Arjan van Gent, West-Knollendam Passie voor Marathonvluchten

You are here: Home > De Week > 2014

2014

Function swb_content() is not defined!

Week 52- Eind 2014

Zo op de laatste dag van het jaar toch nog maar even een berichtje. Koopie, die duif van Koop Kiekebelt is dus een duivin... Ik had haar bij de doffers gezet voor het bijlichten en een dag later lag ze in een broedhok te kroelen.
De kerstdagen zijn we uitermate goed doorgekomen en dus op de zaterdag na de kerst de duiven in 5 minuten tijd gekoppeld. Ik had alles van te voren klaar gemaakt, dus ook de lijstjes. Aan 1 duivin twijfelde ik al deze winter omdat ik vond dat ze de winter niet goed doorkwam. En juist deze duivin wilde niet aanlopen. Ik ben dan heel snel met wisselen, want ik had nog een duivin achter de hand, Koopie. Deze dus gekoppeld en liep gelijk aan. 10 koppels gekoppeld, 9 nieuwe en 1 bestaand koppel. Ik heb als experiment nu kartonnen broedschalen, kijken of dat bevalt. Dus geen matjes. Ik wilde de schalen eigenlijk inpakken, maar met de nieuwe tabloit kranten gaat dat minder goed. Wie heeft daar een truukje voor?

Twee dagen nu 5 om 5 los gehad en vandaag hoop ik een hoger aantal te gelijker tijd los te doen.

Hieronder de koppels:

Koppel der 1e nationalen
In dit koppel zitten minimaal 6 nationale overwinningen op 2x Bordeaux ZLU, Narbonne ZLU, St.Vincent, Perigueux en Bergerac.
M: C. van de Heuvel. Broer Dees en Horus x dochter Rode Vanoppen.
V: Koopie via Koop Kiekebelt uit Drijber. Uit een Jan Ouwerkerk doffer x een dochter uit de 1e nationaal Bergerac en de 1e nationaal Perigueux.


100% Verweij de Haan koppel
M: Zoon Toon x dochter Olympic Heintje x Kopie Toon. Verweij de Haan
V: Corrie x Alexia. Verweij de Haan

Cahorskoppel
M: Vale Bob. van Bob Jansen Bergambacht. Zoon Vale Dirk x Xhosa
V: Ed Hooyschuur: Dochter Cahors duivin  x Eijerkamp Fond doffer

100% Cees van der Laan koppel
M: Cees van der Laan: Zwarte Merpati. Uit Broer Merpati/Ravieta x De Spikkelkop.
V: Cees van der Laan. Zoon Montauban x 061 van Cees.

Zaans Marathon koppel
M: FS Kramer en Zn. uit Barca x Nine Eleven  maal Nine One One x Toos.
V: Ed Hooyschuur: Dochter Cahors doffer x kld 17e nat Barcelona IJs Kaptein

100% Cees van der Laan koppel
M: Cees van der Laan. 730 Broer 745 x dochter Kromsnavel maal Zoon Simonsdoffer x Kleindochter Rik
V: Cees van der Laan. Inteelt 160 x dochter Paco.

Jellema x Krancher
M: Waaijerink: vader :Zwart Goud x Mini. Moeder: Zoon Fondkoppel x orion x Silvana
V: Cliff Krancher: Een steenrode duivin uit de goede lijnen als het Spook, de Marathon kampioen en de 059.

Inteelt x Inteelt
M: Bob Jansen: Inteelt naar de 1e nationaal St.Vincent 2009 van Rik Ros, gekweekt door Bob Jansen
V: Hans Eijerkamp: Inteelt Drogba duivin. Klein blauw bommetje met enorme spieren.

Jan Theelenbloed koppel
M: Bob Jansen: Vale doffer uit twee presterende vale duiven. inteelt naar Vale Dirk, de Stamvader van het hok
V: Jan Theelen: Broedhok 18. Inteelt de Vooruitvlieger en de Jorrit

Eénhoksrace koppel
M: Hans Eijerkamp: Schimmel doffer van Loon. Zoon Morlincourtje x inteelt Silver Shadow
V: C. van de Heuvel. Broer Dees en Horus x dochter Rode Vanoppen.

Achter het hok heb ik de klimop weggehaald. Dit was een doorn in mijn oog. Hij groeide naar binnen. in 2 uurtjes 3 kruiwagens vol weggehaald. In het voorjaar nog een keer round-up eroverheen en dan hopen dat het wegblijft...

11 Januari hebben wij tentoonstelling. De altijd gezellige nieuwjaarsreceptie/tentoonstelling zal weer rete gezellig worden. Een paar bonnetjes welke alleen in de zaal worden verkocht... De voorbereidingen lopen....

Een goed en vooral gezond 2015 gewenst !!!

Week 49-51

Deze weken zijn gewoon erg druk. Weinig duiven en veel werk. Ben net terug uit Edinburgh voor het werk. Dan ben ik gewoon 4 dagen van huis. 3 dagen werken, de zondag vrij. Dus op zondag lekker gegolfd in Schotland, wat toch de bakermat van het golf is. Een prachtige baan was mij aangeraden. Het weer was minder, maar het rondje was heerlijk. Lekker rozig achteraf..

Ik heb gisteren de kweekduivinnen verhuisd naar het hokje voor de weduwduivinnen. Daar worden ze vanaf gisteren bijgelicht van 7 tot 7. De doffers worden ook bijgelicht sinds gisteren. Ik heb er bij de doffers een extra doffer bijgedaan. Deze heb ik gekocht op een verkoping van Koop Kiekebelt. Een prachtige doffer met een prima afstamming. Moeder is een kind van twee 1e nationale winnaars en de doffer komt bij Jan Ouwerkerk Lekkerkerk vandaan. Koerier Jitze heeft de doffer gebracht en nu ga ik hem toch bijlichten. Mocht één van de doffers niet willen koppelen heb ik een escape. Anders ga ik deze doffer koppelen als het koppel voor de éénhoksraces klaar is. Dan gaat de van Loon doffer eraf en gaat deze duivin op de duivin uit dochter Rode Vanoppen x broer van de Horus en de Dees.
De duivinnen waren wat zwaar, dus ik ga ze eerst een weekje lekker gerst voeren. De laatste dagen krijgen ze dan weer half half, dus 50% gerst 50% kweek. De Doffers hebben de automatische bak van George (www.duivensilo.nl) staan en die zijn prima op gewicht. Die vetten niet aan. In het jonge duivenhok is het bij de duivinnen dus een stuk rustiger. Daar zitten er nu nog een 20. Daarvan gaan er 18 gekoppeld worden op het vlieghok en de rest zal er blijven als reserve.
Ik ga ergens rond de kerstdagen koppelen. We zijn 3 dagen erg druk dus ik verwacht de 27e. Dan heb ik vrij tot de 5e, dus dan heb ik even de tijd om de koppels te laten wennen aan elkaar en aan hun broedhok.

De tentoonstelling staat in de steigers. Ik ga één deze dagen de leden van de vereniging informeren. We gaan een tentoonstelling en een nieuwjaarsinstuif organiseren. Lekker gezellig met een rondje rad van Avontuur, verkoping van een bonnetje of 10 welke niet van te voren worden ingezet op internet en een hapje en een drankje.
Het tweede weekend van januari (11e) is het zover. Laten we hopen dat we duiven kunnen inzetten en dat de vogelgriep lekker buiten Nederland blijft.

verder schijnt hier in Afdeling 6 een groep van wijze mannen een bestuur aan het samenstellen zijn. Er schijnt een enorme vooruitgang gemaakt te zijn... ik ben benieuwd...

week 47 en 48

Alle kuren zijn gedaan. De duiven hebben het prima doorstaan. Ik zie ze weinig, want het is thuiskomen, licht aan, voeren, water controleren. Dan is het na een 40 minuten weer licht uit en klaar. In deze donkere weken is er weinig aan de duiven te doen. Tijdens dit voeren check ik wel even hoe ze er uitzien en pak ik er een paar.
Het duivinnenhok is klaar voor de kweekduivinnen. Ik moet nog één weekend weg, dus ik zit eraan te denken om het bijlichten een weekje later te starten. Het is dan makkelijker voor mijn vrouw om de duiven te voeren. Scheelt weer een hok.

Twee weken geleden moest ik toch in Eindhoven zijn, dus ben ik even doorgereden naar Baarle Hertog. Bij van Tilburg even voer gehaald, waterbakken en 25kg allerlei. De auto weer vol geladen en door naar de volgende zakelijke afspraak. Vorige week op de beurs ook de auto redelijk vol geladen. Een zak met tabakstelen voor 10 euro, 100 kartonnen nesten, 3 nieuwe voerbakken, druppels tegen de luis. Gelijk op de zondag de oude voerbakken gesloopt en de nieuwe voorzien van een "anti omvalplankje" en in gebruik genomen. De oude waren zeker 15 jaar oud dus dat werd tijd. De kartonnen besten gaan over de broedschalen heen. Hierdoor gebruik ik dit jaar geen matjes meer, en blijven de schalen schoner hoop ik. Jan Theelen heeft dit voorjaar nog een demo gegeven van het inpakken van de schalen in kranten, maar door het tabloit formaat van de kranten kan dit volgens mij niet meer. Die kartonnen nesten kan ik regelmatig vervangen want ik heb er dus genoeg. Als het niet bevalt ga ik weer terug naar de matjes.

Bijna alle aankopen zijn dus gedaan. Verder was het redelijk druk op de beurs zaterdagmorgen, wel erg kaal zonder de duiven. Maar ik kwam voor de koopjes en die heb ik gedaan. Ook heb ik erg het nummertje gewaardeerd welke ik kreeg bij de entree. Ik zou daar iets voor krijgen, maar toen wij om 10.30 uur de beurs weer verlieten was er niets. Er schijnt een leuke pen te zijn uitgedeel, maar aan wie... ik weet het niet. Verder ben ik erg onder de indruk van de website van de NPO, die schijnt vernieuwd te zijn, maar wederom... waar is deze ?? Na een presentatie moet deze toch online komen zou ik denken...

Zoals ik wellicht al eerder schreef, sla ik de duiven elke week wel een dag over. Ook krijgen ze elke week 1 dag voer met Aldi Roosvicee en levende biergist. Wat er levend aan is, weet ik niet, maar het schijnt beter te zijn dan gewoon biergist. Wel elke keer je voerbakje schoonmaken, want die kleeft dan zo lekker van de suiker in de Roosvicee.

Deze weken een mooie foto gehad van de Goeie Bonte van Erik Boots. Hier bij mij gekregen op een bon. We hebben al een afspraak staan om duiven te ruilen aankomend jaar !

Een goede sinterklaas gewenst, ik mag helaas niet mee naar Spanje. !

week 45 en 46

De nokpannen zitten nu vast op het hok. Bij de storm van vorig jaar was ik een paar nokpannen verloren. De pannen waren door de hokkenbouwer verkeerd om, dus met de hoge kant naar het zuiden, gelegd en dus niet vast geschroefd. Door middel van ruitertjes heeft Ed de nokpannen nu vastgezet en natuurlijk nu wel goed om. Dit geeft een veiliger gevoel als het weer flink gaat stormen.

De wormkuur is gedaan en de paratyphuskuur is op de 10e begonnen. Op de beschrijving staat 10 tot 14 dagen, maar meestal doe ik er bij deze kuur een paar dagen bij.

