Arjan van Gent, West-Knollendam Passie voor Marathonvluchten

You are here: Home > De Week > 2013

2013

Function swb_content() is not defined!

Week 52.

Alleerst natuurlijk een goede kerst en een super 2014.

Deze week de weduwnaarshokken schoongemaakt en dus de groene kliko weer gevuld. Daarna op de 24e de kwekers gekoppeld. Ze waren sinds een dag of 18 bijgelicht met de Truelight lampen. Er zijn er die zeggen dat het niets uitmaakt, 8 van de 10 koppels liepen gelijk aan en de andere twee een kwartier later. Ik laat ze nu om en om los om even te eten te drinken. De duivensilo van George staat weer in het kweekhok dus kunnen ze rustig even eten. Het is altijd beschikbaar !

De silo's lopen als een tierelier hoor ik. Ik ben super tevreden en volgens mij alle gebruikers.

Even de 10 koppels in vogelvlucht ;-) :

Koppel 1:
Doffer: C. van de Heuvel. Broer Dees en Horus x dochter Rode Vanoppen.
Duivin: B. Snijder. Zoon rode Vanoppen x inteelt Spirit uit Zoon x dochter Spirit.

Koppel 2:
Doffer: Zoon Arjan of True Grit. De Arjan (nu heet hij True Grit bij Louella Pigeon World) vloog super bij Ben van de Peppel
Duivin: Cees van der Laan. Uit Klz Orhan, Wegvlieger en Myra x Inteelt Madonna van Jan Moerman.

Koppel 3:
Doffer: Zoon Toon x dochter Olympic Heintje x Kopie Toon. Verweij de Haan
duivin: Corrie x Alexia. Verweij de Haan.

Koppel 4:
Doffer: Vale Bob. van Bob Jansen Bergambacht. Zoon Vale Dirk x Xhosa. Geweldige doffer.
duivin: C. van de Heuvel. Broer Dees en Horus x dochter Rode Vanoppen.

Koppel 5:
Doffer: B. Snijder. Zoon rode Vanoppen x inteelt Spirit uit Zoon x dochter Spirit.
duivin: Kweekdoffer Nico Volkens x Red Star (Zus Tess)  verweij de Haan. 100% Volkens duivin.

Koppel 6:
Doffer: Cees van der Laan: Zwarte Merpati. Uit Broer Merpati/Ravieta x De Spikkelkop.
duivin: Wijnands en Zn via Hans Eijerkamp. Zoon Red Simpson x Iris  maal Zoon Bordeaux x Valerie.

Koppel 7:
Doffer: FS Kramer en Zn. uit Barca x Nine Eleven  maal Nine One One x Toos.
duivin: B. Snijder. Rode Marathon x dochter 60 maal Red Octopussy x Dochter Rode Marathon.

Koppel 8:
Doffer: Ben Alferink. Zoon St.Vicent doffer Koeman Kok x dochter van Don Ron x  dochter Heintje.
duivin: Cees van der Laan. klz Oude Texier x dochter 777.

Koppel 9:
Doffer: Cees van der Laan. 730 Broer 745 x dochter Kromsnavel maal Zoon Simonsdoffer x Kleindochter Rik
duivin: Jan Theelen. Inteelt 508 x Gebr van Doorn duivin maal Klz Narbonne Jos Schaekens x dochter 55 duivin Jos Schaekens

Koppel 10:
Doffer: Cees van der Laan. Inteelt zoon Montauban x Vertelman uit klz Rode 50 x halfzus 999
duivin: Cees van der Laan. Inteelt 160 x dochter Paco.
 

Er zitten wel een paar oudere duiven bij, 2005, 2006 maar ook veel jeugd. Dus we gaan zien of ze het allemaal nog doen...

Als volgende week de groene container weer leeg is, dan zal het jonge duivenhok gedaan worden. Ik denk dat ik in één tijd de vliegers even bij elkaar laat om elkaar te laten kennen. Ik ben voor vrije koppeling bij de vliegers en dat gaat ook dit jaar gebeuren. Pas begin maart, maar ik wil ze toch een paar aan elkaar laten ruiken. Dan kan ik mooi het hok even kuisen. Nou ja even... ik denk dat ik er toch een 1,5 uur mee bezig zal zijn.

Eerste weekend van januari hebben wij bij PV Zaanstreek Noord. Helaas zit ik op de vrijdag en zaterdag in het buitenland, maar ik hoop zaterdagavond weer terug te zijn om zondagmorgen te schrijven bij de keuring.

Verder weinig nieuws... het zo wel genoeg voor 1e kerstdag dacht ik zo....

week 50-51

Best wel drukke weken. Ten eerste natuurlijk de Sinterklaas en de Kerst. Dan komen er nog leuke dingen aan op het werk, waardoor ik enkele weekenden of delen van weekenden begin volgend jaar op reis moet. Leuk voor de afwisseling, maar veel planningswerk en geregel moet vooraf plaatsvinden natuurlijk. Door de korte dagen worden zaken die met daglicht gedaan moeten worden verplaatst richting de weekeinden of eventuele vrije dagen.

Maar toch op duivengebied weer veel gedaan. Op eigen hok heb ik op het kweekhok 10 nieuwe schapjes opgehangen. De 8 die er hingen heb ik verdeeld over de vlieghokken waar nu elk 7 schapjes hangen. Verder is het kweekhok weer eens helemaal schoongemaakt onder de roosters. Het viel nog mee, maar de groene container wordt deze week geleegd, dus dan ben ik het gelijk weer kwijt. Ik heb windbreekgaas voor de ramen van het weduwnaarshok gemaakt en ben begonnen met het gaas boven de schuiven in het plafond. Ben 1,5 hok onderweg, maar het is even een werkje.
Zo nu en dan ontwaakt een doffer in het duivinnenhok of een duivin in het dofferhok, maar dat waren er de afgelopen weken nog maar 2. Door de concurrentie op de weduwnaarafdelingen ben ik er 99% zeker van dat daar geen duivinnen meer tussenzitten.

Ik probeer zo nu en dan er even een bad in te zetten, maar dat is dan meestal 's avonds neerzetten en de volgende avond er weer uithalen. Elke dag neem ik 2 of 3 duiven even snel in de hand en check het gewicht en de ruivordering. Dat gaat prima. Ook sla ik wel eens een dag over. Dan voer ik niet.

De doffers in het kweekhok en de duivinnen worden bijgelicht sinds maandag de 9e december. van 0700-1900 uur branden de Truelight lampen. Je merkt gelijk na een aantal dagen dat de duiven zich anders gaan gedragen. Ook door de milde temperaturen beginnen de hormonen toch op te spelen. ik zal de kwekers koppelen zo voor de kerst. 10 nieuwe koppels, dus ik ben wel enige dagen bezig ze het broedhok te leren. Ik doe niets anders met het voer, nog steeds 50% rui-winter, 40% gerst en 10% onkruidzaad. Dat zal wele even zo blijven. Als de kwekers zijn gekoppeld gaat de voerautomaat weer naar het kweekhok en zal er gewoon rui-winter inkomen.

In de vereniging heb ik met 3 anderen een alternatief vliegprogramma samengesteld. Het voorstel van de afdeling van een beetje knip en plakwerk met weinig visie. Men wil maar 1 vlucht per weekend, wat voor de vitessespelers betekent dat er een gat valt van een week of 10 (!) en voor de midfondspelers gewoon een vlucht minder. En de dagfond houdt gewoon zijn vluchten. Rara wie er in de commissie zat voor dit programma... ik gok dagfondspelers... Wij hebben nu een programma samengesteld met 2 dubbelweekeinden voor oude duiven, meer mogelijkheden door oude duiven te laten concoursen met de jongen in aparte uitslagen. Hierdoor zijn er toch al transportkosten en kunnen de sprinters toch hun vluchten vliegen. Dan nog een jaarvergadering en een tentoonstellingsvergadering. Dus al met al lekker druk.

Ga eens kijken op www.gebroederskroon.nl , 3 websites voor Cor, Marcel en Gerrit. De eerste 2 hebben al lekker veel aangeleverd, alleen Gerrit is een echte overnachter. Zal zijn duiven nog moeten scheiden, terwijl de twee andere broers al bijna jongen hebben liggen bij de kwekers.

Prettige dagen en ik denk tot de laatste week van het jaar !

 

week 48 en 49

Op de beurs toch weer leuke deals gemaakt. Nestmatjes, tabakstelen en luisdruppels ingeslagen. Dat maakte het toch weer waard om even naar de beurs te gaan. Na een uur waren we wel klaar. Lekker efficient op en neer.

Gisteren gepraatover een voorstel voor een nieuw vliegprogramma. Op diverse plaatsen het voorstel van onze afdeling gezien. Geen dubbelvluchten meer, veel mogelijkheden voor vitessespelers en voor liefhebbers om hun jongen in te vliegen. Wij hebben een voorstel gemaakt wat lijkt op het meest optimale programma van dit moment, Zuid-Holland. Veel mogelijkheden voor Vitesse/midfond liefhebbers om hun duiven te spelen. Dit is toch de basis van de duivensport. Meer combivluchten van oud en jong, waardoor er een evenwichtig prigramma ontsaat en niet zoals het voorstel van onze afdeling. Daar zitten voor de snelle mannen gaten in van 10 weken zonder vlucht. Dit kan dus echt niet. Het mooiste is als de jongen eerder beginnen, maar dat gaat er niet komen. Met een nationale jonge duivenvlucht op 13 september (wie heeft dit ooit verzonnen). Verder 5x overnacht en 1x ochtendlossing. Het mooiste overnachtprogramma is blokken van 2 weken met een week rust. Dan kan je de duiven om de drie weken 3x spelen, dus week 1,4,7 en 2,5,8 van het overnacht programma. Dat is diervriendelijk... maar ja... Ook daar zijn invloeden aanwezig van de grote hokken die vliegers zat hebben. Met de kleine liefhebbers wordt al jaren geen rekening gehouden.

Ik lees her en der allerlei van dit soort bijdragen. Eentje net gelezen van een programmaspeler lekker een overnachtduif gaat kruisen met een dagfondduif en deze lekker op de marathonvluchten gaat spelen. Lekker op 1100 km met tegenwind wil hij dan kop gaan spelen. Anderen hadden dat ook gedaan. Tuurlijk... met wind mee en dan 900 km dan kan dat wel... Lekker doen en dan niet janken als ze er niet zijn met een noordoosten wind.

Verder begin ik ergens volgende week met bijlichten van de kweekdoffers en duivinnen. Dan zijn ze er weer klaar voor om gekoppeld te worden rond de kerst.

Weinig nieuws onder de zon. Ik heb het spoor opgezegd, want dat blad vind ik niets toevoegen. Allemaal oud nieuws, matige reportages en steeds minder bladen voor mijn gevoel. Dan is het Carnaval, dan zijn ze op vakantie, dan moet de hoofdredacteur zijn cavia jongen.. en steeds komen er geen bladen. Dan liever minder actuele bladen zoals Topwings (super) en Duifke Lacht.

