Arjan van Gent, West-Knollendam Passie voor Marathonvluchten

You are here: Home > De Week > 2012

2012

 

week 51-52

Vorige week de kwekers voorgekoppeld gehad. Ik heb de op papier gekoppelden bij elkaar gezet en gekeken of ze aanliepen of niet. Daarna heb ik twee duivinnen gewisseld wat twee kleine problemen oploste. Aan één duivin twijfelde ik omdat deze beschadigd aangekomen is. Ik toch proberen in Limburg duivin te koppelen, geboren begin augustus. Gaat dit niet heb ik een ander helemaal klaar zitten.
Maar na een uurtje of twee de duiven weer uit elkaar gehaald. Daarna gewoon nog een weekje celibaat laten zijn en gisterenmiddag de duiven gekoppeld. 9 koppels nu één voor één los.

Ook ben ik in deze weken in Baarle Hertog geweest. Ik moest in het diepe Brabant zijn en ben maar even doorgereden. Tabakstelen, nestmatjes, mooi kweekvoer en nieuwe drinkbakken heb ik weer meegenomen. Wat een zaak. En voor mijn Hollands hart, wat een prijzen.

Gisteren de nieuwe automatische voerbak opgehaald bij George. Ook even een blik geworpen in zijn uiterst efficiente accomodatie. Alle duiven in de winter in één afdeling met een mooie grote ren eraan en één voerbak. De duiven zagen er prima uit. Deze bakken zijn ook geleverd aan de groten van de Nederlandse duivensport als Eijerkamp. Maar ook heel veel andere liefhebbers met een ongedierte probleem of bang daarvoor hebben er eentje of meerdere besteld of reeds in gebruik. Wanneer het hok weer schoon is, ik hoop aan het einde van de week, gaat de voerbak het hok in.

In deze tijden vind ik het altijd leuk de dag/weekboeken van andere liefhebbers te lezen. Soms zetten ze je aan het denken en van andere moet ik altijd lachen. Ik volg er ook eentje die vind dat ie een strategie heeft. Maar deze wijzigt elke maand of twee. Dan heeft ie links iets gezien en gaat hij het ook doen en na twee maanden ziet ie rechts weer iets wat NOG beter is en gaat ie daarvoor. het geweer wordt continue van schouder vranderd. Dit kost en veel tijd maar ook redelijk wat pecunia's, want bij hem is alles goed. Leuk om het enthousiasme te zien, maar ook weer raar. De keuze is gemaakt en dan komt er iemand langs of gaat ie ergens naar toe en de vlag is weer helemaal omgedraaid en verwisseld.
Je ziet dit ook als mensen naar een zgn kenner gaan. Er is er eentje die elke duif in de ogen koekeloert en er dan een kweek- en vliegwaarde aan koppelt. Dan zijn er ook die op hok bezoek gaan en dan de duiven gaan selecteren. na de selectie fietst ie er lekker een aantal duiven van hem zelf in waarvoor OOK nog eens dik betaald moet worden. Dus dan ben je dubbel genaaid en geen streep verder. De laatste hier in het verhaal heeft zo een heel goed overnachtfondhok bijna naar de knoppen geholpen als men had geluisterd. Wel heeft men daar een gedeelte opgevolgd en zijn duiven ingebracht. De duiven die afgekeurd waren maar, jammer voor de concurrentie, niet zijn afgevoerd maken de dienst uit en de supers van de keurder zijn inmiddels afgevoerd. Kwamen niet op de uitslag en het hok in kwestie is een illusie en een zak met duiten armer.
Van eerst genoemde is het trouwens bekend dat ie zelf niet vliegt en alleen maar keurt. Ik heb alleen respect voor de echte kenners die er, meestal, niet mee te koop lopen en gewoon hard of wel kneppelhard vliegen voor over een langere tijd. Dan heb je nog een man die laatst bij Tyson is geweest die je een leuke avond biedt en vaak de goede duiven eruit haalt. Maar ook hij zal er regelmatig naast zitten. maar deze vliegt goed en zet mensen op een goed spoor zonder zijn eigen duiven in zo'n kolonie te persen.

Ik snap dat liefhebbers naar zo'n type toestappen voor advies. Maar blijf wel nuchter en ga geen altaar voor zo'n kenner opzetten. Pik de dingen eruit waar jij wat aan denkt te hebben. En denk eraan dat deze types naar een standaard duif zoeken en alleen maar naar het lichaam kunnen kijken en niet in de geest van een duif. De vergelijking met mediums als Char en illusionisten als Hans Klok en David Copperfield gaat erg snel op.

Verder denk ik dat als deze personen echt de goede duiven eruit kunnen pikken dat deze allang door de rijksten in onze sport in dienst waren genomen. Hokken als Eijerkamp kweken heus niet duizenden duiven per jaar om die paar echte goeden via meubelduiven te zien vertrekken.

Maar ja... er is altijd nog een beweging die heet... er is nog hoop...

 


week 49-50

De Sint is vertrokken en de kerstbomen staan weer in veel huiskamers. Ik vind het in deze dagen erg gezellig om die kerstlichtjes lekker aan te steken. Het is altijd een geduldig karweitje om de kerstversieringen aan te brengen, maar gelukkig vind Monique dat erg leuk om te doen.
In het duivenhok is inmiddels het bijlichten begonnen. De paratyphuskuur is afgesloten en het bijlichten van de kweekduiven is begonnen. De kweekduivinnen zitten in het weduwduivinnenhok en daardoor kan ik deze apart bijlichten. Natuurlijk met de daglichtlampen. Wie deze nog nooit gebruikt heeft ziet erg snel het verschil. De kleur van het licht is anders en de duiven reageren er ook beter op.

Dus over een week of twee koppelen, even kijken naar het weer en naar de maanstand. Ik wil proberen om met volle maan te koppelen.
Ik wil proberen een week voor de tijd voor te koppelen een dag om te kijken of alles aanloopt.

De automatische voerbak van George Roelofsen heb ik besteld op de beurs. De beurs was klein en op zaterdagmiddag nog redelijk druk. Even her en der bijgebabbeld. De voerbak is nu in produktie hoop ik, dus ik hoop ergens tussen kerst en nieuwjaar deze te kunnen afhalen. Verder heb ik bij mijn belgische vriend knijpringen met telefoonnummer meegenomen.

Voor het forum staat de bonnenverkoop eindelijk online. Het is altijd weer een strijd om alles klaar te krijgen. Ik vraag liefhebbers zelf om een stukje in te sturen wat ze graag bij de bon vermeld willen hebben. Doen ze dat niet, ga ik speuren op internetsites of er ergens een leuk stukje te vinden is. Indien aanwezig kijk ik even naar de webpagina van een liefhebber. Is er niets aanwezig dan wordt het voor mij erg moeilijk om een stukje tekst te maken. De meeste schenkers komen niet uit mijn regio en dus weet ik absoluut niet wat men heeft gepresteerd en/of met wat voor soort duiven men speelt. het is toch weer redelijk gelukt, al zijn er altijd die het niet goed vinden. Dus iedere schenker heeft weer een mail gehad om wijzigingen door te geven en ook daar wordt weer op gereageerd gelukkig.
Er zit dus wel veel werk aan, maar als we het forum daardoor levend kunnen houden vind ik dat prima. Eind december loopt de veiling af en dan zullen we resultaten zien. Je ziet steeds dat men op het einde pas fanatiek gaat bieden op bonnen. Er zitten een aantal supers tussen, uit België en Nederland. Op Toppigeons is de verkoop. Ga eens kijken !