Door het milde weer zien de duiven er super uit, maar moet ik blijven waken dat de duiven niet te weelderig worden. Ze worden al erg krap gevoerd, ze stormen op de voerbak af als ik deze weer vul. Ik ga ze nu zo nu en dan een dag overslaan. Verder krijgen ze nog steeds elke week een bad.

Afgelopen vrijdag bij een ogenkeuring van Jos Evers geweest. Ik had zelf geen duiven mee, maar ik heb mij uitermate vermaakt. De deelnemers hadden heel veel Asduiven, kopvliegers, Kanonnen en zelfs Olympiade duiven of afstammingen daarvan bij zich volgens Jos. Als ik een snelle optelsom maak, dan hebben we op die avond de eerste 12 teletekstpagina's gevuld voor 2015. De rest van de afdeling heeft gewoon geen kans meer !! Verder waren er een paar bezoekers uit afdeling 12 met duiven en deze werden er steeds uitgepikt. Alleen bij de zogenaamde prijswinnaars niet meer. Verder werd een topduif van Jan Kuijzer en dus niet uitgehaald en deze heeft tot nu een eerste prijs of 7 behaald en stond bij de eerste 10 jonge duiven van WHZB... Ook heeft Jos Brugemann plotseling van der Wegen duiven lijn Strik, Martijn verkerkduiven en Cor Dekker ZLU duiven voor het echte zware werk. Nu is Cor al nerveus op vrijdagavond voor het inkorven... bij de ZLU is ie dfan een week van slag ;-)
Met andere woorden, entertainment van de bovenste plank. Natuurlijk haalt hij er veel goede duiven eruit, maar doordat er een kleine competitie aan verbonden was hadden veel liefhebbers hun goede duiven meegenomen. iets wat ik niet begrijp.. want daarvan weet je al dat die goed is of zijn. Neem dan duiven mee waarvan je nog niets weet of waaraan je twijfelt... Maar ja.. zal het oordeel van Jos Evers mijn twijfel wegnemen... ik denk het niet.

Tussendoor werd er een aantal keer een paar duiven even "doorgedraaid". Dus weinig aandacht voor deze duiven en even snel snel. Jammer..
Organisatie was prima.

Ook heb ik het uiterlijk van mijn pagina weer eens aangepakt. Ik had deze al even en ik was het donkere een beetje zat. Dus nu maar even een nieuwe verse blik !!

Zaterdag weer werken, volgende week werken en de beurs. Dus drukke weken voor de boeg !

 week 43-44

Drukke weken. Niet op duivengebied maar meer op werk en privé gebied. Allemaal leuke dingen tot nu toe, dus prima.
Er komen weer weekeinden aan dat er gewerkt moet worden. Dit zal ten koste gaan van allerlei festiviteiten her en der, maar het is leuk werk en ik heb werk... dus dan gaat het werk voor het meisje. Dus feestavonden en dergelijke zijn de dupe de komende maanden...

Met de duiven gaat het goed. Wel heb ik weer twee doffers bij de duivinnen gevonden. Bijna alle Engelse duiven zijn doffers... Dus doffers genoeg en duivinnen bijna te kort. Ik ga dus nog een keer met de kam door de doffers. Ik hoop daar volgende week even tijd voor te hebben. Eerst even kijken of er duiven inzitten waarvan ik de ouders heb uitgeselecteerd. Dan staan deze vooraan om eruit te gaan.
De kweekdoffers glimmen als een spiegel. Deze zijn bijna door de rui heen. Bij de vliegdoffers wordt het dus drukker. Ik heb ze allemaal weer in mijn handen gehad doordat ik het hok onder de roosters weer schoongemaakt heb. Ze worden een stuk mooier, maar enkelen zijn wel mijn favoriet. In het jonge duivenhok doen de duivinnen het ook prima. De duiven worden wat weelderig, maar dat heeft alles met het extreem zachte weer te maken. Ik ga ze dus nog krapper voeren.

Bij het lijstje voor de beurzen komen ook nog drinkpannen. Ik heb van die zelfvullers maar die worden op een gegeven moment vies en zijn moeilijk schoon te maken. Dus gaan we deze ook vervangen. Een leuk lijstje met dingen. maar we hebben twee beurzen, dus ik kan het spreiden.

De komende weken start ik met de Paratyphus kuur. Ik lees overal discussies of het wel of niet zinvol is, maar ik ben er tevreden over, dus waarom niet. Daarvoor doe ik ook nog een wormenkuur. Ik heb de DVD van Jelle Jellema gezien en die versterkte dit idee. De kuur is kort, een weekje rust en dan 3 weken de Parakuur. Dan zijn de kwekers een week of 4 voor de kweek klaar met deze cyclus. dan twee weken voor de koppeling zal ik de kweekduivinnen verplaatsen naar het weduwduivinnenhok voor het bijlichten. Dan kan ik gelijk kijken welke er van de 12 gekoppeld gaan worden aan de 10 doffers. Ik heb een koppeling op papier staan, maar als de conditie tegenvalt, dan kan ik nog bijsturen. Dit bijlichten doe ik van 7 to 19 en twee weken lang. Dit helpt enorm met het koppelen. Tussendoor krijgen de duiven wat vitaminen en mineralen om, indien nodig, te herstellen.

En dan nog even over de afdeling 6. In de vergadering is in ieder geval besloten om alles lekker over te doen. Ik wil dan graag voorstellen om een heel nieuw bestuur samen te stellen en geen oude bestuursleden daarin mee te nemen. Dan begint iedereen vers en komen er geen oude koeien meer uit allerlei sloten die reeds lang gedempt zijn.

Tussen Afdeling 5 en 12 gaat het ook lekker. Afdeling 5 wil graag samen, zet de afdeling over voor verenigingen van 12 om over te stappen. Als ik de stukken goed lees is er weinig tegen om niet samen te gaan. Maar ja, de Kuststrook is altijd een aparte afdeling geweest. Dit heeft al veel leden gekost. De CC Zuid-Holland van vroegere tijden was toch een prachtig samenspel.

Ik hoor ook geruchten dat de NPO de drie zones Noord-Midden en Zuid weer in ere wilt herstellen. Dus weg met de sectoren. Lekker op een afstand de grenzen bepalen en niet door afdelingsgrenzen. Dan 3 echte nationale vluchten, dus alles gelijk los en van dezelfde losplaats en 3 vluchten bepaald door de sectoren Noord-Midden en Zuid. Dit is natuurlijk prima, al ben ik ook erg gecharmeerd van de combi Noord- en Zuid-Holland. Aan de kust is het vaak ander weer, ook weer gezien dit jaar, dan in het oosten. Waardoor er vaak eerder gelost kan worden dan met of door de oostelijke afdelingen.

Ook hoor ik veel geluiden dat liefhebbers meer gaan kiezen voor de ochtendlossing bij de ZLU. Alleen de drempel blijft de controlegummi die geklokt moet worden. Nu hoop ik dat de experimenten met de electronische controle gelukt zijn, dan kunnen we deze controle ook afschaffen en wordt de ZLU toegankelijker.

Door de wintertijd is alles in ruststand op het hok. Het licht moet aan als er gevoerd wordt en de duiven komen al sinds onze vakantie niet meer los door de donkere dagen.

 

 

Week 42

De Jetlag is weer verleden tijd en de weken gaan weer normaal voorbij met werken. Ik heb de voerautomaat weer naar de kweekdoffers verhuisd. De Duivinnen zijn allemaal in de mand geweest om het hok schoon te maken. Nadat dat gedaan was heb ik ze allemaal een worm-luis druppel gegeven van Koudijs. Ze zijn allemaal weer door de handen geweest en dat viel niet tegen. Een kweekduivin welke al op het exitlijstje stond heb ik gelijk verwijderd.
De doffers hebben dit ritueel op de zondag doorstaan. Allemaal even in de handen en een druppel. Het is even een klusje, maar dan zie je dat de doffers er zeer goed voorstaan. Niet te zwaar, lekker ver al met de rui. Bij de duivinnen liepen er nog een paar achter en die worden dus in de gaten gehouden. De duivinnen waren ook prima op gewicht, maar er waren er een paar bij die qua rui wat achterlopen. Er is een duivin in augustus teruggekomen, welke op Vierzon was weggebleven en die duivin loopt dus achter. Ook vond ik dat haar oog nog wat bleek is. Blijft dit, dan is zij exit. Er zijn ook 1 of 2 Engelse jongen die het zwaar hebben. Geen goed teken. Blijft dit.. dan is de selectie hard.

Gisteren heb ik in het jonge duivenhok gaas aangebracht boven de verluchting en windbreekgaas tegen het raam. Ik had dit al bij de weduwnaars en dat was goed bevallen. Dus nu ook bij de jongen doorgevoerd. Minder tocht en regeninslag en een beetje donkerder. Op deze manier kan ik de verluchtingschuiven meer openzetten, zonder tocht te veroorzaken.

Vanavond weer eens de broedhokken poetsen en dan hebben we het grootste gedeelte van het onderhoud weer gehad.

Gisteren 2 balen gerst opgehaald bij Cees. Via de Edam/Volendam connectie koopt hij een groot aantal balen 2014 gerst. Desze komt rechtstreeks van het land af en is van zeer hoge kwaliteit. Die kan ik mooi 50% door het voer mengen. En voor een kleine 10 euro per baal... prima!

De duiven hebben elke week nu ook een bad gehad. Daar vallen ze op aan, dus wat dat betreft zit het ook wel goed. Eind Oktober de paratyphuskuur doen en dan zijn we weer klaar voor de winter invalt. Nu nog niet, eerst moet de rui iets verder zijn.

Over het afdelingsbestuur heb ik wel een mening. Wat een zootje. Wordt eens tijd voor een geheel nieuwe ploeg die zich weinig aantrekt van de oude ploeg en mensen die daar heel dicht op zaten. Het vervoer van de duiven kan en moet beter, tevens de aansturing van de lossingscommissie. Niet begin van de week vluchten afgelasten of verplaatsen. Gewoon naar de losplaats die geprogrammeerd staat/stond. Alleen met de hoogste uitzondering inkorving verplaatsen naar een dag later als het echt nodig is. En graag weer een convoyeur mee op de auto naast een chauffeur, bij voorkeur eentje met een vrachtwagen rijbewijs... dan kan je ook naar 350-380 km in 1 nacht. Kom je wat later aan, prima, dan los je na 9 of 10 uur. Doen we nu ook, maar dan zijn ze er al tegen de middag op vrijdag op de losplaats. Door de rijtijden kan dit niet anders, maar met 2 chauffeurs wel !

Heeft U uw lijstje al gemaakt voor de beurs in November? Voor koopjes moet je daar zijn, u krijgt twee pogingen, straks in November en dan weer in Maart. Ik heb er al een aantal dingen opstaan.

Wat? kartonnen broedschotels... kosten een 25 cent... en dan niet weer broedschotels inpakken, matje erin... gewoon Karton... en dan 2 of 3 keer per jaar vervangen... Vooral in het kweekhok.
Druppels luis/worm. Zijn altijd in de aanbieding.
Nieuwe Schrapers. Ze gaan lang mee, maar deze zomder brak er een handvat.
Ik ga kijken of ik een opleermand kan vervangen. Als er een aanbieding is... is die voor mij.
Verder ga ik nog op zoek naar nieuwe voerbakken. Ik heb er zeker 3 nodig. De huidige zijn minimaal 15 jaar oud... dus tijd voor nieuwe. In de huidige is veel aangemaakt voer gegaan en ze worden slechter. Dus een redelijk lijstje. Aankoop in één keer hoeft niet, ik kan het over 2 beurzen verdelen !!

