week 51 en 52
De laatste weken van het jaar. Dit jaar wit door de sneeuw. Bij ons lag bijna 40 centimeter met
sneeuw. De duiven kregen 1 keer per dag water en voer. Als ik dan het licht weer uit ging doen nam ik het water weg en maakte deze drinkbakken leeg. De volgende dag bij het voeren vers water en dan weer hetzelfde ritueel. De duiven wennen hier erg snel aan en gaan eten en drinken. Op deze manier voorkom je de heiza met het ontdooien van drinkpannen en verdere elende.
De kwekers heb ik gekoppeld op eerste kerstdag. lady Ed bleek toch een Mister Ed te zijn en vandaag kwam ik erachter dat Euro Teisto toch een duivin was. Ik had namelijk twee koppels los en de gedachte doffer ging dus achter de andere doffer aan. Dus een en ander maar weer omgekoppeld. De koppels gaan één voor één los en nu dus per 2. Morgen zal ik er meerdere los gaan gooien en dan maar hopen dat ze hun bak weten te vinden.
De vliegers worden ergens dit weekend gescheiden.. dan zal ik dus de doffers gaan plaatsen in hun definitieve afdeling en de duivinnen in het duivinnenhok.
Volgend weekend de tentoonstelling van onze vereniging in het nieuwe lokaal, de forumdag in Doorn op Zaterdag en dan is het weekend ook weer geweest.... Het weekend erop weer werken en we zijn weer over de helft van januari.
Voor iedereen een gezond 2011.
week 46-50
Zo...... dat waren zeer intensieve weken. Allereerst weekeinden werken omdat we een aantal verhuizingen moesten doen buiten werktijd. Daarnaast is, na een periode zware Altzheimer mijn schoonvader overleden. Daar hebben we dus ook veel voor moeten doen en regelen, dus dat kostte ook veel tijd en energie.
Maar nu de vrolijke duivenzaken......
Ik heb lichtpannen aangebracht. Boven het kweekhok en de hal, wat veel meer licht brengt. 4 boven de kwekers, 3 boven de hal bij de weduwduivinnen en 2 en 1 boven de weduwnaarafdelingen. Kijken hoe het gaat. Het is in ieder geval een stuk lichter in het halletje en bij de kwekers...
Ik heb twee broedhokken van 80 bij de kwekers bijgehangen. Dat zijn er nu dus totaal 10. En dat voor 9 koppels.
Ook heb ik de schapjes gereorganiseerd. Bij de kwekers nu 8 en bij de weduwnaars elk 3 stuks... de laatste hadden er geen en het lijkt mij beter er toch enkele te hebben.
Nu moet ik alleen nog de poortjes maken voor de weduwnaars, maar dat komt wel. Ik ga nog een keer de kweekkoppels kritisch nakijken, of ik ze volgens de eerst gekozen optie ga koppelen. Ook ga ik de dagen een beetje lengen, zodat ze iets beter voorbereid zijn. Ik hoop, en dat hangt van het weer af, met kerst te koppelen.
Ik heb wel wat mooie koppels samengesteld dus.....
Tussen de vliegers zit nog een vale van Bob Jansen uit een zoon van de Vale Dirk (grootvader 1e nationaal St. Vincent) x een kopvlieger op St.Vincent dus deze wil ik ook graag nog koppelen... maar ik weet nog niet of het een doffer of duivin is.... dus deze koppel ik wat later...
Verder heb ik volgend seizoen een 8tal Eijerkamp bonnen, welke verzilverd gaan worden door 4x van der Wegen en 4x Eijerkamp Fond te nemen. Ook voor 2012 heb ik er reeds weer 3 te goed.
Ik ben blij dat ik vorig jaar een nieuw Unikon systeem gekocht heb, maar de prijs van die software update is echt belachelijk...
Dan zijn de bonnenverkopingen begonnen op www.duiven.net en www.toppigeons.nl voor het duiven-forum (www.duiven-forum.nl). Ik wil niet overdrijven maar stuk voor stuk zijn het topbonnen van kampioenen door heel Nederland en België heen. Ga kijken en sla uw slag...
week 45
Ik heb de vorige week vergeten te melden dade batenburg-vd merwe duivin richting Tenerfe is gegaan.
Verder heb ik de bon van Peter de Haan verzilverd. Ik heb een werkelijk prachtige duivin gekregen (jaarling) uit de Corrie x Alexia beide kopnoteringen op respectivelijk Barcelona en Pau. Ook kreeg ik een jaarlingdoffer mee welke een kleinzoon is van Toon, Heintje, Broer Toon en Tess. Plaatjes van duiven.
Ook heb ik de koppeling van de kwekers op papier gezet. Ik heb slechts 8 broedhokken dus een koppel heb ik moeten schrappen. Ik heb nu gekozen voor eenheid, dus een koppel van First Prize Pigeons zal het niet gaan halen. Ik heb deze op www.duivenmarktplaats.nl staan.. Mocht u interesse hebben, dan hoor ik dat graag.
Ik ga, als ik even de tijd heb de acrylpannen bestellen voor het hok. De kwekers en de weduwduivinnen zullen wat meer licht gaan krijgen.
De kwekers staan nog steeds op de paratyphuskuur. De vliegers beginnen dit weekend met hun 3 weken.
Ook hoop ik binnenkort de poortjes af te maken voor de vliegers in de wanden om binnen te komen in hun compartiment ook als de schuifdeuren dicht zijn. Dan wil ik nog een afspraak maken om alle kwekers op de foto te zetten.
Anders dan dat staat er niets op de regel, anders dan enkele weekeinden werken, zo ook de zaterdag en avond van de feestavond van onze vereniging,.,. helaas.
Nieuw nieuw nieuw.... u zult wel denken nieuw... ik zie niets nieuws... maar toch is er iets veranderd... de site draait bij een andere provider namelijk mijndomein.nl... deze week is alles naadloos overgegaan.. ook de mail.. dus alles werkt weer en nog steeds... mijn vorige provider was ongeveer 3x zo duur... dus dat werd echt te gek en ik heb reeds goede ervaringen bij mijndomein...
Ik heb nog twee domeinen in de aanbieding... www.pigeonracing.eu en www.racing-pigeons.eu dus wie wil deze hebben...
Week 42-44
In deze weken is het alleen maar voeren en water geven. De lampen in het hok worden aangepast aan de ondergang van de zon.
Bij de kwekers is deze week een kuur tegen Paratyphus door het water gegaan. Ik hou dit vol tot en met de derde week van november. Dan zijn de duiven klaar voor de kweek, althans de kweekduiven. De vliegduiven zitten nog steeds door elkaar. Ik heb onder de roosters bij de jongen alles schoongemaakt, maar voor de rest weinig. Wel heb ik vandaag de kwekers gedruppeld tegen luis.
De duiven krijgen onregelmatig een bad en het voer wordt wel schraler. De duiven moeten nog één pen gooien of hebben de laatste reeds gegooid. Over het voer gaat dan de zelf gemaakte olie met knoflook en ui en dan met biergist erover...
Het voer bestaat uit Ruimengeling, gerst en onkruidzaad.
Vorige week vergadering gehad over de vereniging en alles schijnt goed te gaan. Het gebouw is opgeleverd en men was bezig aan de vloer.
Wel heb ik vandaag mijn Unikon systeem losgekoppeld en aan de buitenkant schoongemaakt en binnengelegd. Verder eigenlijk weinig nieuws onder de zon, we moeten even afwachten of het conservatisme in de duivensport nu eindelijk verliest van de vernieuwingsdrang. Alles bij het oude laten is geen oplossing.. Ik zag in het Spoor der Kampioenen een leuk staatje van ingekorfde duiven, aantal vluchten e.d. maar de schrijver had blijkbaar geen data van de afdeling 4 Limmburg...... jammer want volgens mij gaat daar de duivensport het hardste achteruit en kunnen we leren van de fouten die daar dus nog steeds gemaakt worden... ik denk ... te veel vluchten en op zondag vliegen, door de weeks vliegen m.a.w. een overkill aan vluchten...
Week 39-41
In deze weken is het rustig in het duivenhok. Ik heb het hok van de kwekers schoongemaakt onder de roosters en in de broedhokken en deze gescheiden van elkaar. De Doffers zitten in het hok met de broedhokken en de duivinnen in een weduwnaarafdeling. Daar blijven ze zitten totdat er gekoppeld gaat worden. Dan worden de vliegers pas gescheiden. Waarom dan pas... deze worden gekoppeld pas in maart en dan is die periode niet zo lang.
Toen ik terug van vakantie kwam was het donker weer met veel regen, dus heb ik de daglichtlampen weer op de timers gezet en deze gaan met het daglicht mee. Er wordt dus nu in het hok bijgelicht op dit moment van 0800 tot 1900 uur.
tevens heb ik alle duiven weer in de handen gehad en er twee verwijderd. Een kweekduivin welke niet meer legde en een jong welke me wel aanstond maar er dermate slecht uitzag dat ik het tijd vond om deze te verwijderen. De andere zagen er prima uit, dus dat komt goed.