Dus dit keer een korte week, want ja er gebeurt op dit moment niet echt veel.

week 44-47

De parakuur is klaar. Ik had nog Bony thee, dus als een volleerd Druïde heb ik 12 liter thee gezet, af laten koelen de volgende morgen gezeefd en verdeeld over de drinkbakken. Ze vielen niet uit de schapjes en de dons valt gelukkig wel, dus de thee werkt. De duiven zien er super uit. Elke week probeer ik een bad te plaatsen en daar wordt goed gebruik van gemaakt en er komt een leuk cocaïnelaagje op ;-)

Ik heb al meerdere kweeklijstjes gemaakt. Dit is altijd een leuk puzzeltje. Ik heb nog even de tijd, maar ik vind dit een leuke oefening. Nooit dezelfde koppels als voorgaande jaren, altijd nieuwe partners voor de kwekers. Ik ben wel van plan om een 100% koppel Peter de Haan / Verweij te zetten en een 100% koppel Cees van der Laan. Verder zijn aan het kweekhok toegevoegd een rechtstreekse rode sproetduivin van Jan Theelen en twee kinderen uit de koppeling dochter Rode Vanoppen x broer van Dees en Horus. De Dees en de Horus van Frederik Leliaert winnen samen 3x een eerste Nationaal. Dit zijn meer dagfond achtige duiven, maar dan voor 800-1000 kilometer. Dus mooi kruisbaar met een dochter van de Rode Vanoppen van de gebroeders Limburg. Volgens de Chromosomen theorie geeft een doffer 75% door aan de dochters en een duivin 75% door aan de zonen. De andere 25% komt dan van de partner. Dus in theorie moet je uit een superdoffer altijd de duivinnen hebben voor de vererving. Er komt nog een duivin bij van Cees van der Laan en dan zijn we in principe klaar. Of ik moet nog iets speciaals tegenkomen.

De jaarlingdoffers hebben bezit genomen van de broedbakken. Als ik ga voeren kijk ik voor het licht aangaat even wie waar zit en ik zie al regelmatig dezelfde doffers in dezelfde broedbakken zitten. Dat is een goed teken ! Ik voer namelijk als het al donker is buiten, dus steek ik de daglichtlampen aan voor een half uurtje zodat de duiven even kunnen eten en drinken.

Deze week een sportgenoot op bezoek gehad welke vroeg wat ik ging wijzigen aan het hok. Na dit verteld te hebben kwam hij met een ander idee. En dat bevalt mij eigenlijk wel. Dus ik ga het windbreekgaas aan de binnenkant voor de ramen zetten. Hierdoor creeër ik hetzelfde als ik dat zou doen boven het plafond. Dan ga ik gaas leggen op het plafond tegen de mussen die vai het plafond binnenkomen. En dan leg ik windbreekgaas aan de voorkant in de golven van de eerste pan. op deze manier rem ik de lucht toevoer vanaf die zijde, komen de mussen niet meer binnen via die kant creeër ik minder tocht. Want de kap trekt behoorlijk. ook verminder ik de kans op verstoffing van het windbreekgaas. Ook ga ik tochtborstels plaatsen bij de rail van de schuifdeuren, dus aan de bovenkant. Dit is beter uitvoerbaar en makkelijker in onderhoud. het aanbrengen van het windbreekgaas doe ik als ik mijn antennes weer ga aansluiten. Dan moet ik toch onder de eerste pannenrij zijn om de draden mooi weg te werken. Het gaas en de ramen kan ik mooi deze winter doen. Dus iets anders maar hopelijk met hetzelfde effect.
En ik de lichtpannen welke nu aan de voorkant zitten gaan naar de bovenste rij op de achterkant. Hierdoor hoop ik een ander soort zon te krijgen met meer warmte in de ochtend. Het hok staat op het westen... vandaar.

Verder in deze weken 3 bonnetjes gescoord. Uit het Zutphense een bon van de combinatie Hilferink. Deze combi heeft overnachtduiven met Muller origine, dus hoop ik daar wat van te krijgen. Verder 2 bonnen van Bob Jansen uit Bergambacht. Vooral met deze laatste heb ik al een goede ervaring. Een goede vale doffer gehaald waarmee ik al minimaal 2 bruikbare duiven gekweekt heb. En ook heb ik daarmee goede doelen gesteund, dus 2 vliegen in 1 klap.
Ik ben nog op jacht naar een bonnetje, maar daarover later....

Verder weinig nieuws... as zaterdag denk ik even naar Houten om wat zaken aan te vullen.



week 42 en 43

De eerste selectieronde is afgerond. Verder heb ik dus in het jonge duivenhok 2 nieuwe loketkasten geplaatst. Op de foto lijkt het 1, maar het is er één van 2 en van 3 verticale rijen. Op deze manier ben ik flexibeler als ik ze wil verplaatsen.
De duiven zijn goed gewend aan de automatische voerbak. Ik heb ze een paar keer losgehad en ook dat gaat goed. De duiven doen hun ding buiten en gaan zelf weer naar binnen. Ze kunnen nog een paar keer los en dan zal het wel vasthouden worden tot de tijd weer richting zomertijd gaat. Maandag ga ik de doffers en de duivinnen scheiden. De kweekdoffers blijven in hun hok. De vliegdoffers krijgen twee afdelingen. Ik ga daar de dan alle broedhokken half zetten. De kweekduivinnen en de andere duivinnen zullen naar het jonge duivenhok gaan. Ik kan dan beginnen met de 21 dagen paratyphuskuur.

Verder ben ik aan een nieuwe internetpagina (eigenlijk 3) voor de gebroeders Kroon uit de Zaanstreek begonnen. Ontwerp is klaar en ik ben aan het wachten op de inhoud.

Ook is het windbreekgaas binnen. Nu moet ik de rekjes nog maken. Het is toch 80% reductie geworden en dan donker grijs.

Grappig is de verbazing dat opgestuurde mest naar Zuid-Afrika stimulerende middelen en zelfs cocaïne bevat. Ze hebben alleen alles door elkaar gegooid. Handig ! Ook mooi is dat de KBDB zo naief is te denken dat alleen cortisone stimulerend zouden werken. Kijk in Nederland zijn ze niet naief maar controleren ze gewoon niet op deze middelen. Dit zal vast met het kostenplaatje verband houden. Ik ben benieuwd of het pieken naar een vlucht wat bepaalde hokken echt super kunnen hier mee te maken kan hebben.
De landelijke pers is er weer lekker opgedoken. Ik zit te wachten op kamervragen van de Partij voor de Dieren...

En dan nog de werkgroep spelvreugde binnen de NPO. Daar zitten duidelijk liefhebbers in de op de dagfond presteren. Weer wordt er geknabbeld aan de overnachtvluchten. En dan als toppunt wordt er voorgesteld om ochtendlossingvluchten te organiseren tot 750 tot 900 kilometer. WAAROM? Ook voor deze vluchten moet gelden midden van de sector minimaal 850 kilometer. Ik hoop dat de NU, fondclubs en de Marathon Noord sterk in hun schoenen zullen staan.
In de NPO vergadering stukken stelt men voor de jonge duivenluchten 2 weken op te schuiven. Wel een goed initiatief, maar of het zal helpen met de verliezen van jonge duiven? Bij ons in de afdeling is men bezig dubbelvluchten in het normale programma zo veel mogelijk te voorkomen. Ook een goede zaak. Met het normale programma bedoel ik dus alle vluchten behalve de Marathon.

En dan facebook. Ik zit daar ook op en verbaas mij zo nu en dan over wat men post en hoe. Er worden leuke filmpjes geplaatst en mooie foto's. Maar dan ook foto's met bijbedoelingen. Althans zo zie IK dat. Een koppel trainende duiven op een foto. Dan verwacht je lucht, duiven en wellicht een stukje dak. Geen schutting met reklame erop. AP uit Strijen had een leuk filmpje met trainende duiven. Maar ik zag hem niet met een spandoek van Bio-even rondrennen of in beeld nemen. Gewoon een leuk filmpje. En dan heb je altijd mensen die gelijk de topspeler verdedigen. Deze groupies moeten dat zelf weten, maar de liefhebber zelf kan zich erg goed verdedigen.
Verder gebruik ik facebook om eens lekker mensen te kietelen. Onderwijzers die klagen over dat ze na 6 weken schoolvakantie moeten werken, ambtenaren die klagen dat ze moeten werken en mensen die gezond eten posten wat ze zelf hebben gekookt.

In deze weken ga ik dus frames maken voor het plafond, koppellijst maken voor het kweekhok, de duiven scheiden, de groene kliko weer vullen met de bodem van en hok en starten met de kuur. Genoeg te doen dus op duiven gebied.



week 40-41

De gazen rekjes zijn gemaakt en zitten voor de ramen. Op deze manier komen er in ieder geval geen mussen meer door de ramen naar binnen. Volgende week komen de nieuwe loketkasten voor het jonge duivenhok en een 3 tal latten met elk 5 schapjes. Ook ga ik dan de rekjes maken voor i het plafond voor de verluchting. Nu zijn er stroken vast in het plafond wat erg onhandig is. Ik kan niet boven op het plafond komen. Dus gaan we dat anders doen. Voor de weduwnaarhokken en voor het weduwduivinnen verblijf ga ik deze rekjes maken. Gewoon raampjes met windbreekgaas welke ik kan verwijderen om deze schoon te maken of als ik boven op het plafond zijn moet. Het is even een klusje, maar als het af is, dan is het weer een verbetering. Ook komen er dan geen mussen meer via de verluchtingstroken naar binnen. Dus 3 dubbel nut voor één toepassing.
Dus moet ik deze week beslissen over de dichtheid van het windbreekgaas. Ik heb in mijn oude hok 80% gehad, maar dat was erg dicht. Daar kwam zelfs bijna geen regen door. Ik ga nog even speuren en dan bestellen. Ik ga in ieder geval alle raampjes maken, dan kan ik later het gaas erop spannen.

De kwekers zijn gescheiden. De duivinnen zitten in het weduwduivinnenhok en de doffers gewoon in de kweekafdeling. De duivensilo is verplaatst naar de gang voor de weduwnaarhokken. Daar staan alle schuifdeuren open, zodat de vliegers en de jongen er gebruik van kunnen maken. ik heb deze wijziging zaterdag doorgevoerd en de silo had hier nog nooit gestaan. Maar zondag zaten we lekker buiten en ik heb de hele middag de silo zijn werk horen doen. vanavond ga ik nog een keer controleren of iedereen gegeten heeft, maar het klinkt als.... dat het goed gaat. Ook 1 drinkvuller voor deze groep duiven. Op deze manier kan ik de verzorging qua eten en drinken gemakkelijker maken en de tijd gebruiken voor een bad klaar te zetten of andere dingen te doen. In deze tijden komen de duiven weinig los door het snel korter worden van de dagen.

Dus nu moet ik de kwekers en de kweekduivinnen apart voeren per dag, maar dat is niet echt veel. Verder blijft deze situatie maar een maand maximaal, want begin November ga ik beginnen met de 21 dagen paratyphuskuur, dus dan wil ik dat doen in zo min mogelijk hokken en drinkpannen. Dus dan worden alle duiven gescheiden, dus dan gaan de kweekduivinnen naar de overige duivinnen in het jonge duivenhok.

Door het verwijderen van alle nesten zijn de duiven behoorlijk in de rui gevallen. Ik heb alle duiven vorige week in mijn handen gehad en allemaal een druppel gegeven tegen de luis. Dit doe ik trouwens op het borstvlees omdat daar de doorbloeding erg goed is, waardoor de druppel goed wordt opgenomen. Toen gelijk wat notities gemaakt. Aan de hand van deze notities zal ik mijn selectie definitief vorm gaan geven. Er zullen er niet al te veel verdwijnen, maar ik heb enkele modellen gezien die mij totaal niet bevallen. Die gaan dus echt het veld ruimen.