Verder geen nieuws !!

 

week 38-41

Zo terug van drie weken Canada en USA.... Heerlijk 3 weken andere dingen dan werk, duiven en Nederland. We zijn begonnen in Vancouver, toen Vancouver Island, whistler, Kamloops, Clearwater, Jasper, Banff, Calgary, en toen naar Green Bay USA. Alleen in Victoria op Vancouver island een koppel duiven zien vliegen. Verder veel gezien aan wildlife maar geen duiven. Beren, Elks, squirels, reeën en andere lekkernijen ;-)
 

 

De duiven had ik voor ons vertrek reeds gescheiden. Dus de kweekdoffers apart, de vliegdoffers apart en alle duivinnen bij elkaar. In het laatste hok de voerautomaat neergezet en dat is prima gegaan. Ik ga dit in de loop van de week weer veranderen, dan gaat de voerautomaat naar de kwekers terug en de vliegers ga ik zelf weer voeren. Bij terugkomst gelijk alle hokken maar even voorzien van een bad en daar werd erg graag gebruik van gemaakt.

Als ik de voerautomaat gaat verhuizen, dan zal ik gelijk dat hok onder de roosters weer schoonmaken. Dat is even een klusje van een 2 uur maar dan is ook echt alles klaar. Daar moeten dan eerst de duiven voor verhuizen naar elders. ik denk dat ik ze maar even de mand doe, dan gaan ze ook gelijk weer door de handen.

Verder is er op duiven gebied weinig te melden. Ben net terug en de duiven zien er prima uit. Ik ben benieuwd hoe ze er lichamelijk aan toe zijn, hoe de rui gevorderd is en zo. Eerst maar even de Jetlag te boven komen.

 


Week 37

Afgelopen dagen 5 dagen in Dubai geweest voor mijn werk. 45 graden overdag en 's nachts 33-34 graden. Dus de hele dag in de Airco en als het echt moest even naar buiten. Ze schijnen hier ook met duiven te spelen, maar dan neem ik aan in de winter. De NPO verklaart daar het hele jaar Code Rood denk ik. Op wellicht een maand na want in de winter is het daar tussen de 20-29 graden of zo, dus dat is dan randje.

Als dit de nieuwe afzetmarkt is voor mannen als Pipa en Eijerkamp, dan mag je er wel koelvestjes bijleveren. Die meubelduifkwekers kunnen zo door naar de dealership onder de naam Executive Cars.. Bij de aankoop van een auto voor elke 10.000 dollar een duif. Dan krijg je op een Ferrari toch een duifje of 10 - 15. Geld zat daar en ze zijn daar een beetje de weg kwijt.. dus ideale duivenliefhebbers! Opportunistisch wordt er weer lekker blind en niet gericht gekocht op het internet. De nieuwe soorten zijn nu weer Lambrechts (Eijerkamp hyped die heel goed). Deze vervangen de Heremans duiven weer want die hype is weer over. Ik schat dat er vorig jaar voor een miljoen of 10-15 is omgezet met duiven die maar een beetje Heremans in zich hadden. Allemaal supers natuurlijk. Maar nu is de hype dus weer een nieuw Belgisch hok en plotseling heeft iedereen ze. Ik gok dat het vet daar inmiddels ook van de jus is. Schaerlaeckens, Eijerkamp, De Bruijn, Bosua en al die topzoekers hebben alweer een nieuw hok of hokken op het oog waar ze willen halen of reeds gehaald hebben.
De Rauw Sablon, Bak 17 en Kaasboer is ook zo'n hype. En iedereen er maar achteraan lopen. De meesten vinden het dan vreemd dat wanneer zij een kleindochter van de zus van de moeder van de nicht van de Kaasboer hebben gekocht dat de jongen zo dom zijn als het achtereind van een koe... Ja maar hij kwam uit de New Look a like Kaasboer x Evenbeeld Kaasboer... De namen van de duiven zijn ook belangrijk natuurlijk.
Ik heb al eens geschreven dat ik ook een BAK17 ga installeren op mijn kweekhok. Het bordje wordt deze winter gemaakt....

Eijerkamp verkoopt op dit moment op Pipa enige Sablon duiven. Omdat Pipa het gevraagd had,,, tuurlijk.. maar denk U dat ze een super kweker gaan verkopen als daar al duiven uitgekomen zijn die 10 eersten gespeeld hebben? Ik gok zo maar van niet. Hetzelfde met Verkerk vorig jaar. De hele Euro Diamond collectie werd verkocht. Ik denk dat het rendement te laag was.
Leuk vind ik dan ook om te zien dat er op DMP al tientallen rechtstreekse Heremansen worden verkocht. En ook verkopers op Pipa bieden deze te kust en te keur aan. Waarom? Omdat ze allemaal toppers gegeven hebben en men geen vasthouders meer wilt hebben denk ik....
Ook al rechtsreekse Beute duiven gezien trouwens.. maar ja die had alleen maar supers met 8plus in de verkoop.

Op eigen hok ga ik de duiven scheiden. Maakt de verzorging weer een stuk makkelijker. Een bad een keer in de week en de stofzuiger bij de hand voor de veren.

Waar ik wel naar uit kijk is de verkoop op Toppigeons van Piet de Vogel en Jos Pepping, al denk ik dat de laatste al e.e.a. achter de hand heeft gehouden welke bij andere liefhebbers zitten of er zelf een paar terugkoopt.. maar dat is een gevoel. De Pepping duif heeft toch veel impact gehad in Noord-Holland op de marathonvluchten.

Zelf zal ik weinig kopen deze winter. Misschien ergens een bonnetje, maar dat zal minimaal zijn. Er staat wel een bon van mij op DMP op de verkoop van DMP. Bon 105 van de eerste verkoop. 2 jongen uit het Verweij-de Haan koppel... wellicht wat voor U?

Ik heb zelfs al een koppelijstje gemaakt. Altijd leuk om te doen. Ik twijfel alleen of ik een Klz van het Zwarte Goud zal houden of niet. Ik heb in een opwelling deze gekocht met een inteelt naar de Brive van Jellema. Dit deed ik in Mei en 6 weken later won Jellema 1 en 3 internationaal Barcelona. Mazzel dus... zelf geen jongen uit het koppel gehouden want die werden mij te laat. De doffer is klein maar wel een mooie en de duivin heeft gewoon pech dat ik te veel kweekduivinnen heb. Dus daar moet ik nog een ei over leggen ;-) ik denk erover om 1 rechtstreekse Theelen duivin te koppelen aan een rechtstreekse Theelen doffer op het kweekhok. Dan heb ik nog 1 duivin over. En welke dat gaat worden weet ik nog niet.

Tussen deze koppels zit ook een koppel voor éénhoksraces. De doffer is een mooie grijze van Loon en de duivin wordt de duivin welke uit een dochter van de Rode Vanoppen komt maal een broer van Horus en Dees van Leliaert. Dus zware dagfond met een beetje duurvermogen. Volgens mij ideaal voor deze races. Ik doe zeker mee met Kalimanci via Travipharma. Ik hoop er daar 5 in te kunnen sturen. 4 uit dit koppel (eieren overleggen) en 1 die ik nog te goed heb op een bon en ik kan ophalen op de voorjaarsbeurs.

Bij de jongen is in mijn afwezigheid de voerbak omgevallen... en er lagen er 3 onder.. dan is het niet leuk voor mijn vrouw die de duiven voer gaf. Ik heb het zelf ook een keer gehad met deze voerbak, ik denk 3 of 4 jaar geleden. Dus nu maar een plank onder bak geschroefd. 2 zijn er definitief gesneuveld en 1 gaat nog sneuvelen denk ik. Vokko heeft even geholpen met een deskundige blik ! Jammer en zo zie je maar.. een ongelukje zit in een instabiele voerbak!

 

Week 35-36

In deze weken alle broedhokken gesloten. Bij de kwekers ligt nog één koppel jongen voor een goed doel in de UK. De vliegers en de jongen lopen door elkaar. De rui is gestart en dat gaat lekker door. De kaalslag is begonnen en toch vliegen de duiven bijna 45 minuten tot een uur. Één keer per week een bad erin en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Half september gaan de doffers en duivinnen apart en kunnen ze doorgaan met ruien. De kweekdoffers apart, de vliegdoffers en alle duivinnen apart.

De broedpannen zijn schoon en staan al in de kast.

De latere jongen zijn inderdaad 2x meegeweest en dat ging prima. De rechtstreekse Theelen is er nog steeds en zal in 2015 worden gekoppeld aan een rechtstreekse duivin van 2013. Een mooi rood koppel.
Ik heb nog de nestzus kunnen bemachtigen van de Wijnands duivin die ik heb via Eijerkamp. Deze duivin is al moeder van zeer bruikbare duiven op het vlieghok. Dus toen ik de nestzus tegen kwam op het internet, kon ik mij niet inhouden. Ik heb wel weer een duivin daar over, maar daar komen we wel uit.
Er zit een Jellema duivin, inteelt naar de Brive welke eruit gaat. Ik had in een opwelling een koppel Jellema's gekocht en een maand later gaat deze knallen op Barcelona. Ik heb er een aantal jongen uit gekweekt en verkocht. Zelf heb ik er geen aangehouden. Nu ik duivinnen over heb, gaat zij eruit en ik twijfel nog over de doffer omdat ik geen doffer te veel heb. Dus daar denk ik nog even over na.

Eindelijk is het weer een beetje beter geworden. Ik fiets sinds februari twee dagen in de week naar Purmerend. Alleen als het regent fiets ik niet en afgelopen 6 weken was echt drama wat dat betreft. Van de 12 keer ben ik maar 6 of 7 keer op de fiets geweest. Nat aankomen op mijn werk doe ik niet, dus dan maar met de auto. Maar fietsen is lekkerder, kom helemaal weer fris thuis en het hoofd is leeg. Op deze manier onthoud ik redelijk wat voor weer het is geweest en of ik heb gefietst of niet. Ook aan de kilometers op de teller zie ik gewoon dat het de afgelopen 6 weken niet echt opschoot.

Het hok is aan de zijkant en voorkant inmiddels geschilderd. Ik zal binnenkort even een fotootje plaatsen. Mooi donker groen met grijze ramen. het huis is aan de achterkant klaar en wordt hopelijk in het voorjaar afgemaakt.

Alle duiven zijn weer door de handen gegaan, ook de Engelsen. Elke keer maak ik weer korte aantekeningen, en die veranderen dus ook. Want de duiven groeien, ruien en veranderen dus enorm. Toch blijf ik bepaalde favorieten houden. Van mijn eigen duiven weet ik ongeveer de afstamming wel, maar van die Engelsen weet ik dat dus echt niet en ben elke keer weer verbaasd welke mij wel en niet aanstaan. Er zijn er bij die erg diep zijn en mij qua bouw niet aanstaan.