Ik hoop in de volgende week te kunnen melden hoe de koppeling verloopt.

De weduwnaarshokken zijn weer schoongemaakt onder de roosters. Lekker zilverzand eronder gestrooid. Deze hokken zijn weer lekker fris. De groene container Zit weer vol. Tijdens het voorkoppelen wil ik het kweekhok doen. Zitten de duiven lekker opgesloten en dan kan ik de roosters even verwijderen. Het zilverzand zorgt ervoor dat de mest makkelijk te verwijderen is. En de anijslucht in het begin ook lekker.

 

eek 47-48

Als ik bovenstaande intyp realiseer ik mij dat het jaar weer erg hard gaat. Week 48...
Ik heb al de nodige kweeklijstjes gemaakt. Niet dat ik veel kweekkoppels heb, maar toch. Ik wil niet partners op elkaar hebben die eerder op elkaar gestaan hebben. Dus dat is één van de randvoorwaarden. Een tweede is dat ik duiven niet wil verplaatsen van broedhok. Dus de doffers blijven zitten in hun oude broedhok. Als ik duivinnen in hun oude broedhok kan houden doe ik dat. Dit is altijd een leuke puzzel.

Ik ga 9 koppels plaatsen in een hok van 10 broedhokken. De 4 Limburgduiven zitten daar NIET tussen. Dus als ik deze ga koppelen, gaat er een koppel uit het kweekhok. Het kan ook zo zijn dat een koppel niet aan wil lopen. Dan ga ik wisselen. Dus daar wil ik ook op voorbereid zijn. Ik heb een duivin van 2002 erbij gekregen, die kan stoppen met leggen. Daar heb ik ook rekening mee te houden.
Maar even terugkomen op de Limburgduiven, deze tonen zichzelf nog niet. Ze zitten bij de duivinnen de doffers tonen zich nog niet. Het kan zelfs zo zijn dat het 4 duivinnen zijn. We gaan het zien ergens volgend jaar februari/maart. Als ik naar de kleuren kijk, moet er 1 doffer bijzitten en als ik naar de jongen per koppel kijk, zullen er gewoon twee doffers bijzitten. Ze gaan zich vast tonen. Ik wil één koppel op elkaar hebben en de rest kruisen.

Nieuw zijn dit jaar 1 kleinkind Bonte Koppel Nico Volkens van Carlos, 2 duivinnen van Cliff Krancher uit echt presterende lijnen, en een doffer van Cees van der Laan.

Alles staat nu reeds bijna 2 weken op een Paratyphuskuur van Belgica de Weerd. Deze gaat door tot ongeveer Sinterklaas. Dan krijgen de duiven lekker schoon water en vitaminen. Twee weken voor de koppeldatum gaat het licht aan van 7 tot 7. Het licht betekent daglichtlampen, want die functioneren gewoon beter dan gewone lampen. Ik koppel dit jaar rond volle maan, dus ergens rond de 28ste december. Ik gok dat dit ergens met kerst zal zijn.

Verder is het donker in het hok, ik doe alleen even het licht aan om te voeren en het water te checken. In de vrije tijd probeer ik de broedhokken en de schapjes schoon te houden. Als de kwekers gekoppeld vast zitten in hun broedhokken, maak ik daar de vloer onder de roosters schoon. Ik houd als het even kan rekening met het schema van de groene bak en deze wordt om de week opgehaald. In de zomerperiode elke week, maar nu dus om de week.

Qua voer krijgen de duiven 50% gerst en 50% gewoon voer. Met als extra toevoeging een paar keer per week onkruidzaad. Ik heb ze vorige week bijna allemaal nog door de handen laten gaan en ze zijn niet te zwaar. De rui gaat prima, maximaal nog 1 pen te ruien in de vleugels. Veel zuurstof, geen tocht en voldoende (niet te veel) brandstof.

Morgen even naar de beurs in Houten. Ik heb speciale belangstelling voor de automatische voerbak van George Roelofsen. Hij zal staan in de stand van Leo Pronk. Dit is een voerbak waar de duiven op een plateau moeten gaan staan en dan komt het voer beschikbaar. In de kippenindustrie noemen ze deze voerbakken trapbakken. Ik wil er eentje hebben voor in het kweekhok. Ik had daar voerbakken met een voorraad van ongeveer 7 kilo en dan beschikbaar door gaten. Maar ik heb nog geen muizen en wil deze ook niet krijgen.

 

week 43-46

We are back. 3 weken "zomer"vakantie gehad. Heerlijk 3 weken 30 graden, zon zwembad, sport en enig cultuur. Begonnen in Las Vegas, daarna West Rim and South Rim Grand Canyon, Lower Antelope Canyon, Sedona, West-Litchfield (Phoenix) en Tucson. Dus op 2 dagen na 30 graden gemiddeld heel veel zon, geen regen, Halloween, de Presidentsverkiezingen en geweldige natuur. Slechts 2 keer een trainend koppel duiven gezien (Boulder City en Tucson). Niet dat ik dat erg heb gevonden want vakantie is vakantie en dat betekent voor mij even geen duiven.

De duiven zijn super verzorgd door mijn Pa. Ze zien er prima uit. Ik heb er nu een bad in staan bij de duivinnen. Dan over een half uurtje bij de doffers en dan bij de duivinnen en de kweekdoffers. Zij lekker even in bad en dan kan ik intussen de gritbakken vernieuwen, de lades van de broedhokken schoonmaken en natuurlijk dit even opkrabbelen.

Voor het kweekhok heb ik een Volkensduivin van 2002 van Carlos gekregen. Hij stopt voor een jaartje om te kijken of de longarts wel of niet gelijk heeft. Dit is een dochter van Joyce en dus een kleindochter van het Bonte Koppel. Verder komen er nog twee duivinnen van Cliff krancher voor het kweekhok.

De Limburgduiven doen het prima. Deze hebben nu twee pennen gegooid en gaan lekker verder. Ik hoop ze ergens in Maart te kunnen koppelen. ... (18-11-


Verder hier echt weinig nieuws. Morgen weer gewoon werken en dan weer de normale dingen oppakken. De duiven beginnen aan de paratyphuskuur van 21 dagen. Deze stopt dus ergens begin december zodat ik met kerst de kwekers kan koppelen.

 

 

Week 41 en 42

De selectie is gedaan. Ik heb een aantal duiven verwijderd die het of nog niet gedaan hadden of als jong meerdere malen op de dool waren geraakt. Ook heb ik een duivin verwijderd welke met meerdere doffers onbevruchte eieren gaf. Dit waren er totaal 7. he zijn er niet veel, maar als de beslissing genomen is, dan moeten ze ook verdwijnen.

Alles is gescheiden, dus de kweekdoffers zitten in hun afdeling, de vliegdoffers zitten in hun afdelingen en de duivinnen in het jonge duivenhok.

Alles zit dus op winterrust met ruivoer, minimaal 30% onkruidzaad erbij. Verder knoflooktenen en het brouwsel van Cees door het water. Ze gaan hier prima van ruien. Als ik even tijd heb zet ik er ook nog een bad in, waar zeer goed gebruik van wordt gemaakt.

