Week 52
ZO... de verkoop van het duiven-forum is ook weer klaar en ben nu met de afwikkeling bezig. Ook de prijzen van de duivencompetitie zijn uitgereikt en verstuurd. Dus dat brengt weer wat rust.
De kwekers zijn gekoppeld op de 23e en die doen het prima. Ze liepen binnen een minuut aan. Nu ben ik ze aan het uitwennen. Er zijn wat duivnnen van broedhok veranderd en daar zitten een aantal eigenwijze dames bij. Dus ik heb er nu 7 los en dan weer 3. Dit wil ik tot nieuwjaarsdag volhouden en dan eens kijken of ik alles los kan gaan doen. De duiven zijn twee weken bijgelicht en de duivinnen waren goed op gewicht. Ik denk dat dat de sleutelfactoren zijn voor een goede kweek. Verder hadden ze een 21 dagen parathyfus kuur gehad, welke eind november/begin december klaar was... dus voldoende tijd tussen de kuur en het koppelen. Op de site heb ik de koppels reeds beschreven. het ICE koppel zit apart en zal straks in het jonge duivenhok een plaatsje krijgen, maar daar zitten nu de vliegduivinnen. Iceman and Icewoman worden dan gekortwiekt en kunnen ze zich beter bewegen.
Ik las op de site van Eijerkamp dat men bezig is met het opzetten van een Barcelonahok. Als basis zal gaan dienen de Wijnandsduiven... en daar heb ik dus mijn twijfels bij. Hier in Noord-Holland vliegt men al jaren op 1250 kilometer en meer op Barcelona. En Barcelona is geen St.Vincent of Perpignan maar echt Barcelona. De laatste kilometers wegen echt het zwaarst. En dan met duiven gaan vliegen die op 1000 kilometer zijn geselecteerd... ik heb sterke twijfels. Ik heb reeds vaak mensen gezien die met duiven uit Brabant en Limburg hier op de langere afstanden Barcelona wilden spelen... en die kwamen bedrogen uit... Ik hoop dat ze er een flink scheutje van der Wegen en Muller duiven doorheen kruisen om de afstand erin te krijgen. het heeft een lange selectie genomen om de Noordhollandse fondduif te vormen... en ja die bestaat uit allerlei duiven uit het zuiden, maar dan wel op de extreme afstanden geselecteerd. Een Barcelona zoals afgelopen jaar was een relatieve makkie. Wind mee en de eerste duif net na de nacht in Noord-Holland... maar met een Noordenwind... veel kweken en spelen... en vooral selecteren.. Dus ook inkorven op de klassiekers St.Vincent, Perpignan en niet alleen op Perigeux, Brive, Limoges, Bergerac en Ruffec. Barcelona duiven zijn duiven die diep moeten kunnen gaan.
We zullen zien.. ik ben benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken. Ik heb reeds ondervonden dat de pure Black Giant lijn de afstanden niet aankan, wel als deze gekruist wordt met bijvoorbeeld van der Wegen... Zie de Arjan.. welke op de zware St.Vincent en Barcelona van 2009 super vroeg was.
Zo en verder wens ik alle lezers een Super 2012 !
week 50-51
Nulde kerstdag.... 24 december... ik heb de kwekers afgelopen donderdag samengezet. Gisteren gewoon gewerkt en tussendoor de koppels één voor één los gehad. Vanochtend ben ik begonnen bij elk los gelaten koppel een broedschotel te plaatsen en er liggen tabakstelen in het hok.
Als voorbereiding hebben ze ergens in oktober een paratyphuskuur van 21 dagen gehad. Alle duiven hebben deze gehad, ook de vliegers. Met Sinterklaas ben ik begonnen met bijlichten van 0700 tot 1900 uur. Deze voorbereiding doe ik en mijn vader al jaren en met succes. Alle koppels zijn aangelopen en dat is geen makkie... want ALLES is omgekoppeld.. dus vandaar het voorzichtig uitwennen... er zijn nog al wat duivinnen van plaats veranderd.
Hoe kies ik dan de broedhokken.. Allereerst kijk ik naar de doffer, waar zit deze... en als die niet duidelijk is kijk ik waar de duivin als laatste gezeten heeft... en dan puzzelen...
Nu elk uur een ander koppel los en dan heeft iedereen een schaal morgenochtend.
De bonnenverkoop op het forum is geëindigd gisteren. Ondanks de kosten van Toppigeons (7,50 per bon) scheelt dat een hoop werk. Nu nog het geld innen en de bonnen aanmaken en versturen.
Verder de tentoonstelling van onze vereniging. Volgende week gaan er 200 uitingen uit naar de leden van Rayon C en alle inkorvers van ons NIC. Dus printen, vouwen, stickers maken en postzegels plakken...
En dan ook nog de kerstdagen... gezellig eten met familie dus het is weer lekker druk.. maar wel gezellig.
Voor iedereen prettige kerstdagen en een goed en vooral gezond 2012
week 45-49
Zo.... Sinterklaas vandaag.. en dus nog 3 weken tot 2de kerstdag.. De weken gaan hard en voor vele liefhebbers is het kweekseizoen al weer begonnen.
Bij mij gaan de kwekers rond de kerst tegen elkaar. Ze hebben net 3 weken parathyfuskuur afgerond en vanaf een dag of 10 van te voren ga ik ze bijlichten. Ik heb de koppellijsten al gemaakt en ik ga deze week kijken naar de broedhokindeling. Omdat alles wordt omgekoppeld is het altijd even een puzzel om de oude partners zo veel mogelijk uit elkaar te zetten. Maar in een hok met 10 broedhokken wordt dat natuurlijk een probleem.
De beurs was gezellig, maar ik vond hem erg klein. Ik heb de gebruikelijke 100 nestmatjes weer gehaald, welke met drie personen delen. Verder 3 drinkbakken en nummers 1-10 voor de kwekers. Dan kan ik een koppel het nummer geven van het broedhok. Je moet het jezelf en de eventuele tijdelijke verzorgers het makkelijk maken. Ik wel dit weekend alle kwekers even in de handen gehad. De meeste waren goed op gewicht, alleen de duivinnen iets te, dus die gaan op dieet. Eén doffer wil ik even in de gaten houden, die viel mij wat tegen. Het is net of hij niet tegen mijn klimaat kan.. maar even in het oog houden.
Verder gebeurt er weinig op eigen hok. Wel heb ik de voorbereidingen van de verkoop van www.duiven-forum.nl afgerond en inmiddels is deze gestart. Eens kijken wat daar uit komt. Ook heb ik alle sponsors aangeschreven en hun bijdrage voor 2012 bepaald. Gelukkig zijn er weinig afvallers en kunnen we, zover het lijkt het forum behouden voor de Nederlandse duivensport.
Dan zijn we ook nog bezig met de Tentoonstelling op de vereniging. Uitnodigingen voor de leden zijn gemaakt en deze moeten alleen nog uitgeprint worden en verstuurd worden...
week 43-44
Deze weken overal de discussies gevolgd over grote liefhebbers..Kijk op de overnacht hebben we daar geen last van, anders had Walpot de afgelopen edities op StVincwent, Barcelona en Perpignan wel veel hogere prijspercentages gedraaid. Want het dik 200 duiven mee op Barcelona had je een leuk peletonnetje in en stayerformatie kunnen maken...