Verder weinig. Het seizoen loopt op zijn einde en de nationale jonge duivenvlucht zal door heel veel jongen niet gehaald worden. Wie dit verzonnen heeft..... Deze moet begin Augustus zijn en de jongen moeten gewoon begin Juni beginnen met hun vluchten. Jongen worden alleen maar onnatuurlijk in de veren gehouden. En nu helemaal om maar 1/2 september te halen. Ik denk dat de lobby van profi jonge duivenspecialisten het gewonnen heeft van de nuchtere kijk op zaken.

 



 week 33-34

Weer even een update van het hok in West-Knollendam.
De Engelse IJsjes (de familie M is rijk geworden door het verkopen van IJS..) doen het prima. De jongen zijn de zaterdagmorgen van thuiskomst van Duffel doorgeschoven naar het jonge duivenhok. De meeste zijn al buiten geweest ook en maken hun eerste rondjes. Ze groeien als kool. Ik hoop dat ik er van de 11 er zo'n 8 tot 9 door kan houden deze winter.

De jongen zijn naar Duffel geweest. Rare vlucht met een enorme bui met onweer, hagel en regen ertussen. De snelle mannen hadden redelijk wat duiven thuis voor deze bui van dik 90 minuten. 24 jongen ingekorfd en 4 latere jongen van 2013. Voor de bui waren er 6 jongen en een oude thuis. Tijdens de bui kwamen er 2 en na de bui weer 6 en een oude. Dus totaal toen 16 thuis van de 28. Op zondag kwamen er nog 8 jongen door. dus totaal dus 24 thuis en er miste nog 2 jongen en 2 oude. In het weekend daarna kwamen er nog 1 oude, 1 jong en een jong van Meer terug. Er is dus weer veel geleerd door de jongen. Ze zijn nu totaal 8 keer weggeweest. In principe moet dit genoeg zijn. Quievrain zijn ze niet meegeweest, omdat ik op zaterdag moest werken.
Aanstaand weekend de eerste natoer en daar heb ik nog een aantal late jongen voor en een paar die later zijn teruggekomen. het zijn er maar 5 of 6, dus niet veel. We hebben in ieder geval weer aanvulling voor het vlieghok waar het mes goed door gegaan is. Er blijft er één zitten van 2011 en geen één meer van 2012. De jaarlingen zijn nu goed ingespeeld, dus daaran blijven er zeker 10 zitten. Ik hoop nog steeds dat de rode Cahors terugkomt, maar de hoop vervliegt langzaam maar zeker. De rest kan aangevuld worden met jongen van 2014. Totaal zijn er 36 plaatsen te vergeven.

Bij de oude duiven en in het kweekhok is de selectie doorgevoerd. Er zijn er een aantal verdwenen. In mijn hoofd heb ik al een koppel of 5 van de kweekduiven voor 2015 samengezet. Ik heb een koppel voor de éénhoksraces. Ik wil weer meedoen in Bulgarije bijvoorbeeld. Ook heb ik met de voorjaarsbeurs nog een jong te goed van de combinatie Hilferink, welke ook naar een éénhoksrace gaat. Dit koppel is een Schimmel van Loon doffer en de duivin wordt uit broer van Dees/Horus x dochter Rode Vanoppen. Dus genoeg doorzettingsvermogen en duurvermogen.

Verder heb ik het constateersysteem al verwijderd van het hok. Het hok wordt de komende weken geschilderd samen met het huis. Dus dan kan ik de spoetnikken er zo afhalen en de schilder kan zijn gang gaan. De broedhokken gaan 1/2 september op half en de toekomstige kweekduiven kunnen dan gaan wennen aan het hok. Begin october wordt alles gescheiden. Dan is de wintertijd ingegaan en kunnen de duiven toch niet meer los. Ze zullen dan ook hun paratyphus kuur krijgen. Deze krijgen ze elk jaar. Ik zit eraan te denken om ze ook een wormkuur te geven. Deze maakt alles lekker schoon en evt wormen worden dan ook gelijk aangepakt. Deze zal ik dan wel na de rui en de para kuur geven.

De weduwnaarshokken zijn onder de roosters weer schoon. Er lag niet heel veel, want de weduwnaars zitten niet veel op de grond, meer in hun bak.

In de herfst gaan we nog wel de nokpannen van het hok goed vastzetten. Deze liggen nu los en dat wil ik veranderen. na de hevige wind van afgelopen jaar moet dat gewoon gebeuren. Dus ergens in Oktober gaan we dat aanpakken. Verder zijn er voor het hok weinig plannen. De verluchting laat ik zo. Dat is dit jaar goed bevallen.

laten we hopen dat Berta verder trekt, zodat we weer wat stabieler weer krijgen.


week 31-32

De weken vliegen om. Allereerst kwam Colin Surtees vrijdagmorgen erg vroeg 11 jongen brengen van Louella. Een gift waarmee ik erg blij mee ben. Wel erg veel !! Ik had er 4 of 6 verwacht maar donderdag kwam het bericht dat her er 11 werden. Dus 11 doosjes ! Allereerst de jongen een geelpil opgestoken en allerlei knijpringen omgedaan. 11jongen over twee spoetniks verdeeld met voer en water. Op zondag zijn ze verhuisd naar het weduwduivinnenhok. Op Woensdag geënt tegen Paramixo. na het inkkorven van de jongen, schuif ik ze door naar het jonge duivenhok. Allemaal kleinkinderen van superduiven als de beste Barcelonaduif over 3 jaar, zuster 1e internationaal Narbonne, True Grit, Bonte koppel, 10/100 koppel, Leo Pronk, Ewoud van der Weijden en vele anderen. Ik ga ze lekker uitwennen en dan kijken hoe ver ik kom deze winter met opleren. Anders krijgen ze dezelfde behandeling als de late jongen van 2013.

Vrijdagavond de jongen ingekorfd voor Meer met de vereniging. 26 jongen en 5 late jongen 2013 werden aan de mand toevertrouwd. Over het eind resultaat ben ik erg tevreden. 23 jongen thuis, en 4 late jongen. De jongen zo van 35 kilometer naar Meer en de late jongen zo van 12 km. Ik had er 19 op zaterdag, 1 erbij op zondag en maandag 2 erbij. Op Dinsdag ook nog een jong erbij. 1 jong opgevangen in Brabant, maar die heb ik nog niet gezien. De man zou heb maandag of dinsdag loslaten.

Voor as weekend krijgen de jongen en de late jongen 2013 Duffel voor de kiezen. De eerste volledige lossing, dus met een duif of 20.000. Belangrijk dat ze dat ook meemaken en hiervan thuiskomen. Ik hoop alleen dat ze genoeg tijd krijgen om thuis te komen voordat de buien toeslaan. Als deze vlucht goed verloopt krijgen ze ook nog Quievrain voor hun kiezen volgende week.

Voor Cahors 5 duiven ingekorfd. 5 oude nestdoffers, welke allemaal op een dag of 7 eieren zaten. Bij het inkorven bleek wel dat de doffers pennen zijn gaan gooien. Dus 5 mee. De duiven gingen zaterdagmiddag los en het was weer en zwaar karwei. 1 duif in de prijzen en nu 3 duiven door. Mijn beste, de Rode Cahors is nog niet thuis! Maar ja... een wijs liefhebber zij altid, inkorven is afscheid nemen. Ik hoop dat de doffer nog doorkomt... Voor de rest is het voor deze duiven gedaan. De selectie heb ik gemaakt en wordt ook snel doorgevoerd. Alleen de late jongen 2013 gaan nog mee.

Bij de kwekers is de Van Loon Schimmel aangelopen met de inteelt Drogba duivin. Ze mogen mooi een koppeltje jongen grootbrengen. Dan raken ze wat meer gehecht aan het hok en de omgeving. Ook ga ik de eerste schifting doorvoeren. Dit moet gebeuren en ik ben er wel uit. Dus dan maar direct, dan ben ik er maar vanaf. De aanvullingen zitten klaar, dus waarom niet.

Ik zit eraan te denken om de weduwnaarshokken nog een keer onder de roosters schoon te maken binnenkort. Als dan de late jongen klaar zijn kunnen de broedhokken op half en kan de rui aanvangen. Ik zal dan ook heel snel de jongen en ouden bij elkaar laten, zodat ze samen kunnen trainen. Dat scheelt dan weer in tijd EN de jongen wennen gelijk aan het hok van de ouden.

  Week 29-30

De jongen zijn dus niet in de kar geweest, want die reed niet. De eerste eieren zijn reeds gelegd, dus dat gaat goed. Komend weekeinde wordt het wederom boven de 30 graden en oostenwind. Dus de jongen blijven weer thuis. Ik verwacht dat de vlucht wordt afgelast, maar dat is een verwachting. Wel wil ik de oude doffers naar Meer doen met de vereniging, natuurlijk als voorbereiding op de Cahors inkorving van as dinsdag.

Wel heb ik de jongen meegehad naar Amstelveen. Esther Bultman van Duivendirect kwam 2 jongen halen en die was er al om 07.10 uur... dus ik was op tijd wakker en heb toen ook maar de jongen gepakt. De hele dag bewolkt maar om even over 3-en begon de bewolking te breken. Dus om 16.40 de jongen gelost. Ze kwamen af in groepjes van 5-6 en een 90 minuten na lossing was alles er weer. Prima leervluchtje zo. Laten we hopen dat het weer een beetje koeler wordt volgende week, want anders zou het jammer zijn... De jongen moeten toch eens mee.
Is toch mooi dat lekker later beginnen met de jongen. Komt dit jaar super uit.. Hadden we gewoon begin juni begonnen waren ze nu al prima op rit geweest, maar ja .. achteraf.....

Wederom een investering gedaan voor het kweekhok. Een duivinnetje uit een pracht koppeling. Vader komt uit Drogda x Georgina en de moeder komt uit Mooioog Giant x Georgina. Georgina is de moeder van Drogba. Georgina is Jonge Musketier x Katja, vader Drogba is Mooioog Giant x een Eijerkamp-Muller duivin.Dus Inteelt naar Drogba... Dit zal wel de laatste zijn die ik voor dit doel op mijn hok haal. Er moet nog wel e.e.a. gebeuren aldaar, maar dat kan in het najaar. Eerst kijken wat er met de jongen op het jonge duivenhok gebeurt. Tot nu toe komen ze prima naar huis.

Ik ga dus weer inkorven op de overnacht voor de laatste Cahors. Tot nu toe geeft ie Noordenwind aan en 25 graden.. dus als dit zo blijft wordt dat een zware.

 

week 28-29

Gelukkig een duivenluw weekend. Bij Bras ben ik niet meer gaan kijken, want er wachtte een concert in het Concertgebouw. En gelukkig, want 'snachts thuisgekomen keek ik even of er al uitslagen waren... en die waren er dus niet....

Zondags toch maar naar het karretje gereden, maar dat reed niet. Ed heeft van een aantal liefhebbers de duiven meegenomen naar Leiden. 'smiddags heb ik de jongen gepakt en naar Sloten Wielerbaan gebracht. Dat ging weer prima. Volgens mij was alles er ongeveer weer.
Donderdag heb ik de jongen gelost achter Nieuw Vennep langs de HSL. Na 3 en een half uur kwam de eerste. Toen bleven er duiven komen en het resultaat is dat er 3 weg zijn gebleven en eentje geschaafd is teruggekomen. Een beetje bloed, maar alles heelt prima.  Afgelopen maandag ben ik met de jongen nog even naar het pontje geweest. Een 4 tal late duivinnen meegenomen. En volgens mij is alles er weer.