Ook worden de duiven nu regelmatig losgelaten, en dit alleen als ik op tijd thuis ben of in het weekend. Ik probeer één keer per week een bad erin te zetten. Meerdere keren per week krijgen de duiven zelfgemaakte knoflookolie plus biergist over het voer. De zelfgemaakte knoflookolie maak ik door een fle olijfolie te nemen en er dan een hele bol schoongemaakte knoflook erin te snipperen. Deze kan je een week alten staan en door regelmatig even te schudden worden de knoflooksappen afgegeven aan de olie en gemengd.
Tevens zorg ik dat grit/roodsteen en de allerhandebak gevuld blijven. Ook krijgen ze twee keer per week een deel van de voeding met onkruidzaad. Dus dan 2/3 ruiwinter extra en 1/3 onkruidzaad. Op deze manier hoop ik dat de veerproduktie opgang blijft.
Nu ben ik alleen nog op zoek naar een grote kweekbak voor in het kweekhok. Het liefst eentje van 100 cm x 45cm x 60 hoog of zo... Ik denk dat ik even op de NPO Houten Beurs ga speuren naar een mooi model.
Op een verkoop van het NIC Damwoude heb ik nog een Arie Dijkstra dofferte gescoord. Dit late jong zit nu bij de kweekduivinnen. Het is een kleinzoon van zijn superkoppel Zoon Donkere Kweker x Venus via vaderskant en de moeder is ook weer een kleindochter van de Zoon donkere kweker. Dit doffertje kan ik pas koppelen ergens in April dus hebben we nog wat geduld met deze.
Verder hoop ik deze weken even langs te kunnen bij Peter de Haan om de duivin op te halen voor het kweekhok.
Dan zijn we weer een beetje qua kweekhok op tal.
Op Toppigeons komt de dochter van Guus x dochter Miss Bergerac (rechtstreeks Batenburg vd Merwe) in de verkoop.
Ook moet ik het vlieghok nog aanpassen met inloopgaten met dringers voor de vliegers..
Op verenigingsgebied een teleurstelling verwerkt. In de krant moest ik vernemen dat het nieuwe gebouw van onze vereniging is opgeleverd. Wij als leden hebben helemaal geen bericht gehad dat het gebouw is opgeleverd. laat staan een bericht om eens te komen kijken. Ik ben benieuwd hoe er verder gecommuniceerd gaat worden. Ik zie wel waar ik volgend jaar weer moet gaan inkorven.....
Een tip: Ik heb houten A4 fotolijstjes op de kopgetikt met een plastic ruitje. Deze heb ik bij elk hok hangen en daarop kan ik aantekeningen maken met een whiteboard stift. Deze heb ik in het halletje hangen en kan ik dus altijd gebruiken. Erg handig om snel even aantekeningen te maken of voor een tijdelijke verzorger bijvoorbeeld.
week 34-38
In deze weken de huiskamer dusdanig klaargemaakt dat we op vakantie kunnen. Na de vakantie moeten er nog een aantal dingen gebeuren, maar dat zien we dan wel.
De koffers worden ingepakt, de beschrijving voor de verzorging wordt gemaakt. De voormalige kweekmanager zal de honneurs waarnemen, dus dat komt goed.
Wij zijn een dikke 2 en een halve week weg en zijn dan 6 tijdzones weg. Lekker even de knop op vakantie en weg uit de dagelijkse sleur.
Ik hoorde dat de duiven lekker doorruien. Voor de vakantie had ik alle broedhokken gesloten in het kweekhok en vlieghok, behalve bij een koppel waar nog een jong lag in het vlieghok.
Als ik terug ben zal ik de kwekers scheiden en de vliegers eens goed door de handen laten gaan. Eerst kijken wat doffer en duivin in, dan kijken welke me wel en niet bevallen en dan een selectie maken.
In principe mogen alle jongen en jaarlingen blijven, maar als ze me echt niet bevallen qua bouw en uitstraling gaan ze er toch uit.
Dan heb ik nog een afspraak met Peter de Haan om een duivin uit te zoeken uit zijn jaarlingen. Door omstandigheden heeft hij niet gevlogen maar heeft wel een mooie ploeg jaarlingen zitten. Deze dame gaat zeker naar het kweekhok.
Peter heeft met Castricum Verweij een superkweekhok dus ik hoop dat het wat zal zijn.
Verder dus weinig nieuws. Ik zit nu op het vliegveld te wachten op mijn vlucht naar Amsterdam. Door het Wireless beschikbaargestelde internet kan ik dit even doen.
week 32 en 33
In deze weken vrij weinig met de duiven gedaan naast het normale voer, water en uitlaatwerk. Wel de jongen nog twee keer weggehad naar 10 kilometer en 70 kilometer. 10 kilometer omdat er ook nog een paar nieuwe jongen bijzaten en omdat ik ze na een aantal weken weer even wilde opleren. En naar 70 kilometer lekker gelost tussen de duiven van de wedvlucht Chimay door,zodat ze daar ook weer van konden leren. Ik heb ze wat losjes geteld en volgens mij mis ik er geen of één. Ik ga ze nog een paar keer wegbrengen en dan vind ik het prima. De rui treedt in EN ik heb op dit moment even geen tijd voor opleren, inkorven e.d. We zijn met een grote veranderingen bezig in ons huis dus daar gaat veel tijd inzitten.
De eerste selectie van de kwekers is gemaakt. Er komt nu nog een duivin uit Guus x dochter Miss Bergerac (van Batenburg - van de Merwe) op Toppigeons te koop begin september. Als dat klaar is dan ga ik dus terug naar 8 of 9 koppels. Dit laatste hangt af hoe straks de verhouding doffers/duivinnen is bij de nieuwkomers. Ik heb een jong van de Arjan van Ben en An van de Peppel (10e nationaal Barcelona en 19e internationaal 2009). Ik heb een kleinkind van de Euro van van der Wegen via Hans Eijerkamp en Znn. Dan heb ik een jong van Ed Hooyschuur uit een echt top kweekkoppel weten te bemachtigen. Dan heb ik nog twee jongen van Hans Eijerkamp en Znn met daarin vooral Wijnands lijnen. Deze wil ik graag op elkaar hebben.
Wat er dan overblijft is:
4 duiven (2x doffers en 2x duivinnen) van Cees van der Laan
1 duivin van Cliff Krancher
1 doffer van Ewoud van der Weijden
1 doffer van FPP (kleinzoon Leo)
1 duivin van FPP (kleindochter Donkere Barcelona)
1 doffer van Heinz Seegmuller
1 duivin van Hans Eijerkamp en Znn met veel Wanroybloed
1 doffer van Arie Dijkstra uit de 1e nationaal Ruffec
1 duivin van Ger Bijenhof inteelt Gerrit (Zoon Witbuik)
1 jong Ben van de Peppel
1 jong Ed Hooyschuur
3 jongen Eijerkamp en Znn
Als ik dus nu alles tel dan zitten er dus nog 6 oude duivinnen en 6 oude doffers. Dus tussen die jongen moeten er dus 3 doffers en duivinnen tussenzitten. De twee Eijerkampjongen met veel Wijnandsbloed zijn uitgewend, dus deze kan ik altijd nog opleren als dat nodig mocht zijn. Ik heb wat twijfels bij de duivin van de twee Wijnandsen, dus of deze de selectie haalt, weet ik nog niet. De tijfels bestaan vooral uit de bouw en de moeite welke het had om in de eerste maanden bezond te blijven. Verder heb ik nog een drietal jonge doffers die wel opgeleerd zijn, maar ook richting kweekhok kunnen. Mogelijkheden te over.
Dus ik heb als alles klopt nog één duivin speling. En deze komt hoop ik van een topkweekhok in Noord-Holland waar ik nog een bon moet verzilveren. Ik ga daar dus om een duivin.
Bij de vliegers ben ik er ook wel uit. Ik heb ongeveer 12 koppels jongen die door kunnen stromen. Dan is er maximaal nog 6 koppels ruimte voor oude duiven.
Deze selectie vind pas plaats wanneer ik de doffer/duivin verhouding weet bij de jonge duiven. Dus dat kan nog wel even duren. Wat moet er nog gebeuren voor de eerste week september? Het kweekhok moet schoon en de broedhokken moeten dicht. Dan kan ik de duivinnen en de doffers gaan scheiden. De duivinnen gaan naar het weduwduivinnenhok en de doffers blijven zitten.
Dan half oktober ga ik de vliegers scheiden en dan gaan de duivinnen en de kweekduivinnen naar het jonge duivenhok en de vliegdoffers gaan naar hun eigen afdeling.
In November krijgen ze allemaal een 21 dagen kuur tegen paratyphus. En dan hoop ik met de kerst de kweekduiven te kunnen koppelen. Ook heb ik dus nog een groot kweekbroedhok nodig waar ik een koppel in kan opsluiten met een lade eronder. Ik ga mijn licht eens opsteken op de NPO Manefestatie in Houten.. Verder ga ik in de weduwnaarsafdelingen een enkel schapje ophangen en een ingang maken via een paar trengels of dringers. dan kunnen de duiven uit de gang voor de hokken als de schuifrekken dicht zijn toch naar binnen.