De twee laatste Limburgjongen hebben zich prima aangepast.

Wel minder nieuws gehad over twee duivenvrienden van mij. De één stopt om diverse redenen en de ander moet stoppen van de longarts. Zelf zegt hij dat het niet van de duiven komt maar door zijn werkomstandigheden, maar maak dat de longarts maar eens wijs. Die hoort duiven en dan komt alles van de duiven. Hij stopt dus nu 1 jaar, alle duiven gaan weg en dan kijken of het verschil maakt.
Dit betekent wel dat er een stukje sportbeleving minder zal zijn in mijn directe omgeving.
Wellicht komen er nog één of twee kwekers mijn kant op. Dit kleine hokje herbergt veel kwaliteit.

 

week 39-40

Zo een lang weekend WK Limburg 2012 gehad. Mooie wedstrijden gezien en vooral lekker even er tussenuit. Marianne Vos wederom zien winnen net zoals in London 2012.
De oude duiven en de jongen lopen door elkaar. kunnen de 2012-ers wennen aan de afdelingen. Ik ga de duiven ergens volgende week scheiden. Dan gaan alle duivinnen naar het jonge duivenhok en de doffers in hun eigen verblijven.
Dan kunnen de jonge doffers hun broedhok gaan kiezen.

De twee Limburgjongen opgehaald in het verre Ten Post. Ze eten en drinken prima en hebben zich al aangepast.Ze blijven voorlopig tussen de duivinnen zitten totdat ze zich gaan tonen. Ik zal ze niet met de kerst kunnen koppelen, maar dat is niet erg.

Dus wat zit er nu nog in het kweekhok...
4x Cees van der Laan
3x Peter de Haan
2x Eijerkamp
1x Ben Alferink
1x Arie Dijkstra
2x Bob Jansen
1x Ben van de Peppel
en dan als alles goed gaat 4x Limburg

Het kan best zijn dat er nog 1 of twee uitgaan... maar dat weet ik nu nog niet.

Ook wil ik as maandag de eerste selectie definitief maken. Dan zijn die paar er ook uit.

Ik heb een aantal jongen erbij gehad van andere hokken dit jaar. Van Ameland Simon IJnsen is er eentje over van de twee. Van Eijerkamp is er ook eentje over van de drie. Die twee waren een koppel uit een zoon van de 1e nationaal Barcelona en die zijn beide weg.
Van Ben van de Peppel zijn er twee over van de drie en van de Portugezen nog steeds 2 van de 2.
Helaas is de Paradise-bird van Vokko ook niet meer op de hokken hier in West-Knollendam.
We gaan zien wat deze duiven volgend jaar gaan brengen. Ik wil weer totaal weduwschap gaan spelen, dus dan heb ik ook een aantal reservebankspelers nodig. Dus er wordt wel geselecteerd, maar wel met enige reserve. Ook omdat ik niet helemaal zeker ben van het geslacht van de jongen.

De jaarlingen zijn goed ingespeeld en deze gaan richting de overnacht. De tweejarigen hebben een kans gehad, maar deze niet gegrepen en die hebben een streepje achter. Als ik genoeg jaarlingen en jongen 2012 heb, gaan deze als eerste sneuvelen. Er zijn er al een paar die dat reeds gaan doen.

Verder zijn de jongen voor de UK afgehaald en aangekomen op hun lokatie. De ontvanger was erg tevreden en dat kan ik mij voorstellen. Late jongen zien er altijd super uit en ook deze keer waren ze erg mooi opgekomen.

 

Week 36-37

Net de nesten overal weggehaald. De jongen voor Engeland zitten in het weduwduivinnenhok waar ze kunnen leren eten en drinken. Dus bij de kwekers en vliegers staat nu alles in de ruistand. We beginnen vanmiddag met een ruiregime. Dit betekent rui-Winter voer aangevuld met veel onkruidzaad, lijnzaad en een beetje tovo.
Tevens vandaag een weekje karnemelkkuur... dus 1/2 water 1/2 karnemelk.

De jongen worden al weer mooier en daar ruien ze goed door. Ik weet inmiddels al welke er het veld moeten gaan ruimen, dus dat gaat ook binnenkort plaatsvinden. De hoeveelheden vallen reuze mee, maar al zijn het er drie of vier ze moeten weg. Ik heb de jongen allemaal in de handen gehad en gegokt of het doffer of duivin zal zijn. De tellingen zijn genaakt.

Ik ben nog bezig om de twee Portugezen en de latere van Ben op te leren. Ze zijn inmiddels 2x weggeweest en ik wil ze nog een aantal keren wegbrengen. Kijken wat ermee gebeurt.

Morgen ga ik de laatste twee hopelijke aanwinsten ophalen. Vorige keer in de Olympische vakantie waren de eerste twee gekomen en nu weer twee. De eerste twee zijn uit het volgende koppel:

Vader : Rode Marathon x dochter 60
Moeder: red Octopussy x dochter Rode Marathon

Morgen ga ik halen :

Vader: Rode Vanoppen x kld Octopussy
Moeder: Zoon Spirit x Dochter Spirit

Voor de iets mindere kenners van de Gebr. Limburg duiven. Rode Marathon is 1 van de basis duiven van de Gebr. limburg en Opa van de Rode Vanoppen, welke dit jaar de 1e nationaal St.Vincent won....

Ik ga deze 4 lekker kruisen op de duiven die er nu zitten en ik denk dat ik 1 koppel op elkaar ga zetten. Er komen dus 2 kleinkinderen van de 1e nationaal deze richting op.. en daar ben ik blij mee...

Alle 4 zitten ze dicht op de basisduiven van de Gebroeders... ze komen niet rechtstreeks... maar via... een goed contact zullen we maar zeggen.

verder zal na een week de deur tussen het hok van de jongen en de ouden opengaan. Dan kunnen de jongen de andere afdelingen gaan verkennen.

De stofzuiger is gevonden en inmiddels gekocht. Hij doet het super... de eerste twee stofzakken zijn al gevuld.


week 33-35

De weken bestaan weer uit werken, werken en de gewone zaken. Geen tijd om even naar de vereniging te gaan om even bij te babbelen.
Elke vrijdagavond is het druk.. of werk of dingen privé. As donderdag inkorven voor een erg late jonge duivenvlucht. Ik hoop dat ik even langs kan piepen, want vrijdagavond moet ik wederom werken.
De kwekers zitten nu op jongeh van een dag of 14. Deze gaan bijna allemaal naar Engeland. Iemand had in 2001 jongen bij mij gehaald en was daar zeer tevreden over. Dus nu een groter aantal. Dit wordt wel hun laatste klus.
Hierna gaan de bakken dicht en is het ruien. De ergste tijd van het jaar vind ik altijd. Die veren... daar moet de evolutie toch wat op vinden. gewoon kaal vallen en in een week of 3 nieuw lijkt mij ideaal. Duiven 3 weken op de grond, en helemaal kaal naar nieuw.

Als bij de kwekers de bakken dicht gaan, gaan ze dat bij de vliegers ook. Ik ga dan met het mes er door heen en haal er her en der enkele uit die kunnen vertrekken. Ook door de jonge duiven gaat dit mes. Voor de derde week september moet dit gedaan zijn. De jongen krijgen dan toegang tot de hokken van de vliegers om daar alvast een bak te veroveren.
De bakken staan zodanig, dat er geen nestschaal geplaatst kan worden maar dat ze er wel kunnen gaan zitten.