Voor Cahors had ik 4 duiven ingekorfd en die zijn na een week weer uitgekorfd. Volgens ingewijden kom er dus gewoon zaterdag gelost worden, maar politiek geleuterl en code rood voorkwamen dit. Barcelona kwam in recordtijd naar huis en was ook binnen een uur of 4 dicht. Dus het had makkelijk gekund. Jammer weer...


Ik heb net vanochtend de vliegers weer gekoppeld en zal er een aantal op eieren spelen op Cahors. De jongen gaan zo als de weersberichten nu zijn zondag het karretje in, samen met een aantal oude duiven.

Bij de kwekers zijn de jongen van het Verweijkoppel en het Jellemakoppel verkocht. De eieren van Vale Bob heb ik maar even laten liggen.... Ook ben ik reeds met de selectie begonnen. Er moet e.e.a. worden ingepast en over een aantal ben ik gewoon niet tevreden. Ook heb ik een mooie schimmel van 2014 gekocht. Deze Eijerkampdoffer uit Zoon Morlincourtje x inteelt Silver Shadow kan welleens een dagfondkoppel worden voor wat eenhoksraces. Hij is geknipt en zit tussen de jongen.

Dus drukte zat, straks de halve finale en net Lars zien winnen in de Tour.



week 26-27

Cahors ochtendlossing. 's Morgens vroeg wakker en na de meldingen bekeken te hebben toch weer even gaan slapen. Om half zeven er toch maar uit. Toen zag ik dat Ben en An een erg vroege duif gepakt hadden. Zoon van de 550 keer de winnares van Bordeaux 2010 in de Sector. Super dus. En dan begint het wachten. Broodje maken en beginnen met de krant. Lekker buiten zitten en zo nu en dan opkijken. Om 08.25 keek ik weer een keer op en zie als een steen een rode doffer mijn kant op duiken. Twee show rondjes en een landing. Even bijkomen en dan richting spoetnik. De Rode Cahors is er weer. Gerrit bellen en dan horen dat hij weer bij de eerste 10 in het inkorfcentrum zit. Een heerlijk gevoel natuurlijk. De overige drie laten zich helemaal niet zien. Donderdagmiddag meldt er nog eentje zich. Dan 'smiddags Vierzon. 620 kilometer met een redelijke wind tegen. 11 jaarlingen ingekorfd. Inschattingen over en weer, maar toch om 1500 maar gaan zitten. 15.23 meldt, klapperend, een roodvale doffer zich. Daarna redelijk vot nog 3 duiven en dan stokt het. 'sAvonds 5 duiven thuis en de volgende morgen 8. En daar blijft de teller tot nu toe steken. Broer en Zus weg en een zus van de eerste duif. Toch weer bij de eerste 10 in de vereniging.

De planning is als volgt. Zondag alle duiven in de kar naar Roosendaal. Dinsdag inkorven van 2 of 3 voor Albi. Deze duiven krijgen nog een kans. Wordt deze niet gepakt, dan heb ik meer plaats voor jaarlingen.
Donderdag 4 duiven voor Chateauroux. De 4 mogen lekker in de nationale lossing hun weg gaan zoeken.

Dan bij terugkeer worden de duiven gekoppeld en kunnen ze op nest naar Cahors, de laatste overnacht. Tarbes wordt overgeslagen.

De late jongen die bij de vliegers zitten worden opgeleerd met de jongen.
op zondag de jongen weer weggehad. Na een rondje van 40 km fietsen vond ik dat er een pittig noorden windje was, dus de jongen naar Pontje gebracht. Nu waren ze erg vlot terug, met twee nakomers later in de avond. Volgens mij is alles er weer, dus aanstaand weekend een gaatje vinden voor een retourtje Sloten Wielerbaan. En dan hoop ik nog ergens in de week een uurtje te hebben voor Nieuw Vennep. Dan kunnen ze mee naar Geertruidenberg of naar Meer.
Ook zijn de jongen ge-ent. Altijd weer een klus, maar het is weer gelukt.

De jongen vliegen als gekken. Ziet er goed uit. Ook de latere haken nu echt aan. De jongen van Bob Jansen, Simon IJnsen en Jan van Zwienen doen lekker mee.

Bij de kwekers gaan de inteelt Rode vanOppen snel weg. De jongen van het Jellemakoppel groeien prima en de eieren van het Verweij-de Haan komen volgens mij deze week uit. Tevens gaat de selectie van het kweekhok gewoon door. Een duivin is gestopt met leggen (9 jaar), en van bepaalde duiven heb ik niets overgehouden. En deze gaan dus plaats maken voor anderen. Diegene die de plaatsen op gaan vullen zijn al in huis.

Dit weekend dus een duivenluw weekeinde. Heb ik eindelijk tijd om bij Bras te gaan kijken.



week 24-25

Agen had ik er 4 mee. Op de dag zelf geen duif thuis. De drie ochtenden er op volgend elke ochtend heel vroege een duif. Dus weer 3 thuis. Deze gaan we weer oppeppen voor een volgende test. Ze moeten de kans krijgen vind ik.
In ditzelfde weekeinde hadden we Quievrain en Salbris. Op Quievrain 10 duiven mee welke vlot naar huis kwamen. Wachtend op natuurlijk Agen komt er een duif als een steen uit het zuidoosten. Na de landing op het hok zie ik dat het er eentje van Salbris is. Snel binnengehaald. Deze Belgische duivin was vorig jaar een opvanger. Ik heb haar geprobeerd weer terug te krijgen naar België maar bleef terugkomen. Dus het kaartje opgevraagd en gekregen. Nu speelt ze dus een 5e in de Vereniging, een 25e in de Zaan op de dagfond. Bloemen in de vereniging vanwege een eerste in de B.. en alles weer thuis voor het uitslaan en dan ook nog 2 van de 5 in de prijzen. Een prima job door de jaarlingen dus. Want de Quievrain was de laatste vitessevlucht en dat was nou niet echt een lekkertje. Er waren nog veel duiven weg bij het uitslaan en ook van Salbris. Maar die van mij waren er allemaal weer.
Voor St.Vincent had ik er 3 ingekorfd. Het resultaat van de vlucht is bekend. We gaan uitslaan op zondag om 20.00 uur en er waren totaal 39 van de 131 duiven thuis. Maandagmiddag krijg ik mijn eerste. Beetje mager maar nog wel pittig. Eens kijken hoe snel deze doffer weer herstelt. De jongen zaterdagmiddag tussendoor in de manden gedaan en naar Pontje gereden. Deze 12 kilometer hebben ze dan in ieder geval weer gehad. De harde Noordenwind hebben ze prima doorstaan. Van de 27 zijn er 2 niet op komen dagen... dus die gaan niet door voor de koelkast... ;-)

Bij de kwekers heeft het Jellemakoppel de eerste jongen liggen. Dus klz Zwart Goud x een duivin uit klz Zwrt Goud x inteelt Brive. Ze hebben een schotel op de grond naast de voersilo. Ze verdedigen het net prima. Eens kijken hoe deze jongen opkomen. De ouders zijn twee aparte duiven. Niet groot, maar wel uitermate fel. En ik heb de eieren laten liggen bij het Verweij -de Haan koppel. Die gaan op duivenmarktplaats.nl

Dus ik ben erg tevreden over de jaarlingen tot nu toe. Ze blijven naar huis komen en met drang. De meerjarige duiven krijgen kansen en die moeten ze gaan pakken. Dat hebben ze dus nog niet gedaan.

Gisteren voor Cahors weer 4 meerjarigen ingekorfd, waaronder de Rode zoon van Vale Bob. Vorig jaar bij de 1ste 10 in de Zaan, dus nu weer ochtendlossing. 1 duivin die al eens een staartprijsje behaald heeft en weer 2 nieuwe erbij. We gaan het zien. Weer noordenwind maar nu hopelijk zonder frontjes en buien.

De jongen worden ook ergens deze weken nog ge-ent. En ik hoop nog een paar keer weggebracht. Dan kunnen ze in het eerste weekend van Juli naar de laatste africhting. Dus nog twee weken de tijd voor 2 opleertjes. Moet lukken dacht ik zo.


Ook nog een leuke referentie van Erik Boots uit Horst...

Leuke referentie: 15-06-2014

Arjan, ik draai mijn 11-1587427 weer voorop op St. Vincent. Was de 3e in vereniging en de 18e gemelde in het NIC. Heeft nog niet gemist, 5 x raak op 5 x mee. In 2012 als jaarling prijs op Cahors, in 2013 2e duifkampioen in vereniging met prijs op St. Vincent, Tarbes en Dax. Nu alweer mijn eerste duif op St. Vincent. Dat was een goede schenking op een bon! Nogmaals bedankt!

Erik bedankt voor het melden !!

 

week 22-23

Zo... de inteelt jongen Rode Vanoppen jongen zijn verzegd. Verder gebeurt er op het kweekhok weinig.
De jaarling vliegers hebben Quievrain gehad en Morlincourt. Beide vluchten 1 achterblijver. De ouden zijn allemaal naar Chateaudun geweest. Ook daar 2 achterblijvers waarvan ik er eentje heb opgehaald bij particulieren op Urk. Dus vroeg in de morgen naar Urk en via Enkhuizen door naar Purmerend om te werken.

De duiven doen het prima, van Chateaudun zelfs 1 in de vereniging in de prijzen en 4 in de B-ploeg. Kilometers maken is het credo. Voor Agen heb ik er 4, 3 nieuwelingen op de overnacht en 1 die het al eerder gedaan heeft, zonder succes trouwens. Voor ST.Vincent heb ik er weer 4, welke wel allemaal ervaring hebben.
Verliezen horen bij het spelen van de duiven en tot nu toe geen verrassende afvallers. De duiven komen met drang thuis en trainen prima aan huis. Ik reken altijd 10 minuten per 100 km achterstand op de kopduiven op een inspeelvlucht en dat gaat nog steeds goed. De ouden hadden dit weekend vrijaf, maar ik moest naar Bergambacht naar Bob Jansen, dus heb ik de oude duiven een mooi lapje van een km of 70 gegeven.

De jaarlingen moeten in principe naar de dagfondvlucht. Ik kijk wel even naar de weersverwachting voor as zaterdag. Anders gaan ze vrijdag naar de vitesse samen met de Cahors duiven. En dan twee weken later naar een dagfondvlucht. Of ik speel er een aantal. We zullen het wel zien.

De jaarlingen kwamen van Morlincourt na dik 5 uur klapperend naar huis, hadden er plezier in en drang. 9 vd 11 in een uur.

Bij de jongen is het wisselend. 2 van de 3 Theelen duiven hebben het niet gehaald. ik denk net even te jong. Ik heb twee jongen gehaald op een bon bij Jan van Zwienen. Jan woont in Emmer Compascuum. Dus ben ik gelijk even bij de Lasterieshop langs geweest een paar kilometer verderop in Duitsland en heb daar Van Tilburg voer gehaald. De tonnen zitten dus weer vol. Ik was toch in de buurt..... Vrijdag ben ik dus bij Bob Jansen geweest. 3 duifjes meegekregen, een vale uit de lijn van de Vale Bob, 1 uit de lijn van de 1e nationaal StVincent van Rik Ros en eentje van eigen soort x een duif van FS Kramer...