Dus plannen genoeg.
Week 30 en 31
Zo begint het vluchtseizoen en zo is het weer ten einde. Ik had nog wat laatste kans ouden naar Cahors gestuurd en geen van deze heeft mij meer aan het twijfelen gebracht. Niet één dacht zijn best te moeten doen in de door regen geteisterde vlucht. De overige duiven in concours kwamen soepel naar huis, dus gewoon niet goed genoeg....
De jongen zijn die zaterdag naar Nieuw Vennep gebracht. Ik loste ze om 14.45 uur, ongeveer gelijk met de thuiskomst van de Bloisduiven. Maar daar trokken ze zich gelukkig niets van aan. De zondag erop in het karretje naar De Lier (75 km). Deze gaan altijd los om 11.00 uur en in reed om 12.30 uur vanuit Castricum gespannen naar huis. Het was behoorlijk donker en hier en daar regende het licht. Maar bij thuiskomst waren er reeds 14 terug en een uur later kwam de laatste nummer 24. In de loop van de week is er nog eentje terug gekomen van Nieuw Vennep... dus 25 duiven lekker opgeleerd. Nu gaan ze nog een paar keer met de vereniging mee en dan is het prima. Ik was begonnen op 10 kilometer met 28, dus slechts 3 verliezen totaal. Verder staan er nog een handvol te trappelen om opgeleerd te worden. Ze stormen nu letterlijk naar buiten om lekker te gaan dollen en trainen.
Ik heb verder weer een stap in de selectie gemaakt in het kweekhok. Ik ga terug naar 8 tot 9 koppels. Ik zoek nog een mooie oplossing om een koppel langer op te kunnen sluiten EN ook als open broedhok te gebruiken. Iemand ervaring?
Op duivengebied gebeurt er verder vrij weinig..
Verliezen van jonge duiven
het schijnt dit jaar weer dramatisch te zijn. Wel hoor ik van liefhebbers die meerdere jonge duivenhokken hebben, dat de hokken met verduisterde winterjongen de meeste verliezen te noteren hebben. Dit in vergelijk met de hokken die niet verduisterd zijn en de jongen herbergen die net aan mee kunnen. De laatste categorie heeft bijna geen verliezen. Waarom dan?
De winterjongen ruien zich suf als ze zich bekend moeten maken met de omgeving. Ze vliegen dan bijna niet rond het hok en de orrientatie heeft dan ook manco's. Daarna gaan we nog eens hun levensritme verstoren door te verduisteren en dan deze verduistering vlak voor de vluchten en de opleerdrachten te verwijderen. Weer een klap op de jonge levens van een winterjong. Meestal dan treedt ook de Coli het hok binnen. Aanslag nummer drie. En dan moet er nog even snel worden opgeleerd met de eigen auto. Het liefst zo veel mogelijk keren. Dan beginnen de opleervluchten. Lekker op 40 kilometer met duizenden duiven los. ja ze lossen de koppels om de 5 minuten, maar denkt nu iedere duivenliefhebber dat de jongen uit de manden sprinten en direct richting huis gaan?
Ik denk dat 10% dat doet en de overigen gaan rondtoeren. Want het is toch prachtig... normaal worden ze opgeleerd rond de middag of erna en nu al om 0800 uur 'smorgens. Oude duiven met de jonge duiven meegeven is bij vele afdelingen niet wenselijk... maar deze zijn wel gewend om direct naar huis te vertrekken... en komen wel normaal thuis.
Als een jong dat overleefd heeft gaan we met oost en west Nederland lekker naar dezelfde lossingsplaatsen en doen weer hetzelfde. Om de 10 minuten lossen, eerst een westelijke afdeling en dan lekker een oostelijke. De naieve duivenliefhebber denkt natuurlijk dat zijn duiven, die westelijk moeten zijn niet met de oosterlingen meegaan en andersom... Kruislossingen zijn ook een crime voor een jonge postduif. Dan hebben we ook nog Poolse lossingen die lekker van west naar oost trekken.
Over de verduistering. Veel overnachtliefhebbers verduisteren niet, hebben minder of geen last van Coli en grote verliezen van jonge duiven. Vroeger werd dit ook niet gedaan en waren de verliezen veel minder.
En het excuus dat in België men ook in Mei begint met de jonge duivenvluchten gaat ook niet op. Kijk daar eens hoeveel verliezen er zijn van jonge duiven EN liefhebbers die het overvolle programma niet kunnen bijbenen.
Oplossingen volgens mij:
1. Jonge duiven beginnen rondom 1 augustus... het weer is dan stabieler, en
2. je hebt dan geen winterjongen meer nodig en hoeft niet meer te verduisteren. Hierdoor minder Coli en andere aanverwante zaken.
3. Natuurlijk loopt men dan spaak met de natoer, maar doe het dan anders...begin de natoer dan na de 4de of 5de jonge duivenvlucht als een soort van 2de toer voor de jongen maar ook voor oude duiven. De hele maatschappij evolueert (op de FIFA en de duivensport na...) en de meeste sporten en andere vormen van ontspanning ook. Dus wij als duivensport moeten dingen ook anders gaan doen!
4. Lossingen beter coördineren dus oost-Nederland blijft in het oosten, west Nederland in het westen en het midden in midden. Dus de scheidingslijnen moeten strakker worden gehanteerd. Dit vooral met de jonge duivenvluchten.
5. Stimuleer het meegeven van oude duiven op de eerste 4 jonge duivenvluchten.
6. Los de opleervluchten van een afdeling niet in één keer maar voor mij part in delen van 100 duiven per keer en wacht dan 10 minuten. Ja de lossingen duren langer, maar werken beter. Alleen de laatste kan men in grote groepen lossen.
Wie denkt er anders of heeft aanvullingen hierop?
week 29-30
Bordeaux is weer verleden tijd. Ik had mijn Unikon SMS service aanstaan, dus kon rustig slapen. Om 8.15 uur wakker geworden en eens naar buiten gekeken. Mooi weer, maar bij mij rustig. Toen even op internet naar www.duiven-forum.nl voor de eerste meldingen. Daar stond dus een posting van Cliff K. dat Ben en An van de Peppel om 6.14 uur zaten... ik naar de NPO site en daar de bevestiging... een 1e nationaal !! An even gebeld en uitgebreid gefeliciteerd. U kunt er alles over lezen in het NP-orgaan, Spoor der Kampioenen, de Eijerkamp site en meer van dit soort bronnen. Het is nu vrijdag en de hele week worden ze al gebeld door kennissen, vreemden en anderen wat natuurlijk erg leuk is. Jammer is wel dat tot de woensdag nog niets gehoord is van de afdeling, het rayon en de ZCC. Een prestatie als deze komt niet vaak voor... ik denk dat het bij ons in de vereniging de laatste keer de toenmalige combinatie Dekker van den Herik was die een eerste nationaal vloog in 2004.
Zelf klok ik om 11.04 een twee-jarige doffer welke ook prijs had van St.Vincent. Hij kwam als een speer uit het oosten. Echter 4 uur later was ik bij dokter Cliff om de duif te laten naaien. Hij was gewond aan zijn krop thuisgekomen. Twee gaten in de binnenkrop en een grote scheur in de buitenkrop. Nu op vrijdag zit hij weer los op het hok en paradeert vrolijk achter zijn duivin aan. Ik heb hem 4 dagen totaal vast gehad met water en voer. Dit weekend mag hij weer los. Mijn tweede komt om half 2 en deze zit er in Noord-Holland niet meer in. Nummer 3 is nog net terug, maar die is nog nooit op tijd geweest. Die eerste zit trouwens dik 1 op 13, dus een prima klassering.
Voor Cahors a.s. dinsdag gaan er weer een aantal mee, waarschijnlijk ook de tweede duif vanBordeaux. Ze gaan vanavond de mand in naar Duffel met de jonge duiven. Kunnen ze zich even scherp zetten. Ik heb ze afgelopen maandag al meegehad naar Bergambacht, waar ik bij Bob Jansen een toppertje mog ophalen. Ik kreeg er twee mee, eentje zit bij de jongen. Deze ging spontaan dinsdag naar buiten en ging rondvliegen.......... 's avonds was deze weer binnen... over orrientatie gesproken. Wij doen altijd maar voorzichtig met jongen en dan dit.... Amper 24 uur in het hok. Deandere was erg jong en zit nog in een broedbak met water en voer.
De jongen heb ik afgelopen maandagmiddag laat naar Pontje Buitenhuizen gehad. 28 gingen er los. Buitenhuizen is ongeveer 10 kilometer. Normaal duurt het een tweetal uren voordat er duiven komen, maar nu reeds na een 30 minuten draaiden de eersten. Ik wil altijd graag dat ze gelijk alleen komen, omdat ze dan het meeste leren. Donderdagmiddag waren er weer 26 gearriveerd toen ik de jongen weer in de manden heb gedaan om ze weg te brengen naar de Wielerbaan in Sloten, Amsterdam. Dit is ongeveer 20 kilometer weg. Na een 2 tal uren waren alle jongen weer thuis op het groene honk. Ik leer de jongen altijd 's middags op, daar ze dan minder gaan trekken en meer richting huis gaan. Tevens trainen ze altijd aan het einde van de middag, dus ik denk en hoop dat de trek naar huis dan wat groter zal zijn.