Ze kunnen dan en in het jonge duivenhok en in het oude duivenhok. Als ze daar gewend zijn gaan ze over en dan scheiden we de geslachten. In de tussentijd hoop ik alle hokken weer een keer schoon te kunnen maken. Alles eruit, de veren er weer uit... en even een behandeling tegen luizen e.d.
Dit is altijd een klus waar je tegenop ziet, maar is als je efficient gebeurt, helemaal niet zoveel werk. Alleen de vulling voor de klio's moet even goed gecoördineert worden. Ik ben alleen nog op zoek naar een goede stofzuiger voor veren. Ik ben deze nog niet tegengekomen.

Over een week of twee kan ik ook de twee laatste aanwinsten ophalen... Ik ga jullie dan vertellen wat het zijn...en waarom..

 


week 31 en 32

Zo we zijn weer terug. Dit keer een sportvakantie. London 2012 hebben wij een week lang bezocht. Wielrennen, Basketbal en Hockey als hoofdingrediënten.
Wielerwedstrijd Mannen en vrouwen, 2 hockey wedstrijden (Nederland - India en Spanje - Pakistan), 6 basketball wedstrijden met Rusland, Litouwen, Spanje, Tunesië, Australië, Nigeria, VS, Brazilië en Groot Brittanië.
En dan nog de tijdrit mannen en vrouwen. Marianne Vos goud zien winnen (we stonden op 150 meter van de finish en bij ons was ze reeds minimaal 1 lengte los...)

Dus de duiven zijn verzorgd door de oud-kweekmanager en dat is weer goed gelopen. De duiven zijn een week vast geweest.. dus op zaterdag de oude duiven los en op maandag de jonge duiven weer.
De rui is ingezet... Voor mijn werk moest ik in Eindhoven zijn, dus eerst naar Baarle-Hertog om bij de sponsor van het duiven-forum langs te gaan voor allerlei klein zaad. Dus 25 kilo onkruidzaad, een aantal kilo lijnzaad, kempzaad en tovo meegenomen.

De duiven zijn weer allemaal in bad geweest en dat wil ik volhouden. Minimaal 1x per week in bad voor alle duiven. Dit is goed voor de veren en voor de duif zelf.

De eerste 2 aanvullingen voor 2013 zijn gearriveerd. Er komen er nog als alles goed gaat nog twee, de eieren zijn bevrucht.
Wanneer alles binnen is zal ik e.e.a. uit de doeken doen.

Tijdens en vlak na mijn Olympisch verblijf zijn er nog twee duiven teruggekomen van resp. Chateaudun en Orleans. Twee jaarlingen, één had ergens een goed onderkomen gehad en één had ergens op een fabriek of zo gezeten. De eerste was doorgegaan met ruien en de ander was en beetje verweerd en gestopt met de rui,
Ook kwam er nog een jong terug, welke nergens binnen was geweest.
Alles is dus weer aan de rui en de kwekers doen nog een rondje voor een kennis in Engeland.
verder geen nieuws hier.....

Geniet van de laatste dagen London 2012 en van het mooie weer.

 

Week 29 en 30

Van Albi zijn er nu 3 weer terug. Eentje is er nog niet... en dat is prima. Naar Argenton zijn 4 duivinnen gegaan welke niet naar Chateauroux konden.
Daarvan zijn er 3 weer van retour... helaas niet op tijd... maar ze zijn er weer. Nu zijn de jaarlingen en de jongen echt klaar met hun opleiding.

Op het kweekhok is één koppel weg. Dit koppel had ik veel als voedsterkoppel gebruikt en die ruimte heb ik nodig, dus ze zijn richting het mooie Friesland gegaan.

Verder is er nog een zoon van de 1e nationaal Ruffec van Arie Dijkstra beschikbaar. Op duivenmarktplaats staat deze doffer met foto en stamboom.

Weinig nieuws voor de rest. Het seizoen is wat mij betreft klaar op wat kleine opleeracties na.


week 27-28

De jonge duiven gingen niet naar Duffel maar naar Meer omdat de lossingsplaats niet beschikbaar was. 29 mee en 26 weer terug. Dus zo van Amstelveen naar 113 km. Ik was enorm tevreden. De oude duiven waren naar Soissons. Ik reken altijd 8 minuten per 100 km afstand op de echte super specialisten. En dat klopte nu ook weer. De eerste in ons rayon Jan Kuyzer zat op 36 en dat is bijna mijn afstand. En mijn eerste zit op 57 en dan komen er 10 in 7 minuten. Ik had er 14 mee...en ze waren er allemaal weer.

 

De week erop Chateauroux, Albi en Grimbergen jonge duiven. Naar Albi twee twee jarigen voor hun eerste overnachting en twee jaarlingen. Allen op kleine jongen. Naar Chateauroux 10 jaarlingen en de 26 jongen naar Grimbergen.

 

Van Albi is er één jaarling thuis. De twee-jarigen hebben het af laten weten. De één was een bonnetje uit het hoge Friesland en de ander zijn broer is ook reeds weg van St.Vincent. De jongen kwamen reelmatig naar huis. Zij hebben nu een gehele lossing meegemaakt van ongeveer 25000 duiven dus ook dat nemen ze weer als ervaring mee. De jaarlingen van Chateauroux deden het fantastisch. De eerste in Noord-Holland zit bij Sjoerd Bierlee in Assendelft. Op 14.11 klokt hij zijn duif. Dat is bij mij 14.13. 672 kilometer is dus ongeveer 48 minuten. Mijn eerste klok ik om 14.44, dus prima binnen de marge. De eerste 4 kwamen uit het zuiden en vielen werkelijk als bakstenen. Super om te zien en bij allemaal duurde het een minuut of 3 voordat ze geklokt werden, want na de zeer snelle daling toerden ze nog een aantal rondjes rond....Geweldig om dit te zien en ik vind dit één van de dingen die het aantrekkelijk maken om liefhebber te zijn. De anderen waren iets te ver doorgeschoten.

 

De jongen en de jaarlingen hebben dit jaar genoeg gedaan. Wellicht gaan de jongen as zondag nog een keertje naar Meer, maar dat hangt van het weer af. Vrijdag as kan ik niet inkorven, want Ilse de Lange wacht in Caprera... dus wordt prioriteit aan gegeven.

 

Je hebt kans dat ik de jaarlingen een paar weken op weduwschap ga zetten en deze met de natoer nog wat vluchtjes ga geven, maar dat weet ik nog niet.

 

Ik heb nog een paar late jongen, maar onze natoer begint relatief vroeg en ik weet niet of ze dat gaan halen...

 

week 25-26

zo.... st.Vincent is dus ook weer voorbij.. Inmiddels zijn er twee thuis ( de duivinnen). Op de dag zelf geen één. Ik troost mij dan maar met de gedachte dat ik van deze 4, 7 ouders al heb uitgeselecteerd. Deze duiven vond ik dat ik ze toch moest testen. Ook was het een zware editie met toch wel redelijk wat lege plekken op dinsdagavond, maar dat is natuurlijk geen excuus.