Gisteren heb ik de jongen in de mand gehad en naar 2 kilometer gebracht. Een beetje mandwenning en opleren in 1 keer. Niet alle jongen natuurlijk, alleen diegene die 2 pennen of meer hebben gegooid. Zo hoop ik de jongen in een paar keer op te leren naar Nieuw-Vennep, zodat ze daarna een paar keer met de vereniging meekunnen. Een keer naar 12 km, dan 20 en dan 35 kilometer. Ze moeten nog ge-ent worden, maar ik moet even kijken wanneer ik Dr van der Sluis kan inplannen.

Ik heb nu reeds een mandsimulator in het jonge duivenhok staan. Ik heb een nieuwe, welke minder ruimte inneemt. verder is het jonge duivenhok weer schoon gemaakt. Ik heb toen alle jongen in de mand gehad, gelijk even kleuren genoteerd en de pennenstand gechecked. Knijpringetjes gegeven aan diegene die nog niet opgeleerd kunnen worden. En er toch nog 1tje uitgeselecteerd.

Dit weekend dus Agen. Een nieuwe ploeg, dus afwachten. Hopen dat deze beter verloopt dan de vlucht van Brive deze week.



Week 20-21

Het weekend in week 20 was dus weer feest. Het moederdagweekend. De hele week ervoor heb ik lopen twijfelen, wel of niet meegeven. ZW7 en veel, heel veel regen werd voorspeld met 11, 12 graden. Op vrijdagmiddag laat besloten om maar niet in te korven. Waarom? Kou, regen, weinig gelegenheid tot lossen en dan de duiven zondag thuis krijgen terwijl ze donderdag weer de mand in moeten voor Roye 340 km.
En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Naar ik begreep kwamen de duiven zeiknat thuis en her en der gewonden. Dinsdag heb ik de duiven meegenomen naar Amstelveen, voor mij krap 30km. Eerst de duivinnen en toen de doffers los. Op de SMS kon ik het mooi volgen, want de chipringen zijn ook om de pootjes gegaan.

Dus donderdag de mand in voor 340km . Zaterdag mooi vroeg los en naar het bleek toch wel een zwaar vluchtje. Bert Braspenning wint Provinciaal met 1300 meter, maar sluit met 1182 mpm. De warmte in combinatie met Noord-Oostenwind heeft her en der wat slachtoffers gemaakt.
Ik krijg om 13.20 mijn eerste, dan 21, 24, 32, 37, 45, 45, 49,53,58 etc. 31 mee en 26 terug. De jaarlingen eerste keer 2 nachten mand en deze afstand. Prima. Binnen de 1e 4 3 jaarlingen !
Wat is er nog weg: 3 duivinnen uit hetzelfde koppel... vreemd maar waar. 2 daarvan zijn als jong ook al zwervend geweest. En dan 2 jaarling doffers welke ik eigenlijk wel verwacht had... maar ja.. ze kunnen het blijkbaar niet. Nu gaan de oude duiven naar Chateaudun en de jaarlingen naar Wolvertem. Dit als de weersvoorspelling beter wordt. Want de inkorving voor Agen is maar na het thuiskomen 10 dagen verder. En daar moeten een aantal duiven op mee. Er wordt in ieder geval zuidenwind voorspeld. En her en der een bui.
Dus jaarlingen vitesse, volgende week Morlincourt en dan de week erop dagfond. Met Agen hebben we een drieluik Agen, St.Vincent en Cahors. Daar moeten de oude duiven over verdeeld worden. Wordt Cahors een zuidenwind, dan zal ik er ook enige jaarlingen aan toevoegen. Maar eerst de komende weken.

Bij de kwekers wordt het wat rustiger. De laatste jongen worden morgen opgehaald en dan is het schoon. Ik heb alleen nog eieren liggen bij Klz x kld Rode Vanoppen. Deze staan op duivenmarktplaats.nl voor een liefhebber.

De jongen gaan gewoon door. Er vliegt een select groepje van 12 tot 14 soms een twee uur, en daar sluiten anderen zich bij aan en komen weer naar beneden. Ze moeten nog ge-ent worden, en dat wordt weer leuk. We moeten nu naar een dierenarts met een entlijst met zilveren stempel. Dus de dorpsdierenarts kan niet meer. Het wordt dus een duivendierenarts. Dus alle duiven inladen, enten en weer terug. Dus niet meer op het eigen erf op een tijdstip dat het mij uitkomt. De werkende liefhebber wordt hier weer ENORM genaaid. Ten eerste in de tijd, ten tweede in de kosten en ten derde het gemak. Allemaal bedacht door liefhebbers met genoeg geld en tijd en geen werk blijkbaar.
Er gaat een gerucht dat wij volgend jaar alle jongen moeten chippen voordat ze de mand in mogen.. nog zo'n ridicule maatregel. Ook weer bedacht door de liefhebbers met tijd, geld en vooral diegene die op de jonge duivenvluchten een groot concours willen hebben. Dus ik neem aan dat de vereniging weer gummies gaat inkopen. Want dan kunnen we lekker elke week de jongen een gummie omgeven.

Gisteren op audientie geweest bij Jan Theelen. Dit voor de tweede jaar. Dit keer samen met Ed. Geweldig ontvangen door Jan en wederom onder de indruk van de man en zijn duiven.
Hier een fotootje van de drie die hier al zitten. Er komt er nog eentje bij, maar die was net geringd en ligt dus onder een pleegkoppel. Een super dag met mooi weer.

Tot de volgende !

Week 18-19

In plaats van de duivinnen gingen de doffers naar Duffel. De duivinnen waren de eerste week weduwschap teruggelopen. Dus de doffers naar Duffel. Die kwamen prima af, een jarige doffer vond het buitenleven leuker dan binnen. De duivinnen zouden zondag de kar ingaan, maar toen was het slecht weer, dus heb ik ze maandag even weggebracht. De eerste 10 jongen van de vliegers zijn ook op maandag richting een liefhebber bij ons in de vereniging gegaan. Vorige jaar had hij er ook 6 gehaald en toen werd de vreselijke ziekte K geconstateerd. Deze is nu onder controle maar in de tussentijd had hij een groot deel van zijn duiven opgeruimd. Dus nu mocht hij alle jongen van de vliegers komen halen. Hij blij en ik blij.... een prima oplossing. De overige 7 zijn afgelopen vrijdag via an het inkorven met hem meegegaan. Er zitten wel een aantal potentiële knappe duiven bij volgens mij.
De duivinnen zijn dit weekend naar Wolvertem geweest. De 176 km werden vlot afgewerkt. De doffers zondag naar Roosendaal en daar zaten wat meer gaten in. Zo zijn de dagen opeenvolgend toch heel anders van karakter. Maar alles is er weer en het lijkt erop dat het weduwschap aanslaat. De duivinnen hebben vorig weekend een bad gehad en gisteren de doffers.
Volgende week de doffers naar Nijvel om er een bende van te maken en de duivinnen weer naar Roosendaal.
Ik heb de reserve doffers en duivin ingepast in het vlieghok. Er zitten nu dus 19 doffers en duivinnen op 18 broedhokken. Maar alles zit nu in het schema van de vliegers. Door het rouleren en het dubbel loslaten is het wel meer werk, maar bij het weduwschap voel ik mijzelf toch beter. Vorige jaren had ik elke vlucht wel 2 of meerdere jaarlingen wegbleven en tot nu toe lijkt dat mee te vallen. Ik ga nog niet spontaan juichen. Dat doen we pas over een week of 4 als dit zo aanhoud. De duiven zijn in ieder geval elk weekend meegeweest of met de vereniging of met de kar. Ook jongen die ik vorig jaar opgehaald heb, zoals de Kanarie, of later zijn teruggekomen zijn er nog steeds. Eerst maar even naar Nijvel en de eerste midfondvlucht. Dan de oude duiven naar Chateaudun en de jaarlingen naar de vitesse en weer naar de midfond. Maar wederom we zijn nu 4 weken bezig en tot nu toe gaat het goed. (terwijl ik continue op ongeverfd hout zit te kloppen......)

Bij de kwekers groeien de laatste jongen prima. Deze zijn voor de bonnenkopers enkele anderen. De legdata van de eieren worden wel genoteerd want we gaan nog op bezoek bij een levende legende..
Wel vorige week een koppel Jellema's binnen gekregen. Ik kon het niet laten om een klz van het Zwarte Goud en een duivin uit een kleinzoon van het Zwarte Goud maal een inteelt duivin uit de Brive van Jellema. Ze verblijven op dit moment in de spoetnik om even te "ontslakken" want ze waren nou niet echt goed verzorgd. Maar dat komt goed. Ze klaren lekker op. En als de kwekers klaar zijn of bijna klaar, dan kunnen ze er in het kweekhok wel bij. Maar eerst gaan we het kweekhok weer eens reinigen onder de roosters na Dinsdag, want dan is de groene container weer leeg.

De jongen toeren lekker rond. De tweede ronde is zich aan het aansluiten en de jongen van Ameland Simon komen ook al buiten. Door het verhuizen van de reserve duiven naar het vlieghok is het in het jonge duivenhok iets minder druk geworden. Ik ga wel deze week de jongen eens allemaal in de handen nemen en inventariseren. Kijken wat er allemaal van geworden is.

 



Week 16-17

Bij de kwekers heb ik de eerste eieren weggehaald. Ik heb nu voor mijzelf genoeg jongen. Dus nu alleen nog maar jongen voor derden. Er liggen er nog een aantal welke dus weggaan. De kweek is echt super verlopen. Heel weinig uitval en weinig rare zaken.

De vliegers zijn eerst allemaal naar Meer geweest. Dan kwam mij veel beter uit, want de weekeinden zijn al druk genoeg. Met lekker weer en een zuid westen windje kwamen de duiven lekker af. Op zondagmorgen vroeg kwam de laatste en toen miste ik er nog 1. Een tweejarige doffer welke al als jaarling een overnacht gehad heeft... opgevangen in Goes.... De man belde op zondag en zou de doffer loslaten.. en deze is nog niet teruggekeerd... Deze week de doffers naar Duffel en weer kwam de zondagmorgen doffer weer als laatste op zondagmorgen. Deze jaarling zal moeten gaan leren direct naar huis te gaan vliegen... De duivinnen zijn in de kar van Ron naar Roosendaal geweest op zondag. Met een harde oostenwind hadden ze wat lang werk, maar ze kwamen prima. Alles is er weer. Vandaag, tweede Paasdag gaan ze op weduwschap. Het hok is uitgezogen.. Na de training van vanmiddag gaan de duivinnen naar hun nieuwe verblijf. Ik ga rouleren, dus straks eerst de duivinnen los, dan de doffers. Mocht die doffer uit Goes niet komen, dan ga ik een reserve doffer inpassen, welke nu nog in het jonge duivenhok verblijft. Ik heb daar nog twee oudere doffers zitten, welke ook gewoon meegaan. Daarnaast nog een late doffer en duivin welke ik eventueel ook nog in kan passen. A.s. Weekend is het plan dat de duivinnen naar Duffel gaan en de doffers zondag in de kar. Eerst maar even afwachten wat het weer gaat doen, want.. er komt lekker weer aan.. veel regen...