Verder heb ik eind Juli via een impulsactie op Facebook een jonge doffer laten komen die was opgevangen en de eigenaar deze niet meer wilde hebben. De foto was dermate aansprekend dat ik mij liet verleiden deze doffer toch maar te laten halen door een koerier. Ik heb de pennen 1 tot en met 8 van beide vleugels geknipt en de doffer in het jonge duivenhok gezet. Door de rui is de doffer steeds hoger gaan vliegen en vlak na mijn vakantie is hij naar buiten gegaan. Met de hoop dat hij slim genoeg is zoals hij eruit ziet heb ik hem laten gaan, want uitwennen is toch het mooiste. Na een nachtje buiten zat de doffer weer op de spoetnik. Binnengelaten en en nu komt hij dus regelmatig buiten. Uitgewend en wel. GJB noemt de blik van deze doffer kwaad en gemeen.
Ik heb dit wel meer gedaan met andere oudere duiven en soms gaat het goed en soms zijn ze ook met de noorderzon vertrokken. Op deze manier kunnen ze aan het klimaat in je hok wennen en aan jou en jouw verzorging. Als ik oudere duiven heb die ik persé wil uitwennen, dan doe ik het altijd op deze manier. Ik heb ooit een koppel engelse duiven gehad van Louella en deze zaten in het jonge duivenhok. Geknipt en zittend op de tweede ronde jongen verdween eerst de duivin en een aantal weken later na het grootbrengen van de jongen de doffer. Geen aarding op het hok ondanks twee ronden jongen en blijkbaar slechte orrientatie.

Zo... dat was het dan weer. Genoeg klusjes te doen in de avonduren en in het weekend.

 

week 35-39

Zo.... we zijn weer terug van 3 weken Toscane. Heerlijk weer en wanneer ik Wifi had even op het tablet de wereld in de gaten gehouden. De Strijker Soap gevolgd (3 strikes you are out....) de zelfmoord van Kenji (je vraagt je steeds af waarom...) en andere zaken op duivengebied. Verder één keer ergens onderweg een koppel zien trainen, maar dat is ook dan wel alles wat ik van postduiven live heb gezien.

Heerlijk om weg te zijn van de dagelijkse dingen. De verzorging lag in vertrouwde handen van de oud-kweekmanager. Dat is prima gegaan. Gisteren alleen even een stofzuiger door de hokken gehad om de donsveren op te zuigen en vandaag weer even de broedhokken doen. OOk de nesten weggehaald bij de oude duiven en de broedhokken op half gezet. Morgen komt namelijk de groene bak, dus dan kan die gelijk weer leeg. Tevens de duiven lekker los gehad. Ze hadden er wat moeite mee, want ze zijn behoorlijk kaal gevallen. Straks even kijken of die twee late jongen weer binnen zijn, want er waren er een paar die nog niet buiten waren geweest. Maar dat zal wel meevallen. Ze zwierven gisteren op en rond het hok, dus als ik op tijd thuis ben kan ik de jongen weer los laten en dan lopen ze wel binnen.

Ik heb gisteren een jong uit het 100% Limburg koppel gespeend en op duivenmarktplaats gezet. Deze is reeds opgehaald gisterenavond door een liefhebber uit Uitgeest. Dat is nog eens snel !

Dit alles tijdens de team time trial wielrennen. Dat is toch een super discipline. Geweldig om te zien hoe er afgezien wordt, want dat wordt er. Een blunder van de UCI om de dames niet rechtstreeks uit te zenden en zelfs geen rijdende camera's in koers te hebben. Wat een aanfluiting. Mooi om te zien dat Noord-Holland het weer erg goed gedaan heeft... Niki, Jens en Roxane op het podium.

Gisteren weer de jongen los en de jongen van de dag ervoor waren weer aanwezig. Dus die hebben het ook weer geleerd. Nu probeer ik ze regelmatig los te gaan laten.

De selectie zal ook vorm gaan krijgen. Op het kweekhok ben ik er wel uit. Bij de vliegers nog niet. Dat zal ik later gaan doen. Ik ga in ieder geval de kwekers scheiden. De duivinnen gaan richting weduwduivinnenhok. De ouden gaan naar het jonge duivenhok wanneer de nieuwe loketkasten geplaatst zijn. Deze zijn besteld. ik heb daarbij ook zitjes besteld om her en der wat meer zitjes te plaatsen. Mijn oude zijn gewoon aan vervanging toe.

Zit alles op zijn winterplaats, dan ga ik in oktober de paratyphuskuur doen van 21 dagen. Dat bevalt mij goed en ook dit jaar ga ik deze uitvoeren. Als het te donker weer wordt om de duiven los te laten, ga ik de kwekers handmatig voeren en de vliegers krijgen dan de voerautomaat.

Dan moet ik nog op zoek naar windbreekgaas. Niet het hele dichte, maar iets van 50% reductie. Ik ga rekjes maken voor het plafond en daar komt dan dit gaas in. Dan kan ik de schuiven openlaten zonder tocht te veroorzaken. Ook ga ik gaas plaatsen om de mussen tegen te houden. Dus plannen genoeg voor de winter.

Vrijdag afrekenen en ringen bestellen, wat ik toevallig al gedaan heb toen ik in Italië was.....



week 33 en 34

 

De late jongen zijn alle 6 meegeweest naar Meer. 1 was er ruim op tijd en 3 volgden voordat ik naar Bert Braspenning ging om Morlincourt te zien komen. 2 zijn er niet meer gekomen. Deze komen uit 1 koppel, dus of nog net even te jong of gewoon niet goed genoeg. Ik denk het laatste !
Bij Bert dus de aankomst van Morlincourt beleefd. Hij stond 2 in het afdelingskampioenschap en had er 30 mee. Hij moest dus 3 duiven draaien en een getekende. Vooral de getekende zou de doorslag gaan geven was de verwachting. Als een steen 2 duiven te gelijker tijd, zijn 1e en 3e getekende. Dan 4 minuten wachten en dan komen de duiven achter elkaar. Wel mooi om de zien dat de eerste 2 precies uit de goede lijn komen, nl het zuid zuid westen. En dat ze door de zuid westen wind steeds meer naar het oosten gedrukt worden. Als een soort van wijzerplaat komen de duiven steeds meer uit het oosten of zelfs het noord oosten. Dus 2 vroege duiven voor een 1e en 2e in de ZCC en Rayon. en 2 bij de eerste 10 in de hele afdeling. Super. Die eerste duif speelde nu haar 2e eerste in de ZCC en daarnaast ook al een 2e in dezelfde ZCC. Een super uit het sprintkoppel waar dit seizoen al meerdere nakomelingen geweldig draaien bij Bert en bij anderen.

 

De twee uit Broer Horus/Dees x dochter Rode Vanoppen zijn ook gespeend. Alsmede een jong van Willem van Hoolwerff en nog een jong van Ed Hooyschuur uit zijn Cahors doffer. Deze worden allemaal uitgewend.

 

Nu liggen er nog 3 jongen en dan is het schluss voor mijzelf. Het gebr. Limburg koppel krijgt nog 1 koppel jongen welke naar Limburg gaan. Deze zullen ergens eind september klaar zijn. Daarna gaan de broedhokken op half en twee weken later worden de kwekers gescheiden.

 

Over de loketkasten ben ik wel uit denk ik. Ik neem er 1 van 2 en 1 van 3 rijen breed, zodat ik ze later ook nog op een andere manier kan gebruiken. Verder ga ik alle schapjes vervangen in het hok. Bij de kwekers voor elk broedhok een schapje, dus totaal 10. Bij de jongen een rij schapjes en bij de weduwnaars weet ik het nog niet. Daar ga ik tijdens de komende weken op broeden. Ik zit te denken aan opklapbare schapjes. Dus keukenschanieren met een plankje erop. Deze kan je dan opklappen en neerklappen nagelang je de ruimte nodig hebt (tijdens het broeden) of ter motivatie.

 

verder ga ik in het plafond bij de weduwnaars de ventilatiestrook veranderen. Deze bestaat nu uit vaste latjes, deze ga ik vervangen door losse rekjes met windbreekgaas. Dan kan ik de ramen meer open houden voor de verse aanvoer van lucht en wordt door het windbreekgaas te tocht vermeden. Alleen moet ik nog even uitvinden welk percentage windbreekgaas ik hiervoor ga gebruiken. En het liefst een lichte kleur windbreekgaas en geen groen. Ook een leuk uitzoekklusje.
Het bijkomende voordeel is dat de mussen ook geen toegang meer hebben tot deze hokken en dat het plafond ook bereikbaar wordt.

 

Ook ga ik alle antennes verwijderen en opslaan. Dan kunnen de spoetnikken eraf en schoongespoten worden met de hoge druk reiniger. Dan heb ik de mogelijkheid om een 3e antenne ook bij de jongen te installeren. Kabels genoeg en de antenne is ook aanwezig. Ook een leuk winterklusje. Mocht u Unikon hebben en kabels nodig hebben, dan kunt u natuurlijk ook computer seriële kabels gebruiken. Deze zijn nog wel verkrijgbaar in verschillende lengten en VEEL goedkoper dan de Unikonkabels.

 

Dus genoeg akties zijn gepland. Nu de uitvoering nog......

 

 

 

nvulling week 32

Mijn eerste getekende van Bergerac is ook weer terug. Woensdagmorgen viel deze gelukkig op de klep. Via mijn Unikon SMS wist ik het al en tegen de avond kon ik hem bekijken. Beide kanten een pen gegooid en dus een enorm gat. Jammer van dit gat. Deze rode doffer was mijn eerste van Cahors ochtendlossing en die wilde ik echt heel graag terug. Wellicht is middaglossing niet zijn ding, maar meer de ochtendlossing. Dus nu 4 terug.

De late jongen zijn inmiddels twee keer naar 12 kilometer geweest. Morgen nog een keertje naar een kilometer of 20 en volgende week twee keer mee naar Amstelveen. Dan kunnen ze vrijdag zo naar Meer en de week erna wederom de mand in. En dan gaan we zien hoeveel er van deze 6 er nog zijn.

Met het uitslaan van Bergerac een mooi jong van Ed Hooyschuur gekregen welke lekker uitegwend gaat worden. Bij twee vliegkoppels heb ik allebei 1 jong geringd en in het kweekhok heb ik nog een jong geringd. Ook nog twee jongen gespeend uit het kweekhok. Deze late late jongen ga ik de hele winter loslaten en als het kan opleren. Kleine stukjes maar wel zo danig dat ze er wijzer van worden.

Verder is er rust op het hok.

Ik ben toch aan het plussen en minnen, maar dat blijf je als liefhebber toch altijd doen. Ik ga wel wat dingen wederom veranderen. Als de vliegers op een jong komen, houd ik ze allemaal zelf. Verder ga ik het jonge duivenhok qua inrichting veranderen. Andere loketkasten erin, zodat er wat meer gezelligheid inkomt.
Daaronder planken voor wat rivaliteit en het opvangen van mest.