Ik heb wel het programma aangepast. Alle ouden gaan nu deze wek naar Soissons en dan volgende week naar Chateauroux. Dit laatste geldt zeker voor de jaarlingen.
Dit is dan voor hun de laatste test dit jaar.

De jongen zijn naar Amsterdam Sloten Wielerbaan geweest en naar mijn werk in Amstelveen. In principe zouden ze naar Meer gaan, maar het was windkracht 7 vanuit het zuiden, dus nu gaan ze deze week naar Duffel.
Het is weer zuidwesten wind, maar niet zo hard EN goed weer... We hebben nog steeds deellossingen (de eerste 3 jonge duiven vluchten) dus dan kunnen we zondag zien hoe de vlag ervoor hangt.

Verder heb ik vorig weekend mijn Portugese selectie binnen gekregen. Ik had op het duiven-forum een bon gekocht van Dries Baartmans uit de Algarve. Hij vliegt daar tot en met een kilometer of 700. ZIjn buurman moest naar Drenthe en had de jongen mee.
Op een parkeerplaats in Nieuwegein langs de A27 afgesproken en de jongen mee naar huis genomen. Ze waren wat jong, maar een weekje spoetnik met water, voer en grit deed wonderen. Dus Christiano (kijkt steeds in de spiegel) en Cointrao zijn een blauwe en een schalieblauwe. Ik moet dus zeggen Azul... maar Dries bedankt !

 

week 23-24

Die twee-jarige doffer is ook nog gekomen van Orleans, dus daarvan nog eentje.
Gisteren de duiven voor St.Vincent ingezet. De baas last van een zomergriep en dan toch de duiven inkorven. Mee zijn er 4 van 2010 en allemaal op hun eerste overnachtmissie. De rest van de tweejarigen gaan naar Cahors... We gaan zien wat het wordt. Ze zagen er zeer goed uit en trainden ook erg goed. Vorige week heb ik ze nog een keer meegenomen naar Amstelveen, dus ze hebben ook weer een vluchtje gehad. Eigenlijk wil ik ze nog een keer naar 100 km hebben en dan de jaarlingen nog een keer naar de dagfond of een midfondvlucht.. of ze gaan een paar keer met de jonge duiven mee. En dan wellicht nog een overnachvlucht.

De jongen heb ik vandaag naar pontje Buitenhuizen gebracht. Eerst vorige week ge-ent tegen paramixo en pokken (borstelmethode). Daarna nog twee keer in de mand gehad en de laatste keer op 1 kilometer gelost. Nu dus naar 12 kilometer, dan dit weekend naar 25 en volgende week naar 35 en dan naar Meer met de jongenduivenvlucht mee of op zondag met de kar.

Maar vandaag gelost na de middag en ze komen één voor één... dat is aan de ene kant niet leuk maar ze leren wel het meeste ervan... voor de liefhebber, dus mij, is het beter dat ze in een koppel aankomen, maar dan leren ze helemaal niets... nu doen ze er lang over en ze leren meer,..morgenavond kan ik de balans op gaan maken. Ik neem aan dat ze hierna beter in een koppel naar huis komen... maar we gaan het zien.

Bij de kwekers zit nu alles op nepeieren, de bonnen zijn allemaal voldaan en we zijn dus klaar met kweken.

Verder ben ik dus erg benieuwd hoe het gaat aflopen met StVincent en de jonge duiven... tot de volgende week...

week 22

En dat was dus Orleans. 14 mee en het werd weer een lekkere zware dagfond. 5 Duivinnen die de eerste dagfond niet hadden gehad zijn nu ingekorfd en dan nog 9 duiven die Chateaudun wel gehad hebben. 6 heb ik er thuis gelaten, 4 duivinnen die nu moesten leggen en twee doffers. 1 doffer was mijn laatste van Chateaudun op maandag en deze was toen helemaal leeg. De ander vond ik niet helemaal top. Ik dacht alleen dat de oostenwind niet zo hard zo worden en dat het dus een lichtere vlucht zou worden dan de NW4 van twee weken gelden, maar dat was dus niet het geval. Alle St.Vincent duiven waren dus ook
mee. Ik zat net na de prijzen en dan vallen ze achter elkaar. Cliff pakte ze erg goed en die had er snel 5, ik heb er dan weer sneller 8. 9 op dezelfde dag en rond het middaguur op zondag er twee bij. Dan rond 3 uur nog eentje en dan een half uur later nog eentje van .... Chateaudun.
Dus twee weg.... Eén twee-jarige doffer welke vorig jaar al eens een maand later terugkwam met een vleugelblessure. Die is dus wel naar Chateaudun geweest en was hij dezelfde dag terug, maar nu ontbreekt hij. En een jaarlingduivin welke OOK Chateaudun heeft gehad...

Ze hebben in ieder geval weer veel geleerd en als het gaat lopen dan komen ze erg hard achter elkaar. Ik zoek dus eigenlijk de lossingsbeelden.... want mijn mand is denk ik een uur later gelost...
Dus ik ben weer tevreden... ondanks dat ik laat begin... de duiven kwamen prima, redelijk fit maar blijkbaar niet voldoende gemotiveerd. Een lering voor
mij.
Zondag laat de jongen alleen losgehad en de ouden maandagmorgen met een geelpil en een ornipil laten trainen. De meesten waren weer lekker aan het trainen ondanks de vroege warmte. De jongen trainen meer dan een uur. Deze worden morgenavond ge-ent tegen paramixo en worden geborsteld tegen pokken.
Ze zullen dan wel een dag of twee zich iets minder voelen, maar voor het opleren hebben ze dit dan weer gehad.

Volgend weekend gaan de duiven naar 100 km om even los te vliegen en als het weer mij niet aanstaat, neem ik ze een paar keer mee naar mijn werk. Dan kunnen ze naar St.Vincent en wat ik met de jaarlingen doe weet ik op dit moment nog niet. Ik wil ze nog een keer op een wind mee dagfond hebben als opleiding. Dus een aantal naar St.Vincent en de rest naar Cahors Ochtendlossing. Verder weinig nieuws op duivengebied....

week 21.

Tevreden over Chateaudun. Het was een zeer zware dagfondvlucht met een concours bij ons van 82 minuten. 550 km en noordwesten wind. Eerste duif maakt iets meer dan 1100 mpm en de eerste van mij 1015 mpm. De tweede kwam 7 minuten later. Beide zijn broer en zus uit de Vale Bob keer de Wijnands duivin. Daarna kwamen er twee uit Arjans zoon keer de Petra. Dus 4 jaarlingen voorop. 2 in groter verband in de prijzen, 3 in de vereniging en 5 in de B ploeg.. Dat laatste voor wat het waard is. 's Avonds 12 thuis van de 20 en op maandag kwam nummer 15. Dus 5 weg, maar ik ben tevreden. Meer vertrouwen in het hok heb ik gekregen. Om mij heen hoor ik dezelfde percentages verliezen. 9 van 26, 4 van 11 etc. Vooral de jaarlingen hadden het zwaar om van 216 naar 550 km te gaan. Maar de meeste kwamen super gemotiveerd aan. Enkele waren een beetje stijf, maar op maandag vlogen ze al weer 35 minuten. Ik ben dus erg tevreden en deze vlucht was een goede graadmeter en selectie. Ik denk dat ik deze niet snel meer kwijt raak.