Ik denk dat er alleen één aspect wordt vergeten... en dat is de macht van de vlieglijnen. om een voorbeeld te geven.... Verkerk en de Bruijn wonen redelijk dicht bij elkaar...Zij korven samen bij elkaar een duif of 500 in...deze moeten allemaal naar dezelfde vierkante kilometer. En dan zijn het ook nog eens twee TOPliefhebbers met topduiven... Dan veranderd de trek van de duiven door deze aantallen.
Hetzelfde zie je als een afdeling anders gaat lossen. Bij ons in Noord-Holland is er jaren gelost in bepaalde stramienen. De kust en het oosten gingen apart los. Er ontstond een trek langs de kust en langs de oostkant. De jonge duiven kregen dit mee in hun opleiding en bij ons in de buurt gingen mensen richting de kust ook opleren, want daar kwamen de duiven vandaan. Een groot dagfondspeler heeft een jaar de proef op de som genomen en heeft zijn jaarlingen stelselmatig ingekorfd bij Brabant 2000 op de eerste vluchten van dat jaar. De rest van de duiven gingen mee op de normale vluchten. Op de eerste dagfondvlucht ging alles natuurlijk mee. De jaarlingen kwamen recht uit de lijn en en de oudere duiven kwamen van de kust. Met andere woorden... de jaarlingen hadden een andere vlieglijn dan de oudere duiven, welke in een ander stramien waren opgeleid.
toen ging onze afdeling de hele afdeling in één keer lossen... en toen de duiven daar aan gewend verdwenen de oude vlieglijnen en kwamen de duiven veel meer gespreid over de provincie binnen.
Natuurlijk is de windfactor er nog steeds.. maar die blijft. Na enkele jaren in één keer los hoorde je bijvoorbeeld in in de omstreken Haarlem dat men veel minder duiven zag en dat de vlieglijn was veranderd. Ook was de overheersing van bijvoorbeeld Heemskerk en Uitgeest verminderd... want de vlieglijnen zijn veranderd.
Nu hebben we een jaar de vitessevluchten gelost per rayon bijna, omdat we nu een noord-zuid verdeling hebben... dus gingen veel rayons los alleen en de overheersing komt weer terug. Waarom ? de duiven worden niet meer uit elkaar getrokken en de topmelkers welke veel opleren en rijden kunnen hun eigen vlieglijnen creeëren. De concoursen zijn dan te klein om verdeling te krijgen. Er zijn rayons waar je dat ziet.
Dat je met de jonge duivenvluchten de eerste 2 of 3 dat doet prima, maar de jongen moeten leren dus de overige vluchten lekker totaal los.
Jammer vond ik het in 2011 ook dat de nationale dagfondvlucht Blois weer verdwenen was. Ik ben voorstander om bijvoorbeeld de derde dagfondvlucht nationaal te maken en dan ook nationaal los, dus in één keer. Waarom... de duiven leren hier enorm van... dat was het voordeel van nationaal Orleans jonge duiven. Jongen die deze vlucht overleefden raakte je bijna niet meer kwijt. De ervaring is enorm.
Dus een nationale vlucht voor de jonge duiven moet terugkeren, alsmede nationale dagfondvluchten. Gewoon alles in één keer los en uitslagen per afdeling of noord-midden-zuid. En niet die jonge duivenvlucht in september, gewoon lekker half augustus.
Wil men het afstandsverschil kleiner maken, dan twee lijnen trekken over Nederland heen. Geen grenzen van afdelingen maar gewoon een bepaalde afstand vanaf Parijs. (Marathon Noord systeem) en Nederland verdelen in 3 stukken en dan inkorven voor deze vluchten in die gebieden en dan de drie rayons naar andere losplaatsen. het verschil met nu: de lange afdelingen als Zuid-Holland, Noord-Holland en bijvoorbeeld de GOU en Midden Nederland zullen wellicht dan gedeeld worden over meerdere rayons.
Dat voor drie vluchten dagfond (2x oude duiven en 1x jonge duiven) en 6 nationale overnachtvluchten.
Bij mijzelf gaat alles gewoon door. De duiven komen los als het kan qua weer en licht. Doordat ik met donker weg ga en met donker weer terugkom, is het een kwestie van licht aan, water controleren en voeren en licht weer uit. Ik heb nu van die 6 liter toeters erin staan met de jaarlijkse Paratyphuskuur van 21 dagen.
A.s. weekend naar Houten. Ik denk op de zondagmorgen als dat gaat lukken.
week 41-42
Deze weken extreem druk. Door netwerkinstallaties gewoon dagen van 16 uur en dan lekker na middernacht thuis.
Met de duiven gebeurt vrij weinig. De duiven gaan los wanneer ik tijd heb en ook nog wanneer het licht is. Verder krijgen ze nu ongeveer 50% gerst uit de polder en 50% rui/winter voer. Dan voeg ik daar regelmatig Omega 3-6-9 olie aan toe en daaraan gekleefd of vitaminenpoeder of biergist aan. Ook krijgen ze veel een combi van lijnzaad en onkruidzaad. Het gebeurt regelmatig dat ik ze gewoon een dag oversla. Dit om overgewicht te voorkomen. De paratyphuskuur is besteld dus die gaan ze straks allemaal 21 dagen krijgen. Dit keer heb ik 'm van Belgica de Weerd besteld. Elk jaar een ander. Heltzelfde geldt trouwens voor de geelkuren en zo... Niet dat ze dat veel krijgen, maar wel elk jaar een ander.
De duiven worden al weer wat mooier... Alleen nog 1 of twee pennen en wat staartpennen bij de ouden en bij de jongen meestal nog 1 pen.
Als ik eraan denk zet ik een bad in één van de hokken en daar wordt dan driftig gebruik van gemaakt. Dat is ongeveer in het weekend altijd...
Verder heb ik vernomen dat het afdelingsplan wat betreft het aantal duiven die tellen is aangenomen... maar dat heb ik uit de derde hand...
Weinig nieuws en alles gaat door...
week 38-40
Zo de kwekers zijn gescheiden, en de vliegers voor 2012 zitten nu in het oude duivenhok. De broedhokken daar zijn half gesloten. Zo te horen en soms te zien vinden er gevechten plaats om de broedhokken dus dat gaat prima. De kweekdoffers voor 2012 zitten ook op hun eigen hok, dus die kunnen ook gaan uitzoeken.
Sinds maandag is deze situatie zo en als ik ze niet meer kan loslaten ivm de korter wordende daglichtperiode ga ik de vliegers ook scheiden.
Verder hebben ze in afdeling het licht gezien de grote inkorvers. Het volgende voorstel moet het maar eens gaan halen:
Het bestuur stelt voor dat de punten voor het onaangewezen deel van de
afdelingskampioenschappen en rayonkampioenschappen slechts kunnen worden behaald
door de eerste 25 (oude duivenvluchten) respectievelijk 35 (jonge duiven + natoer) van de
inkorfstaat.
Het te hanteren puntensysteem voor de afdelingskampioenschappen wordt conform de NPO
kampioenschappen (combinatie van Aan- en Onaangewezen duiven) aangepast in die zin dat voor
het aangewezen deel zal gelden, de punten van één van de drie eerst getekende duiven en voor het
onaangewezen deel de gemiddelde punten van 10% van de eerste 25 (oude duiven) respectievelijk
35 (jonge duiven en natoer).