Ik tel de jongen meestal niet... ik kijk of ze er ongeveer allemaal zijn en verder niet. Ik zie wel wat er de volgende keer weer precies in het hok zit. Het kan dus zijn dat er jongen tussendoor nog terugkomen. Deze gaan dan gewoon weer mee.
De volgende stap zal ergens bij Nieuw-Vennep zijn.. Dit is ongeveer 35 kilometer... ik hoop dit zaterdagmiddag te kunnen doen, voordat of nadat Blois voorbij is gekomen.
Ik maak dus grote stappen met de jongen... eerst 10,dan 20 dan ongeveer 30 kilometer. Na deze drie keer kunnen ze de mand in. Gaat het zaterdag niet, dan denk ik dat ze zondag toch in het karretje gaan naar de Lier wat ongeveer 70 kilometer is. Ze trainen goed aan huis, dus de afstand mag en zal geen probleem zijn.
Alle jongen die 2 pennen of meer gegooid hebben gaan de mand in. Ook als ik dit tussendoor constateer, dus wanneer ik al op 20 kilometer zit, gaan ze er gewoon in. Dit gaat meestal wel goed.
Voor deze opleertochten heb ik ze een drietal keren al in de mand gehad. Voor de enting, en twee keer bij een inventarisatie. Die twee laatste keren heb ik ze uit de mand gelost voor het hok en op 1 kilometer. Dat laatste om aan de auto te wennen.
Verder hebben de jongen twee weken geleden zichzelf opgeleerd. Ik had ze los gelaten voor de training om 15.30 uur. Ze trokken weg en om 17.30 was er een enorme regenbui.... Hieruit viel ongeveer 25 milimeter water. Ik miste er toen nog 25......... deze zijn stuk voor stuk terug gekomen. Eentje had een jong uit Akersloot bij zich en eentje heb ik in Castricum opgehaald.. dus ze hadden hun training en opleer al gehad...
week 27 en 28
In deze weken staat de duivensport op een laag pitje. Door de weinige oude doffers die ik heb om mee te vliegen heb ik even stil gestaan. Tarbes niet ingekorfd, dus twee weken duivensport vrij. Verder hebben er heftige zaken plaatsgevonden in mijn schoonfamilie, dus de focus is even anders dan normaal.
Maar gisteren een 3 tal ingekorfd voor Bordeaux. het weer ziet er redelijk uit en de duiven super dus we zullen zien. Ik heb ze drie keer meegenomen naar Amstelveen en een keer ingekorfd voor een jonge duiven oefenvlucht. Ik weet niet hoe dat bij u toegaat, maar het inkorven van oude duiven op jonge duiven (oefen)vluchten stuit altijd op verzet. Waarom snap en weet ik niet, want de oude duiven kunnen toch als gids dienen. Ik was in de vooronderstelling dat jonge doffers en duivinnen op de jonge duivenvluchten gescheiden werden, maar volgens een niet bestuurslid en een nooit jonge duiveninkorver konden ze er niet in. Maar een medelid was zo aardig om 4 oude doffers bij zijn jonge duiven toe te laten. Bij het wielrennen heeft commentator Maarten Ducrot het altijd over het oude en nieuwe wielrennen, bij onze sport bestaat helaas alleen nog maar de oude duivensport. Vast geroeste ideeën en bestuurders voeren de boventoon. Het lijkt wel op de FIFA met onze vriend Sepp Blatler. Nu hebben wij een NPO bestuur met een goed nieuw plan met ideeën, maar de Seppies van de duivenwereld (lees afdelingsbestuurders) houden de boot af en gaan verder met de eigen koninkrijkjes (afdelingen) en het verkrachten van de duivensport.
De jongen trainen steeds beter en leren zich zelf op. Afgelopen maandag om 15.30 uur eruit en om half zes een bui met ongeveer 2 cm neerslag in 20 minuten. Ik moest er toen nog 25.... gisterenavond (dinsdag) nog 6.... gelukkig zijn het overnachters...Ze hadden een duif uit Uitgeest opgehaald, dus ze hebben hun kilometers weer gemaakt. Ik wil ze in juli op gaan leren en dan op de natoer enkele keren meegeven.
De kweek is gestopt. Ik doe nog een samenkweekje met Ed H. en mag nog een jong ophalen bij de meesterkweker Bob Jansen. Hij kweekte voor Rik Ros de eerste nationaal St.Vincent 2009... Dan heb ik ook nog een laat jong uit de kwekers te goed van één van de beste fondkweekhokken van Nederland dus.... we hebben weer hoop.
Bij anderen doen mijn kweekjes het super. Ben van de Peppel kreeg van de zware Cahors zijn eerste twee duiven welke jaarlingen zijn en door mij gekweekt zijn. Van de 30 duiven mee is dit een leuk resultaat.
Dit weekend de duiven dus mee op Bordeaux...... Veel plezier...
week 25 en 26
St.Vincent was weer een mooie zware klassieker. Vriend Cliff maakt een superuitslag, (1 en 5 in het NIC) en zelf pak ik er ook eentje van de 3. Dit is tot op heden ook de enige die thuis is gekomen. De andere twee hadden dus niet de doorzettingsvermogen voor dit soort opdrachten.
Verder gebeurt er eigenlijk vrij weinig. De jongen krijgen mandtraining en worden op kleine stukje losgelaten. Met het warme weer staat de opleiding even stil, want dit is geen weer voor jonge duiven. De oude heb ik niet mee naar Cahors en het volgende weekeinde zal het ook rustig zijn op duivengebied. De week erna denk ik erover om Tarbes in te korven. Wel wordt er even naar het weer gekeken, anders gaan ze de week later mee op Bordeaux.
Dus weinig nieuws deze weken !
Week 23 en 24
Voor Bordeaux dus 3 duiven ingekorfd. Gewoon gelost om 12.45 uur op de vrijdag. Het bericht van www.desmsduif.nl was weer een hele mooie. Ons eerste weerbericht, verzorgd door ZIMOA en door ons geregeld werd meegestuurd. Dit weerbericht geeft de weersituatie bij lossing en op de vlieglijn weer. Toch weer een extra van www.duiven-forum.nl in samenwerking met www.desmsduif.nl en ZIMOA.
De volgende dag bij Cees voer gehaald en daar hoorde in dat Dirk Pals in Bovenkerk gedraaid/gepiept had.
Dus naar huis gegaan en mijzelf geinstalleerd onder het zonnescherm. De meldingen kwamen redelijk langzaam binnen.
Om 13.40 schrok ik van de plof die de 824 op de spoetnik maakte. In één streep kwam hij aangesneld. Melding 20 in het inkorfcentrum en dik 1 op 10 in de uitslag. Met drie duiven mee en de voorgeschiedenis was ik tevreden. Op maandag kwam nummer 2 en op nummer 3 kom ik nog terug.
In het kweekhok heb ik zes duiven verwijderd om het een beetje rustiger te maken. Het was er gewoon te druk. 12 koppels is echt teveel, vooral als er gejaagd wordt door de doffers. Ik ga nu terug naar 8 of 9 koppels straks in de winter en heb dus nog een slag te maken....
De vliegers heb ik in het weekend van Bordeaux gewoon bij elkaar gehouden om wat meer connectie te laten krijgen met het hok. Wel heb ik besloten om geen jaarlingen meer in te korven. Wel een paar keer opleren met het karretje, maar niet meer inkorven op de vluchten. Met de oude ga ik wel verder, maar dan alleen met de doffers op nest. Tevens bekijk ik het vlucht op vlucht of ik inkorf en wat.
De jongen hebben we afgelopen zaterdag ge-ent tegen paramixo en handmatig via de strijkmethode tegen pokken. Tijdens het enten kreeg ik telefoon uit Canterbury, Engeland. hij had een duif van mij had opgevangen en via de NPO telefonisch (hulde!!) mijn nummer had gekregen. Deze duivin, van Bordeaux, was dus iets van de lijn afgeweken. Deze niet duivenliefhebber heeft de duif een mixture van granen gegeven en had de duif in een kooitje (hij had zangkanaries of iets dergelijks) Hij had de duif nu 4 dagen bij hem en had haar al twee keer eerder losgelaten, maar ze kwam steeds terug. Toen belde hij mij... ik ben bezig geweest met het zoeken van een duivenliefhebber daar in de buurt.... en toen kreeg ik een mailtje dat de duif was ontsnapt met het voeren (een mailtje van even na 12 uur). Zit ik net even voetballen te kijken valt de duivin uit Canterbury om even over half zes... zo'n 300 km over het Kanaal... ze heet vanaf nu Canterbury Red en de man in de UK was delighted... en ik ook...
Dus van Bordeaux 3 van de 3.