De jongen bij de kwekers zijn geringd. Deze derde ronde is voor bonnetjes. Dit is dus tevens de laatste ronde voorlopig.

De jonge duiven vliegen nu in een koppel en een stuk of 20 vliegen nu een uur of meer. Gisteren kwamen ze één voor één geschroken terug. Ik denk dat er een roofvogel tussen heeft gezeten. Vandaag alle jongen in mijn handen gehad, ringetje gegeven en een druppel tegen luis. Toen in de mand. Toen heb ik het jonge duivenhok voor een groot gedeelte schoongemaakt. Dit was de eerste keer sinds december denk ik. Schapjes schoon, 2/3 van de grond is weer schoon en alle mestplanken. De groene container is weer vol... en de jongen zitten er weer in. Ik heb ze uit de mand losgelaten in het hok. na de training van gisteren leek mij het verstandig om ze niet los te laten. Ze trainen dus prima en ik kon aan de spieren voelen dat deze getraind raken.

Bij de vliegers heb ik vandaag een rookblokje aangestoken. Ze zitten er nu een uurtje in en ik laat ze er nog een uurtje in zitten. Dan is dat ook weer klaar. Ik zal de 5 duivinnen welke thuis zijn gebleven zondag een lapje geven. Of ze gaan mee met het karretje naar Meer, of ik breng ze zelf even weg. Dan kunnen volgende week naar de Vitessevlucht of Orleans.

De eerste jonge duivenvlucht is Meer en deze is op 22 juni.. Ik zal dus beginnen met opleren begin juni. 3 tot 4 keer wegbrengen en dan op Meer of de week eerder op de laatste oefenvlucht. Mee tot en met Strombeek is voldoende.

Bij de vliegers gaan ze nog een keer op een dagfond mee met goed weer en de 2 jarigen gaan een overnachtvlucht doen. Een stuk of 3 St.Vincent en een paar naar Cahors.


week 19 en 20

Alle vliegduiven op één duivin na die moest leggen ingekorfd naar Morlincourt. Alles is reeds bekend, maar bij ons kwamen ze pas zondagmiddag terug van Meer. Als een speer. De meeste waren zo thuis.
Nu ben ik ze aan het voorbereiden voor Chateaudun. Welke meekunnen gaan mee, want door het uistellen van het weekend zijn er een aantal koppels van de eieren gelopen. Dus die duivinnen gaan niet mee.
Maar ik denk dat er een stuk of 20 naar Chateaudun gaan. De weerberichten zijn goed. Ik ben benieuwd hoe ze nu af gaan komen op de dagfond.
1 doffer is nog afwezig van afgelopen weekeinde... ik denk dat deze verongelukt is.

Ook ben ik teleurgesteld in één van, ik schaam mij een beetje, mede duivenliefhebbers in Noord-Holland. Lees onderstaand bericht welke ik op de afdelingssite heb gevonden :

Bedreigingen
We begrijpen de teleurstelling als een vlucht niet doorgaat zoals gepland. We begrijpen echter niet dat er lieden zijn (naam bij ons bekend) die onze vervoerscoördinator zodanig ernstig bedreigen, dat hij aangifte heeft gedaan bij de politie. U zult begrijpen dat bedreigingen van welke aard dan ook door het bestuur niet worden getolereerd en tegen dit lid zal dan ook gepaste actie worden ondernomen.
Namens het bestuur,
Tiny van Santen, secretaris.

Dit soort randdebielen bestaan er dus ook nog. De vlucht loopt goed af voor je duiven, geen ramp zoals in Zeeland en Friesland en dan dit soort gedrag. Lekker op boksen gaan of zo en je lekker in elkaar latenn slaan. Gewoon publiekelijk bekend maken en schorsen voor het leven.
Alsof de lossingscoördinatoren ook een vlucht willen aflasten. Als dat zo zou zijn, dan hadden ze de duiven zaterdagmorgen gelijk naar huis laten komen en zelf een lekker vrij weekend gehad.

De jongen heb ik deze weken even aangepakt. Een geel kuurtje in combinatie met een paar dagen 80% zuivering deed wonderen. Nu vliegen er plots een dikke 25 doorelkaar in het luchtruim en luisteren ze als de beste. Ze zullen volgende week wel in een koppel gaan vliegen.
Eén heb ik er tussenuit gehaald. Die zat bol. Deze kan blijkbaar niet tegen het klimaat in het jonge duivenhok. Ik maak daar niet schoon, Onder de roosters is het nu ongeveer 4 maanden geleden. En de zitvakken ook...
Alle jonge duiven zijn door de handen gegaan en hebben een druppeltje gehad tegen luis. Ik mis er inderdaad 2... eentje van Ameland en eentje die ikzelf gekweekt heb.
Ze hebben een aantal uren in de manden doorgebracht.

Als ze in het koppel vliegen zet ik mijn 1/3 mand weer in het hok met daaraan de drinkgootjes. Ik heb ooit een oude verzendmand gekocht, en ongeveer de achterste 30 cm behouden. Ik zet deze op de grond, drinkgootjes eraan (op de beurs meegnomen) en een afdekplaat erover heen. het is dus donker en licht bij het water.
in de drinkpan zit water met appelazijn, knoflook en honing (www.paardendrogist.nl) en in de drinkgootjes is dit gewoon water. Binnen een week kan je het gootje meerdere malen per dag bijvullen als je daar tijd voor hebt.
En ze leren dus gelijk drinken in de mand....Die Appelazijn mix komt met een pompje en twee pompjes is genoeg voor 6 liter. Super geconcentreerd en dus voor een heel seizoen meer dan genoeg.

Bij de kwekers liggen de jongen van de derde ronde. Dit weekeinde even ringen. Deze jongen gaan weg op bonnetjes. Ik heb iemand die heeft drie bonnnen gekocht.. dus die kan uitzoeken straks.

Verder weinig nieuws... als de duiven van Chateaudun goed afkomen krijg ik meer vertrouwen in mijn hok en methode.

week 16-18

Zo... vandaag regent het dat het giet en ik heb de duiven niet ingekorfd, maar meer later daarover.

Allereerst zijn de duiven naar Duffel (160 km) geweest. Alle 29. Met een kalme tegenwind kwamen ze prima. Veel snelheid en ze vielen het hok aan. Zeer gaaf om te zien. De laatste kwam om 19.00 uur... maar ja dat kan altijd.
De week erop niet naar Strombeek maar naar Nijvel (219 km). In Strombeek mag er niet meer gelost worden en met 7 wagens kan je niet overal terecht. Ik had 7 duivinnen thuis gehouden omdat deze een ei moesten leggen. Want Carlos heeft de 19 jongen opgehaald welke bij de vliegers lagen, en die zagen er prima uit. Ondertussen waren ze al begonnen met jagen en leggen, maar er zijn altijd wat langzamere koppels bij. Dus 22 in de mand.