Op het kweekhok ben ik er denk ik ook wel uit. En voor het vliegprogramma volgend jaar ga ik ze wel op totaal weduwschap spelen, maar de jaarlingen eerst vitesse en midfond en later 1 of 2 dagfondvluchten. De oude gaan wel naar de eerste dagfond, waarna ze uitgesplitst gaan worden. Het voordeel is dat ze dan later op weduwschap komen, het langer volhouden en de jaarlingen het spel beter gaan leren.

 

Week 31 en 32

U kent inmiddels al het verhaal van de duiven die naar Cahors gingen? Ze gingen inderdaad niet. De vlucht werd door de NPo een week uitgesteld... en aan narbonne te zien onterecht. De vliegduiven zondag één voor één gelapt in Noordwijkerhout. Prachtig weer en de duiven speerden naar huis. Op de dinsdag alles weer in de handen genomen en van 6 vond ik dat ze het aan zouden moeten kunnen. De pennenrui was voor allemaal net aan, dus de puntjes van de volgende pennen gehaald en maar hopen dat ze ze niet gaan gooien in de mand. Perpignan gaat gewoon los, Brabant 2000 lost om 1100 uur (waarom op dat tijdstip???) en wij stellen uit. Men zegt te warm...maar daar geloof ik helemaal niets van. Zaterdagmiddag los om 1400 uur en op facebook speculaties over nachtvliegers. Waarom? Ik zou het niet weten, want de windmodellen in Frankrijk op bijvoorbeeld Meteo.fr gaven duidelijk veel Noordelijke winden aan. Meeste speculaties trouwens door liefhebbers die normaal geen overnacht spelen. Ook de geloste duiven van Brabant 2000 en Zeeland in Bergerac gaven dit beeld aan. Lagere metersnelheden dus geen nachtvliegers. Eerste duif in Nederland om een uur of 6 op 850 kilometer is de enige die zich daar niet aan gehouden heeft. Deze liefhebber had trouwens een goed Bergerac weekend want op de ochtendlossing had hij ook een vroege duif. Bij ons begint Verweij-de Haan met een mooie vroege duif in Noord-Holland. Altijd leuk om te zien hoe wij hier de concurrentie in Zuid-Holland met 7 duiven bij de eerste 12 verslaan met een enorme overvlucht. Batenburg scheelt toch dik 80 kilometer.
Hier twee duiven vlak achter elkaar (9 minuten) en net aan in de prijzen. Een derde nog een uurtje later en toen werd het stil. Er moeten er nog 3 komen.

Ook viel er een jong geheel onder de klei. Dus eerst binnen gelaten, uit het hok geplukt en toen eerst schoongemaakt. Helemaal gewassen en daarna laten drogen in de spoetnik met voer en water. Voer had hij al een paar weken niet gezien...dus daar werd gretig gebruik van gemaakt. Deze duif verloren op Duffel komt dan gewoon weer door. Deze Vale Zwerver of ster zit inmiddels verzien van een geelpil lekker weer tussen de jongen.

Ik heb er nog 6 voor de natoer, dus deze gaan we nog even opleren. Dat wilde ik eigenlijk deze week doen. Kijken of het kan qua weer. Vandaag even in de mand en een kort stukje op de fiets. Daarbij de zwarte Theelen (komt wel van de grootmeester maar totaal geen oude lijnen), en 5 latere jongen.

In het kweekhok groeien de blauwen uit broer Dees en Horus x dochter Rode Vanoppen lekker. Verder is Berts Santa terug en heeft Black Tiesto de weg terug gemaakt. Dus deze gaat een jaartje naar Ed Hooyschuur.

Dus over Bergerac ben ik tevreden, 2 van de 6 in de prijzen is prima. Alleen de mooie rode van cahors is nog niet terug. Dat is wel jammer.. maar wellicht komt ie nog.

Verder weinig nieuws denk ik. Dus een paar jongen opleren en dan is 2013 qua duiven weer over. Eind September ga ik selecteren, althans wat er nog geselecteerd kan worden.


week 29-30

Zo.... in totaal dus 12 jongen retour, waarvan 1tje opgehaald.. van Cahors zijn er inmiddels 4 weer retour. Twee waren er voor de eerste keer mee en twee broers voor de 2de keer. Beide waren veel te laat nu reeds 2 keer. Wel 2 keer met wind tegen, maar een extra kruisje hebben ze wel. mocht ik veel jonge doffers hebben vallen ze buiten de selectie, heb ik veel jonge duivinnen en doffers voor deze duivinnen nodig hebben ze mazzel....

Van de 4 eieren zijn er 2, diegene waar het mij omging, uitgekomen. Dus ik heb gisteren twee kleinkinderen van de Rode Vanoppen geringd. Het jong van de verkoop van Roan wordt morgen opgehaald en dan liggen er nog twee uit een doffer van Cees van der Laan x kleindochter Rode Vanoppen in de schaal. ik twijfel of ik de rest zal laten uitkomen, maar ik denk dat ik dat toch maar doe. Kunnen ze de komende weken uitkomen en dan kan ik ze ergens eind september uitwennen en dan opleren. Toch maar doen denk ik. Ringen genoeg !

Vanavond inzetten voor wederom Cahors. Ze zitten allemaal op eieren. Vorige week uitgerookt met een koudijsblokje en ze trainen ondanks het weer prima. Ik ga ze uitzoeken. Paar doffer en een paar duivinnen. Wellicht nog een enkele jaarling ertussen. Twee keer meegenomen naar Amstelveen. De laatste keer hadden ze zich allemaal weer gemeld per SMS behalve 1. Die landde dus om 17.30 uur en ik zal gelijk dat het niet OK was. Duif in een mandje en naar good old André Mannaart. Deze krasse 80 plusser is een wonder met naald en draad. Na een uur hechten en ik schat zo'n 50 steekjes waren we klaar. Nu, dinsdag, doet de doffer het nog steeds en wilde gisteren mee gaan trainen..dat heb ik maar even voorkomen. Op Facebook staat een foto bij thuiskomst na de naaibeurt van dokter André.... Hij heeft een dag niet gekoerd... en voor zo'n patser als deze doffer is dat toch wel bijzonder....

De jongen vliegen ondanks het weer prima. Ze gaan de hoogte in en jagen een 20 tot 30 minuten rond. De rest kan dus worden opgeleerd... maar ik wacht even op wat betere omstandigheden. Het zijn er ik denk 6 tot 8 die moeten worden opgeleerd. Voor eind augustus moet dat gedaan zijn.

Deze weken ga ik de planning maken voor het kweekhok van 2014. Er komt een doffer terug van Ed Hooyschuur. Deze doffer komt bij Fred Kramer vandaan in Wormer. Deze doffer, Santa Bert, was geschonken als laat jong voor een verkoop bij een tentoonstelling bij ons in de buurt. Op bezoek, bood de koper op deze duif en dacht dat het een bon was. Doffer gekocht en ja, Bert heeft geen overnachters... en zeker geen bonte witpennen... dus de duif werd mij aangeboden rondom kerst en dus door mij meegenomen. Ed had een duivin over, dus hij heeft er inmiddels jongen van lopen.
Dus voor deze duif moet plaats gemaakt worden. Dan heb ik de twee kleinkinderen Rode Vanoppen die ik graag in wil passen. En minimaal 1 rechtstreekse Jan Theelen duif moet ingepast worden. Eind september gaan we definitief de knoop doorhakken. Ik heb er wel een paar op het lijstje staan om het kweekhok te stroomlijnen, dus dat gaat wel lukken. Ik vind dat ik elk jaar wat moet uit proberen en of testen, dus ook dit jaar gaan we dat doen. En dan moet er elk jaar ook wat verdwijnen.

Het kan altijd zo zijn dat ik toekomstige kweekduivinnen ga gebruiken als vliegduivin of althans in het vlieghok. Dan kan ik een jonge doffer aanhouden en uittesten.

 



week 27 en 28

Week 27 begon goed. In het weekend 4 eieren gehaald in Gorinchem. 2 eieren van Dochter Rode Vanoppen keer een broer van Dees en Horus van Leliaert uit Aardenburg en 2 eieren uit zus Dees x een doffer van Jan Hooymans van het extreem edele fondsoort.
De eieren zijn bevrucht dus ik ben een erg blij man. De jongen waren uitgesteld met inkorven naar zaterdag, dus los op zondag. En dat kwam mooi uit, want met een harde zuidwestenwind moesten ze lekker terug peddelen. 25 mee en 22 terug. Dus van 25 kilometer naar 113 kilometer ging prima.

Dinsdag ingekorfd voor Cahors. De tweede kans mee van Agen, 2 nieuwe en een jaarling welke zich uitermate bijzonder gedroeg. Alleen de voorspellingen van Dinsdag voor de Zaterdag waren achteraf heel anders dan de condities op de zaterdag. Temperaturen veel hoger 5-8 graden... Ook de jongen ingekorfd... alle 21... achter kijken je een koe..etc.. maar had ik het nu maar niet gedaan... ik heb 10 jongen retour... niets aan te zien.. en ik hoop dat er nog een aantal komen.. De duiven van Cahors waren ook niet goed genoeg voor hun taak... Ik heb 1 geruststelling, van 5 van de 6 heb ik geen ouder meer op het kweekhok.

Dus ik heb een K weekend achter de rug, samen met vele sportgenoten.. maar we moeten verder.. wonden likken een gaan. Ik heb de vliegduiven volgens plan opnieuw gekoppeld.. en wellicht laat ik de eieren uitkomen. Bij de kwekers heb ik ook her en der eieren weggehaald of niet vervangen door kalkeieren...

Cynisch genoeg vlogen de jongen gisteren weer 45 minuten in de warmte. Ik heb er nog 17 nu... 4 laten, 2 Theelen duiven... en 11 opgeleerde jongen, want ik kreeg er nog eentje na 5 dagen van de eerste Meer.

Gisteren kwam er nog eentje terug die er prima uitzag. Toevallig had ik ze bij inkorving een ring om gegeven met een telefoonnummer, daarom weet ik zeker dat deze duif ook ingekorfd is geweest.
Overal in Nederland hoor je hetzelfde, dus er heeft storing in de lucht gezeten. Kijk maar naar Barcelona...

Dus aan de ene kant erg blij mbt de eieren. Ik hoop dat deze uitkomen. En aan de andere kant de grote verliezen... we gaan het zien.. Vandaag niet inkorven voor Tarbes, stond ook niet op de planning, en dan over 2 weken inkorven voor Bergerac/Cahors. Op eieren van een paar dagen hoop ik.....

 

Update: Net thuisgekomen was nummer 11 binnen gelopen... ga ik de 16 nog halen?

week 25 en 26

Van Agen zijn er nu 3 van de 4 thuis. En van Orleans kreeg ik nog een jaarling doffer. Dus daar mis ik er dus nog steeds 6 van. Maar we gaan verder. De vliegers zondag voor het inkorven van cahors naar de boulevard van Zandvoort gebracht. Daar één voor één gelost. Toen er zes ingekorfd voor Cahors ochtendlossing. Met een dag uitstel om 7.45 uur gelost. De eerste melding was van Fred Kramer en Cees Ouwehand bij ons om 18.48. Om internet had ik al bekeken dat ze in Zuid-Holland niet hard vielen en dat de metersnelheid stukken lager was dan in het oosten van het land. En het regende pijpenstelen tussen een uur of 7 tot een uur of half negen. Ik had er net een foto van gemaakt toen uit het oosten een duif als een steen aankwam. De zoon Vale Bob x de Wijnands duivin van Eijerkamp maakte mijn weekend super. na wat uitschudden en schrikkerig kijken kwam hij binnen en om 19.56 was de duif geklokt. Drijf nat en er heel goed uitziend. De duif gemeld (melding 11) en de duif ook verzorgd natuurlijk. Dus broedhok open, duivin gepakt en voer in de bakjes bij de vliegers.