Voorbeeld voor punten rayonkampioenschap:
Liefhebber X korft 86 duiven in voor de vlucht Laon (oud).
Liefhebber Y korft 15 duiven in.
Aantal deelnemende duiven in rayon is 2.000.
Liefhebber X klokt zijn eerste duif (55e getekende) als 1e in de uitslag (1000 pt.), zijn 74e
getekende als 2e (998 pt.) en zijn 21e getekende als 11e in de uitslag (980 pt.).
Liefhebber Y klokt zijn eerste duif (2e getekende) als 3e in de uitslag (996 pt.).
Aangezien de eerste 25 duiven van de inkorfstaat tellen, zal liefhebber Y 996 pt behalen
voor het onaangewezen rayonkampioenschap en liefhebber X 980 pt. ondanks dat de
laatstgenoemde liefhebber eerder twee duiven klokt. Voor de duifkampioenschappen zullen
de eerste twee duiven van liefhebber X wél boven die van Y komen.
Het nadeel van dit systeem is dat het zal voorkomen dat de eerste liefhebber die één van zijn 25/35
eerstgetekenden pakt géén 1000 punten zal behalen omdat hij niet de eerste duif klokt. Dit nadeel
weegt ons inziens niet op tegen de gelijkschakeling van het aantal duiven dat punten kan behalen
voor de onaangewezen kampioenschappen.
Prima uitgangspositie...
week 37-38
Het eerste hok van de weduwnaars is nu ook schoon. De schotels zijn omgedraaid en de broedhokken zijn nog open. Het tweede hok doe ik als de kliko weer leeg is. De jonge en de oude duiven lopen nu door elkaar en de deur tussen beide hokken staat open. Zodra het tweede hok schoon is, gaan alle jonge duiven naar de hokken van de ouden. Dan kunnen ze hun plaats gaan zoeken in de broedhokken.
Dit geldt voor de bevlogen jongen. De toekomstige kwekers tussen de jongen gaan naar het kweekhok. Dan ga ik de doffers en de duivinnen van de kwekers scheiden van elkaar. De duivinnen gaan naar het jonge duivenhok en de doffers blijven in het kweekhok.
De ouden gaan dan nog steeds los als het kan en de kwekers kunnen lekker goed doorruien. En het andere voordeel is dat de jongen nu al wennen in het oude hok van volgend jaar.
Vorig jaar Zijn er een aantal jongen naar Ierland gegaan. Deze man heeft er koppels van gemaakt en van één koppel spelen 2 jongen nu een 1e en een 3e in zijn vereniging op ongeveer 300 km. Dat zijn leuke berichten.
Verder moeten wij as vrijdag de ringen gaan bestellen voor 2012. Tevens betalen we dan alles en staan we weer helemaal clean voor het begin van 2012.
week 34-36
Zo terug van een weekje Ameland. Eerst zou het niet van vakantie komen door drukke werkomstandigheden, maar er werden wat schema's uitgesteld dus konden we nog even weg. Een week was precies genoeg, het weer was redelijk en we hebben een week lang de auto niet gebruikt en toch het hele eiland goed verkent. 2 duivenverenigingen op Ameland en zelfs Simon IJnsen die overnacht speelt... respect voor deze liefhebbers en voor hun duiven. Inkorven en dan de duiven met de boot naar het vaste land. En wat dacht u van opleren, elke dag rijden met de duiven is gewoon uitgesloten, of je moet naar de andere kant van het eiland.... En het laatste stukje water voor een St.Vincent duif... en het waait er altijd. Vooral het hok achter de 50s tent bij het strand van Buren. Die moet een mega afstand hebben op alle vluchten.
De jonge duiven zijn tot en met Strombeek geweest. Ook op de natoer zijn ze tot en met de tweede vlucht geweest. Dat werd St Job omdat Strombeek niet beschikbaar was. Maar ook deze hebben voldoende geleerd en nu kunnen ze uitruien. De kwekers kan vandaag van het nest af en worden in een half gesloten broedhok nog even bij elkaar gehouden. Dan kunnen ze over een week of twee uit elkaar.
week 32-33
In deze weken is het uitkijken of er nog lichte stukken in de bewolking komen. De gevleugelde zin"kijk het wordt lichter" is veel gehoord en gebezigd. Je zal toch in de maand July en de eerste twee weken van Augustus op vakantie zijn geweest in Nederland. Respect voor diegene die het uitgehouden hebben. Ook onze duiven zullen wel eens gedacht hebben... ik moet mij orrienteren, maar de zon kan ik in ieder geval NIET gebruiken. Onze natoervluchten zijn deze week begonnen en mensen die met late jongen zijn begonnen,.... nou die hebben het niet echt getroffen.
Ik ken er enkelen die met donker weer hebben opgeleerd en zij kregen de jongen goed naar huis. Nu was het redelijk moeilijk om afgelopen weken een geschikt moment te vinden om op te leren, vooral als er nog gewerkt moet worden. Maar beter even 10 kilometer wegbrengen dan helemaal niet.
Verder hoor ik veel mensen die problemen hebben met hun electronische klok. De antennes doen het niet goed of dat soort dingen. Kijk eens naar uw planken... Haal deze eens los en kijk even of er water in zit. Ik denk dat daar de meeste problemen in zitten. Stekkers die door de vele overvloedige regenbuien nat zijn of planken die helemaal vochtig zijn. het hoeft er maar eentje in de reeks te zijn of de laatste... Planken nakijken en de stekkers weer even lekker met contactspray inspuiten.
Zijn de planken nat, leg ze te drogen in de zon (ja ja... als ie er is) of op de verwarming.. (die de laatste dagen meer brandt dan normaal...) en doe dit een aantal dagen. Er zijn systemen welke je los kan schroeven. Kan dit, haal ze open en laat ze open drogen. Veel liefhebbers denken dat er geen vocht in kan komen, maar dat is helaas wel zo. De Unikon antennes bijvoorbeeld kan je beter met siliconenkit dicht kitten, zodat er geen vocht meer in kan. Maar eerst dus droog krijgen !!
Bij de kwekers twee doffers gekregen van Cees van der Laan voor de kweek. Die zijn zich nu aan het aclimatiseren. Cees is trouwens kampioen ochtend lossing geworden van de Fondclub Noord-Holland.. een super resultaat tegen zware concurrentie.
De late jongen zijn dus van 25 kilometer gelijk naar St Job in het Goor gegaan. De 8 ( er was er nog eentje teruggekomen van pontje) heb ik niet allemaal zien komen want ik ben zaterdagmiddag lekker weggegaan en ben zondagavond weer teruggekomen. Toen waren er weer 6 present.. Ik wacht weer af hoeveel er vandaag (maandag) zitten en dan kunnen we de balans weer opmaken. Ze moeten minimaal nog één keer mee naar Strombeek. Daarna ben ik een week op vakantie, dus dan kunnen er geen duiven mee. Wat er dan over is, mag lekker jaarling worden en dan hebben ze meer geleerd dan de lichtingen 2009 en 2010.