De snelle mannen kwamen met 120 km per uur naar huis en tussen de buien door, welke volgens de deskundigen NOOIT aan land zouden komen, kwamen bijna alle duiven naar huis.
De volgende morgen vroeg op, want de Profronde van Noord-Holland was die dag en er zat er weer eentje op haar nest. De andere 3 heb ik dus niet meer gezien. Jammer... maar als ze dit niet kunnen, hoe kunnen ze dan van 1000km naar huis komen.
Deze week dus weer naar Nijvel en dan volgende week donderdag inkorven voor Morlincourt 350 km. Het weerbericht was dermate slecht dat ik maar besloten heb ze niet in te korven, zelf zondag of maandag een stuk weg te brengen en dan donderdag in te korven naar Morlincourt. 2 nachten mand en dan, als alles goed gaat naar Chateaudun 560 km.
En als ik zo naar buiten kijk.... heb ik ze liever in het hok dan twee lange dagen in de mand... met een donderdag inkorving voor de boeg.

De vliegers zitten nu allemaal op eieren welke ik allemaal naar steen ga veranderen. En dan bekijk ik wel wat ik ga doen. De komende twee weken kan ik ze op deze eieren houden, dus t/m Chateaudun.
Verder trainen ze nu bijna een uur. Dat heb ik met nestduiven nog niet meegemaakt. Dus dat gaat prima. Ik hoop dat dit te maken heeft met de aanpassingen aan het hok die ik vorig jaar gedaan heb en met de iets andere manier van begeleiden. We zullen zien.

Het programma verder is dus Chateaudun, kort tussenvluchtje van 100km, Orleans, kort tussen vluchtje 100 km en dan een paar naar St.Vincent.

De kwekers zitten inmiddels op hun 3e ronde eieren. De meeste zijn nu denk ik een dag of 10 oud. Ik houd niet meer bij wanneer eieren gelegd zijn en zo, ik kijk of ze bevrucht zijn en dan ring ik ze wanneer er jongen liggen. Ik weet ongeveer wel wanneer ze gelegd hebben, maar er zijn dagen dat ik heel even binnen kijk in het kweekhok voor water en voer en of alles goed gaat.
En vlugge blik vanaf buiten en binnen vertelt mij genoeg.

Bij de jongen worden de laatste jongen bijgeplaatst. Ik heb er dan ik denk een stuk of 40. Ik heb er dik in de 30 geringd voor mijzelf, 2 van Ameland en 3 van Eijerkamp en paradijselijk toppertje van Vokko. Dat is meer dan genoeg. Sommigen zijn aan het ruien en sommigen vliegen wat rond. Als alles lekker buitenkomt ga ik ze een beetje opjagen zodat ze allemaal gaan vliegen. Ze weten de weg, want dat hebben ze al een paar keer bewezen na een aanval van een roofvogel.
Daarbij ben ik er denk ik 2 kwijtgeraakt.. één Amelander en een ander... maar dat ga ik zien als ik alle jongen een druppeltje ga geven tegen luizen. Ik tel mijn jongen niet elke dag, maar de schapjes zitten bijna allemaal vol, dus dat zal wel los lopen. Ze krijgen bij het druppelen ook allemaal een knijpringetje, en dan kan ik snel de vreemden er tussenuit halen.


Week 14 en 15

Grote verschillen in deze weken. Warm en kou. Eerst lekker weer met een graad of 15 en wanneer ik nu zit te typen kou, regen en guur. In de eerste week van April de duiven twee keer opgeleerd. 1x van 15 kilometer, Pontje Buitenhuizen. Half bewolkt en dat ging prima. De duiven moeten wel afrekenen met roofvogels welke aan beide kanten van het Noordzeekanaal hun jachtgebied hebben.

De tweede keer was het zwaar bewolkt met lichtere plekken erin en dan los ik op een kilometer of 35. Langs de HSL gelegen losplaats. Ze deden er wat langer over maar toch ben ik tevreden.

Gisteren met de kar van Wormerveer mee naar Meer. Dus zondagmorgen vroeg naar Wormerveer en de duiven in de mand. om 12.46 kwam er een groep van een stuk of 10 en daarna kwamen de duiven aangestormd en paren of alleen. Naast de vliegers had ik ook nog drie duivinnen mee welke over zijn en in het jonge duivenhok zitten. Die waren één keer mee naar Amstelveen geweest en daarna helemaal niet meer. Dus die hadden het wat moeilijker.
Ik ben er nu wel 4 kwijt, maar waarvan er 3 uit het jonge duivenhok kwamen. Eentje is denk ik ten prooi gevallen aan de roofvogel maar dat weet ik niet 100% zeker.

De duiven trainen super, jagen over de velden van CVV Blauw-Wit en dat voor nestduiven. Ikzelf vind dat een teken dat het goed met de duiven gaat en dat ze gezond zijn. Ze hebben allemaal 1 en enkele 2 jongen liggen welke gestaag doorgroeien. Ik voer ze redelijk veel, zodat ze ook de jongen goed kunnen voeren.

Bij de kwekers liggen nu de laatste van de tweede ronde. Voor de bonnenkopers... de volgende ronde is voor jullie... Ik moet er totaal 8 leveren... dus dat komt goed...

De jongen wennen zichzelf uit.. dat gaat redelijk goed... er loopt één zeikertje rond.. eentje die continue bedelt... ik denk dat dit het niet gaat halen..maar nog heel even wel..


week 11-13

De duivenwereld in Nederland zit vreemd in elkaar. Elke keer weer verbaas ik mij over het feit dat deze wereld op een Stalinistische manier wordt geregeerd. De meest vreemde voorstellen komen ter tafel en in een soort Ja-knik jaarvergadering worden deze zonder slag of stoot aangenomen. Overal lees je weerwoord maar geen van de kiesmannen wil het pluche verlaten.. is dit om de vriendjespolitiek in stand te houden of gewoon omdat men onze wereld naar de knoppen willen helpen. Ik noem Pigeonvillage (fraude aangetoond door PV en daarna bonje..), inkorven van jaarlingen op de overnacht (er zitten zeker liefhebbers als kiesman die Duffel al ver vinden) en meer van dit soort zaken. We organiseren wel vluchten uit London en Berlijn, terwijl dit enorm uit de lijn ligt, maar éénhoksraces zijn verboden... Verbazing alom maar we gaan weer vrolijk verder....

Bij de vliegers ga ik deze week de jongen ringen. Als er maar één mogelijkheid is laat je ze los, maar ze moeten de beperkte daglichttijd delen met de jongen.... Dit weekend is de eerste opleervlucht en die laat ik lekker aan mij voorbij gaan. Dat heeft mij een week om de duiven een paar keer weg te brengen. Er zitten ook nog een aantal zaterdagen werk aan te komen, dus het is schipperen met de vrije tijd.

De kwekers zijn bezig met ronde 1, en of 3... want de opnieuw gekoppelden hebben allemaal hun eerste ronde, de anderen hebben de tweede en zijn aan het leggen voor de derde...

In deze weken bij Eijerkamp geweest voor drie duifjes en ik heb weer wat donkers meegekregen... even kijken hoe deze gaan aanslaan.
Wel tijdens het loslaten van de jongen al twee keer bezoek gehad van de roofvogel. Ik denk dat ik er eentje mis, en dat viel mij mee want alles was verdwenen uit de buurt van het hok en kwam één voor één terug...

De vliegers zijn ge-ent... nu nog even een lijstje maken om de chips te koppelen voor de jaarlingen... daar heb ik nog even de tijd voor... maar de mensen op de club moeten hier ook tijd voor hebben.