Want in week 25 4 nieuwe drinkbak staanders gekocht via duivenmarktplaats.nl. Hierop zaten (zie foto) bakjes rondom. Deze heb ik er op 2x2 bakjes na allemaal verwijderd, de ophangbeugels door midden gezaagd en daardoor in elk broedhok een bakje gehangen welke ik er in kan klikken en er dus ook weer uit kan halen.

 



Dus alle hokken met uitzondering van het jonge duivenhok nieuwe drinkbak staanders, want in het jongen hok staat een goede.

Ik was erg blij, want het was even geleden dat er een duif goed aan de tijd arriveerde op dit nieuwe hok. De volgende ochtend om 0900 de tweede, 1,5 uur buiten de prijzen, rond de middag nummer 3 en rond 4 uur nummer 4, welke licht gewond was. Deze duivin heeft echt mazzel gehad.. 5 cm lager en ze was niet meer thuis gekomen. Dus 4 van de 6 thuis... en 161e in de sector (Noord en Zuid Holland) 52e in de afdeling en naar het zich laat aanzien bij de eerste 50 van de fondclub.

Complimenten trouwens voor de meldingensite van de fondclub en de nieuwe APP, want Pigeonvillage loopt continue 30 tot 40 minuten achter op de meldingen. Zwaar irritant.

Op Toppigeons trouwens een verkoop voor Roan van der Wal, kijk even op http://www.toppigeons.nl/Home/TppBonAuctionItem/tabid/115/auctionItemId/10437/language/nl-NL/Default.aspx . Het jong is net geringd.

Voor de jongen is het nogniet echt weer geweest, dus deze week hoop ik ze nog 2 of 3 keer op te leren en dan kunnen ze naar Meer.

Volgende vlucht zal Albi worden, ongeveer 980 km. Ik denk dat ik Tarbes oversla en dan de laatste vlucht weer meedoe. Na Albi hebben alle duiven hun eerste overnacht gehad. Wellicht doe ik er wel 1 of 2 mee naar Tarbes, maar dat bekijken we na Albi.

Ondertussen de jongen de container in voor 3 vluchten.

Dus ga even kijken op Toppigeons en biedt op een bonnetje voor het goede doel !

Verder weinig nieuws, maar een betere afsluiting dan de vorige bijdrage.



week 23 en 24

In de week 23 de vliegduiven een geelkuur gegeven. Zondag allemaal in de kar naar Meer en dinsdag 4 voor Agen ingekorfd en donderdag de rest voor Orleans. resultata van dit alles dat er nog 3 van Agen onderweg zijn en nog 8 van Orleans. De drie van Agen zijn allemaal 2 jarigen en die 8 van Orleans jaarlingen. Alle tweejarigen waren wel terug van Orleans. Ik ging dus niet blij de zondag in. Toch maar de St.Vincent duiven naar de kar voor Meer, maar ik vond wel dat ze waren teruggelopen. Dus na de kar gelijk een orinithose kuur in het water en de duiven die reeds thuis waren een ornithose pil opgestoken. ook de thuiskomers deze behandeling gegeven. Toen op maandag naar Kockengen gereden voor wat onderzoek. 4 potentiële St. Vincent duiven mee. Niets te vinden, maar ook dokter Hans vond de duiven wat schraal. Dat had ik dus ook al geconstateerd. Met wat adviezen de deur weer uit. Gisteren ook de jongen in de mand gedaan en deze zijn wel helemaal rond en bol. Raar... de duiven die normaal te eten krijgen wel goed in orde en de vliegers met allerlei speciale oliën en dergelijke niet...

Dus de acties zij het volgende. De doffers worden gevoerd in een bakje in hun broedhok met gewoon voer zonder toevoegingen. De duivinnen worden ook gevoerd met gewoon voer zonder toevoegingen. Kijken of we ze daarmee weer rond en "met billetjes" kunnen krijgen. St.Vincent dus niet inkorven en deze duiven als ze beter zijn dan nu inkorven voor Cahors. Beter even een week overslaan en de duiven weer goed krijgen dan door modderen.
Verder heb ik de verluchting nog verder dicht gezet. Er zit nog te veel trek in de kap van het hok. En de raampjes voor de spoetnik in plaats van helemaal open bijna gesloten.
De Ornikuur blijft er tot dinsdagavond in. Wil ik wat over het voer doen en een kleefmiddel nodig hebben, dan haal ik wel iets van Roosvicee of iets dergelijks.

Nu hebben ze het veld van Blauw Wit wel onder handen genomen met allerlei grond en meststoffen. Maar ik neem aan dat dit geen invloed zou moeten hebben. Want de jongen zitten daar het dichtst bij met gazen voorfront en die hebben geen last....

De jongen heb ik op 3 kilometer los gelaten en ik denk dat ze er bijna allemaal weer zijn. Ik roep dan altijd dat ik er dan één of geen mis. Er zijn er altijd een paar die meer over het dak van het hok lopen te slepen dan vliegen en trainen.. en die moeten het dan maar zo leren. Vandaag en morgen gewoon los, en dan donderdag of vrijdag bij goed weer naar pontje Buitenhuizen. 12 kilometer. De wind gaat naar het westen, dus dat is al beter. Een beetje bewolking is geen drempel. Als ze deze gehad hebben naar Sloten wielerbaan en dan naar afslag A44 HSL lijn. Dan kunnen ze naar Zevenbergsehoek met de laatste opleer mee of met Meer mee de eerste wedvlucht.

Bij de kwekers heb ik een prachtige kuif gekweekt uit zoon Arjan x Rode Cees. Zie Twitter en facebook voor een foto.

Helaas geen positieve berichten van de vliegers. Helaas.. maar na regen komt de zonvloed. Het blijft een uitdaging om alles goed te krijgen.

Vandaag een jaarling duivin opgehaald in Diest, België. Zag er nog redelijk uit. Vroeg op pad, Chinees mandje mee met spijlen bovenkant, bakje voer en hangbakje met water. Op de terugweg heb ik haar regelmatig voer horen pikken, dus het herstel is in ieder geval met 9 uur verspoedigd. Want na het werk kom ik pas thuis....

Nu maar hopen dat er een paar zijn binnen gevallen bij goedwillende liefhebbers die de duiven oppotten en dit weekend weer losgooien. Dan komen ze wel naar huis !! Alvast bedankt !

 

week 21 en 22

Morlincourt werd dus Peronne. Vrijdag inkorven en zaterdag los. Ik had de 4 Agen-gangers mee. Ik had ze voor de vracht mee en ze kwamen redelijk af. Het concours verliep traag en langzaam, en ik had er 3 van de 4 in de prijzen gehad ! De laatste meldde zich zondagmorgen om 06.15 uur, wat hij van Agen ook mag doen een dag na de lossing. Bij ons is deze vlucht een week voor St.Vincent.

De week erop de ouden ingekorfd voor Orleans en dit werd Morlincourt. Waarom er niet werd gereden naar Chauteaudun net als Zuid-Holland weet ik niet, maar deze keuze werd gemaakt. De jaarlingen zijn ingekorfd naar Nijvel. Van beide vluchten mis ik 2 duiven. Twee jaarlingdoffers en een oude doffer en duivin. Beide ouden had ik wel verwacht, maar ja...
Ze kwamen fit naar huis en vielen draaiend op de klep na een stevig noordenwind. Dus eerst de kuur, dan als het kan zondag in de kar naar Meer, dinsdag inkorven voor Agen, donderdag Bourges en vrijdag Grimbergen wat dan wel weer Nijvel zal worden. Eigenlijk moeten de jaarlingen naar Bourges en de overnachters voor Cahors naar de korte vlucht.

Ik ben zaterdag gelijk begonnen met de voorbereidingen voor de overnachtvluchten. Dus een geelkuur zit nu in het water en deze gaat tot en met vrijdag. Gelukkig komt er eindelijk wat warmte in het hok wat beter is voor mij en voor de duiven.


De jongen vliegen nu inderdaad in een koppel. Nog niet echt vast, maar er zijn er die vliegen een uur en er zijn er die maar 30 minuten doen. Ik vind dat prima, ze moeten dat zelf uitzoeken. Als ik ze ga enten noteer ik ook even de pennenstand, dan weet ik welke ik kan gaan opleren. 2 pennen gegooid is opleren. Bij de enting doe ik ze ook gelijk een pokkenenting via de pootjes.

Gisteren ben ik op audientie geweest bij Jan Theelen. Ik had een bonnetje gekocht bij de Nishoek in Zeeland en deze heb ik gisteren verzilverd. Het was een groot groot genoegen en ben weer weggegaan met 3 jongen in mijn mandje. Een prachtige jonge doffer uit het kweekhok en 2 jongen uit de vliegers. Ik ga ze uitwennen en zeker 1 van de drie zal belanden op het kweekhok.

Dus drukke weken komen eraan. Laatste drie weken van Juni ben ik druk met de eerste verdieping, de duiven en de eerste verdieping. We gaan de eerste verdieping aanpakken, dus alles moet eruit, schilderen, witten, behang, vloer etc. Dus druk zat !

 

week 19 en 20

De ouden dus allemaal naar Wolvertem. 175 kilometer en een zuiden wind. Dus na een noorden wind nu een zuiden wind. Prima vlucht en het lijkt wel of de duiven het weduwschap aan het leren zijn. Twee afvallers wederom te noteren. De laatste Portugees is niet teruggekomen en een jarige duivin.

De week erna Nijvel en dat werd helemaal een vliegende vlucht. Slechts 10 minuten na de kop vitesseduiven kwamen die van mij. Eerst 1, toen 3, toen 5, een enkele, toen weer 3... ze hadden de vaart erin en zaten weer dichter op elkaar. 24 van de 30 in een uur en de ena laatste zaterdagmiddag. Weer een jaarling duivin weg. Jammer, maar dat schijnt erbij te horen.

De duivinnen en doffers trainen erg goed. Twee weken terug kwam mijn vrouw van het werk thuis en de duivinnen joegen op 2,5 meter door de straat heen. Ze schrok er een beetje van. De dames en de mannen hebben een enorm tempo in hun training. De duivinnen houden dat vol, de doffers zijn meer spelerig en zweverig.

De groene kliko was weer leeg, dus het jonge duivenhok is weer schoongemaakt. Dit was een tijdje geleden.... Ergens vorig jaar had ik dat voor het laatst gedaan. De jongen hebben dus weer een druppeltje gehad tegen luizen, ik heb de kleuren van de jongen genoteerd en geconstateerd dat ze er allemaal nog zijn. Leuk om te zien is dat de jongen een paar uut nodig hebben om in een schoon hok weer op de roosters te durven lopen... ze kennen geen ruimte tussen de roosters en de vloer...

De jongen knallen het hok uit maar vliegen nog niet in een koppel. Dat gaat ineens gebeuren. Wanneer weet je nooit, maar het zal eens gaan gebeuren. Laatste week juni is de eerste jonge duivenvlucht en dan wil ik ze mee hebben. Dus nog een week of 3 voor het opleren.

