bij clubgenoot Gerrit een Automatische voerbak, trapbak of duivensilo opgehaald. Hij had deze al bijna 2 jaar ongebruikt in de opslag staan en was aan het opruimen.
Het is bekend dat ik er eentje bij de kwekers heb staan en daar erg tevreden over ben. De kwekers hebben nooit overgewicht, de jongen komen prima op. Ik heb de eerste versie en de laatste versies hebben wat modificaties. Maar ik heb de nieuwe uitgezogen, even een beetje gesmeerd en zondag in het hok bij de vliegers en jongen gezet. Mooi voor de komende 2 maanden totdat de duiven worden gescheiden. Dan gaat de silo weer in de opslag voor als we een keer een weekend weggaan of zo. Gerrit staat op de lijst voor een koppel jongen volgend jaar!
Alle broedschalen zijn weer schoon en gecontroleerd.
Wat het jonge duivenhok ben ik er ook wel uit. De standaard loketkasten vind ik persoonlijk net even te breed, dus ik laat de maat aanpassen. Nu zijn de vakken standaard 26 breed en ik wil naar 21 cm.
De jongen worden alweer mooi en moeten nog een pennetje of 2 gemiddeld. De ouden laten alles vallen nu de nesten weg zijn en de broedhokken op half.
Ook is het kampioenenboek voor de Marathon Noord afgerond. Was mijn eerste keer dat ik het helemaal samenstelde. Maar bij elke organisatie is het hetzelfde. Advertenties aangeleverd krijgen is een feest. Maar het is weer gelukt en digitaal ziet het er prima uit. Ook een mooie deal gemaakt met het Spoor der Kampioenen. De lezers zullen dat wel gaan zien in de week voor de 22ste Oktober. Ook hebben we in het bestuur het programma voor de feestmiddag doorgenomen. We hopen op een vlotte huldiging met veel aandacht voor de winnaars.
Ook de website is weer op orde, ook daar zullen om de aantal dagen de reportages verschijnen.
Verder weinig nieuws hier onder de horizon in West-Knollendam.
week 35-36
Duffel werd Minderhout en erg warm volgens alle weergoden. De late lekker thuisgehouden en in de week erna 2 keer weggebracht om ze in het ritme te houden. En dus ingekorfd voor Asse-Zelik. 4 stuks ! De drie van Minderhout plus eentje die elke opleer een dag later komt. En deze is dus nu nog steeds niet retour. De andere drie wel. Ik had de jongen een chipring omgegeven die ik nog over had en wel in de klok stond met een andere ring. maar dan kon ik ze in ieder geval electronisch volgen. Asse-Zelik ging laat los en ik was dus niet thuis dat de duiven kwamen. Maar een uur voordat ik weer huiswaarts ging waren er 3 van de 4 weer aanwezig. Ik ben tevreden. Als ze nog een beetje in de veren zitten gaan ze vrijdag naar Quievrain of wat het afdelingsbestuur ervan maakt. Want ja, we hebben een lossingscommissie en een vervoerscommissie maar het bestuur bepaald volgens mij alles.
Ook heeft het NPO bestuur de plannen voor 2017 gepresenteerd via de nieuwsbrief. Een prima initiatief om de conservatieve duivenwereld te veranderen. Een ander vliegschema met her en der wat haken en ogen.
Bijvoorbeeld voor de Marathon Noord 3x een nationale lossing voor ons gebied, de jonge duiven starten pas begin augustus en geen natoer meer. En dan de nationale jonge duivenvlucht in de derde week van september. Wie komt er dan nog met jonge duiven? Je bent bijna verplicht om later te koppelen en de jongen te verduisteren. En met 4 vluchten pas op 200Km? Als ik het goed bekijk kan ik na 4 weken jonge duiven met vakantie. Anders was dit ongeveer de 3e natoervlucht.
Verder een strakker lossingsbeleid en wellicht een nieuwe sectorindeling. Men wil kruislossingen voorkomen door loszones te creeëren. Een heel goed idee, want waarom moet afdeling 9 bijvoorbeeld in Duffel lossen? En waarom moet afdeling 10 in Asse-Zelik lossen? Dit soort kruislossingen zijn voor veel jonge duiven en onervaren duiven een crime. Ook wil men graag een Centrale leiding lossingen oprichten. Een soort van verkeerstoren voor de duivensport. Een goed initiatief met een paar snedige zaken zoals loszones en een maximaal aantal lossingen per lossingsplaats. Dit betekent voor in het begin dat afdelingen hun aantal lossingen moeten inperken. Men zal graag willen door maar drie lossingen per losplaats toe te staan, dat alle lossingen snel achter elkaar kunnen zonder lange wachttijden.
Ook betekent dit dat de afdelingen verantwoordelijkheid moeten overdragen aan de verkeerstoren en dat zal voor enkele afdelingen moeilijk zijn.
En dan als nabrander wordt er terloops vermeld dat er trainingsvluchten moeten worden ingericht voor Noord- Midden en Zuid als Soupes in Hank. Dus men wil af van de mogelijkheid tot inkorven van trainingsduiven met de wedvluchten mee? Of gaat men dan wel de afstand van 400km met 1 nacht toestaan? Want dat is de grootste reden om in hank in te korven. 1 nacht mand en dan 500km krijgen!
Tevens staat er terloops vermeld dat er geschoven kan worden met het inkorven. Dus als het zaterdag slecht weer wordt, zaterdag inkorven en zondag los.
Dit gaat wel veel stof doen opwaaien denk ik. Vooral in conservatief duivenland. We hebben het huidige model als sinds de oorlog van 40-45 volgens mij.. en vroeger was alles beter... toch?
In het kweekhok is het rustig. Het laatste koppel jongen ligt bij Vale Bob en Rode Johanna. Plaatjes wederom. Gisteren het kweekhok schoongemaakt en dat was ook weer even geleden. Alles onder de roosters weer weg !
Ook heb ik even bekeken hoe ik het jonge duivebnhok wil veranderen. Ik heb een idee gevormd en als het kan zoals ik wil dan komt het goed. Dat gaan we na de Marathon Noord middag regelen.
week 33-34
Bij de kwekers is de selectie gedaan. Ook heb ik er enkele uit het vlieghok verwijderd. Dus dat klusje is weer achter de rug. De planning voor de kwekers is ook al gemaakt. Hopelijk komt alles uit en gaat alles goed.
Vale Bob heeft met Rode Johanna inmiddels hun tweede ronde (en de laatste) jongen welke ik deze week moet ringen. Het worden wel hele late, maar ja...
De eerste ronde rode jongen zit nog even apart met drie verkregen jongen van één van de topperformers op de ZLU Dirk Veldhuis. Stamboompjes moeten nog komen, maar ze zien er top uit. Ze waren net even te jong, dus zitten ze even apart om te leren eten en drinken.