 

 

week 8-10

De jongen zijn gespeend en voelen zich thuis in het jonge duivenhok. Ik hou ze minimaal 10 dagen binnen, zet niets op de klep. Wel kunnen ze in de spoetnik. Nu hebben ze pas na 14 dagen de vrijheid gekregen voor de eerste keer. Door het weer, de donkere middagen kon het gewoon niet eerder. Ik heb er nog een 5 tal oude duivinnen bijzitten en deze lieten zien hoe de jongen naar buiten moesten. Ze hebben zo'n 4 uur buiten gezeten en mondjesmaat weer naar binnen. Even zoeken hoe ze nu weer naar binnen kunnen.

Bij de kwekers Zijn alle omkoppelingen gelukt. Eén duivin was weer teruggegaan naar haar oude doffer na 1 ronde en had de andere duivin eruit gewerkt. OOk heb ik de duivin gewisseld van het koppel dat 3x onbevruchte eieren had. En ik heb de Seegmuller doffer gewisseld voor de Strandjutter, de doffer van Ben Alferink. Dus toch een aantal wisselingen en na wat extra werk is dat allemaal gelukt. Nog één duivin moet leggen en dan zitten ook deze koppels weer op eieren. De eerste jongen van de tweede ronde zijn inmiddels ook al geboren.

Vorige week zondag de twee Amelandse jongen opgehaald bij de boot. De zoon van Simon IJnsen studeert in Leeuwarden en die heeft de jongen in een doosje meegenomen naar het vaste land. Ik had de bon van Simon gekocht op de verkoop van www.duiven-forum.nl en ik ben benieuwd hoe ze het doen bij mij.

Afgelopen zaterdagmiddag even naar de beurs geweest. Ik was er om 13.30 uur en meestal wordt het dan rustiger. Maar niets van dit alles... heel druk en toch weer een noviteit gezien. De automatische voerbak van George Roelofsen uit Zaandam in de stand van Nico Pronk uit Breezand. Een superuitvinding, wel redelijk prijzig.. maar wel een goed alternatief voor in de winter en het hele jaar door bij de kwekers.
Verder was luizendruppels en bij een niet nader te noemen stand pokkenentstof meegenomen. Om half 5 weer thuis.

De vliegers zijn inmiddels gekoppeld en hebben hun broedhokken ingenomen. De eieren worden daar inmiddels ook gelegd. Ik probeer deze zo veel mogelijk los te laten, maar door de wintertijd is dit erg moeilijk.. Op tijd thuis en dan los.. maar dat gaat niet altijd.

Alles gaat dus weer lopen... over een dag of 10 even enten en dan zijn we er weer klaar voor denk ik....

 


week 5-7

De eerste ronde jongen groeit super. Ze zijn nu een dag of 20 en de kleuren zijn weer leuk. Rood, kras en witpennen. na de vorst de broedhokken gelijk maar weer schoongemaakt. Net voordat het een grote kledderbende werd.
Ik heb broedhokken met lades eronder en de duiven zitten op roostertjes. in de lades heb ik kranten liggen. Dit had ik expres net voor de vorst intrad gedaan.. dus in een 20 minuten waren 40 broedhokken weer schoon en bij de kwekers weer voorzien van kranten. Nu moet ik nog het kweekhok zelf onder de roosters schoonmaken. Ik hoop dat ik daar in het weekeinde even aan toekom.
De eerste koppels zijn weer aan de tweede ronde begonnen. Door het vroeg bijplaatsen van een tweede schotel hoop ik dit te verspoedigen. Meestal scheelt dit op 3 ronden jongen 1 ronde. Dus wanneer normaal de 3e ronde in de schotel ligt, hebben die van mij de 4e er reeds inliggen.

Ook heb ik in deze weken nog een doffer gekocht één van de duiventuinbewoners in Zandvoort. Vader is een zoon van de 1e St.Vincent van Koeman-Kok... en de moeder is een castricum verweij duivin uit de superlijnen van deze combinatie. Een plaat van een doffer welke ik ga inpassen in mijn kweekhok. Ik wacht even af of het koppel dat net voor de derde keer eieren heeft, deze wel bevrucht heeft, want als dit niet zo is, ga ik daar de duivin vervangen door een ander.

De vliegers worden vanaf zondag bijgelicht. Ik zag dat de temperaturen omhoog gingen EN ik wil graag de vliegers een jong laten grootbrengen. Elk jaar is weer een struggle om de duiven in te korven als ik pas drie weken later koppel. En in het licht dat dit jaar een jaar wordt van opleiden, zal ik de laatste vlucht op de overnacht zeker niet inkorven, dus hoef ik ook geen rekening te houden met de rui. Dus de vliegers wat vroeger koppelen en ik hoop wat eerder op weduwschap te krijgen. En bovenal betere inkorfmogelijkheden aan het begin van het vluchtseizoen.

Ook goed nieuws van Ameland. Ik heb een bon van Simon IJnsen, ik denk één van de verste afstanden op de overnacht.. De jongen groeien super dus ik verwacht in een week of twee een mailtje om de jongen op te halen.

Verder wordt ik persoonlijk een beetje moe van de vetes die worden uitgevochten over de hoofden van de leden van onze nationale bond. We zullen zien wat het begin van het vliegseizoen brengt..
Ik was zelf tijdens de beurs zeer gecharmeerd van WPROL, de zuid-afrikaanse rekenaar....

week 1-4

Zo..ik ben weerop dezelfde breedtegraad als jullie. Twee weken Curacao hebben de batterij weer opgeladen. Met ongeveer 30 graden verschil zijn we weer terug in het land waar men na twee nachten -3 al begint over een Elfstedentocht.

De duiven zijn, zoals altijd, weer super verzorgd door mijn Pa, de ex-kweekmanager. Jongen waren geringd en alle duiven zagen er super uit.
Zelf heb ik de rest geringd en er zijn er nu 15 geringd. Twee koppels waren onbevrucht en deze heb ik voor mijn vakantie weggegooid. Ze hebben weer gelegd en 1 koppel was bevrucht en de ander weer niet. Dus heb ik gisteren de eieren weer weggegooid en de staarten geknipt. Ik knip dan de donkere rand (dus 1 tot 1,5 cm) eraf. Op deze manier hebben ze geen last meer van de staart bij het paren en kunnen ze nog wel sturen met de staart tijdens het vliegen.

Op Curacao trouwens geen echte postduiven alleen maar van die vieze stadsduiven en tortelachtige duiven. Dus als iemand nog een leuk kweekstation wil beginnen met stabiel weer, dan ben ik wel bereid om daar te gaan zitten ;-)

Verder zijn de vliegers gescheiden en heb ik veel meer duivinnen dan doffers... maar wellicht komen er nog een paar tot leven in de komende maand. Ik heb gepland om rond begin maart te koppelen. Dan kan ik de duiven goed inspelen tot en met de eerste twee dagfondvluchten. Tijdens de eerste week van de Olympische Spelen ben ik in Londen om daar een aantal evenementen te bezoeken, dus de vluchten in die twee weekeinden kan ik niet vliegen. Dus gaan we de 1 en 2 jarigen verdelen op de middaglossingen en twee ZLU vluchten.

We zullen het gaan zien... Het vriest nu flink, dus heb ik om de drinkbak bij de kwekers ijsvrij te houden de verwarmingsplaat erin gelegd... Drinkbak erop en klaar is kees. Bij de vliegers geef ik gewoon elke dag nieuw water.

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

Main Menu Page Content Newsarea