Bij de kwekers liggen de laatste jongen er ongeveer. 1 koppel voor Ed, 1 koppel Limburgers nog voor mijzelf en dan nog een koppel bij Zoon Arjan. Als dit klaar is heb ikzelf een jong of 35, wat genoeg moet zijn...

Verder vind ik de verbazing in het land vreemd dat er voor St.Vincent geen jaarlingen mogen worden ingezet. Ikzelf en meerdere met mij vinden dit so wie so geen vlucht voor jaarlingen. Te vroeg in het jaar en dus te weinig kilometers onder de vleugels. Natuurlijk kan ik in Hank inkorven voor Angerville zoals bijna heel Nederland doet, maar er moet door mij en vele anderen gewoon gewerkt worden. Daarnaast vliegen andere afdelingen bijvoorbeeld Brive, maar waarom dee verontwaardiging? Er zijn genoeg vluchten waar deze duiven op gespeeld kunnen worden. Vooral in deze contreien met Brive, Perigueux, Limoges en meer van dat soort afstanden. Wij hebben als kortste volgens mij 980 km... en dat is pas voor jaarlingen na minimaal 1 dagfondvlucht, het liefst 2. De grootste klagers vind je trouwens bij de grote liefhebbers die wel wat jaarlingen kunnen verspelen. Er zijn er zelf die de jongen met oude ringen ringen. Je bent gek of niet.....

Komende week Morlincourt, dus donderdag inkorven. De weersvooruitzichten zijn ronduit slecht. Alle weerstations zijn het erover eens. Ik ga dus kijken of ik wel inkorf. Ik wil ze op een normale manier naar Orleans hebben en niet zondag laat thuiskrijgen na een toertocht pdoor Frankrijk en Nederland. Doordat ik ze als invlieger inkorf en ik daar de waterbakken aanhang in de vereniging, zag ik dat de duiven gelijk naar de drinkbakken renden om te drinken, daar was ik erg blij mee. Dus liever thuishouden en zelf een klein opleervluchtje organiseren dan een weekend lang wachten en dan lekker gelost worden te Meer of dichterbij. Ik heb mijn weekboeken erop nageslagen en het is vaak slecht weer de week voor de eerste dagfondvlucht. Raar maar waar. Dit geldt overigens ook voor het "moederdagweekend". Kijk deze ook maar na.

 week 17 en 18

Drukke weken. Maar laten we bij het begin beginnen. De oude duiven op de zaterdag van de opleervlucht naar Sloten gebracht. Sloten Wielerbaan is een prachtige loslokatie. Eerst de duivinnen los en toen een 10 minuten later de doffers. Snel naar huis en toen zaten de duivinnen reeds binnen en de doffers kwamen na een minuutje of 5. Zelfs mijn Unikon reeds aangesloten.
De zondag erna de duiven niet in het karretje gedaan, want het regende nog met de inkorving en volgens buienradar bleven deze hangen tot een uur of 12. Dus de duiven wel in de mand gedaan en naar De Lier gereden. Daar staan keuvelen met een liefhebber uit Heemskerk en Lisse. Nadat hun duiven waren vertrokken die van mij gelost om 12.20 uur. Naar huis gereden en na een minuutje of 15 begonnen de duiven te komen. Een beetje uit elkaar geslagen en een aantal vreemde duiven meegenomen. Wel twee late duivinnen van 2012 weg. Bijna niet opgeleerd en dan krijg je dit soort dingen. Gelukkig had ik nog een aantal reserve duivinnen en deze heb ik gelijk ingepast.

De week erna wilde ik ze graag nog een keer meenemen naar mijn werk, maar het weer was ronduit slecht. In het weekend daarna druk met festiviteiten rondom ons 12,5 jarig huwelijk. Van duiven kwam dus het hele weekend niets en de week erna ben ik drie dagen in Engeland geweest voor mijn werk. Gelukkig wilde Cliff de duiven trainen, dus de oude duiven hebben lekker elke dag getraind. Op vrijdag weer thuis en toen alleen de jongen laat in de middag los gehad. Toen was het inmiddels weer droog, dus kon dat mooi. 's Avonds de oude duiven ingekorfd als invliegers. Alles mee en maar kijken wat er thuiskomt. Ook hebben de mannen mijn chippers gekoppeld. Zterdagmorgen een koude noordenwind, maar de duiven kwamen best wel redelijk. Voor het eerst dit jaar in de wagen. 160 kilometer en 4 duiven konden het blijkbaar niet. Deze waren wel allemaal vorig jaar met enkele jonge duivenvluchten meegeweest. Maar opvallend dat er twee nestliggers bijzitten, 1 duif welke ik niet gekweekt heb en eentje die al een keer bij een ander was binnengelopen vorig jaar. Dus ik ben tevreden. De zondag de duiven allemaal een geelpil opgestoken van De Weerd. Ze hebben wel een kuur gehad ergens in december, maar voor de zekerheid deze er even bij. Wel viel mij op dat er een aantal door de koude wind iets hadden ingeleverd. Dus we gaan goed voeren deze week en dan vrijdag naar Strombeek of de vervanger daarvan.

Het kweekhok en de weduwnaarshokken zijn weer schoon, dus die kunnen er ook weer even tegen. Het jonge duivenhok is de volgende die aan de beurt is. Als ik dat hok ga doen, dan gaan de jongen allemaal de mand in, krijgen een druppel tegen luis en worm en maak ik gelijk een inventarisatie van welke duiven er nog zijn. Het duivinnenhok maak ik elke zaterdag schoon.

De jongen vliegen nog lekker door elkaar maar knallen het hok uit als ik het openzet. Dus die gaan prima. De eerste Limburgjongen ga ik spenen en de volgende eieren liggen er alweer. De kwekers gaan langzamerhand wel allemaal over op kalkeieren. Ik heb jongen genoeg.

Verder weinig te melden volgens mij.


Week 15-16

Zo drukke weken. Ik probeer de duiven elke dag los te laten, maar het weer deed ook weer lekker zijn best. Maandag heb ik de duiven een stukje weggebracht. Eerst de duivinnen en toen de doffers. Die kwamen goed naar huis. De hele week daarna wilde ik de duiven meenemen naar Amstelveen, maar dat weer. Die regen was erg welkom, maar waarom overdag? Donderdag laat nog overvallen door de mist, net toen ik 10 minuten de doffers los had. Ik zag het dicht trekken en toen heb ik ze toch nog naar beneden gekregen. De duivinnen trainen nu bijna 45 minuten zonder dwang en de doffers zijn speelser en die trainen normaal een 35 minuten.
Alles heeft weer een druppeltje worm-luis op zijn borst gehad, dus als ze al luisjes hadden, zijn die ook weer weg.

De jongen van de vliegers zij door Cees, Arie en Vokko opgehaald en ik hoop dat er een aantal knappe bijzitten. Ze hebben ze zelf utgezocht en voor Vokko had ik een leuke bonte witstaart.
Bij de kwekers weer een stel jongen gespeend, waardoor het jonge duivenhok redelijk gevuld gaat worden. Ook al een bonnetje verzilverd bij Peter Homan. Twee mooie blauwtjes meegekregen.

Ook al mijn eerste opvanger van 2013. Een erg laat blauwtje van Ed uit Limmen. Hij had opgeleerd in Velserbroek en ja, de mist van zee was een opstakel. Hij is weer terug op het honk en nu maar hopen dat ie de volgende keer de weg weer weet te vinden.

A.s. weken veel naar het buitenland en festiviteiten. Dus ik hoop vandaag, zaterdag de duiven naar Sloten te kunnen brengen, dan kunnen ze morgenochtend het karretje in. Bij thuiskomst een lekker bad. Als dat allemaal goed gaat hoop ik ze donderdag of volgende week maandag nog een keertje te kunnen wegbrengen om ze aan de gang te houden. Want het weekend kan ik niets met duiven doen. Dan dinsdag tot en met donderdag naar Engeland voor cursus en dan vrijdag weer thuis om de duiven te trainen en in te korven voor een km of 160. Het is wat passen en meten, maar het gaat lukken.

Ik las van een andere Noord-Hollandse schrijver uit het België van Amsterdam, want onder Amsterdam begint voor de Amsterdammers België, dat de fondspelers de oorzaak waren van het steeds vroeger beginnen. Waar haalt hij het vandaan? De meeste overnachtliefhebbers hebben net gekoppeld of hebben net jongen. Zijn hun duiven net aan het trainen bij huis. Doe die oogkleppen eens af!  De snelle mannen staan als het kan begin maart al met hun manden op allerlei losplekjes om hun duiven op te leren. Wat een onzin. Van de meeste van ons mag het vliegseizoen elk jaar pas beginnen rond het de 15e april, en het liefst erna. Want een werkende liefhebber heeft ook nog eens te maken met de zomertijd die pas eind maart ingaat.

Nu nog even hopen dat de bewolking gaat breken en dat de zon gaat doorkomen. Want het lijkt er op dit moment op dat het maandag schitterend weer gaat worden, wat ongeveer morgenmiddag gaat beginnen in plaats van vanmiddag....

 

week 13 en 14

Het schijnt zo te zijn dat de winter is afgelopen. Ik weet niet of u het heeft gemerkt, ik in ieder geval niet. De zomertijd is er en dat is prettig, maar nu moeten wij de weersystemen er nog van overtuigen dat het daadwerkelijk voorjaar is. je ziet ook aan de voetbalvelden dat er gewoon te weinig zon is en ook te weinig regen. De velden worden bruin en de grond stoffig en droog. Maar ja, als je nu gaat sproeien kan je gaan ijshockeyen in plaats van voetballen.

De eerste jongen van de tweede ronde heb ik gespeend. Tevens zijn de eieren van de Limburgkoppels, eentje 100% en eentje 50% Limburg, uitgekomen. Verder lijkt het erop dat de duivin van 2002 haar laatste eitjes gelegd heeft. Na de eerste ronde, waarvan er eentje bevrucht was, kwam ze niet meer op eieren. Ik heb haar een koppel neppers gegeven en deze na 2 weken weer weggehaald. Maar er zijn nog steeds geen eieren, wat mij een beetje verontrust. Ze is geheel gezond en normaal, alleen die eieren komen niet meer. Het ene jong uit de eerste ronde was ook een beetje smoezelig. Ik heb al 3 keer op het punt gestaan deze op te ruimen. Het verenkleed is het niet helemaal en dus valt hij in het jonge duivenhok uit de toon. Ik ben benieuwd of hij de jonge duivenvluchten gaat halen.

Bij de weduwnaars lopen de jongen inmiddels steeds meer het broedhok uit. En aan het einde van de week gaan deze ook allemaal naar de nieuwe eigenaren. Er zitten een aantal beauties bij al zeg ik dat zelf. Elke dag gaat één van de ouders los, dus of de doffers of de duivinnen. En dan zorgen deze voor de jongen. De duivinnen weten inmiddels wat het opsluiten in de duivinnenkast betekent. Dus na het eten gaan ze naar hun vakje en gaan lekker liggen. De doffers vinden dat opsluiten minder. Tijdens het seizoen zal dit ook niet regelmatig gebeuren, maar ze moeten er wel aan wennen. Als de jongen weg zijn, gaan we de broedschalen wassen en dan kunnen deze ook weer terug het hok in.