De late 4 nog even opgeleerd vanaf Amstelveen, één van mijn werkplekken. 1 kwam de avond voor de inkorving van de eerste natoervlucht thuis dus die is niet meegegaan. Dus met een volle mand van 3 duiven naar Minderhout en daar zijn ze allemaal weer retour van. Wel raar dat nu ook de natoer in groepen gelost wordt... Was dit een vergaderbesluit?
Vrijdag dus met 4 duiven naar Duffel, of wat de afdeling uit de hoge hoed gaat toveren. Want 160km vliegen met 30 graden is wat te gortig volgens de bestuurders...NU geven ze zuidenwind aan, dus max 2 uurtjes voor de snellen en 3 uurtjes voor de nakomers? Vroeg lossen voor de hitte thuis... De duiven leren er in ieder geval wel van.
Bij de jongen het windbreekgaas weggehaald en vervangen door cm2 gaas. Ik heb het plafond aangepast zodat ik de schuiven meer kan openen. Ik zit nog te denken om de zitjes gemaakt door de bouwer van het hok te slopen en andere zitjes erin te hangen. Dit is iets voor na de vakantie. Daar heb ik de hele winter nog voor.
Ik heb wel nieuw windbreekgaas besteld en ontvangen. Dit is groen en met 10% minder weerstand als het oude.
Verder druk met Marathon Noord, reportages, website en het kampioenenboek.
Ook hebben we vergaderd over de Marathonavond van 17 maart 2017. Het forum begint vorm te krijgen, de prijzen zijn bekend en de spreker is ook geboekt..
week 31-32
Oude duiven Cahors. 4 stuks ingekorfd. Er stonden er 5 op de planning, maar helaas ging dat niet omdat 1 doffer zijn 5e pen reeds gegooid had en er een flink gat in de vleugel ontstond. Dus de duiven van St.Vincent (2x), een duivin van NPO Bordeaux en een duivin welke naar Agen ZLU geweest is ingekorfd. Na een mooie vroeg duif van Ben en An, (reeds de 4e teletekst dit jaar!) was het wachten. Ik zat lekker buiten een broodje te eten toen ik een duif hoorde landen op de nok. Dochter Vale Bob x duivin Cees van der Laan meldde zich als 14e in het NIC. Duivinnetje kwam snel naar binnen. Haar zus meldde zich de dag erop en haar broer op vrijdag. Dus 3 van de 4 retour.
Daarna 6 duiven ingekorfd voor Bergerac. 4 jaarlingen, 1 late van 2014 welke dit jaar is opgeleerd en een laatste kans doffer van 2013. Bergerac komt in de boeken als een mooie regelmatige vlucht met in Noord-Holland een mooie winnaar. Frans Glas uit Limmen, uitbater van Le Moulin in Castricum klokte een mooie vroege duif. Het concours sluit zo rond de middag en ik moet wachten tot 14.30 tot de eerste jaarling arriveert. Binnen 70 minuten volgen nog 2 jaarling duivinnen en om 1900 de laatste kans doffer. Dus 3 jaarlingen die geleerd hebben en totaal niet geleden hebben. Helaas zijn de laatste 2 doffers er nog niet.
De natoerduiven heb ik nu twee keer weggehad. het zijn er 5, 3 late jongen van 2015 en 2 latere jongen van 2016. 1 van die van 2016 komt 3 dagen later met roofvogelverwondingen. Dus die is even uitgeschakeld helaas. De andere 4 gaan we gewoon verder mee en kijken of ze door blijven komen.
Bij de kwekers ga ik nog meer de soorten reduceren en meer eenheid creeëren. Ik denk dat dit voor mij beter is. Het nadeel is wel dat ik mij minder kan uitleven op verkopingen.... Maar dat heeft ook voordelen.
Verder is het nestspel mij bevallen. Het scheelt mij veel tijd met de trainingen. Natuurlijk moet ik het her en der wat verfijnen, maar in de basis ben ik tevreden. Ik wil ze volgend jaar later koppelen, meer opletten op het aantal koppels eieren wat er gelegd wordt (gezien de pennenstand) en wellicht bijlichten na de langste dag. Ook wil ik kijken of ik een beter voerpatroon kan vinden, zodat ik ze beter kan opvoeren. ik ga mijn oor eens te luisteren leggen bij goede nestspelers.
Ook ga ik kijken of ik iets meer lucht in mijn jonge duivenhok kan krijgen om de capaciteit van dit hok te vergroten. Het lijkt er nu op dat 25-28 nu de capaciteit is.. en dat wil ik eigenlijk een 5-10 tal omhoog hebben...
Genoeg te puzzelen deze winter!
week 28-30
De duiven van Chateauroux zijn prima gekomen. Tegen het dagfondgeweld van Marit en Martijn kunnen die overnachters van mij toch niet op, maar toen de eerste er was had ik er zo 8 in een uur. de negende is ook niet meer gekomen. Jammer van dit mooie rooie duivinnetje. In principe gaan deze duiven door naar de middaglossing Bergerac. Alleen kijken of het qua rui kan of niet.
2 dames ingekorfd voor de ochtendlossing Agen. Dit werd toch wel een slopend weekend. Vrijdagavond tot laat de meldingen en de klep inde gaten gehouden. Ben en An van de Peppel zaten weer ram vroeg en dat was mooi. Ik belde An 5 minuten nadat ze geklokt had en ze was nog van slag. Wat een emotie!
De volgende morgen gewekt door een SMS van Vokko dat hij net een duif gedraaid had. Ook Ed gefeliciteerd met zijn nachtvlieger. Zijn Unikon-Web SMS wekte hem uit zijn slaap. Dus erg vroeg op na een korte nacht van een uur of 4. Maar geen van de twee dames op het apel. Beide aan hun eerste opdracht en beide hebben dus gefaald. Dinsdag is er eentje thuisgekomen. Dus 1 van de 2 weer thuis.
Het plan is om nu dinsdag in te korven voor Cahors en dan de week erop voor Bergerac.
De jongen zijn naar Asse/Zelik geweest en daar miste ik er totaal 1 van. Dus prima verlopen deze test met de hele afdeling los. Deze zijn nu klaar. Ik heb er nog een paar voor de natoer.. niet veel, ik denk een stuk of 6. 3 laten van vorig jaar en een paar latere jongen. Die moeten nog opgeleerd worden, maar dat gaat wel lukken. Kijken of ik er nog een paar aan de vliegploeg van volgend jaar kan toevoegen.
De jongen in de mand, dus tijd om het hok weer eens schoon te maken. Roosters eruit, alle mest verwijderd en in de groene kliko. De jongen kwamen thuis in een schoon hok. Het is even een klusje, maar dan ben ik er weer een aantal maanden af. Als ik dit gedaan heb, zie ik altijd wel een klein dipje bij de jongen. Net of ze hun milieu wat ze hadden opgebouwd missen. Deze keer vond ik het wel meevallen, ze blijven goed trainen en zien er alert uit.
Bij de kwekers heeft het rode koppel jongen. Dus eindelijk heeft Vale Bob jongen in 2016.
week 25-28
Erg druk geweest de afgelopen weken. Dus moest het weekstuk steeds achter aansluiten. Maar nu heb ik een gaatje gevonden.