De selectie is ook reeds begonnen. Ik ben bezig met de balans op te maken en dat houd onder andere in dat alle duiven van 2009 en ouder uit het vlieghok verdwijnen. De jaarlingen en de jongen van 2011 gaan de nieuwe basis vormen. Het lijkt erop dat de impact van een nieuw hok groter is dan gedacht. Ik moet zeggen dat de veranderingen aangebracht op het hok beter zijn. Maar ik wil eigenlijk gewoon vers beginnen met de lichting 2010 en 2011 en dan deze volgend jaar inspelen. Ze zullen vanaf het begin ingekorfd worden en dan minimaal twee dagfondvluchten krijgen. Ik zal twee of drie overnachtvluchten daarna uitzoeken om in te korven. Dan hoop ik in 2013 weer een ploeg te hebben om alles te kunnen spelen. Overnacht is nu eenmaal een geduldspelletje en dat moet ik nu dus ook betrachten.
week 30-31
Om nog even op de jongen terug te komen. De Hagenaar is nagekomen en zo ook een jong uit Zwarte Arie x de dochter 107 van cees van der Laan. Dus de teller staat op 18 en dus 3 afvallers. Als ik zo eens om mij heen hoor geen slecht resultaat. De jongen zijn verder lekker thuisgehouden, want ze hebben nu meer dan genoeg geleerd. Gelukkig achteraf want de opvolgende jonge duivenvluchten gingen niet echt soepel. Teruggebracht naar Meer en een heerlijke lossing in Pommeroeul zorgen voor veel verliezen en lege hokken.
Met de late jongen ben ik ook begonnen. Voor de mandwenning gelost op de zaterdag van de ramp cahors/Pommeroeul bij ons op het industrieterrein (2km) kwamen ze alle 11 terug. Toen op zondag gelijk in de middag naar Pontje Buitenhuizen (12km). De duiven van Narbonne kwamen slecht door en er begonnen blauwe stukken in de bewolking te komen. 11 los en er zijn er nu 7 terug. Maar wel precies koppels. Dus de 4 achterblijvers zijn nestmaten van elkaar. Deze kunnen het dus blijkbaar niet en deze trainden nu ook niet echt super. De rest vliegt/traint ongeveer 45 minuten en deze waren meer bezig de dakpannen aan het tellen dan te trainen... dus prima zo. De 7 kwamen allemaal apart en hebben dus weer geleerd.
Ik heb een schitterend jonge duivin gekregen van Cliff uit zijn Super 059 (van 99) x een dochter van de broer van Paulus... (superdoffer van Ewoud van der Weijden en een 1/2 Krancher) en deze gaat naar het kweekhok... wel even uitwennen en dan lekker voor nageslacht zorgen.
De wijzigingen aan het hok lijken te gaan werken, maar ik zal wat externe experts nog eens naar de duiven laten kijken...
Verder gisteren een interview gehad van de gehele redactie van de WKD-er.. (de West-Knollendammer). De redactie wilden wel eens iets meer weten van de duivensport en van mij. Ik kan mij dat goed voorstellen en een interview met de beste duivencoach van West-Knollendam (en de enige..ahum) is altijd goed voor de leesdichtheid.......... ik ben benieuwd wat eruit komt... ze waren in ieder geval goed voorbereid.
Ik heb op het engelse gedeelte de maandelijkse bijdragen wederom bijgewerkt van de Racing Pigeon bijdragen. Ik ben bezig met de bijdrage over de maand juli 2011.
verder heb ik weinig nieuws...
Week 29.
Het aantal jongen is inmiddels weer 21 waarmee ik naar Stombeek ben gegaan. Ondanks de slechte weersberichten en het negatieve advies van de NPO had onze afdeling na rijp beraad besloten om toch in te laten korven voor Strombeek jonge duiven. Zelf heb ik ook alle kaarten en berichten gevolgd en bekeken en toen toch maar 21 jongen ingekorfd. Ook een oude herintreder heb ik meegegeven. Op zaterdag toen de duiven thuis moesten komen was het zwaar bewolkt en na een uur begon het te regenen en na een uur of 3 te gieten. Ik kreeg er zaterdag 5 jongen thuis en de oude was er ook weer. Dan lig je niet echt comfortabel in bed en dan ben je meer aan het balen dat je niet je onderbuikgevoelens hebt gevolgd. Natuurlijk al om 6.30 uur wakker zondagmorgen en dan regent het nog heel licht. Maar na een uur werd het droog en brak de bewolking. Vanaf 07.15 zijn er jongen gaan komen en om 11.00 uur waren er 11 in totaal. Toen ik om 13.30 terug kwam waren er 13.. en 's avonds 16. En dat is tot op heden het aantal wat terug is gekomen... (woensdagmorgen) en het rare is... een laatkomer van opleren Nieuw Vennep kwam terug een dag na Zevenbergschehoek en die is na Meer nu weer terug. Maar de Haagse Dierenambulance duif is na Meer (wel terug) nu dus niet meer terug.
Achteraf ben ik wel weer blij dat ik ze heb ingekorfd want de duiven hebben enorm geleerd en hebben doorzettingsvermogen getoond om thuis te komen. Nu hebben ze 180 km en 3 keer container gehad en dat vind ik genoeg. De latere jongen gaan mee op de natoer en daarvoor moet ik over twee of drie weken inkorven... (twee weken 7bergsehoek en 3 weken St Job..) dus ook daar is wederom snelheid geboden.. Ik heb er denk ik een stuk of 10. De 5 Eijerkampen waarmee ik ga vliegen, en nog een paar... Die moeten dus nu worden opgeleerd.
De selectie bij de kwekers is wederom begonnen. Ik wil er nog meer eenheid inbrengen, dus de FPP duivin en de duivin van Bijenhof gan eruit. Cees van der Laan heeft de 4 van hem door de keuring gehad en er komen dus 2 anderen. Drie Eijerkampen gaan naar het kweekhok en een duivinnetje van Ben van de Peppel. Deze komt uit de basisduiven van het van de Peppel doordouwsoort dus die gaat ook naar het kweekhok. Dus er moeten 4 plaatsen minimaal vrijkomen. Eén duivin is van kweekhok naar vlieghok gegaan, want deze is daar in nood opgekomen toen een duivin niet wilde koppelen.
En een doffer gaat verdwijnen omdat deze nooit echt strak en tip top eruit ziet... dus dan zit ie qua gezondheid niet tiptop in elkaar.
Dan moet ik nog even afwachten wat er nog meer gaat gebeuren, maar ik denk vrij weinig. Over de rest ben ik tevreden, maar deze mening kan nog veranderen als ik gezien heb welke jongen er nu nog steeds zijn er welke niet meer.
De oude duiven zitten lekker op het nest en ik kijk hoe ze de aanpassingen van het hok verteren. Het lijkt wat warmer en wat minder luchtig in het hok en de duiven lijken er beter uit te gaan zien. Maar nog eve geduld hebben.
week 27 en 28
De jongen zijn naar Zevenbergschehoek en Meer geweest met de container. Hiervoor nog naar 35 kilometer. Ik begon er met 23 en heb er nog nog 20. En van Meer afgelopen zaterdag kwamen ze erg vlot. Nu gaan ze nog naar Strombeek en als ze daar goed van komen wellicht ook nog naar Nijvel. Tot nu toe ben ik erg tevreden.