In het jonge duivenhok zitten nu een jong of 30. Nog 4 uit het kweekhok komen er, 2 bij Simon Ijnsen vandaan. Dan heb ik nog een bonnetje van Jan Theelen, 2 van Bob Jansen en nog twee. We gaan zien wat het wordt. Ik tel de jongen niet, maar ik denk dat ik met het uitwennen van de eerste lichting er 1 of 2 ben verspeeld. Het is een gevoel... maar ik denk dat dit wel klopt.

Zo de duiven dus even loslaten ondanks de lichte regen, kunnen ze even lekker losvliegen en kan ik de hokken even schoonmaken onder de roosters.



week 13-15

laten we maar beginnen bij de kwekers. De eerste jongen van de tweede ronde zijn gespeend. De eerste eieren liggen trouwens al weer in de schalen. Bij mij lopen de jongen eerst een paar dagen op de grond voordat ik ze speen. Waarom? Dan passen ze zich veel beter aan bij de jongen van de eerste ronde. Ze weten het water te vinden en weten dat ze moeten eten. Niet dat gezeur met jongen die teruglopen en zo. Bevalt mij prima. De jongen gaan bijna elke dag los. Er zijn erbij die lekker een 40 minuten trainen en er zijn er bij die zo nu en dan een rondje gaan. Ik vind dat ook prima. Zolang ik bijspeen is er geen verplichte training.

De vliegers hebben inmiddels jongen. Ik heb eerst gekeken welke eieren er onbevrucht waren. Dat waren er op 18 koppels slechts 3. Toen heb ik eieren weggegooid totdat ik er 20 over hield. Deze heb ik laten liggen. Daarvan zijn er 2 koppels van de eieren gelopen, dus ik heb nu 16 jongen liggen. Na het ringen verdeel ik deze over de broedhokken. Koppels die echt geen jong aannemen, komen maar weer op eieren. Als de jongen een dag of 14 zijn, dat is dus ergens na de volgende vlucht (2de paasdag) dan zet ik de ouden op weduwschap. De jongen blijven bij de doffers. Dmv het roulatiesysteem komen de duivinnen dan elke dag binnen op het jong en kunnen ze dit voeren. Dat is het plan....

De vliegers trainen goed. Soms wat aanmoediging nodig, maar ze scheuren lekker. Ik heb ze een geelkuur gegeven op de eieren. Verder krijgen ze regelmatig de toverdrank van Cees. Als een echte Druïde stelt hij dat samen. Het lijkt volgens mij op de commerciële Prangesuppe of de fles van Gust.

IK heb ze vorige week Zaterdag 10 minuten voor de overkomende meute gelost bij Pontje, voor mij een kilometer of 12. Ik heb ze gisteren meegenomen naar Amstelveen, een kilometer of 25. het wolkendek was gesloten met zo nu en dan een klein stukje blauw. Maar toen ik thuis kwam waren ze er allemaal weer. Dus 2 keer weggeweest.. en nu naar 113 kilometer. Meer, daar gaan ze naar toe. Volgende week Duffel, de week erop weer Duffel.

Deze weken drukke weken. Ik moet veel in het weekend werken. Morgen ook weer. Volgende week mijn eigen jubileum, de week erop Koningsdag in de Rijp, een zwager die Abraham ziet en nog wat werken. Dus lekker... voor de overuren. Gelukkig zal ik wel kunnen inkorven, dus de duiven krijgen hun training. Ik ben benieuwd hoe de jaarlingen het gaan doen. De laten blijven thuis, die gaan met de jonge duiven mee. Het bijkomende voordeel is dat er minimaal 6 thuis zitten te wachten.
De jaarlingen moeten ervaring opdoen en de ouden kilometers.

Hoklijsten zijn klaar, entlijst ligt klaar. En vanavond even de module meenemen om een uitdraai te maken van de duiven die erin zitten. Kan ik thuis rustig strepen en bijvoegen. Dan kunnen ze ergens in de komende weken de chips koppelen. Ik heb geen haast.

Week 11 en 12

De kwekers zitten inmiddels op hun 2de ronde jongen. Ik heb er al weer een 6 tal geringd en er liggen er nog een aantal. De kweek gaat nog steeds prima! Ik ben erg tevreden. De volgende ronde is voor de bonnenkopers.
De vliegers komen regelmatig los en die zitten nu ook bijna allemaal op eieren. Een paar latere duivinnetjes hebben nog niet gelegd, maar dat zal binnenkort wel gaan gebeuren. Deze vliegers stuur ik wel naar buiten, maar moeten nog niet verplicht trainen. Er zijn erbij die al een minuut of 30 jagen, maar er zijn er ook bij die meer oog hebben voor hun duivin dan voor andere zaken. Naar mijn gevoel loopt alles beter dan het vorig jaar. Ik weet niet of dat klopt, maar het is een gevoel.

De lichtpannen zijn voor de weduwnaars naar achteren gegaan. Ook zijn er twee pannen bijgekomen, welke er bij de kwekers en de weduwduivinnen weer zijn afgegaan. In het halletje heb ik het tochtgat dichtgemaakt, en het plexiglas vervangen door windbreekgaas, dus meer lucht voor de weduwduivinnen. Nu over twee weken ga ik de constateerplanken e.d. in gereedheid brengen en het windbreekgaas onder de eerste rij pannen leggen.

De tuin is weer ontgroend, de spoetnikken ook. De jongen komen buiten en beginnen te luisteren. Ik ben er 1tje verspeeld met het uitwennen. Ik was wat laat door werk en zo, dus de jongen knalden naar buiten. Ik heb een nacht gehad dat er nog 6 buiten bleven. Maar honger en inzicht doet een hoop. De laatste kwam gisteren weer aangespeerd. Maar is weer binnen en heeft, neem ik aan, geleerd.

Deze week moet ik een beslissing nemen over hoe de duiven op weduwschap gaan. Of 10-12 dagen eieren, weduwschap voor de eerste vluchten, weer koppelen voor nog een keer eieren en dan weer weduwschap, gewoon allemaal 1 jong en dan met 14 dagen op weduwschap.. etc etc...

Over twee weken is het begin April en dan wil ik ze een paar keer gaan wegbrengen. Ik heb een aantal late jongen die ik pas met de jonge duiven ga inspelen, dus die vallen er tussenuit.

Over de bijeenkomst van de NPO over de nieuwe structuren e.d. heb ik op Facebook al het één en ander gezegd. Het was een mooie en goede publiciteitsshow van de voorzitter. De kunde op psychologisch vlak was super. Het daar komen we later op terug, vrienden, met zijn allen even een pilsje drinken was niet van de lucht. En als er dan opmerkingen kwamen uit de zaal ging hij daar ook erg knap mee om. Iemand met veel opmerkingen kreeg de microfoon en was daarna minder sterk, ik denk door het niet gewend zijn om met zo'n ding te spreken. Notulen werden er niet gemaakt en alles werd meegenomen. De heer Wijnen was veel minder sterk. Het bij ons in Brabant was bij hem een leuk stopwoordje.. Alleen waar loopt de duivensport het hardst terug.... juist in Zuid Nederland... moeten we dan juist deze gebieden NIET als voorbeeld nemen?
Nog steeds kan ik niet begrijpen dat de mooiste jongen duivenvlucht halverwege SEPTEMBER geprogrammeerd worden. Start het jonge duivenseizoen lekker half mei, kan je half juni al op 300 kilometer zitten, zorg voor 2 of 3 herinstapmomenten en geef de jonge duivenspecialisten 3x een nationale vlucht op 450-500 kilometer. Maar nee, lekker onnatuurlijk duivenhouden door de jongen te moeten verduisteren om maar de mooie vluchten te kunnen halen.
Bij ons in de ZCC werkt een A en B poule juist wel heel goed, meer tevreden liefhebbers en een feestmiddag-avond die zeer goed bezocht wordt. Maar ja.. het is net als in de politiek...

 



week 9 en 10

Na de voorkoppeling alles genoteerd en weer gescheiden. De eerste ronde jongen is gespeend in het jonge duivenhok bij de duivinnen. Het voordeel is dan dat de duivinnen de jongen een beetje wegwijs maken. We gaan zien hoe dat gaat met uitwennen.

Na een weekendje werken in Brussel heb ik deze week de vliegers definitief gekoppeld. Alles liep gelijk aan natuurlijk, door de voorkoppeling. Het uitwennen in de broedbakken vind ik altijd de minst leuke periode. Nu heb ik twee hokken met 9 broedhokken, 3 bij 3. Dus Ik heb nu 2 dagen er 5 los en dan weer 4. Ze hebben reeds de broedpannen gekregen na 3 dagen en dan vanavond ga ik eens kijken hoe het is als ik alles loslaat. Als het goed gaat per hok, dan ga ik de hokken weer bij elkaar laten. Dit gaat trouwens so wie so gebeuren als ik ze los ga laten. Het wordt dit weekend lekker weer dus we gaan het zien.

Maar er moet nog redelijk veel gebeuren. Ik moet nog met de hogedrukreiniger over de steentjes heen achter, de spoetnikken krijgen dan ook een beurt. Dan moeten er nog lichtpannen naar de achterkant van het dak, en het windbreekgaas moet nog onder de eerste rij met pannen. Dan moet ik mijn systeem nog aansluiten en ook de jonge duivenspoetnik voorzien van een antenne. Deze heeft nog nooit een antenne gehad, dus de aansluitingen moet ik ook nog aanleggen. Allemaal klusjes voor mooi weer. En dat schijnt eraan te komen.

Bij de kwekers staan de eieren op springen voor de tweede ronde. Altijd weer een leuk gezicht om overal die eierschalen te zien liggen.

As zaterdag worden de duiven weer ge-ent. Lekker aan huis, geen gedoe met allerlei zenuwenlijers in een kringetje bij een dierenarts, althans zijn assistent dan. De dierenarts doet alleen de VIP duivenliefhebbers natuurlijk. Maar ja dan hebben we dat ook weer gehad.

Er is veel verwarring hoe of wat met het entformulier. Bij de ene vereniging moet ook zo'n zilverkleurig waarheidszegel erop zitten en willen ze het origineel hebben, bij een andere vereniging is een lijst uit compustam voldoende met een handtekening van de dierenarts. Met het laatste ben ik het helemaal eens, lekker modern, een lijst uit een zeer veel gebruikt duivenadministratiesysteem (DAS) Compustam. Geen geschrijf meer met onleesbare pootjes. Hetzelfde geldt voor de hoklijst. Er zijn verenigingen waar je de geschreven lijst moet inleveren. Die lopen echt achter en het bestuur wat in dit soort verenigingen zit zijn zeker allemaal AOW-ers, VUT-ers of pensionados. DE DAS van Compuclub printen en klaar. Er zijn er altijd die een ander veel werk willen bezorgen.