ST.Vincent: 4 duiven mee, 1 duivin net aan in de prijzen in het NIC. Twee doffers komen twee weken later redelijk fris terug. Niet ergens binnen gezeten. De blauwe van 2013 was aan zijn 3e vlucht bezig en heeft nog geen papier geraakt en de rode was aan zijn eerste opdracht. ZIjn duivin en nestzus was de eerste en ook zij was aan haar eerste opdracht.
Het was een zware vlucht met redelijk wat regen onderweg.
n hetzelfde weekend 9 duiven mee op Pnt St Maxence. 1 late doffer van 2014 weg. Dus weer een doffer. Er zitten wat duivinnen los of hebben los gezeten totdat hun doffers weer terug waren.
De week erna Bordeaux middaglossing. Ik had twee keuzes. Of alle 5 naar de middaglossing of er een aantal een ochtendlossing geven. Dus heb ik ze gesplitst. 2 naar Bordeaux NPO en 1 duif netaan in de prijzen. De doffer van het koppel is nog onderweg.
Agen ZLU werd pas gelost op zondagmorgen en na de prijzen komen er 2 in 3 minuten na elkaar thuis. Het is een koppel, maar de duivin had in de klei gezeten en de doffer was helemaal schoon. Heel veel regen gehad onderweg en ze hadden hun eerste opdracht.
Ook in dat weekend 6 naar Le Mans dagfond ingekorfd. Alle 6 weer retour. 2x IJnsen voorop en nog punten ook!
Vorige week nog 6 ouden naar Pnt St Maxence gehad welke een zware vlucht hadden. Wederom 2 duiven ingeleverd. Een doffer waarvan de duivin wel retour kwam en een losse duivin.
Gisteren ingekorfd voor Chateauroux. 9 stuks. 2 doffers, 7 duivinnen waarvan 3 losse duivinnen. Ik kan deze wel thuis houden, maar ik moet ook informatie verzamelen van deze duivinnen. Thuiskomen is het devies.
Tussendoor heb ik de duiven nog mee naar het werk gehad en 1 voor 1 gelost. 1x na Le Mans en 2x voor Chateauroux.
Dus even geen duiven mee naar Albi, doet wel zeer, maar de duiven die mee zouden kunnen hebben echt net gelegd of net niet. Wat niet kan kan niet. Dus op Cahors Ochtendlossing heb ik er weer een paar.
De duiven trainden erg goed, dus we gaan het morgen zien hoe 8,5 tot 9 uur vliegen gaat. Deze kunnen na retourkomen nog een overnacht krijgen.
De jongen zijn 3x weggeweest, 2x 10 km 1x 25 km. Alle drie de keren kwamen ze niet 1 voor 1 terug. Dus steeds in het koppel of in kleine koppeltjes. Ze trainden prima. Dus ingekorfd voor Minderhout. Voor de eerste keer in de wagen en nog 8 jongen achter. Jammer, maar als ze het niet kunnen, dan niet.
Deze gaan volgende week weer mee. Vanavond geen tijd om in te korven, dus ergens in de week een lapje en dan naar Asse/Zelik. Eerst maar even kijken welke er wel zijn en welke niet.
Bij de kwekers zijn de meeste jongen opgehaald. Er liggen nog twee koppels. De rode duivin is gekoppeld aan Vale Bob, er liggen eieren en volgens mij zijn ze bevrucht.
Voor Marathon Noord de site weer up to date gebracht na St.Vincent en Barcelona en net voor Albi. Dus op dat front zijn we ook weer bij.
OOk leuke referenties gekregen deze weken. Jack Spaansen pakt een rechtstreekse van Gent op Bordeaux NPO, Menno Broekhoff uit Katwijk aan Zee een halve van Gent vroeg op Barcelona! Ook weer een telefoontje van iemand die ook heel tevreden was en weer opzoek is naar nieuw materiaal.
Drukke weken, maar wel leuke weken.
week 23-24
Alle duiven naar Pont Snt Maxence geweest. De inkorving verschoven naar vrijdag en zondag los. Maar dan wel in Menen/Moeskroen. 222 km voor mij. 4 duivinnen niet mee omdat deze moesten leggen. Dus ouden en jaarlingen mee, ook die naar ST.Vincent moeten. Duiven kwamen prima. 'savonds om 22.13 de laatste, welke trouwens de volgende ochtend dood in het hok lag. Ik neem aan dat ze zout water gedronken heeft. Nog 4 onderweg, maar dat zijn de eerste verliezen dit jaar en de rest kwam prima. 1 doffer heeft mijn Pa opgehaald donderdag in Kollum. Deze was bij een particulier op de tuintafel gaan zitten en vond dat prima. De man heeft de duif gepakt, gebracht naar een liefhebber in Kollum en daar heeft mijn Pa de duif opgehaald. Een beetje scherp, maar verder actief. Deze zit nu in de schuur, met een geelpil, beute Herstelpil en voer plus water. In het weekend mag hij zijn buurvrouw het hof maken.
Voor ST.Vincent heb ik er 4. 2 van 2013 allebei Cahors hebben gehad. 2 van 2014 die hun overnacht debuut gaan maken. Niet ideaal, maar twee duiven inkorven vind ik ook niets. Deze twee hebben dagfondvluchten gehad vorig jaar.
De jongen heb ik geënt bij Göbel in Kockengen en worden de komende weken opgeleerd.
Voor de kwekers heb ik een nieuwe ster aangekocht. Deze duivin had ik gezien en kon haar niet uit het hoofd krijgen. Een mooie rooie...
Een kort weekbericht dit keer.
week 21-22
De jaarlingen hebben Morlincourt goed verteerd. Ik was nog onderweg toen de eerste reeds aantikte. Dik 1700 mpm maakte deze jaarling. Ik had alleen 4 duivinnen niet mee omdat deze moesten leggen. De ouden zijn lekker met de kar naar Roosendaal geweest. Deze week zouden de ouden naar Chateaudun gaan, maar ja ik speel in Afdeling 6.... en voordat ik weer kwaad wordt.. heb ik het er niet meer over. Dus gingen de ouden naar Asse/Zelik en daar kwamen ze super van terug. Binnen een kwartier op 1 na alle ouden weer terug op het honk. Ze vielen werkelijk het hok aan. De jaarlingen thuis gehouden. Hierna op zondag de eieren weggehaald bij de koppels welke naar St.Vincent kunnen gaan. Deze worden dan op eieren van een dag of 10 ingekorfd. Als ze niet naar St.Vincent gaan, gaan ze de week erop naar Agen.
De volgende vlucht is as donderdag Pont St Maxence. Ik denk erover om in ieder geval de jaarlingen te spelen en zo veel mogelijk de ouden. Er zullen vast duivinnen zijn die moeten gaan leggen en deze houd ik dan thuis.