Ik heb wat aanpassingen gemaakt op het hok. De strook aan de buitenkant onder de pannen is nu dicht, de ramen zijn dicht en het windbreekgaas daar is weg. OOk heb ik in het halletje ervoor gezorgd dat de afdelingen met het gaas in de voorkant luchttechnisch gescheiden zijn van de weduwnaarafdelingen. Dit om luchtwervelingen en botsingen van stromingen te voorkomen. We zullen zien of dit beter is. We gaan nu kijken of in een paar weken tijd de duiven anders gaan trainen en er anders uit gaan zien.
Vorige week het kweekhok schoongemaakt onder de roosters, vandaag het hok van de jongen. Dus dat is ook weer een klusje geklaard. De oude duiven gaan nu niet meer de mand in. Alleen nog jongen op de vluchten en eventueel een herintreder. Ook ga ik de overige jongen opleren voor de natoer.
week 25 en 26
Zo... live is a rollercoaster... en dat is het nog steeds. 8 jongen bij Eijerkamp gehaald. Ze zaten reeds klaar en hieronder het lijstje:
Rode doffer 11-427
Vader: 06-181 uit zoon Perpignan 2 x dochter Jarnac
Moeder: 06-102 uit Kipp/Queen x zus Marseille 325
Vale duivin 11-426
Vader: 06-181 uit zoon Perpignan 2 x dochter Jarnac
Moeder: 06-102 uit Kipp/Queen x zus Marseille 325
Rode doffer 11-358
Vader: 06-077 uit Red Rising Sun x dochter Shaidani
Moeder: 07-932 uit Winston x dochter Juwelier
Kras duivin 11-359
Vader: 07-906 uit Tiesto x Francisca
Moeder: 07-304 uit zoon Perpignan x dochter Marathon
Blauwe duivin 11-360
Vader: 07-906 uit Tiesto x Francisca
Moeder: 07-304 uit zoon Perpignan x dochter Marathon
Zwarte doffer 11-402
Vader: 06-127 : Tiesto x Elle
Moeder 07-601: Eto’o x Mabel
Kras duivin 11-293
Vader: 06-284 uit Champion x dochter Blauwe Vanoppen
Moeder: 05-610 uit Salinero x Franka
Kras duivin 11-294
Vader: 06-284 uit Champion x dochter Blauwe Vanoppen
Moeder: 05-610 uit Salinero x Franka
De geslachten zijn geschat/ gegokt. We zullen zien of we gelijk krijgen. Ik ben ze reeds aan het uitwennen en als ik weet wat de geslachten zijn, ga ik kiezen welke naar het kweekhok gaan. Ik heb zo mijn favorieten natuurlijk.
Ook heb ik mijn bonnetje bij Ruud Vermaat verzilverd. Daarnaast twee mooie jonge van Cliff gekregen en ook twee supertjes van de Barcelonaspecialist Carlos.
St.Vincent was best wel raar. Een uur na de prijzen krijg ik er twee te gelijk en een uur later komt nummer 3. Raar... ik heb de duiven gelijk bij elkaar gelaten en nu zitten ze op eieren. De duiven van St.Vincent gaan door naar Barcelona. Helaas is bij een opleervluchtje een duif achter gebleven maar ik heb nog een duivin achter de hand welke nu meegaat. Dus een 3tal naar Barcelona. Cahors heb ik dus niet ingekorfd en de ouden zitten nu dus klaar voor Barcelona.
De jongen heb ik nu op 12, 20 en 35 kilometer opgeleerd. de 20 en 35 kilometer ging prima. Dus as vrijdag ga ik inkorven voor Zevenbergschenhoek. Dit is 93 kilometer en dan volgende week St. Job in 't Goor.
Verder is het kweekhok weer schoon. De groene container kan weer eens vol naar buiten haha..
Afgelopen woensdag heeft men Barbotage gedaan op mijn rechter schouder. Er zit kalk in mijn schouder en in de pezen en nu hebben ze één van de pezen behandeld dmv barbotage. Ik heb er nog wel last van, maar kan gewoon mijn week schrijven. De verwachting is dat dit nog twee keer kan of moet plaats vinden om alle kalk uit mijn schouder te halen.
Week 21-24
In deze weken loopt het redelijk soepel. De duiven van Bergerac konden hun taak niet aan. I had 4 twee-jarigen ingekorfd en deze konden zich niet van hun taak kwijten om terug naar West-Knollendam te komen. De jaarlingen die er nog zijn hebben Morlincourt en Nanteuil gehad, dus 350 en 400 km. Twee keer twee nachten mand EN zware weersomstandigheden. Die zijn allemaal weer thuis. Hoe ik deze verder ga inkorven weet ik nog even niet. Dit hangt ook af hoe de vluchten met de oude duiven zich ontwikkelen. Ben ik daar na St.Vincent mee klaar, dan gaan we de jonge duiven opleiden en deze verder inkorven en opleren.
Na enige zelfreflectie ga ik het regime van de jonge duiven drastisch veranderen. Hiermee bedoel ik dat deze dus in hun geboortejaar met de vereniging mee moeten. Dus de stress van de wagen, het lossen en het komen uit de groep is essentieel. Dus of met de jonge duivenvluchten mee of met de natoer. De afgelopen 2 jaar heb ik dat niet gedaan en daar betaal ik nu de zure munten van. Ons karretje rijdt tot 80 kilometer en dat is prima om de duiven scherp te houden, maar niet om op te leiden. De opleiding gebeurt gewoon in de container.
En ik weet dat anderen dit anders doen, maar die hebben waarschijnlijk een veel grotere ploeg jongen en jaarlingen en zij kunnen deze verliezen opvangen. Ik kan dat niet als ze als jaarling gekoppeld en op weduwschap zitten. Dus dat is één wijziging die ik heb doorgevoerd.
De jonge duiven zijn nu reeds twee keer opgeleerd. De eerste keer erg dichtbij de tweede keer op een kilometer of 12. Op de zaterdag van Bourges was het prima weer en heb ik ze om een uur of 4 daar gelost. Er waren nog duiven van Bourges in de lucht. Deze hebben de jongen een toertje door Noord-Holland gegeven want 1 voor 1 kwamen ze naar huis met een grote ervaring rijker. Ze trainen bij huis ongeveer een uur en sommigen zelfs 1,5 uur. Ik jaag ze niet op, ze stormen het hok uit als dit opengaat. Ik ben er wel rond het hok een 5 tal stuks verloren en dit sinds de laatste officiële telling van ongeveer 3 weken geleden. Dat is wat veel. Door alle leeftijden heen, alle kleuren, dus ik denk dat de roofvogel daar debet aan is. Ze zijn super gezond dus daar kan het niet aan liggen.
as donderdag kan ik bij Eijerkamp de 8 jongen ophalen. Ik hoop op een groot percentage duivinnen. We gaan het zien en beleven.
De kwekers zitten allemaal in een nieuwe schotel op stenen eieren. Met uitzondering van één koppel waar ik maar 2 jongen van heb (Arie Dijkstra x Peter de Haan) en de zoon van de Arjan waar ik nog meer jongen van wil. Hij staat op een duivin van Peter de Haan en deze jongen bevallen mij zeer. Normaal doe ik dit niet, maar ik heb de 8 van Eijerkamp die nog komen en dan deze 4. Uit dit koppeltje komen er een stuk of 8 welke ik nog ga opleren met de natoer denk ik.