Als ze trainen heb ik wel de vlag uit, maar in het begin had ik de inloopgaten open en liepen ze gewoon langs de vlag naar binnen. Maar inmiddels heb ik dat aangepast en vliegen ze gewoon een half uurtje. Dat is meer dan genoeg ! Als de jongen weg zijn wordt dat wel beter.

De jongen probeer ik ook elke dag los te laten. Die krioelen door het hele luchtruim heen en luisteren redelijk. Ik ben nog niet helemaal tevreden, maar dat komt wel.

Dan nog heel even over de Marathon Noord of tegenwoordig de Marathon Midden en Noord Nederland. Om mij heen hoor ik meerdere liefhebbers die ervan balen dat de grenzen vorig jaar verlegd zijn. Ik heb meerdere discussies gehad met leden van het nieuwe bestuur en ik had geen gelijk. Maar kijk naar de kampioenen van 2012 en daar staan meerdere liefhebbers in die met de nieuwe grenzen voor het eerst mee konden doen. Ik misgun deze liefhebbers niets, maar wij in Noord-Holland vliegen al in een verband met Zuid-Holland en dus 100 km overvlucht. De Marathon Noord was daar een welkomende afwisseling op. Was dus... Dit alles voor expansiedrift van het nieuwe bestuur. Ik wacht op de volgende grenscorrectie. Alles behalve Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.

Ik ben het kwijt, nu nog hopen dat het afdelingsbestuur een goed besluit neem m.b.t. het vliegseizoen.Gewoon een weekje opschuiven en de dubbele Nijvel een enkele maken.

 



week 12 vervolg....

Er is veel gebeurd de afgelopen week. Vandaar even een update. De jongen komen regelmatig los. Er zijn er al die al een nachtje hebben buiten geslapen. Maar meestal zijn ze 24 uur later er als de kippen bij om dan toch maar naar binnen te lopen. De tweede ronde bij de kwekers groeit als kool. Ik heb er al een stuk of 25 geringd, dus dat gaat super. 2 koppels zitten zelfs al op de 3e ronde. Een extra schaal doet wonderen. 1 koppel had onbevruchte eieren na een ronde bevruchte, dus die heb ik weggehaald. De eieren van 100% Limburg moeten binnenkort uit gaan komen. Dus dat gaat erg goed.

Bij de vliegers groeien de jongen ook prima. Bij één koppel was het jong 2 dagen na het ringen uit de pag gekieperd en het jong zonder warmte is dus gestorven. Jammer, maar ik denk dan maar dat het een speling en selectie der natuur is. Ook deze trainen meerdere keren per week als alles goed goed qua weer. Ik ga ze dit weekend scheiden, zodat ze om en om het jong kunnen verzorgen en voeren.

Afgelopen vrijdag bij de ZCC Beuteshow geweest. Er waren veel duiven, maar dat ging allemaal redelijk vlot. Ik was er nog nooit geweest, had wel filmpjes gezien op het internet. We hebben ons vermaakt en ik heb gelijk weer een aantal sportgenoten gesproken. Als je 30 to 40000 duiven in je handen krijgt per jaar... dan ga je wel een gevoel ontwikkelen denk ik. Sommige zaken zijn tweijfelachtig... zoals het tijdsverlies met een zgn kippenvleugel... 5 seconden op 100km... is dus op een verre vitessevlucht maximaal 15 seconden... dat is 1 rondje meer draaien rond het hok... Maar goed.. we hebben ons vermaakt en een baal voer rijker uit de tombola. En die laarzen Gertjan, Super.... a Cowman from Drenthe....

Het duiven-forum is nu helemaal afgewikkeld. Alle zaken zijn geregeld. De nieuwe beheerder/eigenaar heeft een nieuwe look gekregen die voor mij erg wennen is. Ik vind een aantal zaken niet handig of werken nog niet, maar dat zal wel goed komen. Het enthousiastme straalt ervan af, en dat is erg leuk om te zien. Wij als ex-beheerders zijn hier erg blij mee en zien dat we de goede keuze hebben gemaakt.

Ook is het grappig om te zien dat er een aantal personen die waren uitgesloten van het forum nu via via proberen weer binnen te komen. Deze uitsluitingen waren niet voor niets, maar de nieuwe beheerder moet maar zien of hij dat wil of niet. Je verwacht het en het gebeurt dan ook, dat is leuk.

Dan hebben we nog het afgelasten van vluchten in België. We weten ten noorden van Baarle Hertog dat het om Belgen gaat, maar er zijn dus mensen die gewoon afgelopen weekend en a.s. weekend met de duiven hadden willen spelen. Leuk... in de sneeuw wachten op je duiven en dan zeuren dat ze de duiven lossen en dat ze niet thuis komen.... Ik lach mij een breuk.
Ook zeer amusant is het gedrag van het bestuur van de afdeling Friesland 96. De oud NPO voorzitter die Pigeonvillage daar naar binnen heeft gereden en nou niet echt een succesintroductie heeft gehad probeert hetzelfde er door heen te duwen in Friesland waar hij.... nu voorzitter is. Hij is daar gewisseld met de huidige voorzitter van de NPO. De soap is goed te volgen op het internet, dus als u nog voer voor een cabaret zoekt of een cursus leidinggeven aan een organisatie... dit is een leuke casus. Zeker een militaire doordruk methode. Operation Pigeonvillage.. Arie Dijkstra en Sjaak Buwalda zijn leuke bronnen hierin.

week 11 en 12

Op zondag dus naar de voorjaarsbeurs geweest. Voor 9 uur stonden we al voor de deur en het was gelijk al lekker druk. Bij een bekende dierenarts een geelkuur en een dosis pokken entstof meegenomen. Dit duurde even, want er waren diverse standhouders onderzocht op de aanwezigheid van medicijnen. Maar deze kon ik toch meenemen. Tevens bij GPS de DVD van PigeonPixels meegenomen. Via Facebook de makers laten weten wat ik ervan vond. Na enige discussie wel mijn gelijk gekregen, enige tips voor onderwerpen aan de hand gedaan. Kijken of er iets mee gebeurt.
Ook op de beurs lekker her en der gebabbeld en ook even de automatische voerbak van George gepromoot bij diverse liefhebbers. www.duivensilo.nl is de site en het filmpje staat ook op mijn pagina. Nogmaals, deze werkt SUPER.

Bij de kwekers heb ik de eerste jongen van de 2e ronde reeds geringd. Het 100% Limburgkoppel heeft eieren nu, dus ik ben benieuwd of deze bevrucht zijn. De doffer van Cees heeft een kleindochter van de Rode Vanoppen het hof gemaakt en deze zijn inmiddels in hun broedhok uitgewend. Van de overgebleven duivin heb ik de pennen geknipt en in het jonge duivenhok gezet. Dan weet ik zeker dat ze niet wegvliegt en kan ze gewoon mee-eten met de jongen. Ze komt netaan in de onderste schabbetjes, dus ze bivakkeert niet op de grond.

Bij de vliegers liggen bij alle koppels 1 jong. De meeste zijn inmiddels ook al geringd. De vliegers maken als het weer en de tijd het toelaat hun rondjes.

Alle kwekers en vliegers zijn ook weer voor een jaar ge-ent tegen paramixo. Dus dat is ook weer klaar.

De jongen zijn inmiddels 2x los geweest. Er hebben er enkele reeds een nacht buiten geslapen. Maar over het algemeen gaat dat wel goed. Ze zijn er allemaal weer en ze reageren steeds beter op het fluitje voor het voeren.

Ook deze week de verkoop van het forum rondgemaakt. We hebben gekozen voor diegene met de beste ideeën en de beste indruk en niet het hoogste bod. we vonden het belangrijk dat het forum doorgang en toekomst heeft en niet in de vergetelheid zal raken. Wij hadden er geen tijd en energie meer voor om het forum in de lucht te houden, te veranderen en te moderniseren. Meerdere malen gevraagd om teamleden en uitbreiding. En als daar geen response op komt, dan blijft er maar 1 ding over.

Het mooie is dat je in dit soort processen leer je de mens weer beter kennen en ook dit keer was dat het geval. We hadden van te voren al een idee wie er zou gaan reageren en vooral hoe en dat kwam weer uit. Dus wij zijn weer wijzer en hebben het maar weer eens opgelost.

Vrijdagavond hoop ik eens naar de Beutekeuring te kunnen in Wormerveer. Elk jaar ben ik of op vakantie, of voor mijn werk weg of kon ik dus echt niet, maar het ziet er naar uit dat het vrijdag eindelijk gaat lukken. Eens kijken wat GJB voor een show gaat weggeven.

Hopelijk gaat het weer een beetje meer de goede kant op, zodat ik de jongen goed kan uitwennen. De vliegers gaan over een dikke week op weduwschap, dus ik moet het duivinnenverblijf ook nog gereed maken. Verder is de groene container weer leeg, dus kan ik deze weer vullen... met welk hok zal ik beginnen?

 


week 9 en 10

De eerste jongen zijn gespeend. Ik ga ze pas spenen als ze een paar adagen over de grond lopen. Dan weet ik zeker dat ze ook in het jonge duivenhok goed zullen aarden. Ik heb nooit het nut gezien in het spenen van duiven op bijvoorbeeld exact 25 dagen. Waarom? Ze hebben dan altijd te maken met een terugslag en op deze manier is de terugslag minder en kunnen ze zich beter weren tegen de reserveduiven die ook nog in het jonge duivenhok zitten. Er zit daar ook nog een Damascener en een oude duivin van 2002 die geen eieren meer legt..(Helaas)

Ik had alle Limburg duiven in het duivinnenhok gezet met het licht op de stand van 7 tot 19 uur... En het eerste koppel heeft zich gevormd. Dus heb ik deze een broedhok gegeven waarin ze nu zijn uitgewend. Er zijn nu twee duivinnen over en één van deze ga ik koppelen met een doffer van Cees van der Laan.Dit ga ik as weekend doen. Kijken of dit nu wel wil aanlopen. Ik zal deze doffer bij de duivinnen zetten en kijken of ie er eentje uit kan kiezen.
De eerste jongen van de tweede ronde zijn trouwens al weer uitgekomen. De Zoon Arjan heeft er weer twee en de White Rooster van Peter de Haan heeft ook al weer twee jongen. De andere eieren zijn bijna allemaal weer gelegd( Alleen de duivin van 2002 gaat binnenkort leggen) dus dat loopt allemaal erg soepel.


Bij de vliegers heb ik overal één ei laten liggen welke bevrucht was. De administratie op orde gemaakt, dus ik weet nu precies waar alle eieren liggen en van welk koppel deze zijn. Op deze manier krijgt elk koppel een jong. De eieren zijn allemaal van ongeveer de 12e, dus dit weekend zullen de eerste uit gaan komen.

Ik probeer de duiven elke dag even los te laten. Dat gebeurt dus zeker in het weekend. Dan gaan de vliegers elke dag los. Nog niet met de vlag, maar gewoon vrijwillig. Over een week of twee zal de vlag erbij komen voor een week of twee. Dan zullen ze wel de discipline hebben om langer te vliegen. Zo begin April zal ik ze een paar keer meenemen naar Amstelveen om weer te wennen aan het naar huis gaan. Ook daar gaan ze meestal zelf al beter van trainen.