Op maandag het vlieghok helemaal schoongemaakt. De roosters eruit en alles helemaal weer glad gemaakt. Zilverzand terug op de vloer en de roosters er weer overheen. Het is altijd een klusje, maar ik ben weer blij dat het gebeurd is. Dit was al weer een hele tijd geleden. De groene bak weer vol en wordt vandaag weer geleegd.
Bij de kwekers ligt nu nog 1 koppel welke voor mijzelf is. Deze jongen van het omgekoppelde koppel wil ik graag nog hebben. Van de andere koppels komt regelmatig een advertentie op Facebook en duivenmarktplaats. Voor een klein prijsje een mooi koppel jongen.
Dan heb ik ook de jongen allemaal bekeken, gedruppeld tegen luis/worm, kleuren genoteerd en de pennenstand bekeken. Een 6 tal een ringetje gegeven omdat deze nog geen pennetje gegooid hebben. Zie ik dat ze goed meetrainen, dan zal ik het ringetje weer verwijderen. Dan kan ik bij het pakken van de jongen mijzelf niet vergissen. Ik heb er twee verwijderd. Deze twee zitten er nu een dikke 2 weken en lopen maar te piepen en te bedelen en voelden slecht aan. Deze zijn helaas bijgehaald maar konden blijkbaar het klimaat op mijn hok niet aan.
Aanstaande vrijdag krijgen de jongen de paramixo/pokken enting in Kockengen en dan zijn ze er wat mij betreft klaar voor. Nog even wachten met opleren en dan in 3-4 stappen naar de eerste vlucht met de vereniging.
Deze week de laatste mogelijkheid voor het inschrijven voor de Marathon Noord !
week 19-20
Zo, dit waren weer twee bewogen weken. Na weekeinde rust voor de duiven een weekend met koude noordenwind vluchten. Ik het eerste weekend ben ik er lekker even tussenuit geweest. 3 dagen lang Giro volgen in het mooie Gelderland. Tevens in dit weekend een zeer slechte vlucht in Noord-Holland waar ik dus geen duiven op mee had. Ik begrijp tussen de regels door dat er redelijke onenigheid in de lossingscommissie was over het lossen in Quievrain. Ook het bestuur heeft zich ermee bemoeit en dus gingen de duiven los tegen het advies van IWB in. |En dat hebben ze in Noord-Holland geweten. Bij ons in de vereniging is ongeveer 25% van de duiven wegen over heel Noord-Holland 15 tot 20%. Ook zijn we de voorzitter van de lossingscommissie kwijt. Hij heeft zijn conclusies getrokken uit het vorige weekend en is het zat. Heel begrijpelijk want ik denk dat ik tussen de regels door kan concluderen dat hij tegen lossen was en dat anderen de lossing hebben doorgedrukt. We zullen het vast nooit horen, maar ik hoop nog steeds op openheid.
Bij de kwekers liggen nu jongen voor derden en de laatste voor mijzelf uit de nieuwe koppelingen.
De vliegers hebben na een weekend rust eerst op dindag een vluchtje van 15 km gehad en op donderdag 50km met noordoosten wind en 25 graden plus. Vrijdag de ouden naar Peronne (315km) en de jaarlingen zondag naar Roosendaal. Alles is er weer. Van Peronne eentje met een blaauwe borst en minder veren.
Ik denk dat de jaarlingen donderdag naar Morlincourt gaan en de ouden naar Roosendaal. De week erop de ouden naar Chateaudun en de jaarlingen naar de vitessevlucht.
De ouden hebben dan voldoende kilometers gehad en de jaarlingen gaan dan naar de volgende dagfondvlucht.
|De jongen van de vliegers gaan allemaal naar een naar Egmond Binnen verhuizende liefhebber. Ik hoop dat hij er iets aan heeft en dat er een paar bruikbare duiven tussen zitten.
De jongen beginnen nu te vliegen en ik neem aan dat ze binnenkort een koppel gaan vormen. Ben net terug uit Hoogkarspel en heb mij Pe en Aat twee mooie jongen meegekregen uit de kwekers.
Verder wil ik u er nog op wijzen dat de inschrijftermijn voor de Marathon Noord ten einde loopt! Eind mei is de inschrijvings deadline. Dus schrijf in voor de mooiste competitie van Nederland !
week 15-18
De vliegduiven zijn nu 3 keer meegeweest. De doffers hebben nu 2x vereniging gehad naar ST. Job en Quievrain. In de tussenliggende week zijn ze met de kar naar Roosendaal geweest. D|e duivinnen hebben nu twee keer de kar gehad en 1x Asse/Zellik. 1 week heb ik ze niet meegehad omdat ik het te koud vond. Veel liefhebbers snappen het niet, want daar moeten ze tegen kunnen. Ik vind het prioma dat ze dat denken, maar ik denk dat kou meer kapot kan maken in een vliegseizoen dan dat iedereen denkt. Dikke koppen lopen de duiven op door te lang in koude lucht te vliegen en dan vooral met een noordenwind.
Her en der kleine verliezen, maar het valt mij reuze mee. Ook komen er nog steeds duiven terug die "wat langer onderweg"zijn geweest. Afgelopen weekend weer eentje die ik drie weken kwijt was na een roofvogelaanval op het koppel bij een training. Dus de duivin in de schuur, geelpilletje erin en voordat ze teruggaat een wormpil. Er loopt nog een doffer los, dus dis gaat deze duivin vast het hof maken.
Bij de vliegers zijn bijna alle jongen geringd. Ik heb bij elk koppel een jong liggen. Deze brengen ze groot en daarna gaan ze op eitjes naar St.Vincent, Cahors en de jaarlingen naar de midfond en dagfond. De vliegers krijgen deze week een geelkuur (de eerste) en ik steek ze een wormpil op. Komend weekend gaan ze niet mee en de week erop weer wel. In de tussentijd breng ik ze nog twee keer weg naar 70 kilometer.
Bij de kwekers begint de derde ronde. Deze zijn niet meer voor mijzelf maar voor kennissen. Ook heb ik de tweede Puttendoffer gekoppeld. De oude doffer naar de jongen, twee dagen later de duivin met de nieuwe doffer in een apart hok, en na het aanlopen los in het kweekhok. Bij het eerste omgekoppelde koppel liggen de eerste jongen en bij de tweede de eieren.
Het jonge duivenhok begint redelijk op tal te raken. Extern zijn er 3 jongen bijgekomen van Ben van de Peppel en 2 jongen van Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk. Dus met die van Karel Pierik en Vokko Brugge is dat het vreemdelingenlegioen. Ik heb nog twee bonnetjes te verzilveren.
IK heb mijn Unikon Web aan de praat. Ik heb mijn klok aangesloten en de antennes weer geïnstalleerd. Volgende week worden de chipringen gekoppeld. Na Peronne krijgen ze de chipringen om.
week 13-14
Week 12 was wel één van de slechtste weken ooit. Brussel en Cruijff... beide waren nou niet echt hoogtepunten van het jaar. Over beide is inmiddels al genoeg over gezegd en gezwegen. Ik verwacht echter dit jaar meer duiven met de naam "de nummer 14", El Salvador, Johan, Cruijffie en meer van dit soort namen. Velen hebben een duif met het nummer 14 geringd, dus er zal best een knappe tussen zitten.