Zo dit was weer een late week... maar ja.. er moet ook gewerkt worden.
week 17-20
Zo... dit waren zware weken op duivensportgebied. Het is nooit leuk om duiven te verliezen.. maar ik had gehoopt dat ik het wel gehad had vorig jaar. Ik heb de jaarlingen dus 3 keer op 80 kilometer gehad en toen ingekorfd voor Pommeroeul. Deze bleken naar Nijvel te gaan in verband met de te verwachten harde oostenwind. het resultaat achteraf was nou niet echt denderend. Ik mis nog 10 jaarlingen. Deze hebben achteraf gezien gewoon te weinig opleiding gehad. Ik ga dus nu de jongen weer als vanouds behandelen. Dus een paar keer mee met de vereniging met de jonge duivenvluchten en of natoer. Op deze manier hoop ik ze wijzer te maken en dingen mee te laten maken. Ook zal ik volgend jaar de jaarlingen elke vlucht inkorven, dus vanaf het begin. De oude duiven hebben hier dus geen last van, deze komen gewoon naar huis. Natuurlijk mist er wel eens eentje, maar dat kan ook liggeh aan een ongeluk of een draadje.
Dus na het teleurstellende weekeinde de oude duiven naar Laon en de jaarlingen weer op 80 kilometer voor de ervaring. Daarna zipjn de oude naar Chateaudun gegaan en de jaarlingen naar Pommeroeul. Ook dit ging weer goed. In de week voor het weekend Chateaudun/Pommeroeul heb ik de duiven toch maar op weduwschap gezet. In het begin is dit altijd een ramp qua trainen, maar op de woensdag trainden ze weer beter en op donderdag heb ik ze één voor één gelost in Amstelveen. Toen dus naar de dubbelvlucht.
Deze week gaan de duiven of op een trainingsvlucht of op de midfond naar Morlincourt. Ik moet hier nog even een ei over leggen. Want de oude duiven gaan naar Bergerac en St.Vincent. Ik moet nog kijken of ik de ploeg in 3-en split en dan over drie vluchten heen verdeel. gepland staan er twee of drie naar Barcelona via St.Vincent.
De laatste jongen zitten nu bij de kwekers. Deze kunnen bijna gespeend worden en dan zijn de kwekers voorlopig klaar.
Bij de jongen komen er nog 2 jongen bij uit het kweekhok en 8 van Eijerkamp. Dan is alles weer klaar. De jongen heb ik deze week allemaal in de handen gehad en gekeken naar de rui. Dit weekend ga ik deze weer in de mand doen en op een kleine afstand (1km) eens loslaten. Een stuk of 10 toeren prima, en een stuk of 10 zijn meer bezig met hun hormonen dan met het trainen.
In de bomen achter het hok huist dit jaar een grote roofvogel. Het lijkt op een kiekedief en hij lijkt ook traag. Dus ik hoop en denk dat hij de duiven niet zal aanvallen. Wel is het een natuurlijke trainer welke de duiven traint.
Wel ben ik nog steeds tevreden over het nieuwe begeleiding systeem. De duiven zien er beter uit, komen als stenen naar huis en ook nog fit. Ook zie ik dat ze redelijk snel herstellen. De komende weken zal de drang naar huis moeten toenemen door het weduwschap. We gaan het zien !
week 14-16
Zo de duiven zitten op de rit. Bij de kwekers is de tweede ronde bijna klaar. Er zit zelfs al een koppel op de derde ronde. De duivin van Peter de HAan heeft inmideels twee jongen welke ook al geringd zijn.
De vliegers hebben jongen van rond de 20 dagen. Dus er zijn er bij van 25 en er zijn er ook bij van 15. Ik heb er totaal 31 geringd. Eén ei was gier, twee eieren stuk gezeten en twee eieren zijn van een koppel wat persé in de gang wilde zitten en daar heb ik steen onder gelegd. Ik moet zeggen een zeer goed resultaat. De jongen komen super op. Ik heb denk ik nog nooit zo veel voer tijdens de kweek bij de vliegers gebruikt. Maar ja,... 31 jongen plus 36 ouden, dat blijft natuurlijk eten.
De vliegers zijn via 12 kilometer, 20 kilometer, 35 kilometer naar 80 gegaan. Die laatste hebben ze nu 2 keer gehad. De oude duiven, welke naar de eerste overnachtvluchten gaan, worden vridag ingekorfd voor Nijvel (216 km) en de jaarlingen zondagmorgen voor 80 kilometer. Dan gaat alles, als het goed gaat naar Pommeroel volgende week wat 244 kilometer is. De ouden kunnen zo genoeg kilometers maken voor de overnacht vluchten en de jaarlingen kunnen dan naar de eerste dagfondvlucht Chateaudun.
Tot nu toe ben ik erg tevreden over het nieuwe begeleidingsysteem. De duiven komen super naar huis, trainen beter dan voorheen en ook de kweek gaat fantastisch. Ik ben nu 1 jaarling echt kwijtgeraakt, maar die was totaal niet opgeleerd, en één was verdwaald. Ik heb deze opgehaald maar was helaas te ver heen. Hij at niet meer dus daar was geen redden meer aan. In het jonge duivenhok zitten nu nog 3 jaarlingen welke ook gewoon mee worden opgeleerd. Ook dar is een laat jong weg, wat toch weer het bewis levert dat opleren als jong belangrijk is. De afstanden maken niet uit, maar opleren is dus essentieel.
Terugkomend op het begeleidingsysteem.... ik zal verder op in het jaar uit de doeken doen wat dit precies inhoudt, eerst wil ik de eerste vluchten af gaan wachten of ik dan nog steeds zo positief ben.
De jongen beginnen reeds in een koppel te vliegen. De extra jaarlingen in dit hok stimuleren dit wel denk ik, maar dat gaat goed.
Ik vraag mij trouwens af hoeveel abonnees het Nporgaan nog had. Deze mensen hebben allemaal lekker een eurootje of 60 betaald voor een abonnement.... na 12 weken was het geld op ?????? lekker beleid gevoerd daar. Het begon natuurlijk jaren geleden al met het niet uitkomen tijdens carnaval, de zomervakantie, de kerstvakantie, de voorjaarsvakantie. Als je dus zo 5 tot 6 nummers niet uitbrengt, hou je al geld in je zak... en dan ook nog dit... vreemd... Zo zijn er in een aantal jaar twee bladen de nek omgedraaid... want de Fondkrant is ook al verleden tijd en nu het NPorgaan, toch een monument in de duivensport. Ik denk dat de oude de Zeeuw zich een paar keer heeft omgedraaid in zijn graf.
Week 13
Zo terug van een weekje baanwielrennen. In Apeldoorn was het WK en daar ben ik geweest. Super sport gezien en lekker even een weekje wat anders. De duiven waren weer subliem verzorgd door de zeer geroutineerde kweekmanager. De jongen weer geringd bij de kwekers en verder alles geregeld.
Bij de vliegers beginnen de jongen ook uit te komen. Er liggen er nu al een stuk of 18 dus dat gaat de goede kant op.