Gisteren voor St.Vincent 3 duiven ingekorfd. 1 op nest, 1 op drijven (zijn duivin is dus Canterbury Red) en 1 onke doffer met veel vorm en terrirorium drift. We wachten weer af, want het weer in Zuid-FRankrijk is om dit moment dramatisch... (ze spelen nu de Zeeuwse watersnood na van 53...)
In de komende weken wil de jongen op gaan leren.
Week 21 en 22
Ik zit in een diepe dip. De voorbereidingen op het vorig weekend van Orleans en Strombeek verliepen prima. Alle St.Vincent duiven en de jaarlingen ingekorfd voor Orleans. Wederom 7 jaarlingen zomaar weg. het was niet een soepel vluchtje, maar je mag verwachten dat de duiven dan gewoon doorkomen. met vele erover gepraat en ook nog naar Kockengen gereden op de maandagavond. Niets gevonden en ook de mest op de kweek laten zetten. Ook de mest opgestuurd naar Breda. eens kijken wat daar uitkomt. Dus gisteren slechts 3 duiven ingezet voor Bordeaux met in mijn achterhoofd..."kijken hoe het gaat, gaat het niet dan stop ik met de oude duiven..." Conclusie is wel na alle gesprekken dat meerdere personen dit wel hebben meegemaakt met een nieuw hok. de duiven lijken zich prima te vermaken en trainen goed, maar dan is er toch geen klik met het hok. Op Orleans wel een 32e in de vereniging tegen bijna 400 duiven, en dat voor een 3 jarige.. Dus we wachten dit weekend even af en dan kan het spoor twee kanten opgaan. Of de focus gaat naar de jongen, de vliegers worden weer gekoppeld en het kweekhok wordt teruggebracht naar 9 koppels. Of we gaan met de oude duiven toch door, maar dan moet aankomend weekend wel goed verlopen.
Als de duiven gewoon gezond zijn en toch grote verliezen, dan wordt goede raad duur en dan moeten we conclusies trekken uit ervaringen van anderen.
De jonge vliegen prima, stormen nog steeds het hok uit en de aller jongsten vinden (bijna) altijd de ingang weer.
Het was wat kort deze week..
Week 19-20
Ik besloot mijn vorige week redelijk positief. Nu ben ik dat van nature, alleen het Moederdagweekend zal ik toch even niet vergeten. Ik mis er nu nog 6. Maar even naar dat weekend terug. "Gelukkig" was ik niet thuis op de zaterdag en de zondag. Ik had twee dagen Giro d'Italia ingepland. Dus een dag in Amsterdam kijken naar de proloog en in de loop van de middag naar mijn mobiel (SMS van mijn Champ +), waar het overigens de gehele middag droog was..., en de zondag afsteken in Utrecht voor de eerste etappe, en wederom mijn mobiel in de gaten houdend. Ik had het hele hok mee, inclusief enkele dames welke door eieren leggen e.d. weinig vluchten mee waren geweest. Ik had ze net op weduwschap staan, 3 dagen. Conclusie zaterdagavond.... ik kwam om 19.00 uur thuis toen had ik er 3. Tot 21.30 uur kwamen er duiven door en toen had ik er 12. Aan het einde van de zondag had ik er 21. Drie opgevangen, één bij particulieren in Rotterdam, dus opgehaald (met 5 missende broedpennen !) één bij Antwerpen (mijn eerste van Marseille 1 op 10 vorig jaar!) en deze is ook weer terug met 4 missende broedpennen en één op maandag in Middelburg. Op deze zaterdag kwam er nog eentje door dus totaal 25.... en twee herstellende van ik denk een roofvogel of een draadje, de missende broedpennen.
Inclusief het koude Kl..te weer werden de duiven niet echt beter. Ze herstelden traag ondanks het vetrijke voer (voer met knoflookolijfolie en biergist) Maar toen de zon en de temperaturen weer een beetje opliepen gingen de dames en heren weer beter trainen. De doffers gingen weer scheuren en klapperen en de duivinnen trainden toch een minuut of 45.. (vorige jaren met het oude hok was dat altijd minder.... toch het andere hok ??)
Dus goede raad was duur en ik heb alle duiven even bekeken. De oude voor Bordeaux en StVincent gingen naar Chimay (met de opdracht wat lekkers voor de baas mee te nemen) en de jaarlingen zondagmorgen in het karretje naar de Lier. Op zaterdag kwamen de ouden super naar huis. Binnen 17 minuten waren de 9 weer present. De jaarlingen van de Lier gingen ook goed dus het vertrouwen is weer een beetje hersteld. Deze week even nadenken met het programma erbij voor de rest van de tijd tot de tweede dagfond en BordeaUX/st. Vincent. De jaarlingen kunnen naar Orleans via het karretje volgende week op zondag. De Bordeauxduiven kunnen nu nog twee maal karretje en de StVincent duiven kunnen karretje, Strombeek, karretje, karretje...
Want het is nu week 20 geweest, Bordeaux is week 23 en StVincent week 25. Jaarlingen kunnen week 22 Orleans en 24 Bourges en week 26 Tours of Bordeaux ZLU. Week 28 en 29 respectievelijk Montauban en Bordeaux. Ik split de jaarlingen altijd in ploegjes, zodat ik bij een slechte vlucht altijd niet alles erop heb staan. Tevens kijk ik naar het weer, wordt het echt heel zwaar, dan gaan er geen jaarlingen mee. Ik heb als uitwijk nu nog Cahors in het laatste weekend. 3 dagfondvluchten is voor de jaarlingen voldoende. Nationaal Blois en Chateauroux komen daarvoor helaas te laat, want ik heb ze graag in een massale grote nationale lossing als test.
De jongen stormen elke dag het hok uit en gaan dan als gekken te keer. Nog steeds niet in een koppel, dat is het enige wat mij een beetje bevreemd.
De kwekers zitten op hun laatste jongen. Eindelijk, want het mag ook wel eens een rondje loos broeden worden voor ze. Ze zien er super uit, doen het goed, maar toch. Twee duivinnen leggen niet meer, waaronder de Merel. Ik heb daar eieren onder geschoven. De Merel heeft trouwens twee nesten wel gelegd en daarna niet meer. Ik zou het erg jammer vinden als ze niet meer legt.
Deze week ook nog een 4 tal jongen erbij gekregen, waarvan twee voor het kweekhok van 2011. Deze twee zijn kinderen van de Arjan, de 10e nationaal en 19e internationaal Barcelona 2009. Verder heb ik een bonnetje verzilverd bij Comb. Steenbeek en Zn in de Bilt. We zullen zien wat deze waard zijn op de vluchten.
Week 18..
Druk weekje achter de rug. Allereerst bijna alles ingekorfd op Nijvel. Welke dan niet, nou 1 duivin ontsnapte tijdens het inkorven thuis en twee waren van de vorige vlucht later thuis gekomen. Toen de duiven op zaterdag thuis waren heb ik op zondag mijn nieuwe Champ+ aangesloten. Mijn Pa had een handig kastje gemaakt voor aan de buitenkant van het hok en had dit gegrond. Ik heb het kastje op zaterdag nog een kleurtje gegeven en dus kaon het op zondag opgehangen orden. Bluetooth telefoon geprepareerd en opgehangen boven de deur. Ik heb de telefoon op de oplader geplakt met 2 zijdig klevend plakband en daarnaast nog een Tyrap gebruikt voor de zekerheid. De telefoon is nu altijd opgeladen en hangt dus aan een stekkerdoos boven de deur.
Verder weer wat jongen geringd. Voor de bonnenkopers zijn nu alle jongen geboren.
De vliegers gaan goed. Ik begin ongeveer 14 minuten na de eerste duif en dat vind ik prima. Binnen een 30-tal minuten waren er 20 van de 28 thuis... en dat is ook prima. Ze waren wel nat op de neus en borst, dus ze hebben wel een buitje over zich heen gekregen... nu maar hopen dat er geen vlukaanas bij zat, want dat kan het motortje schaden heb ik gehoord.
Woensdag heeft Ronald J. de jongen van de vliegers opgehaald. 'Middags heb ik deze vliegers allemaal voorzien van een Tricho/Orni pil en ik heb ze gespoten tegen luis e.d. samen met mijn vrouw. het was even een werkje maar dan kunnen ze er weer even tegen. gelijk de hokken schoongemaakt ondr alle roosters bij de weduwnaars en toen de duiven weer terug. Gisteren alles ingekorfd voor Laon (336 km) en ik denk dat ze zondag los gaan. Mocht u statistieken bijhouden, kijk dan maar eens naar het weer tijdens het Moederdagweekend. Vaak worden de vluchten uitgesteld naar de zondag !
De jongen vliegen als raketten, maar nog niet in een koppel. Ik moet ze nog leren luisteren, maar dat gaan we de komende weken doen.
Wel is er het eerste vreemde jong bijgekomen en wel een gift van Vokko uit de Rijp ! Ik hoop dat het een topper zal worden !