Het kweekhok is weer schoon en de groene container is weer leeg. Verder ligt de tweede ronde bij de kwekers te glimmen in de broedhokken. Inmiddels heb ik 1 koppel overgekoppeld. De vale doffer is naar het jonge duivenverblijf gezet en vliegt daar inmiddels na een dikke 19 maanden weer buiten. De eerste keer was wat onwennig en hij had moeite met de slag van de vleugels. Maar nu lijkt hij weer helemaal gewend.
Verder de vliegers naar Pontje gehad. Raar opleertje met gevolgen. De wind was zuid en kracht 5 tot 6, normaal geen probleem. Maar de duiven kwamen in kleine groepjes of 1 voor 1. Totdat ik een telefoontje uit Heemskerk kreeg snapte ik er niets van. Een particulier had een duif op straat gevonden die door een kat gegrepen was dacht ze. Toen ik vroeg naar de verwondingen begreep ik het helemaal. Een aanval van een rover op mijn koppel had alle duiven uit elkaar gejaagd. Duif dood... helaas want het was er eentje van Amelandse Simon, en de duiven dus in de stress. Gelukkig zijn het overnachters en konden ze een extra GPS training wel gebruiken. Ik mis er nu nog 3 inclusief de gemelde duif. Dus mijn vermoeden is dat de andere twee ook slachtoffer zijn geworden of door de stress en angst het niet overleefd hebben. Ik had nog wat reserve in het jonge duivenhok zitten en die waren ook mee. Dus ik heb het vlieghok gelijk aangevuld en er vormen zich spontaan weer nieuwe koppels.
Gisteren vlogen de vliegers weer rond het huis zoals het hoort. Nestduiven met snelheid en ze scheuren de bocht door in een rits achter elkaar. Prachtig om te zien!
Nu had ik 3 dagen voor de opleer de eieren bij de vliegers weggehaald om ze weer op eieren te krijgen waarvan er dan bij elk koppel een jong kan blijven liggen, dus deze week worden de eieren gelegd.
De jongen beginnen te dwarrelen rond het hok en zullen binnen enkele weken wel hoog in de lucht staan.
Unikon
Ik wil nog even terugkomen op de Unikon Champ Plus klokken. Ik wil een iets nauwkeurigere beschrijving proberen te geven.
Benodigdheden: Unikon Champ plus, Android telefoon met Bluetooth en internet. Ik gebruik het Wifi van mijn huis, maar als dat niet kan dan heb je dus een SIMkaart met data abonnement nodig.
Vraag bij Unikon een login aan op unikon web. (zie http://www.unikon.nl/handleding%20unikon-web.pdf)
Haal uit de Google Play store de Unikon APP. Installeer deze op je telefoon.
Koppel de telefoon via Bluetooth aan je Champ plus. Start de unikon App op, log in op unikon-web.
Wanneer je via een PC of tablet naar Unikon Web gaat en inlogd, kan je zien dat je klok synchroniseert met UnikonWeb. Heb je ingekorfd, dan worden de duiven die geklokt worden naar de emailadressen gestuurd en naar de SMS nummers die ingevuld zijn gestuurd.
Wil je trainingen doen, dan zal je een vlucht aan moeten maken in Unikon-Web welke dan dient om de duiven gemeld te krijgen.
Ik heb dit alles met een proefopstelling uitgevogeld. Dus gewoon mijn champ met een antenne op mijn buro gekoppeld aan mijn android telefoon. Ik moest er wel voor zorgen dat de telefoon niet in slaapstand ging en dat de APP niet in-actief werd. Ik laat de APP dus op het scherm staan.
Het is allemaal veel bewerkelijker dan de normale SMS functie welke super functioneerde. Maar deze zal niet terugkeren. Dus probeer één en ander eerst uit voordat je alles in je hok gaat installeren.
Zoek je een nieuw android toestel voor weinig... kijk eens hier.. http://www.computerstunt.nl/onderdelen/mobiele-telefoons/
Ja het is belachelijk dat ze de SMS functie hebben verwijderd, maar ja... unikon Web moet ook verkocht worden door de Duitsers. en ja we zullen gaan betalen voor deze service. Zie Bricon-Web daar gebeurt hetzelfde. Ik heb gehoord dat de nieuwste Mega wel een SMS functie heeft, maar kan dit nergens vinden.
zo.... vanavond eens kijken of ik de laatste Unikon software in mijn systeem kan krijgen voordat ik de klok ga installeren in mijn hok. Begin Mei is het tijd om de chipringen te koppelen...
Dit weekend even kijken of ik de duiven nog een keertje of 2 keertjes kan wegbrengen.. met de hoop op een opleer zonder roofvogels.
Week 11-12
In week 10 trouwens ook nog even de vliegduiven geënt met de combi paramixo met herpes en pokken. Dat was ik nog even vergeten te melden...
Bij de kwekers dus een duivin geruild. Jammer maar als de duivin niet legt, dan wordt ik daar niet vrolijk van. De doffer in kwestie is de vader van de Rode Cahors dus er moest een oplossing komen. Gelukkig heeft Cees mij super geholpen. Ik heb een duivin te leen gekregen uit de Neus x een dochter uit de Neus. Kenners weten dat ik wederom het neusje (jaja ik maak hem toch) van de zalm heb gekregen. De duivin 3 dagen alleen laten zitten, toen twee dagen de doffer erbij en toen het koppel naar het kweekhok verhuist. Kijken wanneer ze gaan leggen.
De twee late jongen die ik in Putten gekocht heb, blijken beide doffers te zijn. Deze ga ik dus later deze maand koppelen in het kweekhok en dan gaan er twee kweekdoffers welke uitvliegen naar de duivinnen. Een doffer zit nu op jongen van een dag of 16, dus dat gaat binnenkort wel gebeuren en de ander heeft net kleine jongen welke nog geringd moeten worden.
Bij de vliegers heb ik 1 koppel gewisseld welke een haat liefde verhouding hadden. Dus verbannen naar het jonge duivenhok en na een dag of twee vond ik daar een aangelopen koppel. Deze heb ik dus ingevoegd in het vlieghok.
Inmiddels probeer ik regematig de duiven los te laten. Laat thuiskomen en dan een keuze maken of de vliegers of de jongen los. De jongen luisteren al redelijk en ze weten tot nu toe allemaal de spoetnik weer te vinden. De vliegers beginnen wat meer te trainen. Ik hoop ze toch nog een paar keer weg te brengen voordat het seizoen begint. En eigenlijk wil ik ze redelijk snel in de kar te hebben. Eerste week April is het streven.
Afgelopen zondag hadden we de promotiemiddag voor de marathonvluchten bij ons in het inkorfcentrum. Ed en Ik hebben er redelijk wat werk aan gehad en dat werd beloond. Allereerst had Stefan Göbel een prima voordracht over medische begeleiding. Een goede interactie met de zaal en Stefan bracht het lekker losjes.