Nu de tijd een uurtje verzet is, kunnen de duiven weer elke dag los. Dus vanaf maandag toeren deze weer rond en wellicht kan ik aan het einde van de week, dus op zaterdag of zondag ze even een klein stukje wegbrengen. Als dat gaat, dan neem ik ze twee keer mee naar Amstelveen en dan kunnen ze of mee op St Job of gaan ze eerst naar een kilometer of 100 met ons karretje.
De nieuwe methode van begeleiden gaat zijn vruchten afwerpen. Ik zie dat de duiven fanatieker en meer trainen. Nu reeds zonder enige moeite en uitkomende eieren 25 tot 30 minuten. Ik jaag ze niet op of zo, maar ze gaan zelf. Straks als ze op weduwschap staan zal het nog wel iets meer worden vermoed ik.
De jongen doen het ook goed en zij doen elke dag start en landingsoefeningen. Ook gaan ze al een rondje voetbalveld. Dus dat gaat allemaal goed. Ik heb ze dus eerst bij de ouders gelaten totdat ze op de grond liepen. Daarna naar hun eigen hok en daar een week laten aclimatiseren en de mogelijkheid gegeven in de spoetnik te gaan. Daarna gewoon deze opengezet en ze het zelf uit laten zoeken. De buurkinderen spelen gewoon achter het hok en daar wennen ze dan ook gelijk aan. Ik doe dit elk jaar zo, ik zet de jongen niet gedwongen op de klep of zo... gewoon lekker hun gang gaan. het voordeel is dat ze dan al wat beter luisteren en ik zie ook gelijk welke er opletten en bijvoorbeeld weer naar binnen gaan en ik zie ook welke dus blijven dralen en zoeken. Ik moet wel zeggen dat ik enkele oude duiven in het jonge duivenhok heb zitten en natuurlijk Pipo... een Damascener doffer. Deze vliegt ook los en kan dus het goede voorbeeld geven.
Deze oude duiven, allen jaarlingen, zijn de backup voor enige verliezen onder de jaarlingen in het vlieghok. Deze hebben alleen geen partner gekozen tijdens het vrije koppelen, dus dit is geen selectie of zo, maar gewoon louter toeval.
Ik ga ze gewoon mee opleren en dan kijken we wel hoe e.e.a. loopt. Ik zal zeker niet nalaten om ze in te passen wanneer nodig.
De duivin van Peter de Haan zit inmiddels op eieren.. dus we wachten af wat daar uit gaat komen.
AS zaterdag wordt ons clubgebouw officieel geopend. Dus dat wordt nog even gezellig.
week 11-12
Het waren roerige weken in het Noordhollands duivenland. De afdeling 6 vergadering is weer verleden tijd. Ik heb begrepen van meerdere kanten dat onze Amsterdamse collega duivenliefhebbers zich weer van hun meest positieve zijde hebben laten zien. Samenvattend: een grote bek, geen vergadermanieren en vooral aan zichzelf denken. Natuurlijk is Amsterdam het centrum van Noord-Holland, oh natuurlijk Nederland mijn fout. Natuurlijk is er boven Amsterdam Noord en onder Aalsmeer geen duivenliefhebber waar rekening mee gehouden moet worden. Het jammere is alleen dat dit wel het geval is en dat HEEL Noord-Holland afdeling 6 vormt en niet alleen de voormalige afdeling Amsterdam.
Nu is het natuurlijk duivenliefhebbereigen dat er alleen aan zichzelf gedacht wordt, maar van bestuurders en liefhebbers die regelmatig iets op het internet te melden hebben veracht je iets meer. De teksten welke op de teletekst van AT5 staan getuigen hier reeds van, maar op deze vergadering schijnt het weer eens raak geweest te zijn. Ook waren er Amsterdamse verenigingen die geeneens het fatsoen hadden om op deze vergadering aanwezig te zijn.
Gelukkig leven we in een democratisch land, dus de meerderheid beslist en niet wie de grootste bek heeft. Jammer dat deze collega-liefhebbers niet doorhebben dat je je beter fatsoenlijk kan gedragen dan iedereen op deze manier in het harnas te jagen. Met stroop bereik je meer dan met brandnetels.....
Op het hok zijn de vliegers gekoppeld en zitten bijna allemaal op eieren. Er is één koppel wat maar niet in een broedhok wil, maar dat moeten ze nu maar zelf weten. Ik heb alles geprobeerd en als ze niet willen, dan niet.
De duiven zijn allemaal weer ge-ent en dus kunnen we weer aan het inkorven gaan denken. Morgen nog even de klok laten keuren voor de eventuele ZLU inkorvingen.
Op het kweekhok is de duivin van Peter de Haan gearriveerd en ook al gekoppeld. Rechtstreeks uit de Red Star van Peter maal een rechtstreekse Volkens kweekdoffer. Een prachtig duivinnetje welke hopelijk mooie jongen gaat leveren met het late doffertje van Arie Dijkstra uit Oudwoude. Deze doffer is een inteelt naar een zeer goed overnachtkweker Zoon Donkere Kweker.
Verder zijn op het kweekhok de eerste jongen van de tweede ronde geboren.
Week 8-10
Zo, net terug van de voorjaarsbeurs. Nu maar eens achter de meute aan, dus om half drie binnen en na een dik uurtje weer naar huis. Diploma's afgegeven bij de stand van GPS voor the Best of the Best.
Verder knijpringetjes gekocht en 4 nieuwe drinkbakken bij onze Poolse vriend. Daar haal ik al jaren de 5 liter drinkbakken voor weinig en een goede kwaliteit. Nu had ik er een paar met veel aanslag en troep, dus maar vervangen.. Kost maar 4 euro per stuk en je kan weer jaren vooruit.
Zeven kleuren knijpringen. Ik heb de doffers en duivinnen van beide weduwnaarshokken allemaal een andere kleur gegeven. Ik heb dus een blauw/oranje hok en een groen/geel hok. Op deze manier kan ik de duiven bij elkaar loslaten en kan ik snel zien wie er eventueel niet helemaal goed zit.
De andere kleuren komen wel weer van pas later in het jaar. Voor 2 euro per 50 ringetjes kan je je geen buil vallen en heb je daar alleen maar plezier van.
Verder kon ik voor een koopje een duivin op de kop tikken van Peter de Haan uit de Hoef. Uit een zus van Tess en Red Star keer Volkens Theelen.. Dus een duif uit twee rechtstreekse Volkens duiven uit het kweekhok van Peter de Haan, toch één van de sterkste kweekhokken van Noord-Holland. Deze duivin komt het kweekhok versterken en kan ik een koppel omkoppelen.
De vliegers heb ik vorige week gekoppeld. Dit omdat ik in de laatste week van Maart een weekje weg ben. Dan kan de voormalige kweekmanager de duiven goed verzorgen en dan zitten ze lekker op eieren.
Er zijn nog twee koppels welke een beetje moeilijk doen om hun broedhok te gebruiken in plaats van de grond.
Verder zitten de kwekers dus op de tweede ronde eieren welke volgens mij in de komende week uit moeten gaan komen. De jongen zijn gespeend en krijgen zoveel mogelijk een uurtje per dag open hok. De eerste zijn al op het dak van het hok geweest en weer naar binnen gekomen via de spoetnik.
Morgen het kweekhok weer eens goed schoonmaken en de druppels van Klaus welke tegen de luizen zijn weer gebruiken.