Week 16-17
Deze weken was het topdrukte bij ons thuis. Beide zitten wij in het bestuur van de Stichting Ronde van Noord-Holland en het Noord-Hollands Wielerweekend. Afgelopen weekend was het zover, dus de duiven hebben we even tussendoor gedaan. Op 18 april jl. zijn ze met het opleerkarretje allemaal naar de Lier geweest. De rest van de week trainden ze lekker en ik heb ze afgelopen vrijdag ingekorfd voor Strombeek. Alle duiven waren mee en ik moet er nu nog 3. En wederom zijn het duiven van anderen welke het niet gehaald hebben... of toch onvoldoende band met het hok of wellicht toch mindere kwaliteit. We zullen dat nooit weten.
Het was super weer afgelopen zaterdag en de melding van 53 in Wormerveer van de buurman van Cliff K. was duidelijk... Om 05 valt bij mij de eerste (jaarling voor de tweede keer de eerste) en twee minuten later de tweede. Op zondag zijn er nog zes gekomen. Ik was de hele zondag weg van vroeg tot laat dus ik weet niet hoe laat of wat. Ze hebben wel zondag 'smorgens vroeg een bad gehad en daar hebben ze gebruik van gemaakt !!
Bij de kwekers komt de derde ronde uit. Gedeelte gaat naar bonnen en een gedeelte naar het buitenland.
De jongen stormen elke dag naar buiten en darren lekker rond het hok.. Een groepje trekt al weg !
Volgende week mijn systeem definitef aansluiten !
week 14-15
De kop is eraf. Afgelopen weekend hadden we hier de eerste wedvlucht. Slechts 113 kilometer maar de snelheidsmannen waren weer lekker nerveus. Druk heen en weer rennend door ons tijdelijke, zeer ruim bemeten lokaal. We zitten in een oude dansschool en al die mannen gingen als een ruige rock and roll dans door het lokaal. We korven in op de oude dansvloer dus vandaar. Het leukste is altijd dat de toppers zich zichtbaar rustig en de mannen net onder de top zijn het meest nerveus. De toppers weten dat de duiven goed zijn en toch wel zullen komen en de net niet toppers zijn dus gewoon nerveus.
maar het was noordenwind en in de uitslag in de ZCC staat Nico de Jong uit Zaandijk bovenaan. Zaandijk ligt in het centrum van de ZCC dus dit bewijst maar weer eens dat een lossing van heel de afdeling de duiven mooi verdeeld. Want Bert Braspenning krijgt ze aan een touwtje aan de oostkant en wordt tweede. Martijn Kramer in Wormer wordt drie, dan een mooie uitslag van Combinatie de Ster uit Wormerveer en dan iemand aan de westkant van de ZCC en de een na langste afstand Jan Kuijzer uit Krommeniedijk. Ze beginnen vlak voor heel te vallen en de eerste twee jaarlingen bij mij zitten om 12 over. En dan te weten dat de jaarlingen alleen maar de Lier gehad hebben met de Hooyschuuropleer...
Bij de kwekers heb ik bijna de hele tweede ronde gespeend. De nieuwe duivin zit ook al weer op jongen en het jonge koppel gaat deze week de tweede serie eieren leggen. De eerste ronde is uitgekomen onder het koppel wat geen eieren legde. Kijken of dit de hormonen doet activeren. De derde ronde eieren worden gelegd. Hiervan gaan er een paar naar bonnen en de rest naar Ierland.
Bij de vliegers liggen nu bijna over jongen. De eerste zijn geringd en deze gaan naar het midden van het land. De vliegers trainen nu ongeveer 30 minuten en dan jagen ze echt over de voetbalvelden. Voor nestduiven is dit voor mij nieuw en mooi om te zien. Ik ben benieuwd wanneer ze op weduwschap staan hoe ze dan trainen.
De jongen beginnen, nog niet groepsgewijs, hun rondjes rond het huis maken. Elk jaar weer houd ik mijn hart vast, vooral na twee jaar geleden, toen er eentje crashte tegen het huis van twee buren verder.
Gisteren heb ik de ramen van mijn hok even een likje verf gegeven. U zult dit wel raar vinden, want het hok is net nieuw. men had de ramen en de witte tussenlatten met grondverf of een andere waterachtige substantie geverfd. Dit begon dus afgelopen winter al te bladderen en het hout werd dus al weer zichtbaar. Dus heb ik het nu maar weer geschilderd. Bij een volgende mooie dag met vrije tijd zal ik het groen ook nog maar een keer doen.
Verder bevalt het hok prima, de duiven zien er goed uit en lijken het naar het zijn te hebben. Nu nog kijken of er nog een beetje forme op wil komen. De kwekers gedijen prima met het gazenraam en de jongen idem dito. Ik heb dus wel de houtenroosters vervangen, want deze had men zelf gemaakt en die doen het nu prima in de tuinhaard . Verder heb ik mijn antennes opgehangen in mijn spoetniks. De chipringen zijn gekoppeld en deze zal ik deze week ringen. Mijn Pa heeft zich opgeworpen om een kistje te maken voor mijn systeem. Als deze klaar is, kan ik de laatste installatie doen, dat van de klok aan de antennes.
Aanstaand weekend hoop ik dat we gaan beginnen met het opleerkarretje. Dan kunnen alle duiven mooi op zondag mee. Dan zijjn ze maar een paar uur afwezig en liggen de jongen minder lang bloot. Weinig nieuws verder, Ja de www.desmsduif.nl doet het prima en ons forum met het Zimoa weer doet het ook prima. ik heb gisteren de statistieken van de afgelopen maanden opgehaald en die waren super. Suc6 de komende weken.
week 12-13
Eindelijk is de zomertijd ingegaan. Dit is voor mij erg belangsrijk want dan ik de duiven weer regelmatig loslaten. De jongen beginnen te fladderen. Deze jongen zijn deels aan het ruien geslagen in de nekken. Een deel ook niet.. het lijkt erop of het bepaalde families zijn die wel ruien en anderen niet.
De oude duiven zijn gekoppeld en broeden op de eieren. Ik neem aan dat deze deze week gaan uitkomen. Ik ben ook bezig met een geelkuur bij de oude vliegers. Deze moeten ook nog een keer de mand in voordat we ze volgende week inkorven op Meer bij goed weer. Deze week is er een opleervlucht, maar het weer is dermate dat ik dat niet doe. Ik ga geen dagen op mijn duiven wachten of deze wel of niet los gaan. Tevens is het nog erg koud.
Bij de kwekers ligt de tweede ronde en de kleuren zijn zichtbaar. Ik heb er nu totaal 27 geringd. Van bijna alle koppels heb ik er drie of meer. Eén koppel heeft nog steeds niet gelegd en deze broeden nu op eieren van een laat koppel. De duivin is van Oktober (de Oktober Fee, Inteelt naar de Gerrit van Ger Bijenhof) en de doffer is van FPP. Het koppel batenburg x FPP11 heeft voor de tweede keer eieren en die broeden dus ook op hun tweede ronde. We gaan kijken of we voor een ierse vriend een mooi koppeltje van 15 kunnen kweken. Ook zijn er nog een aantal bonnenkopers welke van de 3de ronde gaan krijgen.
De vliegers zitten vanaf deze week opgesloten achter de traliehekken. 's Avonds sluit ik ze weer op. Het leuke is dat de eerste twee keren ik een aantal spijtoptanten had die verkeerd zaten. Maar dat was snel opgelost.
Het zal mij benieuwen wat er gaat gebeuren met de vluchten Tarbes/Montauban. Men heeft deze voor het oosten en Marathon Noord gewisseld, maar hier lukt dat niet erg. Zuid-Holland schijnt weer eens tegen te zijn en Noord-Holland wil graag met marathon Noord meedoen en dus wisselen. Ik vraag mij af, waarom wisselen? Omdat we dan jaarlingen op Montauban twee weken later kunnen spelen? Waarom zetten we de laatste vlucht dan niet om van Mont de Marsan naar Bordeaux of zo.... Nu was er ook nog een oplossing om Noord-Holland dan maar weer extra te laten inkorven voor de Marathon Noord... Ze zijn GEK !! Weer een extra vlucht EN de Marathon Noord is juist ook iets voor de kleinere liefhebber daar deze competitie gaat om de eerste 2 getekenden. We zullen zien wat de wijze knarren weer bedacht hebben. Ik vind de wissel ook jammer want we hadden een mooie driesprong Bordeaux, Montauban, Bordeaux en St.Vincent, Tarbes, Mont de Marsan... Nu dus mooi voor 2 jaarsen en oudere duiven gesplitst.... Nu moeten we weer gaan toveren...
Het late koppel ga ik dit weekend in het kweekhok wennen, dan kan het duivinnenhok klaargemaakt worden voor het vliegseizoen. Verder ga ik de weduwnaarhokken voor het eerst weer reinigen op de grond onder de roosters.
Zo, dit was het dan weer even voor deze weken....
week 10-11
De voorjaarsbeurs was een zeer groot succes. Vorig jaar werd het stiller rond 1300 uur, nu was dit pas zichtbaar rond 14.30 uur. Toen begon de stroom met bezoekers af te nemen. Ik was de hele dag in de stand van Westwood Pigeons en bij ons aan de overkant stond een standhouder met 3 palets vol met manden. 2 voor 50 euro en binnen 4 uurwas hij los. Hij had ook plastic vloerroosters waarover je kan lopen en deze vlogen ook weg.