Daarna een wederom openhartig en interactief forum met Jos Brugemann, Fred Kramer en Michel verweij. Onder leiding van René Koeman kwamen er veel onderwerpen op tafel en werd er open en zo ver ik kan beoordelen eerlijk geantwoord.
Daarna werden de kampioenen gehuldigd en werden er nog 8 bonnen/duiven/jongen verkocht. Alles ging prima. Het was redelijk druk, maar ik denk dat het mooie weer en de zondagmiddag een obstakel was voor een groot aantal.
Gisteren de mest ingeleverd voor een algeheel onderzoek. Over een week de uitslag. Kijken of we nog ergens tegen moeten kuren of niet.
Komende week het kweekhok weer eens schoonmaken en proberen de vliegers regelmatig los te laten. En wellicht een klein opleertje geven, maar dit is afhankelijk van het weer.
Verder hebben we weer een nieuw NPO bestuur, is iedereen in de ban van de roofvogel en gaan we proberen alles weer voor elkaar te boxen om te gaan inkorven.
Week 9 en 10
Nog even teruggrijpen op de Afdelingsvergadering. Een vereniging uit de Oostelijke punt van de afdeling had een voorstel ingediend over de verenigingen die nu bij Afdeling 5 zitten maar in Afdeling 12 zaten. Deze wilden ze er niet bij hebben want dat maakte de afstandverschillen binnen de afdeling alleen maar langer. Huuuh... het wordt tijd dat ze de kaart er even bijhalen... want het zuidelijkste hok zit zuidelijker dan de verenigingen die aansluiting zochten.... Over Humor gesproken.... Wellicht is het een idee om de afdelingsvergadering door een Stand-up comedian te laten voorzitten. Lijkt mij wel leuk. Vooral het onderdeel verenigingsvoorstellen is voer voor dit soort types. Allemaal mensen die in hun eigen straatje denken en vooral aan zich zelf. Zelf denken ze het ei van Columbus te hebben gevonden, maar elk jaar zijn het dezelfde types en ze hebben niet door dat er veel mensen erom lachen en een hekel krijgen aan deze personen.
Op eigen hok zijn de vliegers gekoppeld. De eerste ronde jongen moest gespeend worden dus moesten de vliegers gekoppeld worden. In principe vrije koppeling en dan een aantal koppels die uitgehuwelijkt worden. Dus dat duurt altijd een aantal dagen voordat alles een plaats heeft en dat alles weer los zit. Eigenwijsjes heb je er altijd bij, maar dat trekt meestal wel bij. Toch had weer een aantal verrassingsdoffers en twee duivinnen die in elkaar gehakt werden. Dit had ik nog nooit gehad.. maar nu wel.
Ook ben ik begonnen met het loslaten. Dit kan net aan het einde van de dag. Dan heb ik een uurtje voordat het donker wordt. Elke dag opletten of alles goed gaat en alles weer naar het goede hok gaat. Want beide hokken zijn bijna hetzelfde. Eerst alles broeden en dan gaat de tussendeur open.
Afgelopen weekend naar de beurs geweest. Ik was er voor half negen om de beamer en powerpoint presentatie op te zetten voor de Stichting Marathon Noord. Na een 3 tal uurtjes weer met pa richting huis gegaan en zondagmiddag alles weer opgehaald. Het was weer enorm druk en weer een aantal nieuwe leden erbij. Nog geen lid.. schrijf in voor de mooiste competitie van Nederland.
Verder las ik dat de Unikon klokken weer een update nodig hebben. Volgens mij kan die gewoon op de vereniging worden uitgevoerd, dus dat zal we goed komen.
Bij de kwekers heb ik een koppel uit elkaar gehaald. De duivin die bij Stefan Gobel is geweest om het ei te laten verwijderen heeft nog steeds niet gelegd, dus die heb ik weggehaald. Er wordt nog nagedacht over een oplossing, want van die doffer wil ik jongen.
Ook deze week nog even een retourtje Gronau gedaan om bij karel Pierik twee bonnen van duivenmarktplaats te verzilveren. 3 prachtige jongen meegekregen. Eens kijken wat ze gaan doen deze Jellema types. Ik denk dat daar kwaliteit genoeg zit in Gronau.
Week 6-8
Ik heb dus mijn Unikon Champ bij onze vereniging opgehaald. Alles prima verzorgd door de heren Kroon en Kroon. Cor heeft geregeld dat alle klokken naar Hedel gingen en Marcel heeft de duiven die erin stonden er weer ingezet.
Gedurende het druilige weekend heb ik een proefopstelling gemaakt. Dus een antenne en de klok aangesloten.
Een android telefoon voorzien van de Unikon App. De telefoon gekoppeld aan de Champ. Ingelogd op http://web.unikon.eu waar ik inmiddels al een login op heb.
De klok synchroniseerde met Unikon-Web en ik kon dus zien dat de nieuwe software op de klok aanwezig was. Ook zie je dat de klok informatie uitwisselt met de telefoon want dat geeft het display aan.
Ik heb een ring gepakt welke in de klok staat en wat proef constateringen gedaan. Dat werkte dus niet, totdat ik een vlucht aangemaakt had in Unikon-Web. Toen werd de ring geconstateerd en doorgegeven. Ook werd de constatering razendsnel doorgegeven via Email.
De SMS functie werkt dus nog niet. Die werkt schijnbaar alleen met een wedvlucht. Ik heb wat vragen gesteld aan Nico de Heus via Facebook, maar daar werd niet op gereageerd. Dan maar via de website. Daar werd na een dag op gereageerd.
Nico de Heus zou gaan vragen of de SMS functie ook voor de oefenvluchten actief gemaakt gaat worden. Verder worden de vluchten die ingekorfd zijn gesynchroniseerd richting Unikon-Web en dus worden de duiven als alles goed is per vlucht gemeld.
Voordelen zie ik nog niet, want mijn oude SMS systeem met een goedkoop telefoontje en een prepaid SMS kaartje werkte prima. Nu moet ik dus een Android telefoontje kopen (gelukkig had mijn vaste computer leverancier nog een aantal leuke modellen en kon ik mijn vrouw overtuigen om een nieuw toestel te nemen... www.computerstunt.nl). Er moet een Wifi verbinding bij je hok zijn... en anders moet je dus een internet abonnement afsluiten of wederom een duurdere pre-paid oplossing bedenken omdat er internet aanwezig moet zijn.
Verder verwacht ik zelf dat er in de toekomst vast betaald moet gaan worden voor de service van Unikon-Web. Voordelen zijn er ook... je kan nu automatisch melden bij diverse meldcentra.
Dat was dus het Unikon verhaal. Met Marathon Noord hebben wij een bijeenkomst gehad met alle medewerkers. Gezellig, informatief en gelijk foto's gemaakt van alle bestuursleden.