Weinig nieuws verder, maar ik vind het eigenlijk wel weer voldoende....
week 5-7 2011
In deze weken is het weer zacht en erg nat. Althans zover ik het mij kan herinneren. Ik ben erg druk geweest met mijn werk in de avonden en in het weekend.
De kwekers doen het super. 13 jongen geringd en van het 8e koppel zijn beide jongen ook uitgekomen. Het 14e jong is helaas doodgedrukt door de ouders. Anders hadden we 100% score gehad. De kwekers zijn dus super gezond en de jongen komen goed op.
De vliegers zijn nog steeds gescheiden. Deze zullen in Maart worden gekoppeld. Ik hoop dat de vliegers kunnen gaan trainen in de komende weken. In ieder geval dat ze kunnen gaan trainen in de komende weken.
Het begin van het seizoen komt nu redelijk snel en ik begin er wel naar uit te zien.
Verder heb ik weer mijn voer binnen, wat deze keer wel erg krap was. Ik had echt geen korrel meer en op zondag was ik erg blij dat ik mijn voer kon halen.
Verder is er veel rumoer in duivenland aangaande PigeonVillage rekenen en de software voor EC en dan ook nog de nieuwe zegels... Het is allemaal wel heel verwarrend.
week 3-4 2011
De forumdag in Doorn was een succes. Vele prijswinnaars waren gekomen om hun prijzen op te halen. Ook hebben we 1000 euro geschonken aan de PPN. Zie http://www.duivenvlucht.nl/postduiven-promotie-nederland/no-guts-no-glory.html voor een verslag van de PPN.
Ook zijn dus alle koppels aangelopen en de eerste 9 jongen zijn uit. Er liggen nog 4 bevruchte eieren, dus 14 van de 14 gelegde eieren zijn bezet, want één jong is helaas doodgedrukt door de ouders. ik zie dit laatste puur als natuurlijke selectie.
Verder heb ik de dringers geplaatst in de vlieghokken en heb bij de weduwnaarshokken de roosters eens opgetild en de mest eronder verwijderd. Dit weekend moet dit nog gebeuren in het jonge duivenhok waar de duivinnen zitten.
Ook ben ik twee duiven reeds aan het loslaten. Mijn nichtje, het wordt al een grote dame maar het blijft mijn nichtje, heeft een spreekbeurt over postduiven en wil er graag twee loslaten. Dus ben ik deze twee aan het trainen, zodat ze in ieder geval het schoolplein gaan verlaten. Een bijna witte belg en een duif uit 2008.... dus dat moet goed komen. Ik heb de powerpoint presentatie (tegenwoordig worden dit soort dingen op een digibord getoond....) nog niet gezien, maar ik ben vol vertrouwen dat het goed komt.
verder bij mij weinig nieuws. Wel ben ik verrast door de keuze voor Pigeonvillage. Ik heb begrepen dat de Compuclub geen tegnbod heeft mogen doen. Dus je bent ergens 20 jaar klant, je vraagt om offertes, er is een goedkopere... ga je dan niet terug naar je huidige leverancier met de vraag of ze het ook kunnen doen voor de prijs van de goedkoopste? Verder hoorde ik dat in de automatiseringscommissie van de NPO iemand zit die banden met of geld heeft in Pigeonvillage..... vreemd.... maar ik denk ook dat de overname van de Compuclub door BW te S ook heeft bijgedragen aan de breuk.
Ik denk dat veel afdelingen en verenigingen gewoon de Compucvlub trouw blijven en dus nu gedwongen de bestanden twee keer in gaan sturen... leuk dan wordt de Teletekst pagina in de week voor de vluchten en na het inkorven erg lang met verenigingen die hun bestanden niet hebben ingestuurd.
Verder hebben wij gisteren vergadering gehad over de afdelingsvoorstellen. Vooral het lossen in twee losplaatsen vinden wij hier raar. Het is natuurlijk gezien de vlucht naar de toekomst prima, MAAR het argument is dat het of te lang is of te kort als eerste vlucht. 30 jaar geen klachten en nu plotseling..... maar ja...
Week 1 en 2
Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2011. Het is nu officieel het tweede weekend in 2011 en ik heb even tijd om de week weer te typen. Het waren twee natte weken. De kwekers doen het super. Ik meldde dat Euro Tiesto van Doffer, duivin was geworden, maar het blijkt dat de Maastrichtenaar gewoon een duivin is. Met die Limbrugers weet je het nooit (haha) ... Maar zij is nu gekoppeld aan Euro Tiesto dus dit 100% Eijerkamp koppel gaat hopelijk voor goede nakomelingen zorgen.
Verder heb ik Seegie gekoppeld aan Second Change om de Black Giant en Van Wanroy invloeden te vergroten. Dit koppel heeft vorig jaar ook 1 ronde op elkaar gestaan en ik heb er erg mooie duiven uit.
Zwarte Arie staat op de Dochter 107 van Cees van der Laan. White Rooster staat op de FPP 212. De Inteelt Texier staat op de Bont Cliff. Kleinzoon Ida staat op de Rode Cees, een 100 % rood Cees van der Laan koppel. Ewoud 218 staat op de Oktober Fee en Arjans Zoon staat op Petra, een koppel met louter kopduiven op de klassiekers Barcelona en Pau. Dan is de FPP 601 nog gekoppeld aan de Wijnands duivin... Lady Ed die dus nu Mister Ed heet is dus niet gekoppeld omdat hij redelijk eigenwijs is en er denk ik nog niet aan toe is. Dan heb ik nog een doffer in de wachtkamer, maar dat is een oktober jong dus dat gaat nog niet. Of het laatste koppel blijft weet ik nog niet, want dat kloopt nog niet soepel.
(UPDATE) Inmiddels is het duidelijk dat de Maastrichtenaar een duivin is en heb ik de Wijnadsduivin gekoppeld aan een vale doffer van Bob Jansen uit Bergambacht. Deze doffer komt uit de 5e nationaal St.Vincent welke tevens de tante is van de 1e nationaal StVincent van Rik Ros x een zoon uit de Vale Dirk van Brouwers uit Grevenbicht. Ook dit koppel is aangelopen !
De eerste eieren zijn er wel. Reeds 5 koppels hebben gelegd, ik denk 2 vandaag en dan nog de omkoppelingen. Het gaat dus goed ondanks de koude start. Alles zit los, behalve het laatste koppel.
De vliegers zijn gescheiden. Alle duiven zijn weer door mijn handen gegaan en ik heb weer mijn aantekeningen gemaakt. Het viel mij niet tegen.
Vandaag de www.duiven-forum.nl dag in Doorn. We gaan er een gezellige middag van maken. Dan naar huis, eten, 4 duiven pakken en deze inzetten voor onze verenigingstentoonstelling. Morgenochtend vroeg schrijven en dan de tentoonstelling in ons NIEUWE, super strakke en goed uitziende gebouw. Maandag een vrije dag, dan donderdag tot en met zondag naar Brussel om een grote verhuizing te doen voor mijn werk. En dan zijn er weer twee weekeinden weg. Ik hoop daarna wat meer rust te krijgen in het weekend voor mijn hobbies...
Roerige tijden maar wel weer leuke tijden, de dagen worden langer en het gaat weer richting het voorjaar.
Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login