Ook de verkoop van duiven ging op de meeste plaatsen ook wel Ok... wat ik dan net begrijp is dat bij Reico Jansen het niet liep. Hij had super mooie jongen staan uit prestatieouders of met prestatiebroers en zussen, redelijk van prijs maar bijna geen verkopen om 1400 uur... Ik vond dat echt onbegrijpelijk... Hij ging ze zelf nu bevliegen en reken maar dat ze zullen gaan als de brandweer.
elf heb ik een mand, twee voerbakken, matjes voorin de broedschalen, rekjes voor in de broedhokken en een nieuwe Champ+ gescoord.
Bij mijzelf gaan de kwekers ook maar door.De tweede ronde jongen komen uit en worden geringd deze week. Verder begint de eerste ronde lekker te fladderen.
De vliegers heb ik bij elkaar gelaten afgelopen weekend.Ze mogen zelf hun partners kiezen. Ik moet zeggen dat bijna alle nestbakken bezet zijn en één koppel heeft op de vloer een nest gebouwd. Deze vliegers krijgen zo veel mogelijk de vrijheid, alleen als het weer goed is en als ik op tijd thuis ben. Ze staan nog niet strak onder commando, maar dat komt nog wel.
Straks als de zomertijd is ingegaan zullen ze elke dag los kunnen. Nu wordt het steeds nog krap om de duiven los te laten als ik thuis kom van een dagje werken.
Verder is er van het kweekhok een duivin naar Ed H. gegaan. Deze afspraak staat als sinds vorig jaar. De eitjes heb ik nog overgelegd, zodat ik van die koppeling zelf 3 jongen heb. Als vervanging heb ik op die doffer (Seegmuller) een kleindochter van de Perpignan Queen van vertelman en Zn gezet. Zij was gekoppeld aan een zoon van de Stamkweker van Cramers. Deze vale doffer heeft al vele goede kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen gegeven.
Diegene die een bon van mij hebben, mogen via de site wel even reageren. Dan kan ik even plannen welke jongen voor deze lopers zullen worden. Ik heb uit enkele koppels nu reeds 4 jongen, dus dan kan ik de volgende ronde voor deze kopers bewaren.
Week 8-9 2010
Al weer twee weken gewerkt en het vakantiegevoel is toch weer weggeëbt. Ik heb wel een derde spoetnik besteld voor de tweede weduwnaarafdeling. Toch maar wel... ik wilde eerst de weduwnaars door één spoetnik laten binnenkomen en dat ze zich dan door de gang over de twee afdelingen verdelen. Maar bij nader inzien heb ik er toch nog maar een derde bijgehangen. Deze spoetnik kwam per post op zaterdag en twee uur later hing deze aan het hok.
De eerste 12 jongen zijn nu twee weken gespeend en worden dit weekend voor het eerst losgelaten. Ik ben hier meestal later mee, want ik wil ze eerst onder commando krijgen voor het loslaten. Een ander voordeel is dat ze dan niet doelloos ineengedoken op het dak gaan zitten. Ze gaan nu gelijk de omgeving verkennen. Ze hebben natuurlijk wel al dik een week kunnen orriënteren in de spoetnik.
Ook de doffers zijn nu één keer los geweest. Twee hebben lekker een nachtje buiten doorgebracht maar deze zaten een dag later gewoon weer in het hok. Ook deze moeten dit weekend weer los. Tevens wil ik dan de duivinnen ook even loslaten.
Volgend weekend worden deze gekoppeld en dan is het maar 1 koppel om los te laten. Tevens kunnen ze dan lekker buiten ravotten met elkaar.
Dit weekend de voorjaarsbeurs. Ook dit jaar ben ik de hele dag aanwezig. Ik heb een heel lijstje af te werken. Een voerbak, een mand, even kijken naar grote kweekbroedhokken en dan nog de forumbijeenkomst. Ondertussen nog even langs bij bevriende standhouders en anderen die zich op de voorjaarsbeurs begeven. Ook moet ik nog een goed geelkuurtje hebben. We zijn dus weer lekker bezig.
De kwekers zitten inmiddels op de tweede ronde eieren. Deze is in zijn geheel nog voor mijzelf. De derde ronde gaat naar Ierland.
Ook moeten we ons deze week nog buigen over het opleren op zondagmorgen. het schema zit reeds redelijk tot goed in elkaar, alleen nu moeten we nog de meningen vragen van de deelnemers.
Groet en wellicht tot ziens op de voorjaarsbeurs.
Week 6 en 7
Nog steeds is de omgeving van het hok wit. Soms dooit het weg en dan is het ‘s nachts weer raak. Zelf wordt ik er nu een beetje moe van al die sneeuw. Allereerst moet ik elke dag er doorheen naar mijn werk en ten tweede kunnen er zoveel dingen niet. Ik ben dan ook geen wintersporter, normaal baal ik van sneeuw en dan nu reeds een week of 10 achter elkaar.
Ik kan mij voorstellen dat mensen met winterjongen zenuwachtig beginnen te worden. Het enige wat ik kan zeggen is het geduld bewaren en blijf de jongen krap voeren. Mocht de mogelijkheid daar zijn om ze los te laten, dan kan je het doen. Laat ze de eerste keer nou niet midden op de dag los, maar beter is het ze bijvoorbeeld een uur voor het donker los te laten. Roep de jongen naar binnen na bijvoorbeeld een 20 minuten. Dan zijn ze wel buiten geweest, ze luisteren dan ook en ze gaan niet slenteren over de daken.
Er zijn meerdere eenhoksraces die de jongen pas na 6 weken uitlaten en ik ken ook meerdere liefhebbers die dat ook doen. Gewoon relaxed, eerst luisteren in het hok en op commando komen, dan pas los buiten. Zorg wel dat de jongen naar buiten kunnen kijken door een spoetnik bijvoorbeeld. Diegene die je kwijtraakt met uitwennen zijn meestal niet de meest intelligente exemplaren zullen we maar zeggen. Ik moet het afkloppen, maar de afgelopen jaren ben ik weinig jongen van het hok verloren.
Deze week even lekker een weekje weggeweest. Een weekje zonder duiven is altijd lekker. Even los van de routine en even los van de dagelijkse verzorging. In zo’n week krijg ik wel weer veel zin om de duiven te gaan trainen en te beginnen met vliegen en koppelen. Gelukkig is mijn Pa altijd bereid de duiven na te lopen. Ze maken het prima en de jongen die er liggen worden geringd en nagelopen.
Bij de kwekers worden ze nu een dag of 20 en groeien prima. De ouders lopen ze goed na, er staat altijd voer beschikbaar door de voerautomaten. Ook de overgelegde eieren hebben al weer broertjes en zusjes dus dat gaat ook goed. Het koppel met de onbevruchte eieren hebben ook weer gelegd en deze eieren controleren we eind deze week. Het koppel wat niet wilde leggen heb ik weer bij elkaar gezet.
½ Maart ga ik de vliegers koppelen. Deze worden in de eerste week van maart al ge-ent tegen Paramixo. Ik laat dan ook gelijk de kwekers doen en dan zijn we daar ook weer vanaf. Lekker voor het seizoen en voor het koppelen.
Tot de volgende week.
Week 4 en 5.
De eerste jongen zijn geringd. Altijd weer een leuke mijlpaal. Ik ging de ringen halen en deze zaten in mooie zakjes van 20. Goed genummerd aan de buitenkant. De liefhebber zelf moet ze alleen even aan een touwtje rijgen... als dat nou alles is... En de bestellingen 2011 moeten in aantal van 20...
Ook de laatste 4 jongen zijn geboren van de eerste ronde. 1 koppel heeft nog steeds niet gelegd, dus deze duvin heb ik vandaag weggenomen en zal ik volgende week weer bij de doffer zetten. Kijken of ze dan wel wil leggen. Zowel de doffer en de duivin hebben al jongen gehad in vorige jaren, dus ze moeten het allebei kunnen. De jongen komen prima op, ondanks het koude weer. Door het gazen voorfront wordt het wel wat vochtiger in het hok, maar ze lijken er geen last van te hebben.
Ook heb ik in het duivinnenhok de laatste doffer en duivin samengezet. Kijken of het aan wil lopen. Anders probeer ik hiervoor een andere duivin. De duivin is namelijk van oktober, dus 4 en 1/2 maand is wellicht wat vroeg. De kwekers krijgen alles, twee soorten pikpotten (rood en grijs), bak allerhanden, Witte Molen eivoer en dan nog gewoon voer en grit. Verder heb ik een liksteen in het kweekhok liggen. Op bepaalde momenten hebben ze daar blijkbaar behoefte aan. Ik heb dit gezien bij meerdere mensen en je ziet de duiven er regelmatig aan likken. Het is een gewone liksteen, welke te krijgen is bij de agrarische winkels als de Welkoop.