Bij de duiven begint de eerste ronde bij de kwekers speenklaar te worden. Dus het wordt tijd dat de vliegduiven gekoppeld gaan worden, want dan komt er ruimte in het jonge duivenhok om de jongen te plaatsen. Dus deze week ga ik de twee hokken vliegers (elk 9 koppels) koppelen. Ik ga dit doen met enkele dagen verschil zodat ik wat meer overzicht heb met het uitwennen van de koppels.
De verkoop van de Marathon middag komt op www.toppigeons.nl vanaf 27 februari. Deze loopt tot 12 maart 1900 uur. 8 mooie bonnen. Een aantal mooie laten van 2015 en een aantal jongen van 2016.
Vrijdag vergadering op de vereniging. belangrijkste onderwerp: de afdelingsvergadering. Er zijn weer een aantal verenigingen die de duim behoorlijk hebben leeggezogen. Wat een onzin wordt er weer voorgesteld. Vooral het voorstel van de Zaandamse vereniging. De eerste 3 jonge duivenvluchten en de eerste 2 natoervluchten worden gescheiden gelost volgens het vliegprogramma. Waarom deze verandering weet ik niet, maar het was altijd eerst alleen de eerste 2 of 3 jonge duivenvluchten. Die natoer is er weer bijgeslopen. Nu willen ze niet meer met A en B los (de kust) want dat is ongunstig. Ze willen dan maar ingedeeld worden bij F (Amsterdam). Hiermee blazen ze dus het ZCC samenspel op, iets waar de opstellers van deze onzin altijd een voorvechters voor zijn geweest. Dat ze het vergaderbesluit willen hadhaven om met CDEF los te gaan prima, maar dt soort kolder is gewoon Jiskefet humor.
Dan zijn er een aantal voorstellen die gelukkig zijn ingehaald door de actualiteit, want afdeling 12 is niet meer onder ons.
En ik denk dat er eerder een discussie moet komen over het gebruik van de website van de afdeling. Of eerder het NIET gebruiken van de website van afdeling. Hier wordt totaal niet gemeld en de site is ook erg slecht samengesteld. De bouw hiervan heeft ene hoop geld gekost maar ik ben wel eens benieuwd of de site wordt gebruikt, wat deze per jaar kost en of men van plan is dit nog eens te gaan gebruiken.
Volgend weekend naar de voorjaarsbeurs. Weer wat voorraden aanvullen en even her en der babbelen. Ik heb al een grote slag geslagen op de najaarsbeurs dus ik hoef niet zoveel te hebben.
het is een heel epistel geworden... maar toch .. tot de volgende week.
Week 3-5
Afgelopen weken druk geweest met allerlei zaken. We hebben een tweede overleg gehad voor de Promotiemiddag marathonvluchten voor ons NIC. Alles staat nu in de verf en we gaan door met het regelen van de finale zaken.
Ook ben ik bij dierenarts Göbel geweest met een duivin welke enorme legnood had. Een duivin van 2013 welke haar eerste eitje er niet uit kreeg. het ei zat verkleefd aan de eileider en met veel doorzettingsvermogen is het ei verwijderd. Zeer deskundig en met veel antwoord op mijn vragen. Een 5 dagen antibiotica erna en nu zit ze te broeden op stenen eieren. Dit was de duivin die nog niet gelegd had.. Ik had vermeld 2006, maar dat was haar onderbuurvrouw. Deze duivin heeft normaal gelegd.
De duivin van 2013 mag over een dag of tien het opnieuw proberen. Normaal zou het nu geen probleem meer moeten zijn.
De eerste jongen zijn inmiddels geringd en de teller staat nu op 12. Er moet nog 1 koppel eieren uitkomen. 1 koppel was stuk gezeten, 1 koppel onbevrucht en dus 1 koppel met een duivin met legnood. het komt allemaal wel goed. Tijd zat.
Vorige week heb ik het hok van de jongen helemaal leeggehaald. Dat was een tijdje geleden.. ik denk ergens vorige zomer.
Deze weken maar eens een planning maken voor het vliegseizoen 2016. Wanneer koppelen, enzovoort.. We gaan nog wel naar de Girostart in Apeldoorn, dus 1 weekend zal er tussenuit vallen.
Komend weekend een bijeenkomst met alle medewerkers van Marathon Noord. Ook kan ik mijn Unikon ophalen met de nieuwe software, kan ik eindelijk gaan testen met het nieuwe Unikon-Web. Kijken hoe dat werkt.
Week 2
Deze week een zeer succesvolle tentoonstelling gehad. Bijna 100 duiven en een zeer gezellige en drukke zondag met een leuke opbrengst voor de vereniging. We hadden gekozen voor 10 topbonnen zodat de verkoop in de zaal kort en strak zou plaatsvinden. Voorbiedingen op internet, maar volgens mij werden alle 10 overboden in de zaal. 4 ronden met een zeer goed gevuld rad van avontuur met onder andere elke ronde een boodschappenkrat, balen voer, mixers, planten en meer leuke prijzen.
Zelf had ik de derde jonge doffer en een Zeer Eervolle Vermelding (dus qua punten gelijk met de nummer 3) bij de jonge duivinnen. Natuurlijk werd de tentoonstelling overheerst door de dagfondkampioenen, maar dat is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Belangrijk is dat iedereen de gelegenheid heeft gehad weer eens naar de vereniging te komen, iedereen te spreken en vooral kennis te maken met de duiven van een ander. Nog steeds vind ik het jammer dat liefhebbers niet meedoen. Maar ja.. dwingen is nou niet echt de stijl van onze vereniging.
Op het kweekhok zit inmiddels alles op eieren behalve 1 koppel, maar die duivin gaat vandaag of morgen leggen. Ze is van 2013 dus heeft wat meer moeite denk ik. Zover ik zien kan zijn de eieren allemaal bezet, maar dat zien we wel. Ik haal de eieren niet uit het nest, ik kijk alleen of ze donker worden. Ook een jong van augustus heeft gelegd dus ik ben benieuwd of dat goed gegaan is. Het doffertje is net zo oud en is net IS terrorist. De duivin mag helemaal niets en wordt overal achterna gezeten. het enige verschil is dat ze er niet achteraan loopt maar ervoor.....
Bij de vliegers gaat alles door. Ik heb vorige week knoflook meegenomen uit de supermarkt voor 60 cent 3 bollen. Water gekookt en dit in twee gieters gedaan. En daarna de bonnen geschild, ingesneden en erbij gevoegd. De volgende dag dit over de drinkbakken van de vliegers verdeeld. De knoflook ook in de 5 liter drinkbakken. Ik zie geen verschil tot nu toe aan de duiven, maar ik wilde het een keer proberen. Als het water op is, zal ik de bakken nog een keer vullen met de knoflook erin. En dan gooi ik dit weer weg.
Komend weekend de kampioenenhuldiging op de vereniging en we gaan weer verder met de organisatie van de Marathon Middag welke we organiseren op 13 maart 2016. het programma wordt steeds vaster en leuker dus we gaan zien wie er op af gaat komen!