A.s. Zondag wil ik nog naar de voorjaarsbeurs.. kijken of dat gaat lukken. ik heb nog wat kleine dingen die ik wil halen. Nu ben ik deze week ziek geweest en ga morgen weer werken. Zaterdag een drukke dag en dan hoop ik nog energie te hebben om zondag even naar Houten te rijden.

Let u allemaal op de nieuwe wet diergeneesmiddelen. Deze gaat 1 juli 2013 definitief in. Zie bijvoorbeeld de site van Travipharma !!




week 7 en 8

De vliegers zijn afgelopen weekend 3x los geweest. De eerste keer weer wat onwennig, de tweede keer al beter en de derde keer trokken ze al weer een stukje weg. De duur zit er natuurlijk nog niet op, maar dat geeft niet. Over een week oof 3 gaat een aantal weken de vlag op het hok en dan gaan ze weer als de spreekwoordelijke brandweer. Ik ben erg Nederlands en Koningsgezind dus ik heb gewoon een rood-wit-blauwe vlag. De vliegers zitten inmiddels allemaal op eieren en ik ga deze week kijken wat er bevrucht is en dan overal 1 bevrucht ei laten liggen of neerleggen. Dit kost een kleine administratie, maar dat gaat wel lukken.

Bij de kwekers gaan de jongen bijna het broedhok uit. Ik wil ze eerst op de grond hebben lopen voordat ze naar hun eigen afdeling gaan. Door de extra broedschalen in de broedhokken zitten 4 koppels inmiddels op hun 2e ronde eieren. Verder heb ik overal kranten in de broedhokken of onder de roosters van de broedhokken liggen. Dus 1 keer per week worden deze vervangen en dat is dan tevens het moment op de jongen eens goed te bekijken. Ik heb al een blauwe terugslag gezien bij een doffer van Peter de Haan naar het Nico Volkens blauw bijvoorbeeld. Leuk om te zien !

Verder is er een doffer uit logeren bij Ed en een duivin bij Ronald. Beide vasthouders, dus ik ben hier blij mee. Ik hoop dat zij dit ook zijn. Dan zitten er nog 5 reserve vliegers, Pipo de Damascener en de Merel. Apart zitten nog de 4 Limburgduiven welke nu weer apart worden bijgelicht om eens te kijken of ze al eens achter elkaar aan gaan lopen. Er moet minimaal 1 doffer bijzitten...

Over afdelingsvoorstellen kan ik niets zeggen, want onze afdelingssite is al enkele weken uit de lucht. Wat daar aan de hand is, weet ik niet. Of het nu onkunde is of iets anders....

 

week 5 en 6

Februari is alweer aangebroken. De jongen bij de kwekers zijn inmiddels een week of 2. De kleuren zijn te zien en er ziet redelijk wat rood bij.  Ik ga er een schotel bijzetten, zodat de doffers eerder gaan jagen. Na 3 nesten is er meestal 1 ronde meer eieren dan als je het niet doet.
Alles komt goed op en de voerautomaat doet zijn werk.

De vliegers heb ik vandaag bij elkaar gezet. Ik had ze twee weekeinden achter elkaar een dag bij elkaar gelaten. Ze mogen dan zelf een partner kiezen. Op deze manier worden van de 18 ik hoop 14 koppels zeker gevormd. De overige 4 zet ik zelf na een dag of 3. Alleen de Portugezen van Dries Baartmans heb ik bij elkaar gezet. Dat is in ieder geval gelukt. Dit vind ik het meest erge van dit koppelen vind ik het uitwennen in de broedhokken. Je hebt altijd van die Alfa doffers die het leuk vinden om meerdere broedhokken te hebben. Doordat ik werk kan ik het niet altijd in de gaten houden. Meestal gaat het wel goed maar soms moet er opgetreden worden.

Niet alle duiven zijn gekoppeld, want ik heb er een aantal in reserve. Die zitten gewoon in het jonge duivenhok en worden ook gewoon mee opgeleerd. Blijft er ergens wat weg, kunnen zij de plaats innemen. Totaal 18 vliegkoppels worden er gezet.
Ik hoop dat elk koppel een jong kan grootbrengen. Deze jongen kan ik dan mooi weggeven op bonnen of aan anderen.

Verder heb ik deze week een bon op de kop getikt van de levende legende Jan Theelen. Ik mag dus ergens in mei naar Buggenum om deze te verzilveren. Ik kijk er nu al naar uit. Dit is al even een wens van mij en nu dus maar in de buidel getast om de bon te kopen.

Dit weekend heb ik naast de Superbowl ook een beetje de One Million Dollar race in Zuid Afrika gevolgd. Dit wordt steeds meer een clash tussen de vermogende liefhebbers. Koopman heeft er een stuk of 60 in de race (tegen 1000 dollar per stuk.....), Jan Hooymans heeft er een groep vliegen van zijn championnengeld en natuurlijk de Eijerkampen en anderen al of niet in combinaties zoals Sjaak Buwalda, Poortvliet, Arie Dijkstra  hebben daar hun duiven vliegen. Leuk is het dan dat deze allemaal geklopt worden door iemand die 3 meubelbonnen heeft opgeofferd en de drie Eijerkampduiven heeft ingezet. Slopende race, maar wel leuk om te zien dat je alles live kan volgen. Jammer dat er geen geluid bij de livestream zit.
Ondanks het grote geld wel leuk om te volgen en te zien. Diverse liefhebbers houden de wereld op de hoogte over het verloop van hun duiven en houden bijna allemaal de website goed up to date. Enkelen lijken erg teleurgesteld en hebben geen commentaar op de site staan. Ik ben wel benieuwd naar het verdienmodel van deze race,....



week 3 en 4

De eerste 2013 jongen zijn er. Bij het eerste koppel helaas maar 1 jong, het tweede ei was in een koude nacht uit de schaal gedonderd. Bij het tweede koppel wel 2 jongen en nu gaat het vanaf morgen nog meer jongen geven. Als ik goed gekeken heb zijn op 1 na alle eieren bevrucht... De duivin van 2002 had maar 1 bevrucht eitje, maar ik ben blij dat ze gelegd heeft.

De Limburgduivin heb ik toch maar vervangen voor een rondje of twee met een oudere duivin van Bob Jansen die ik hiervoor speciaal in de reserve had zitten. Zij heeft tot nu toe prachtige jongen gegeven, dus we zullen het gaan zien. Het 9e koppel is inmiddels uitgewend in hun broedhok en moeten even toerbeurtjes los met hun bovenburen, want dat is de oude doffer van de Bob Jansen duivin.

De vliegduiven heb ik even een dagje bij elkaar gehad om even aan elkaar te kunnen ruiken. Straks als het om het eggie gaat gaan we kijken of dat geholpen heeft. Ik wil ze ergens begin februari koppelen, kijken of dat gaat lukken met deze koude. Elke dag nieuw water en dan gelijk maar voeren. Dan weet ik in ieder geval zeker dat ze gedronken kunnen hebben. Bij de kwekers heb ik de verwarmingsplaat erin liggen met daarom de drinkbak, dus dan hebben deze altijd water. Voer natuurlijk ook, want de automatische voerbak doet het prima. Ik heb er zo nu en dan een extra bakje instaan met daarin extra vetgemaakt voer. Dit doe ik dan met omega 3-6-9 olie.

Ik heb voorlopig 40 ringen uitgepakt, dus die hangen ook al in het hok. Dus na een rondje of 2 en een half is deze streng op en het jonge duivenhok gevuld.

De vliegers ga ik dus koppelen begin februari. Allemaal 1 jong en dan met een dag of 16 de duivinnen weg. De doffer zal het jong moeten opvoeden, met als dat mogelijk is, de hulp van de duivin. Die zal door het roulatiesysteem het jong ook kunnen voeden. Ik hoop dat het dan regelmatig goed weer is om minimaal 1x per dag een ploeg los te gooien. Dus begin februari betekent eind februari jongen, 1/2 maart op weduwschap. Begin april weer koppelen voor eieren en dan echt op weduwschap na een dag of 10. We hebben dan 2 of 3 vluchten gehad en dan is het inderdaad tijd om dat te doen.

Misschien wel te vroeg voor de overnacht, maar ik wil ze het weduwschap goed leren EN ik vind de eerste 4 grote vluchten het meest belangerijk. We gaan zien wat het wordt.

Eerst moeten we van deze sneeuwbende afkomen. Het is een prachtig gezicht, maar iedereen is van slag en het geeft continue een erge troep. Op de weg, op de stoep... overal. Ik eb vanochtend de stoep voor en het straatje achter schoongemaakt. Ik erger mij altijd dood aan mensen die dat gewoon niet doen. Denk om uw medemens en maak uw stoep schoon !


week 1 en 2

Het nieuwe jaar is eindelijk begonnen. Het mag nog net dus ik wens alle lezers een goed en vooral gezond 2013. Het kweekhok is schoon, de kwekers gekoppeld en alleen de erg late Limburgduivin heeft nog geen eieren. Dus alle koppels verder hebben eieren, zelfs de duivin uit 2002 was binnen 12 dagen op eieren.. dus prima !

De voerautomaat werkt geweldig. Ga kijken op de voorjaarsbeurs bij de stand van Leo Pronk. Ik heb hem op een plank en 2bij3-tjes staan, zodat andere duiven onder de bak door kunnen lopen om de resten op te eten als deze er al zijn.
ik heb de bak geplaatst en er verder niets aan gedaan en de duiven vonden het voer zelf.

Verder ben ik aan het uitdenken en rekenen hoe ik de vliegers op weduwschap ga brengen. Ik wil ze eigenlijk voor de oefenvluchten al op weduwschap hebben of in de allereerste weken van het seizoen. En dan ook nog een jong groot brengen. het zal er wel op neer komen dat ik begin februari moet koppelen. Hopend op goed weer en mooie weekenden zodat ik ze een beetje los kan laten.
De dagen zijn dan nog kort, dus moet ik het van de weekenden hebben.
het liefst koppel in ze vrij, dus mogen ze zelf kiezen. ik gooi dan gewoon de deur open en laat ze het lekker zelf uitzoeken. Alle broedhokken zijn bijna al bezet door de doffers dus diegene die op dit moment niets hebben, zullen ook niet in de eerste koppeling voorkomen. Ik hou natuurlijk rekening met de eerste verliezen door roofvogel en andere zaken als orientatieblindheid...

Nog 4 bonnen en dan is de bonnenverkoop van het duiven-forum afgehandeld. Dan moet ik de vitessestand van de competitie nog maken, want diegene die het bij zou houden..... ach die zijn laptop is gecrashed... waarom niet bijhouden in het seizoen en publiceren,.. maar ja... Dan nog de prijzen indelen en afsluiten.

Dit weekend de feestavond en tentoonstelling gehad. De feestavond was erg gezellig en de volgende morgen om 08.30 uur was Frans Grammer keurmeester en het was gezellig. Lekker veel uitleg tijdens de keuring en daardoor toch weer dingen geleerd. Ik had de mooiste jonge doffer en de andere 3 zagen er ook prima uit. Ook veel bezoek dus andermaal geslaagd.

Afgelopen dagen in Engeland gezeten voor de baas, dus nu wordt dit weekend de blik intern gericht.

Dit was het wel weer voor deze twee weken. Succes met de vorst.. de duiven kunnen daar prima tegen en ook de kweek zal er niet onder lijden.

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

Main Menu Page Content Newsarea