De vliegers zitten lekker gescheiden en genieten van het niets doen. 1/2 maart kunnen ze aan de bak. De meeste doffers hebben wel hun bak uitgezocht. Ik ga de nummers noteren waar ze zitten, zodat we straks bij het koppelen daar geen fouten in kunnen maken. Ze mogen wel vrij koppelen, maar ik wil bepaalde dingen wel onder controle houden.
De afgelopen weken hebik getwijfeld om her en der nog een duivinnetje te scoren. Ik heb nog een paar mogelijkheden openstaan, maar ik denk dat dat allemaal niets wordt. We zullen het dan maar moeten doen met de dames die ik nu ter beschikking heb. Maar elk duivinnetje erbij maakt de selectie volgend jaar weer moeilijker. Verder heb ik nog twee meubelbonnen bij Eijerkamp, en nog diverse bonnen liggen van oa Bob Jansen (kweker 1e nationaal St.Vincent 2009), Gerard Wijman, Peter de Haan (laat jong uit de kwekers) Steenbeek en Zn (bijhok FPP), Comb de Jong, E. Holleman (de uitblinker van nat. St. Vincent vorig jaar ondanks dat zijn eerste getekenden gestolen waren uit de mand). Ik vermoed dat daar ook nog wel een kweekduifje of 2 tot 3 bijzitten. En dan moet er ook nog een koppel sneuvelen, want ik wil naar 10 broedhokken toe. Ik zoek nog twee broedhokken waar ik een koppel kan opsluiten voor langere tijd. Dus voor overkoppelen e.d. lijkt me dat erg handig. Deze zal ik gaan zoeken op de voorjaarsbeurs denk ik zo.
Verder heb ik weinig op mijn lever... o ja... de bouwvergunning van ons nieuwe lokaal is goedgekeurd. Nu nog de eerste paal....
Week 2 en 3 2010
Even zijn we weer van het witte weer af. Maar de voorspellingen zijn dusdanig dat aankomende weekend weer een vorstperiode lijkt aan te treden.
Op het kweekhok gaat alles voorspoedig. De eerste jongen moeten binnen nu en 6 dagen geboren gaan worden. Ik heb de eieren geschouwd en deze lijken allemaal bevrucht te zijn.
Ook heb ik al een koppel eieren overgelegd. Het ouder koppel is dus weer aan het jagen en de duivin zal binnenkort voor de tweede keer gaan leggen. Ìk had meerdere opties maar heb gekozen voor de Zoon 1e nationaal Ruffec van Arie Dijkstra x de rechtstreekse Batenburgduivin uit Guus x dochter Miss Bergerac. Overlegdoffer Kobus is 12 maar kwijt zich tot nu toe goed van zijn taak. De doffer welke ik in het kweekhok over had is inmiddels verkocht. Ik hoop dat de koper er succes mee heeft.
Afgelopen weekend ben ik in Blackpool geweest. We waren met 7 mannen en het was bere gezellig. Veel geouwehoerd, gedronken en duiven gekeken. Verbazingwekkend dat er zo'n 20000 mensen op het weekend afkomen. Hele gezinnen zie je ronddarren. Er zijn een dikke honderd verkopingen in allerlei hotels in Blackpool. Daarnaast is er natuurlijk the Winter Garden net alleen een duivententoonstelling en een sierduivententoonstelling, maar ook stands met allerlei artikelen op het duivengebied. Het leuke is ook dat je aangesproken wordtomdat ik the Racing Pigeon elke maamd een artikel heb staan. Mensen uit Malta, Zuid-Afrika, Engeland, Ierland, Schotland, Australië en de Verenigde Staten heb ik gesproken. Dan merk je weer dat de duivensport gewoon een wereldwijde sport is en dat de beleving erg hoog is.
Wat je ook in Houten ziet, dat zie je dus ook in Blackpool. Engelsen hebben veel over voor hun hobby en ik vind dat je dat terugziet in hun kleding en gewoonten. We hebben bij diverse verkopen gezeten en van sommige bieders zou je niet zeggen dat ze überhaupt in een huis wonen. Maar naar aanleiding van hun bied- en koopgedrag moet je toch een andere conclusie trekken. De schattingen gaan zover dat er ongeveer een 20 tot 40 duizend duiven verhandeld worden in lackpool in zo'n weekend.
Wat ook opviel is de hokkenbouw in de UK. Je kan al voor 650 pond een hok van 4 bij 2 meter (12 by 6 foot) kopen. Dit is dan natuurlijk helemaal uit Vurenhout gemaakt, maar een beginner kan dus een fabriekhok kopen voor redelijk weinig geld. Dus de opstart is ook makkelijker. Het zijn dan hokken met een Schuin naar achter aflopend dak, enkelwandig, maar met ingebouwde traps of spoetniks. En van dit soort hokken zijn er meerdere leveranciers. Tevens zijn ze helemaal gek van schuifdeuren. Aan de voorkant of aan de zijkant, overal schuifdeuren.
Ook zie je veel gangen voor de hokken, en dan centrale kleppen waardoor de duiven naar binnen moeten. Via de gang kunnen ze dan hun eigen afdeling opzoeken.
Op het gebied van het duiven-forum zijn we ook weer druk in de weer. Vanavond gaan we met de beheerders de plannen voor het aankomende jaar doorspreken en kijken of we voor alles financiële ruimte hebben. We willen veel, maar de onkosten om zo'n forum draaiende te houden zijn ook redelijk hoog. Vorg jaar hadden we bijvoorbeeld een contract met Zimoa om de weerberichten te geven op de dag van inkorving van de nationale eendaagse en meerdaagse vluchten en op elke donderdag en/of vrijdag. Deze weerberichten zijn voor 99% spot-on dus zijn van grote waarde voor de inkorvers. Deze service willen we dus weer terug maar dan met een uitbreiding van de diensten. Verder zijn we met SMS duif bezig of we deze weerberichten per SMS aan onze forumleden kunnen leveren. We zitten dan wel aan een beperkt aantal tekens vast, maar we gaan overleggen of dit kan. Verder gaan we kijken of we via SMSduif nog meer voor onze leden kunnen doen, met een korting of een gedeeltelijk gesponsort lidmaatschap door ons. We zullen zien. Dan hebben we natuurlijk nog de vliegcompetitie en de forumdag waar de uitreiking van de competitie zal plaatsvinden. Deze willen we centraal in Nederland laten plaatsvinden. Het forum is er voor de leden en wij doen het voor de leden. Willen de leden niet meer, dan zijn we ook niet beroerd om het forum gewoon op te heffen. (althans , dat is mijn visie op deze zaak.) Zo dit was wel weer genoeg voor deze weken... tot de volgende !
Week 1
Zo allereerst iedereen een goed 2010 en vooral een gezond 2010. Gezondheid is toch de basis voor alles. Voor ons en voor onze duiven.
De kwekers komen goed op eieren. Ik heb op de avond van de 23ste december alles samengezet. Ik bleek alleen twee doffers samen hebben gezet. Het droomkoppel FPP gaat dus dit jaar weer niet door, want de beoogde duivin had zich een halfjaar schuilgehouden en kwam bij de koppeling uit de kast. De doffer heb ik nu gekoppeld aan de 06-013, een Eijerkamp duivin. De doffer-duivin, eentje uit zoon Donkere Barcelona x dochter Leo zit nu weer bij de vliegdoffers samen met zijn broer. Voor zijn broer heb ik een erg jong duivinnetje, van Oktober, dus die moet nog even wachten. Moch u nog een goede doffer met super afstamming willen, hij is beschikbaar.
Maar gekoppeld dus op de 23ste en de eerste eieren op de 2de januari. Dus precies na 10 dagen en nu zit meer dan de helft reeds op een ei of twee eieren. Ik heb de eerste eieren binnengehaald in verband met de vorst. De eieren gaan weer terug als het tweede ei gelegd is.
Ik heb nu ook alle koppels los zitten. De rode van der Laan doffer en de Blauwe Stephan waren notoire vreemdganger maar dat hoop ik er nu uit te hebben.
Verder krijg ik alleen maar positieve reacties op deze nieuwe site. Lekker rustig en vooral lekker strak. Vind ik persoonlijk ook, maar je weet noit wat de reacties kunnen zijn.
Verder is het elke dag de drinkbakken verversen en weer met nieuw water vullen. De duiven lusten nu trouwens wel wat meer. Ze waren goed rond, maar dat wordt nu minder.
De vliegers zijn inmiddels gescheiden en bijna alle doffers hebben een nieuw broedhok uitgekozen. Ik zie nu dezelfde gezichtjes in dezelfde broedhokken zitten. Hier ben ik erg blij mee, want dat maakt het koppelen straks een stuk makkelijker.
Verder erg weinig nieuws. De bonnenverkoop van het duiven-forum heeft een mooie som opgebracht. Hiervan betalen wij de software en onderhoud, de hosting, de duivencompetitie, de ledendag, het weer bericht van Zimoa elke nationale inkorfdag en elke vrijdag en meer van dit soort zaken. We zijn nog bezig met de SMSduif of wat te doen, maar of dat gaat lukken, ik weet het nog niet.
Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login