Afgelopen week ook de bokalen bij Cees van der Laan even gefotografeerd voor de website. Er is daar in Castricum weer een serie kristal naar binnengesleept, ongelovelijk. Ga maar eens kijken.. de link staat rechts op deze site
Ook ben ik benieuwd wanneer mijn Champ plus terugkomt. Dan kan ik de unikon Web functie gaan testen.
Week 1
Allereerst natuurlijk de beste wensen en dan vooral gezondheid. Voor de lezer zelf en natuurlijk ook voor de duiven. Hier zijn de duiven gekoppeld op 3de kerstdag. Dus zondag de 27e was het bal. Eerst het kweekhok helemaal schoongemaakt en de doffers opgesloten in de broedhokken. Gelijk een druppel tegen de luis en een geelpil opgestoken. Toen 1 voor 1 de duivinnen gepakt. Alles liep gelijk aan gelukkig dus met een gerust hart kon het licht uit. Dit gaat overigens bij de kwekers nog steeds van 0700 tot 1900 uur en dit houd ik vol totdat de eerste ronde jongen is uitgekomen.
Ik moest gelijk weer werken, dus overdag 1 of twee koppels los en dan bij terugkomst iedereen individueel een twintig minuten los en de laatste mocht dan de dag erop ook de hele dag los. Na een paar dagen enkele koppels gaan combineren. Nu heb ik nog twee duivinnen die eigenwijs zijn, dus ik heb de ene keer 8 koppels los en de dag erop 7 koppels. In het weekend ga ik proberen alles los te laten.
Niet dat ik veel thuis zal zijn, want dit weekend is het tentoonstelling bij Zaanstreek Noord. Wij als commissie doen daar relatief veel aan, dus zaterdagmiddag opbouwen, zondagmorgen keuring en dan de zaal open vanaf 1400 uur. We hebben 10 topbonnen welke worden voorgeboden bij GPS en verkocht zondagmiddag. We wilden gewoon niet te veel bonnen en 10 is een mooi aantal. Het leukste vind ik altijd de late jongen die we verkopen. Dit jaar hebben we er 3. Gelijk klaar om mee te kweken.
Maar even terug naar de kweek. 10 koppels waarvan 9 nieuwe. 1 koppel heb ik op elkaar laten staan, omdat deze het goed deden bij mij, op de 1 hoksrace in Polen en bij anderen. Ik koppel graag alles om en zo ook dus dit jaar. het is altijd even stressen met uitwennen, maar dat zal vast goed komen wanneer de duivinnen gelegd hebben. NU na 8 dagen het eerste ei, dus dat gaat prima.
Ook ben ik samen met een goede compaan een marathonmiddag aan het organiseren voor ons NIC. Eerst ons idee voorgelegd aan het bestuur en die vonden het prima. Dus we hebben een forum, een gastspreker, de duiven die de vluchten wonnen gaan we tentoonstellen en we gaan wederom een zeer klein aantal bonnen verkopen of wij hopen eigenlijk om jongen 2016 van de eerste prijswinnaars en enkele anderen. Zondag 13 maart is de dag en jullie zullen er meer van gaan horen. Veel is al geregeld en er moet natuurlijk nog meer geregeld worden, maar dat zal vast goed komen.
Ook deze week alle duiven weer in de handen gehad en even genoteerd wat er nu doffer of duivin is en welke mij wel en niet bevallen. Het klopte gelukkig dat het niet bevallen niet voorkwam, want die heb ik er al eerder uitgeselecteerd. Ze zagen er prima uit, mooi op gewicht en enorm zacht. Ze staan nu op 70% gerst en 20% kweek en 10% mengeling van Tovo, hennep en snoepzaad.
Waarom nu Tovo? Ik heb ze dat nooit gevoerd maar ze moeten het leren eten omdat ze dit in het seizoen gaan krijgen, dus nu een mooie tijd daarvoor.
Zaterdagmiddag maar even de kwartetten uitzoeken, dus eerst opbouwen, duiven zoeken, eten en inzetten.
week 31-32
Oude duiven Cahors. 4 stuks ingekorfd. Er stonden er 5 op de planning, maar helaas ging dat niet omdat 1 doffer zijn 5e pen reeds gegooid had en er een flink gat in de vleugel ontstond. Dus de duiven van St.Vincent (2x), een duivin van NPO Bordeaux en een duivin welke naar Agen ZLU geweest is ingekorfd. Na een mooie vroeg duif van Ben en An, (reeds de 4e teletekst dit jaar!) was het wachten. Ik zat lekker buiten een broodje te eten toen ik een duif hoorde landen op de nok. Dochter Vale Bob x duivin Cees van der Laan meldde zich als 14e in het NIC. Duivinnetje kwam snel naar binnen. Haar zus meldde zich de dag erop en haar broer op vrijdag. Dus 3 van de 4 retour. Daarna 6 duiven ingekorfd voor Bergerac. 4 jaarlingen, 1 late van 2014 welke dit jaar is opgeleerd en een laatste kans doffer van 2013. Bergerac komt in de boeken als een mooie regelmatige vlucht met in Noord-Holland een mooie winnaar. Frans Glas uit Limmen, uitbater van Le Moulin in Castricum klokte een mooie vroege duif. Het concours sluit zo rond de middag en ik moet wachten tot 14.30 tot de eerste jaarling arriveert. Binnen 70 minuten volgen nog 2 jaarling duivinnen en om 1900 de laatste kans doffer. Dus 3 jaarlingen die geleerd hebben en totaal niet geleden hebben. Helaas zijn de laatste 2 doffers er nog niet.
De natoerduiven heb ik nu twee keer weggehad. het zijn er 5, 3 late jongen van 2015 en 2 latere jongen van 2016. 1 van die van 2016 komt 3 dagen later met roofvogelverwondingen. Dus die is even uitgeschakeld helaas. De andere 4 gaan we gewoon verder mee en kijken of ze door blijven komen.
Bij de kwekers ga ik nog meer de soorten reduceren en meer eenheid creeëren. Ik denk dat dit voor mij beter is. Het nadeel is wel dat ik mij minder kan uitleven op verkopingen.... Maar dat heeft ook voordelen.
Verder is het nestspel mij bevallen. Het scheelt mij veel tijd met de trainingen. Natuurlijk moet ik het her en der wat verfijnen, maar in de basis ben ik tevreden. Ik wil ze volgend jaar later koppelen, meer opletten op het aantal koppels eieren wat er gelegd wordt (gezien de pennenstand) en wellicht bijlichten na de langste dag. Ook wil ik kijken of ik een beter voerpatroon kan vinden, zodat ik ze beter kan opvoeren. ik ga mijn oor eens te luisteren leggen bij goede nestspelers.
Ook ga ik kijken of ik iets meer lucht in mijn jonge duivenhok kan krijgen om de capaciteit van dit hok te vergroten. Het lijkt er nu op dat 25-28 nu de capaciteit is.. en dat wil ik eigenlijk een 5-10 tal omhoog hebben...
Genoeg te puzzelen deze winter!
Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login