Gisteren vergadering gehad in de vereniging. Onze afdeling heeft in alle wijsheid besloten om bij de jonge duivenvluchten ook nog eens een concours met ouden te organiseren. En de oude navlucht wordt ook gescheiden gespeeld. Dit betekent dus met de jonge duivenvluchten 2x inkorven. Eerst de jongen dan de module uitlezen, en dan inkorven voor de oude duiven. maar dat betekent ook veel meer verdeling. Oude duivinnen, nestdoffers, weduwnaars oud, weduwnaars jong, duivinnen jong, nestdoffers jong en dan ook nog invliegduiven. Wij hebben een grote vereniging (38 leden) en die denken zelfs weinig oude duiven te krijgen op deze vluchten. En hoe zit het met het regelement dat je voor elke wedvlucht minimaal 5 deelnemers moet hebben om te mogen inkorven. De oude vlucht bij de jonge duiven is een aparte vlucht, dus geldt dit regelement. Een leuke uitdaging voor de afdelingsvergadering. En dan willen ze bij ons in de ZCC ook nog de ouderwetse natoer vervliegen. Dat kan dus niet, want dan moeten de bestanden van de oude natoer en de jonge noatoer samengevoegd worden... maar hoe zit het dan met de getekende duiven bijvoorbeeld? En ik begrijp van de rekenaar van deze CC dat je deze bestanden helemaal niet KAN samenvoegen. Met andere woorden, leuk bedacht maar de uitvoering ........

Eerst maar even enten, de duiven uitwennen in hun broedhok en voor het eerst even loslaten...

 

week 6-8

Deze weken een midweekje weggeweest en even bijgetankt. Even bubbelen, lekker Olympische Spelen kijken en doen waar we zin in hadden. Dit was even nodig. In het kweekhok zijn in deze weken de eieren uigekomen van de twee koppels die wat hadden. 1 duivin was erg jong en had twee onbevruchte eieren en 1 duivin legde niet, dus een ander gekoppeld. ! jong werd bij 1 van de andere koppels uit de broedschaal en uit het broedhok getimmerd... deze heb ik helaas verwijderd. Dus 18 op 20 vind ik een super score.

De late jongen hebben weinig kansen gehad om even te toeren. Wat een klote weer de afgelopen weken. Regen, Regen, storm en dan ook nog eens gewoon te warm.
Dus vandaag de stoute schoenen aangedaan en 18 doffers en duivinnen bij elkaar gezet met open broedhokken in de weduwnaarshokken. Morgen ga ik wel weer kijken wat er aangelopen is en wat ik nog moet helpen. We gaan zien wat het worden gaat. Een paar doffers (5) en 2 duivinnen heb ik apart gezet in het jonge duivenhok. Deze zijn reserve.

Verder groeien de jongen in het kweekhok prima. De kleuren worden zichtbaar en er zitten weer errug mooie bij.

De gewezen kweekmanager heeft weer prima op de duiven gepast. Alles zag er weer pico bello uit. Verder dus weinig nieuws op het duivengebied.



Week 4 en 5

Net naar de eerste dag van de One Million Dollar Race gekeken. De livestream is super, de lossingsvideo was erg mooi. Alleen als er op de eerste dag van 661 k maar 55 duiven thuiskomen.... dan wordt je niet blij.3 duiven voor 1000 dollar, 1 actief en 2 reserve.Activering kost nog eens 1000 dollar per duif. Lucaratief voor de organisatie, voor het landelijke verzamelpunt (krijgt een percentage van de organisatie per duif die ingezet wordt) en natuurlijk voor de winnaars. Maar is dit duivensport zoals wij die willen in de toekomst? Het casino heeft een gemiddeld betere uitbetaling.

Natuurlijk is het niet leuk om een koppel duiven in één keer thuis te zien komen, maar waarom niet. Gewoon uitbetalen volgens the first drop. Dus als er een groepje als eerste arriveert, alle prijzen optellen en delen. Maar goed, Jan Hooymans had er nog 71 (!!!) in de race, Koopman 30 en Eijerkamp 22. Dus als deze allemaal geactiveerd zijn totaal een dikke 123.000 dollar aan inzet. Natuurlijk is het commercieel interessant om te zeggen dat je 5 vroege duiven hebt in zo'n race, maar als je er dan 71 mee hebt... De eerste Nederlandse duif was trouwens van een inzet van 3!  Super gedaan dus.

Op het kweekhok van de 8 koppels 15 jongen. SUPER!! Het koppel waar ik de kleine eitjes heb weggehaald heeft weer gelegd en ook de nieuwe duivin heeft gelegd. Ik heb de ringen maar in het hok gehangen. Kunnen we die gaan gebruiken !

De late doffers heb ik vandaag voor het eerst los gehad. Lekker onwennig een 2 uurtjes buiten en toen de spoetnik weer opengezet. Ik wil dit meer gaan doen, desnoods een hele dag. Als het 's morgens goed weer is of het lijkt goed weer te worden, zet ik ze in een open spoetnik. Kunnen ze het zelf uitzoeken.

Ik wacht trouwens met smart op de uitslag van de verkoping van de Nishoek. Ik had op internet het hoogste bod op een bon van Jan Theelen. Samen met Ed heb ik het bod gedaan en ik hoop dat wij ergens begin mei richting Buggenum kunnen afreizen.

Verder weinig nieuws op duivengebied. Ik ben voor het werk 5 dagen naar Rome geweest, dus ik mis gewoon 5 dagen op het hok. Kan makkelijk, want er gebeurt vrij weinig. Mijn vader heeft de duiven prima verzorgd. Dus.....



week 3

Bij het koppel wat nog niet gelegd had heb ik de duivin vervangen. Deze duivin heb ik geleend bij Cees en ze is van 2006. Deze duivin heeft 1 jaar ergens in een ren gezeten en dat heeft haar dus geen goed gedaan. De produktie wis gestopt. Dus nu een duivin van 2012, welke uit dezelfde ren komt. Hier gaan duiven in die bewaard worden. Meestal late jongen uit het bejaardenhok. Deze duivin liep gelijk aan en een dag later wist zij het broedhok al te vinden. De rest van de eieren even snel bekeken. De meesten leken donker, dus bevrucht. Bij 1 koppel de eieren weggehaald Deze late duivin had twee kleine eitjes gelegd en die waren dus niet bevrucht. We wachten gewoon op de tweede ronde.

Bij de verkoop van duivenvlucht.nl het bonnetje van Simon IJnsen gescoord. Daar ben ik dus erg blij mee. Als je het over overvlucht hebt... nou dat hebben ze daar !

Ik ga trouwens een bak in mijn kweekhok bak 17 noemen. Dan heb ik ook een Bak 17. Dus een doffer Bak 17, duivin bak 17... als je ziet wat dat doet bij een verkoping. Als bijen op de bloemetjes gaan de liefhebbers daar op af. Tevens heb ik een Kaasboer doffer, Also known as de Zwarte Merpati. Deze doffer komt van Cees van der Laan maar heeft veel Brugemann bloed. En dat zijn... Kaasboeren.. Dus dit jaar komen er jongen uit Bak 17 en uit de Kaasboer beschikbaar. Het is maar dat u het weet. Ik vind dat dus grote onzin, als het maar 1% bloed heeft van bak 17 of de kaasboer dan levert het geld op. Dat is dus één van de oorzaken van de grote verliezen. Dit soort onzin. Vroeger gingen we gewoon naar de kampioen in de buurt en haalde daar onze duiven. Deze kampioen werd kampioen omdat hij betere duiven had. Die haalde hij weer bij anderen, waarvan hij uitslagen had bijgehouden. Niet omdat die liefhebber een kleinzoon van de zuster van de nicht van de Kaasboer had, maar omdat deze gewoon hard vloog tegen goede concurrentie. Vroeger was de selectie hard omdat men niet vel duiven kon houden. Tegenwoordig is de selectie minder hard omdat men veel geld voor een duif betaald heeft en deze niet wil uitselecteren na slecht presteren of jaren van niet bruikbare jongen. Nee, want het is een kleinkind van de zuster van een neef van de doffer van bak 17. Dus geen goede jongen gegeven, wordt deze duif weer verkocht op internet, omdat het... enzovoort. Als ik een duif verkoop dan heb ik de verwachting dat een ander er wel geluk mee kan hebben. Anderen gaan gewoon naar de poelier. Of de duif heeft bij mij geen kans gehad, of ik maak andere keuzes. Soms slechte, want het koppel waar True Grit of de Arjan uitkomt, is gewoon hier weer de deur uit gegaan naar België en naar Zeeland. Beide liefhebbers heb ik bericht welke superduif uit hun duif is gekomen.

De Kaasboer staat op de Wijnandsduivin van Eijerkamp. En bak 17.... ja dat is een keuze uit 10 broedhokken, want ik heb een kweekhok met 10 bakken. Daar moet ik nog even over denken.

Alle duiven zijn weer door de handen geweest. Alle duiven weer eens bekeken, doffer, duivin. OOk de late jongen even een ringetje gegeven. Kan ik ze er lekker makkelijk uit halen. Ik wil deze weer los gaan laten. Dan kan ik ze in het voorjaar op gaan leren. Ook twee doffers aangemerkt als zijnde uitgeselecteerd. Deze twee broers van 2011 hebben nog niets gedaan. Meerdere pogingen gehad maar nooit op tijd. Ik heb doffers te veel, dus zijn zij het haasje. Super stambomen, prachtig gebouwd, kweek en vlieg ogen maar ik denk toch niet slim genoeg. Dus die gaan het veld ruimen. Mooie zwarte doffers, maar ik denk niet goed genoeg voor onze afstanden. Vader bij Heinz Seegmuller vandaan uit een klz van Black Giant x Zus van de Ballack (kld Black Giant) Moeder is een Eijerkamp duivin uit zn Katja x Jonge Musketier x dochter Cartier. Dus ja, hele mooie doffers, maar geen winnaars blijkbaar. Het verhaal op mijn hok met de Black Giant duiven. Ik kan ze ook aan Ben geven, kan hij er een super duif uitkweken en die aan mij schenken als jonge duif........hoezo de cirkel rond.

De vliegers ga ik koppelen in de tweede week van de Olympische spelen. Dan kunnen deze aan elkaar wennen.

verder zit deze week weer Bony Thee in de drinkpotten voor een laatste zet in de goede richting. En bij de kwekers gewoon water. Noord-Hollands PWN duinwater. Ik kan dit voor u bottelen en dan noemen we het.... Zaanwater, het bronwater uit Noord-Holland.


week 1-2

Natuurlijk iedereen allereerst een goed 2014.

De kweekkoppels zijn dus prima aangelopen. Nu 6 januari moet er nog 1 koppel beginnen met leggen, maar dat zal waarschijnlijk vanavond gebeuren. Tot nu toe gaat alles prima.

Het jonge duivenhok is inderdaad vanmorgen helemaal weer schoongemaakt. Week 19-20 had ik dat voor het laatst gedaan. Dus het was weer nodig. De groene kliko is vol plus 2 vuilniszakken. Een uurtje beulen met een masker op, alles eruit, en de roosters weer terug. De duiven kijken de eerste paar uur een beetje vreemd, omdat het plotseling wat dieper is onder de roosters.

De tentoonstelling was super gezellig. De keurmeester niet zo vlot omdat hij echt overal op lette. Maar hij liet alles zien en am ons mee in zijn overwegingen. De 9 bonnetjes waren zo van de hand inclusief twee late jongen van FS Kramer en Gebroeders Brugemann. iedereen weer even gesproken en mijn ringen meegenomen. Er werd niet zo veel gerookt binnen, dus dat was in ieder geval een grote verbetering. Nu tijdens het seizoen nog !

De duiven houd ik in deze warme tijden erg krap. 80% gerst is geen uitzondering. Ze zien er prima uit, dus dit regime kunnen ze makkelijk aan. Ook sla ik ze nog wel eens een dag over.

Verder is het toch redelijk rustig op het duivengebied.


Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

Main Menu Page Content Newsarea